Let’s Roll

de Cristian Campeanu , 11 septembrie 2014
Let’s Roll

Îmi face rău când aud că elucubrațiile acestui Rasputin postmodern, Aleksandr Dugin, despre datoria națiunilor ortodoxe de a se alătura proiectului „eurasiatic” al Rusiei continentale de a se opune „civilizației maritime” anglo-saxone găsesc din ce în ce mai mulți adepți în România, în rândurile clerului, și inspiră mișcări politice naționaliste antiamericane și antioccidentale. În realitate, nu există nimic mai intim legat de creștinism și ortodoxie decât 11 septembrie 2001.

Pentru cei care au azi între 15 și 25 de ani, 11 septembrie este un joc video. Este de necrezut câți tineri cred că este ceva care s-a întâmplat doar la televizor sau că, oricum, dacă s-a petrecut cu adevărat, atunci cu siguranță s-a petrecut cu complicitatea guvernului american. Antiamericanismul este o epidemie imposibil de îngrădit, care este generalizată în rândurile tineretului european, inclusiv român și ale cărei cauze psihologice și sociologice sunt dincolo de competența noastră.

Produce, printre altele, manifestări bizare cum ar fi mișcarea Uniți-Salvăm și, mai nou, anti-fracking, care scoate zeci de mii de oameni în stradă dar nu scoate nici măcar unul atunci când e vorba despre lucruri cu adevărat importante, cum ar fi democrația și statul de drept. Unii dintre cei mai grav infectați resping cu totul democrația și domnia legii ca fiind importuri impure impuse de Occident și mai ales de America, unei națiuni blânde, ale cărei rădăcini se pierd în negura istoriei și care a trăit – nu-i așa? – în armonie cu natura și alte lucruri pseudo-eco-naționaliste.

În California, acești oameni se apucă de yoga și chestii tibetane. În România, devin ortodocși habotnici, naționaliști virulenți și, pe lângă antiamericanismul inerent, devin antisemiți și filoruși. Iar popii noștri (semi)educați îi încurajează, alimentați de niște călugări cvasianalfabeți de prin Grecia, Rusia, și chiar de pe aici. Ceea ce ne intrigă este că deși establishment-ul ortodox românesc păstrează un filon legionar semnificativ, devine din ce în ce mai filorus în condițiile în care legionarii s-au născut ca mișcare antibolșevică și de eliminare a elementelor rusești din Basarabia.

Ortodocșii noștri postmoderni nu-și mai bat capul cu Mitropolia Basarabiei și cu nevoia eliminării influenței rusești din Moldova, ci se arată dornici să devină parte a mișcării pseudo-pan-ortodoxe a lui Dugin, care are un singur obiectiv: eliminarea Americii din Europa și deschiderea drumului Rusiei către Vest.

Din acest punct de vedere, 11 septembrie 2001 este un moment istoric de referință pentru România, așa cum a fost și războiul din Crimeea de la mijlocul secolului al 19-lea. Este incredibil că la 25 de ani de la căderea comunismului elevii români încă nu învață că războiul din Crimeea a pus capăt dominației Rusiei asupra Moldovei și Valahiei (trebuie să o audă de la Caragiale), ceea ce a deschis calea Unirii și formării națiunii române și este la fel de rușinos că nu se recunoaște importanța zilei de 11 septembrie 2001.

Fără 11 septembrie, Statele Unite nu ar fi decis niciodată să extindă NATO „de la Marea Baltică la Marea Neagră” și să forțeze admiterea României în Uniunea Europeană. Fără 11 septembrie nu am fi devenit niciodată parte a Occidentului, ci am fi rămas în așa-numita zonă gri în care se află acum Ucraina și Moldova și foarte probabil am fi împărtășit aceeași soartă. Degeaba se laudă Emil Constantinescu că negocierile au început sub mandatul său și Adrian Năstase că au fost purtate cu mai mult sau mai puțin succes pe vremea sa. Fără 11 septembrie stăteam la ușă 50 de ani ca Turcia. Dovada e că ne-au primit cu rezerve și măsuri de siguranță ca Mecanismul de Cooperare și Verificare. Dar ne-au primit și asta este tot ceea ce contează.

Bigotismul ortodoxiștilor de tip nou, care resping modernitatea occidentală a României, trebuie să fie informat cu câteva fapte. Am scris deja un text despre Saint Paul Chapel (aici http://www.revista22.ro/ground-zero-biserica-si-moscheea-8721.html) dar mai puțin despre Biserica Sfântul Nicolae. Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae, care adăpostea icoane și moaște valoroase, se afla, literalmente, la baza turnului de sud al World Trade Center. Era atât de aproape încât a fost singura clădire care s-a prăbușit odată cu turnul.

Martorii au povestit însă că, înainte de prăbușire, acoperișul Bisericii fusese distrus de greutatea rămășițelor avionului și a cadavrelor celor care se aruncaseră de la sute de metri pentru a nu fi arși de vii. Este o povară grea pe umerii credincioșilor ortodocși și, de aceea, Santiago Calatrava construiește o nouă biserică Sfântul Nicolae în interiorul memorialului 11 Septembrie și nu pe baza ideilor sale futuriste și flamboaiante ci, modest, pe modelul Hagia Sofia. Mai ortodox de atât nu se poate.

Titlul articolului provine (spun asta pentru cititorii mai tineri) de la unul din eroii zborului United Airlines 93 prăbușit în Pennsylvania, Todd Beamer. Todd Beamer era un american obișnuit care vindea produse Oracle, așa cum probabil fac sute de tineri în România astăzi. În momentul în care pasagerii au auzit despre atacurile de la World Trade Center și Pentagon și au realizat că se îndreaptă spre Washington, au decis să preia controlul asupra avionului, care era deja pilotat de un terorist libanez după ce căpitanului îi fusese tăiat gâtul.

Beamer a sunat disperat la autorități dar, în nebunia zilei, nu a găsit decât un operator de telefonie, Lisa Jefferson. În momentul respectiv, președintele George Bush ordonase deja distrugerea avionului în cazul în care se apropia de Washington, dar agentul de vânzări din Illinois nu știa acest lucru. Todd Beamer a rostit împreună cu Jefferson Tatăl Nostru și Psalmul 22/23, după care a rostit clar „Let’s Roll” (aprox. „Să-i dăm drumul”). Lisa Jefferson a mai auzit timp câteva câteva secunde niște strigăte și asta a fost tot.

Există sute, dacă nu mii de istorii legate de 11 septembrie 2001 despre același lucru: Sacrificiu. De aceea, 11 septembrie are, în pofida posibilelor proteste „corecte din punct de vedere politic”, o semnificație profund creștină. Faptul că, din punct de vedere geopolitic, România a renăscut pe acest fundament creștin cu o importantă componentă ortodoxă ar trebui să fie o chemare permanentă la smerenie, compasiune și recunoștință. Nu la resentiment. Sigur, vor fi unii care vor continua să creadă că barbaria doborârii avionului MH17, plin cu bărbați, femei și copii care plecau în vacanță și cu doctori care își ocupau timpul cu eradicarea SIDA dovedește cât de „tari” sunt rușii și cât de „cool” este Putin și regimul său eurasiatic și panortodox. Dugin însuși i-a îndemnat de la catedră pe „separatiști” să „ucidă, ucidă, ucidă”.

Pentru cei care cred că sacrificiul creștin al lui Todd Beamer și al pasagerilor zborului 93 trebuie valorificat pentru triumful libertății și civilizației, oricât de întunecat și lipsit de speranță ar părea drumul spre viitor, „Let’s Roll”.

Comentarii

 • c.g.

  17 septembrie 2014 19:20

  Pt.''ionica''.Domnule nu fi ...penibil!Spune o parere ,ai o opinie ,totusi gazeta RL nu este un ...aprozar!

  raspunde comentariului
 • Decebal Geronimo

  17 septembrie 2014 16:10

  " În realitate, nu există nimic mai intim legat de creștinism și ortodoxie decât 11 septembrie 2001."Campeanule eu inteleg ca te-ai convertit la crestinismul ACL. Textul tau imi raspunde la intrebarea ce fel de crestini sunt liberalii din ACL. Nu sunteti nici crestini apostolici, nici reformati, sunteti satanisti mozaici. Eu nu am cunostinta despre implicarea Bisericii ortodoxe romana in politica. Vad ca tot bateti campii si incercati sa faceti prozeliti printre credinciosi. Campeanule smerestete si pazestete de cel rau! Daca tot sti ca tragatorul care a doborat avionul este ortodox roman atunci, fir-ai al ********, spune-ne si numele si CNP-ul individului. Daca nu sti cine a tras atunci esti rau-intentionat si esti doar un bou satanist care leaga biserica de NATO si viseaza ca i-o trage Terente.

  raspunde comentariului
 • ionica

  17 septembrie 2014 14:29

  Deci faimoasa democratie de la rl functioneazaaaaa mincatias cum ar zice "ginditoru" mivator de ***** american cc. Ce nui place ...STERGE!!!

  raspunde comentariului
 • ionica

  17 septembrie 2014 10:03

  c.g. inseamna de fapt c.c. Cristian Cimpeanu? nu mas mira deloc...la genul de subtilitate de care da dovada "ginditorul" de la Pantelimon...

  raspunde comentariului
 • c.g.

  16 septembrie 2014 7:30

  Pt.laur22.Dar nu iti cere nimeni sa urasti,Rusia incearca si prin popa asta sa isi manifeste influenta ,atat si nimic mai mult,daca vrei sa-i urasti pe rusi nu articolul asta te impinge la asa ceva !

  raspunde comentariului
 • laur22

  16 septembrie 2014 3:06

  gargara lor se cerata cu gargara vostra in scrba mea suverana .nu ii cred pe ei dar nu va cred nici pe voi su stiu cat de toxica si criminala e america nu el Dugin ci de la americanii insasi ."azi cand vorba iscusita nu ne poate inselaastazi alatzii sunt de vinadomnii mei nu este asa ?" vechi vorbe si pline de miez.altminteri cere care nu vor sa ma ajute cu nimic vor sa ma folosesca si ca s ama folosesca trebuie mai intai ca sa ma sperie trebuie ca eu sa ma tem si sa ii urasca pe "ceilatzi " ca sa ii accept ipochimenului tota mizeriile ..ei iaca ca nu mai vreau , nu mai vreau sa urasc la comanda

  raspunde comentariului
 • Ionut V

  15 septembrie 2014 9:41

  articolul asta e varza,la fel si autorul.e un mix nemestecat de teme total diferite si de afirmatii gratuite,propagandistice.fraza "În realitate, nu există nimic mai intim legat de creștinism și ortodoxie decât 11 septembrie 2001." este favorita mea.de mut nu am mai auzit o asemenea tampenie. deasemenea afirmatia ca antiamericanismul "Produce, printre altele, manifestări bizare cum ar fi mișcarea Uniți-Salvăm și, mai nou, anti-fracking" este absolut gratuita."manifestari bizare" anti-fracking exista si in SUA.or fi si astea antiamericane? propaganda sa fie domnule,dar macar sa fie un pic documentata si de calitate.Dughin are 7 clase peste voi.

  raspunde comentariului
 • ioan dumitru

  15 septembrie 2014 1:22

  America de top financiar joaca foarte fals, își folosește masiv toate supercomputerele împotriva propriilor concetățeni de origini creștine ca sa nu mai vorbim de musulmani, care cu excepția câtorva petroliști arabi, sunt tratați mai rău decât animalele, proprii cum sunt fermierii de pilda, sufocați de hipermarketuri impuse ca distructive și deloc altfel fata de fermieri, împotriva companiilor europene, chinezești, indiene, sud-americane, canadiene, Nu economia americana "duduie", ci supercomputerele americane, intrate pe mana unor vârfuri de putere, supercomputerele americane DUDUIE în izolarea clienților de companiile menționate, și în izolarea companiilor menționate fata de clienții lor, în coborârea nivelului social în statele menționate pana la niveluri similare lumii interlope. NU I SE PERMITE NICI UNUI STAT DIN LUME SA AIBĂ PROPRIUL SISTEM DE OPERARE IT, UNIVERSAL VALABIL, ÎN GENUL WINDOWS SAU CELOR DE LA APPLE. Sumele financiare disponibile statelor lumii au fost reduse mult sub nivelul posibilităților de existenta statala, a statelor lumii, ceea ce este similar genocidului, pentru cine înțelege ce vorbim. Este ultimul an, din istorie, în care se mai pot construi căile ferate strategice Europa-China-Africa, altminteri vom pieri toți, toți cei care nu facem parte din cluburile închise care ne sufoca toată lumea globala.

  raspunde comentariului
 • Nu cred!

  13 septembrie 2014 19:35

  Dati exemple de preoti romani care fac propaganda "pan-ortodoxo-Dugin-ista" si la care biserici. Dar oare mergeti la biserica, d-le Campeanu?..

  raspunde comentariului
 • c.g.

  13 septembrie 2014 15:18

  Pt.THEODOR MARCEAN.Londra ...este un oras in care covietuiesc multe natii si multe religii !La o scara mai mica exemple din ROMANIA pot fi Timisoara si Sibiu unde de cateva sute de anisori covetuiesc romanii de mai multe etnii si religii...!Aiureala asta cu ortodoxie,catolicism,sunt manevre pe care le fac politicienii ...din Rusia si nu numai ...in diverse interese ,acum Rusia este ...buba pe Ucraina care in granitele hotarate de Stalin in secolul trecut ,in plin razboi rece,a fost invitata in U.E si probabil N.A.T.O. iar Rusia vor sa ii faca o Ucraina mai mica!In schimb Rusia are si ''sarcini'' de la tarul lor Petru Cel Mare,sa ajunga la Marea Mediterana si ...Bosfor iar printre tarile care ii incurca socotelile si interesele se numara si ROMANIA ,pe treaba asta avem lucraturi de lucraturu din partea serviciiloer secrete rusesti la greu in ultimii 67 de ani ,inclusiv pe chestiuni religioase legat de ortodoxie cu ''iterpretul ''asta de azi,Aleksadr Dughin,un fsb-ist care sa da popa ,sigur un ''popa'' ...citit,care are si ceva stele in mod sigur pe umeri !In incheiere,chiar daca sunt ''obositor'',''monoton'',asa cum ma caracterizeaza stimatul domn ''ion antonescu'',trebuie sa tinem calea -alaturi de SUA,U.E.,in Parteneriat strategic cu SUA,sa scapam de lucraturile Rusiei,adica repet ca in film-''cetateni ai Camelotului ,luptati,luptati,luptati...'' !

  raspunde comentariului
 • geru

  13 septembrie 2014 11:13

  Ceea ce ma amuza in mod deosebit e ca pravoslavnicii si bigotii care nu mai contenesc sa slaveasca adevarata credinta stau cot la cot cu politicienii - de regula divortati multipli, concubini traitori cu tot felul de pipitze mai mult sau mai putin dezbracate in public, bogati in copii facuti cu si fara cununii, iar furtisagurile, excrocheriile si afacerile necurate intrec cu mult faptele de milostenie. Cati popi se arata deranjati de coruptie si lipsa moralitatii? Daca te uiti la televizor ai zice chiar ca e o fratie a celor fara Dumnezeu. Si se mai spurca si la politica si chiar la politica pe cai mari. Dupa parerea me ar trebui sa fie multi raspopiti. Da cine s-o faca? Varfurile BOR stau la masa cu mafiotii.

  raspunde comentariului
 • Dacul dd

  13 septembrie 2014 9:57

  Rusii incearca prin multe cai sa-si impuna puterea in tarile vecine.Vine cunu si zice sa eliberam bizantul de pagani , pentru ca acolo a fost capitala ortodoxiei rasaritene.Sigur se vor gasii adepti.Asa fac si rusii merg pe o ideie care prinde si o folosesc in interesul lor imperial.Pentru noi ca popor este important sa ne cunoastem prietenii si dusmanii. Toate imperiile daca ajung vecinii nostrii vor fi un pericol indiferent cine vor fi pentru ca imperiile se extind.

  raspunde comentariului
 • D-le Campeanu,

  13 septembrie 2014 9:54

  nu credeam ca ajungeti simpatizant al lui Cernea si 'ASUR'. Pacat!

  raspunde comentariului
 • THEODOR MARCEAN

  13 septembrie 2014 9:03

  Tinerii entuziasmati de chemarea unor Dughin spre ortodoxie pravoslavnica sunt dezorientati de climatul politic si cultural infestat de minciuna,de azi.Daca ai timp suficient pentru a discuta cu ei,vei afla ca nu stiu ce este socialismul,nici marxismul,confunda liberalismul cu libertatea de a face orice si oriunde,nu stiu istoria romanilor,si nici pe cea a altor popoare,au o" cultura "de cxafenea de fite.Tinerii seriosi,care muncesc pentru o familie sau pentru a-si face studiile,avand nevoie si de ajutorul lui Dumnezeu,stiu sa pretuiasca religia la fel cum isi pretuiesc si natiunea din care fac parte.Istoria romanilor este o lunga poveste a unui neam care a rezistat navalirilor,dar putini parinti,si mai putini profesori,au suficiente resurse de dragoste pentru a impartasi copiilor experienta lor si a parintilor lor cu rusii ortodoxi.

  raspunde comentariului
 • geru

  13 septembrie 2014 8:54

  Bun si necesar articol, felicitari domnului Campeanu ca trateaza o problema veche. Coruptia din BOR nu e de ieri sau de azi, sutanele negre au baut mult vin pe la manastiri cu secretarii de partid, dupa aza zisa revolutie au jucat la doua capete paralele si influenta.Stat in stat si mafie in mafie. Circurile cu moaste sunt o manifestare pagana care ne face de rusine in acest secol. Si mai departe "infratirea" asta pan ortodoxa seamana foarte mult cu coloana a cincea a Moscovei in Europa ! PS Dughin e un psihopat megaloman care atrage pe cei care ii seamana in cuget si simtire , cred ca nu mai e nevoie de analize aici.

  raspunde comentariului
 • #Dan_

  13 septembrie 2014 7:18

  Un articol de exceptie - ca forma si continut. Va multumesc.

  raspunde comentariului
 • SANTI

  13 septembrie 2014 1:04

  si 3 si-nchei,america e un stat bleg care ,daca n-ar avea tehnologie dezvoltata de PRIVATI in goana lor dupa profit APAI state ca nicaragua sau panama ar bate la ea CA LA FASOLE.inca dupa 60-70 de ani mai au remuscari ca de ce-au dat cu bomba peste japonezi.

  raspunde comentariului
 • SANTI

  13 septembrie 2014 0:45

  PANARAMELE antiamericanesti de pe forum sunt din gura ,iar dnu munteanu crede ca ala e tineretu' TINERETUL E CEL CARE APLICA PENTRU BURSE in america. Ailalti,ciurucurile ,musca pe din dos,din tastatura ,ca simple javre maidaneze.Ar musca si pe altii ,la intamplare dar de ex.de RUSSIA le este frica.

  raspunde comentariului
 • SANTI

  13 septembrie 2014 0:34

  Degeaba se laudă Emil Constantinescu. nU SE LAUDA DEGEABA.daca acest 11 se intampla mai devreme ,prinzandu-l in fonctie pe nelu iliescu,NU intram in NATO. Intrarea in nato s-a produs ca urmare a hotararii lui constantinescu de a da drept de survol pentru bombardarea belgradului cu bombe cu grafit. Asa ca putem spune ca INTRAREA o datoram lui milosevici care a gestionat prost criza si evident lui madelleine care il ura.

  raspunde comentariului
 • c.g.

  12 septembrie 2014 14:59

  Pt.amuzatu.Mai pe scurt as ,in 2012 parca a fost asa o lucrare binecuvantata ,spun eu de ...''Duh Sfant'' atat dintr-o parte cat si din cealalta,o intelegere cu un om in Deal mentinut,dar parca de atunci am asa o senzatie ca ...vorbeste cam pe nas,sa spunem,glumesc un pic!Ca si speranta,biologia lucreaza poate ca mai pleaca la cele vesnicie si din rapandulele astea ,''fosti agenti...'' ,asa cum ii caracterizati dumneavoastra,iar urmasii lor nu sunt atat de activi isi mai pierd din ...nocivitate ,ii mai...culeg cei care asaneaza societatea ,zic si eu ,trag speranta, incerc sa tin, sa imi tin ...moralul ! Toate cu si inspre bine !

  raspunde comentariului
 • c.g.

  12 septembrie 2014 12:53

  Pt.''ion antonescu''.Va multumesc ...,chiar daca a ajutat si fiica la comentariul asta ,eu asa banuiesc...,nu ma supara observatiile dvs.,orgoliul meu de oltean este un pic sifonat ...dar ma bucur sincer de supletea comentariului dvs.,de consistenta lui,de modernismul comentariului dvs.,ma bucur ca existati si scrieti stimate doman,Dumnezeu sa va tina langa noi ...avem nevoie de dumneavoastra de tot ce stiti si sintetizati cu atata suplete si maiestrie sincera mea admiratie si consideratie ! Sa auzim si de mai bine ! p.s.- am sa revin mereu sa citesc comentariul dumneavoastra ,este un real sprijin pentru orice cititor la gazeta !

  raspunde comentariului
 • amuzatu

  12 septembrie 2014 12:39

  Dughinismul este o facatura. Rusia a cucerit Siberia in timpuri moderne, nu are o componenta nationala organica in zona. Iar chinezii stau la cotitura sa-si reocupe teritoriile furate. Ortodoxismul Rusiei este artificial. In fapt, idolatria paginilor izolati in paduri seculare, altoit cu crucea si ceva teorii. Cei care bat apa-n piua pe tema confesiunii ortodoxe comune, sa nu uite ca toate bisercile ortodoxe sunt autocefale. Spre deosebire de catolici... Deci, nu te poti baza pe o doctrina ce alimenteaza nationalismul, când vrei sa subjugi tari mici, imperiului. Problema nu este in teorii. Multi pot minca spanac cu gura plina. Problema e reprezentata de coloana de putere a statelor din estul Europei. Asa zisele reforme nu au schimbat nimic, in realitate. Doar ca nomenklatura si serviciile secrete, plus adm. de stat dar si locala au si proprietate privata. Doar ei, ca altii nu au voie... In rest, totul e la fel sau mai rau ca-n comunism. Cu o prabusire notabila a situatiei eonomice. Singurul punct forte -in est- era libertatea politica. Democratia. Acum si asta va dispare, atit prin eforturile regimului Putin cat si prin eforturile serviciilor secrete din fostele tari comuniste. Ungaria, Romania, Bulgaria. Iar candidatura unui fost agent acoperit -mult zis ofiter- la Presedintia Romaniei, ne intoarce cu 25 de ani in urma. De fapt, mai toti directorii de institutii de stat din teritoriu, prefectii, primarii, parlamentarii, ministrii etc sunt fosti agenti comunisti sau elevii lor. Eventual copii, nepoti, gineri etc. Este revansa lor asupra democratiei, asteptata de atita amar de vreme... Vor reusi? In 2012 nu au reusit.

  raspunde comentariului
 • ion antonescu

  12 septembrie 2014 12:38

  pentru c.g. - merci pentru aprecieri. si eu admire sinceritatea, perseverenta si dorinta dvs de schimbare in bine. doar atat ca randurile dvs sunt obositor de monotone, festiviste si devin deci, iertati-ma, la fel de utile pe taramul practicii precum o injectie festivist-hei-rupist-fundamentalist pro-europeana la piciorul de arama al saraciei romanesti. incercat isa scrieti mai putin si sa ganditi si expuneti probleme de asubstanta, eliberati-va pe deoparte de dihotomiile vechi - cum ar fi cea est-vest, stanga-dreapta politica, ortodoxism-catolicism, democratie-fascism s.a. - si eliberati-va de ...neabatuta dvs credinta ca prin ajungerea la majoritate parlamentara, din nou, a `dreptei` excitante romanesti lucrurile sunt, puf-puf si ah-ah, rezolvate ! Situatie e grava, dle c.g. si raul a fost deja facut, cancerul e generalizat, politicienii romani au averi absolut fabuloase cu care ar putea cumpara strazi intregi cu case din occident ! Nimeni din lumea civilizata a vestului Europei nu are asemenea averi, exceptand marii industriasi sau marii comercianti- dar ei muncesc nu sug de la ugerul bugetului public, al licitatiilor statului, al banilor europeni fraudati sau al banilor rezultati din imprumuturi pe care de fapt populatia le plateste inapoi ! Conexiunea asta politic-ban public-avere publica-o parte din justitie a decimat Romania. Propensiunea banului castigat prin frauda si puterea pe care au capatat-o aceste personaje le face sa nu mai aiba nicio urma de abtinere, jena, mila, rusine, harnicie spre folosul public darmite sa doreasca sa se retraga de bunavoie si sa-i lase pe cei cinstiti sa gestioneze tara si banul public. Sunt atat de conectati la ugerul de aur al statului care le ofera amante tinere, averi imense, conturi bancare cu milioane de euro, demnitate publica pe termen lung - caci se aleg ei intre ei, listele supuse votului sunt mereu si mereu aceleasi, doar migratia lor de la un partid la altul, conform vantului favorabil al ..sondajelor le mai face sa para diferite, suma totala si circul global....sunt aceleasi again and again. Iar populatia i-a votat cu fervoare si pe cei de la `stanga` si pe cei mai `vestici` asa, in care aveti dvs speranta. Ori nu pricepeti deloc ori va faceti ca nu vedeti ce se intampla ! Nu vedeti deloc ca se tavalesc in orice posturi doar sa fie la putere si sa aiba multi-multi bani ?! Ii doare absolut in partea dorsala de saracia romanilor,,,si nu de sase luni ci de ..25 de ani ! cand sunt in opozitie au o gargara de te darama si cand ajung la putere, nu numai ca fura ca ceilalti dar nici macar nu fac un audit sa vedem si noi, macar ..`dusmanii` lor politici ce-au facut in legislatura anterioara ! Uitati-va la profilul moral si competenta Corinei Cretu si va veti lamuri pe cine trimetem noi la Bruxelles sa aiba salariul lunar cat al unui stadion plin cu pensionari !!!!!!!!!!!! Iar in legatura cu eficienta si onestitatea folosirii eventualelor ajutoare vestice, va aduc aminte ca in Germania devastata de al doilea razboi mondial, fonduriel americane au fost folosite 100 la suta spre binele public si reconstruirea tarii, inclusiv ridicare si reparare de fabrici pentru a avea lumea unde munci pe cand la noi mare parte din banii europeni sau luati imprumut din strainatate sunt prezenti in averile fulminante ale cetatenilor iar rezultate de dezvoltare economica implicit industriala , ioc ! Totul vine din China, nu mai fabricam mai nimic si deci ioc locuri de munca ...dar, dragalitza-doamne, ce trai neneaca si ce lipsa de griji pentru cei la varful politicii, cu mse mai tin ei incontinuu doar de barfe, insulte reciproce si combinatii ! N-au grija niciunei industrii de stat, i-au parasutat pe romani sa emigreze in alte tari sa-si castige existenta si ei...mirunsii neamului sug si sug de la licitatii, buget si de oriunde. Sunt ca o substanta protoplasmatica, pe unde mergi , dai de EI ! Sunt parfumati, frumusei, tunsi scurt, au foiguri serioase, sunt patrioti, religiosi ceva ce nu e adevarat, conectati la moaste, sunt trimisii lui Lucifer ca ordonatori de credite, sunt pro=europeni declarativ, mai draga domnule c.g. asa ca, ce naiba , nu vezi ca se tavalesc in orice postura europeni, democrati, pro-americani, majoritatea se declara anticomunisti iar cei de la `dreapta` au ca masura a valorii lor nu crearea de locuri de munca ci ..atitudinea agresiva anti-stanga, de parca asta ne-ar hrani ! Pai nu vor sa ne hraneasca , doar sa ne rezeasca resentimentele impotriva ...celorlalti, a oricui stanga impotriva dreptei si invers, sa ne manipuleze fie impotriva americanilore, fie a cetatenilor rusi, de parca mamele soldatilor rusi ce au murit acolo sunt ude de fericire, fie impotriva maghiarilor de parca nu traim cu ei in liniste de atatea sute de ani .....perdele fumigene, declaratii sforaitoare nationalist sau chiar sovine, vizite la camine de batrani, sport facut cu populatia impreuna ca `da bine` , pupat de moaste, cizme poporaniste la inundatii dar nu diguri serioase, plans pe umarul poporului cu lacrimi de crocodil, indentificare fatarnica cu nevoile si istoria neamului ....tot-tot -arsenalul ....doar un singur lucru nu grija fatza de cetatean, locuri de munca, implicarea statului in economie, in planuri de dezvoltare, prognoza, dirijare, asigurarea demnitatii cetateanului. nimic, nimic, nimic. doar ei sa suga averi imense si noi sa crapam de foame si sa mai si mergem o data la 4 ani, intr-un suprem exercitiu masochistic, sa-i votam plini de speranta si atentie ! ...aici e aici, performanta lor luciferica e grozava - sa mai si credem ca mergem ...din vointa si gandurie lsi sentimentele noastre pro sau contra trandafirii sau portocalii sau alte culori !!! au reusit sa patrunda atat de adanc in mintea noastra incat am ajuns, multi dintre noi, sa credem ca gandurile lor insidios, patriotard si cinic-sinistru-premeditat introduse prin acest manipulator-patriotic-insidios joc al mintii ..ar fi si gandurile noastre !! si ne certam sot cu sotie, unul trandafiriu si pro-estic si altul portocaliu si pro-vestic care fura mai putin si merita amu-amu votat sa ne mirunga cu parfumul lor scump care costa cat 7 pensii ale sotiei mele inainte de a muri ...asta de performanta luciferica, Omul Nou visat de ceausescu a invins si e teleportat in timp ..direct la ugerul nationalist-patriotard-pro-europenean si musai-musai anti-rusesc sau anti-american aurit al bugetulu ide stat, Omul Nou Demnitar revopsit din rosu comunist in pro-european bine fixat ca o capusa vorace la banul statului. Ai priceput insfarsit, dle c.g. ?! Ai priceput ca dtale numai ti se pare ca rezolvi probleme punand atat de simplist probleme ? cata vreme nu traim demn ca vesticii, orice ratacire nefericita inclusiv ideologica e posibila iar simplele declaratii pro-occident ale unor politicieni sunt de fapt vechea propaganda comunista, resapata. La vremuri NOI, tot ...EI !! Caracatita comunista a asimilat cu succes si ..elementele de dreapta in acest masochistic pentru noi si luxuriant pentru ei balamuc al democratiei vopsite, originale, de ..cumetrie cum va place dvs sa il numiti. Fesivalul Cantarea Romaniei are, iata, un nou succes mortal a reusit sa ii faca pana si pe cei de la Buxelles sa adopte o persoana de o moralitate indoielnica si poate si avand intentii malefice, intr-o inalta demnitate publica cand avem, in fond, atatea valori cu facultatea terminata serios si cu rezultate profesionale verificate, si nu persoane fara nicio vocatie pentru politica si binele public sau chiar persoane amorale care au fost atatia ani in centrul unor scandaluri. Asa ca, dle c.g., eu ma bucur ca am sa mor curand, va las pe dvs sa priviti la tv viitoarele performante ale corinei cretu precum si balamucul vietii politice din tara noastra. `Succesuri !`

  raspunde comentariului
 • c.g.

  12 septembrie 2014 11:38

  Pt.''ion antonescu''.Marturisesc va citesc cu multa placere!Scurt asa,deoarece aveti 98 de ani ...,Doamne Ajuta ,va doresc inca multi ani ,sanatate ,dupa 30.dec.1947,dupa alungarea M.S.REGELE MIHAI I,stiti bine,bine ...DEZASTRUL,nu mai dezvolt anii de tovarasie au fost folositi de fosta URSS actuala Rusie ,sa termine poporul roman,efectele se vad azi ...DEZASTRUL,continua AM TOT SPUS''RUINA ECONOMICA,POLITICA,SOCIALA, TARA ESTE O COLONIE...'' !Repet-azi Rusia domina ROMANIA prin haita de hoti si banditi economici bine ancorati in PSD si ''asociatii'',latura chipurile liberala a lui Tariceanu,multe prenume,alintat de actualul om din ...Deal, ''inima zburdalnica'',lumea civilizata trebuie sa ajute ROMANIA,mai clar SUA si tarile din U.E.,trebuie sa sprijine ROMANIA precum Germania dupa razboiul 2 mondial,deoarece Rusia poate transforma ROMANIA in cnezate si voievodate precum in feudalismul timpuriu,pot raspandi poporul roman in Lume ,pentru a ajunge la Marea Mediterana si ...Bosfor ,asa cum a lasat testament tarul lor Petru Cel Mare!IN ROMANIA ESTE NEVOIE CA DE AER ...DE -INVESTITII,LOCURI DE MUNCA CU SALARII IN ACORD CU PRETURILE DE AZI ASTA ESTE CALEA SPRE NORMALITATE ,ADICA DEMOCRATIE,CAPITALISM...,IAR LA COTROCENI... DOMNUL KLAUS JOHANNIS,IN ANUL 2015 ALEGERI ANTICIPATE IAR HAITA ...SA FIE ALUNGATA IN OPOZITIE, MULTI,MULTI ANI ,CEI IN CONTARDICTIE CU LEGEA IN PUSCARII IAR AVERILE LOR ILEGALE CONFISCATE ! Stima si consideratie !

  raspunde comentariului
 • ion antonescu

  12 septembrie 2014 11:11

  fara indoiala ca articolul de mai sus, scris foarte corect si sincer de autor, va face sa curga rauri de cernela si va aprinde multe patimi, pentru ca el vizeaza probleme sensibile, e de mare actualitate desi dezbate nefericite dihotomii vechi de cand lumea, pentru ca Europa este intr-o teribila criza economica careia i-au cazut prada in special cei ce nu si-au previzionat dezvoltarea sau chiar au neglijat total aceasta dezvoltare si nu in ultimul rand pentru ca, pe langa cititorii care isi expun opinii sincer si sporadic, exista din pacate si persoane care posteaza cu misiunea clara si partizana - poate chiar remunerata ocult - de a manipula insidios constiinte, pareri, atitudini sau, mai grav, chiar sentimente adanci. asa cum spuneam articolul este foarte bine scris, el vadeste talentul si onestitatea dlui Campeanu - dar mi-as permite, sperand sa nu supar autorul care deja stie ca il iubesc, sa spun ca articolul brodeaza pe doar una din fatzetele realitatii care tine mai degraba de forma si aspectul evenimentelor si mai putin pe cauza cauzelor, care este extraordinara polarizare materiala a poporului roman si saracia ce bantuie milioane de cetateni, in special pe cei trecuti de 45-50 de ani.... am scris aici de nenumarate ori ca in orice timp istoric si in orice tara, atunci cand cei ce conduc nu gandesc deloc la interesul public, lasa tara si cetatenii in saracie si ei, cei ce conduc politica si administratia publica, fac averi in mod oneros, jefuind fulminant banul si averea publice, nici macar avand elementarul bun simt al hotului de rand ca dupa ce a furat sa se retraga naibii sa isi consume tainul in tacere si mai apar si in continuare in demnitati publice tot mai mari, in lux tot mai mare, divizand natiunea in `partide` si `orientari politice` diferite - aferim `diferenta` - de asa maniera incat o data la 4 ani sa nu cumva sa nu avem, dragalitza-doamne, impotriva cui vota si pentru cine, ah, `spera` - deci, ca sa fiu mai scurt, in orice astfel de societate in care cei multi crapa de foame iar mirunsii neamului, cei parfumati si cu averi, ne dau lectii de pupat moaste, patriotism, harnicie, `austeritate` - !!!! - , `mila crestina` prin vizite televizate anuale la camine de batrani, dau cu mopul, isi tin baietii la studii cu 275 milioane lei vechi pe luna si spun ca banii vin ..de la bunica sau din ouale aflate sub gaini sau pe care ar trebuie sa i le numaram noi - ce culme a vulgaritatii - cheltuie sume fulminante lunar si au averi de zeci de milioane de euro si salariu oficial de doar 5-8.000 lei - adica banii pe care il dau copiilor lor de dulciuri scumpe si filme 3d - deci si deci si deci, in astfel de tari e absolut normal sa apara anarhii populare sau chiar revolutii sangeroase - vezi Franta dinainte de 1789 si Rusia din anii 1917-1918, vezi miscari fasciste exagerate si agresive ca in Germania anilor 1924-1945, vezi miscari legionare cu idealuri initiale de indreptare a saraciei si inechitatii din societate dar cu manifestari agresive in final - cazul Romaniei s.a.m.d. Aceste deviatii de la democratia fireasca nu sunt un apanaj al cetatenilor romani sau al crestinilor ortodocsi. eu sunt credincios romano-catolic dar sunt convins ca acea parte a cetatenilor romani care au inceput sa suspine in ultimii 25 de ani dupa vremurile comuniste sau poate mai arunca un ochi de speranta sau simpatie catre ideile estice, o fac nu din ..pan-ortodoxism sau pan-slavism ci din saracie si disperare si profunda dezamagire fatza de ce li se intampla in special pe plan material. Caci in unele tari din estul Europei, libertatea totala religioasa, de constiinta, de opinie si de circulatie a devenit din nenorocire insuficienta, in lipsa posibilitatii unui trai decent. Cu alte cuvinte am ajuns la o superba forma fara fond, cea in care libertatea este golita de fapt de fundamentul continutului _ posibilitatea de a trai in demnitate. Si ca sa fiu mai clar, trebuie sa repet clar ceea ce am spus repetat aici - folosesc aceasta liniuta pentru ca semnul `doua puncte` nu se marcheaza - faptul ca doar politicienii romani s-au integrat in Europa si asta dupa ce au supt bine de la ugerul de aur al banului public, iar populatia nu prea s-a integrat, caci moare de foame si de lipsa posibilitatii de a-si plati o minimala asistentza medicala. Europarlamentarii romani au venituri oficiale si legale de peste 600 milioane lei vechi iar salariatii si pensionarii romani, au 3 - 10 milioane lei vechi pe luna, majoritatea. Iar facturile la utilitati depasesc 5 milioane iar o obturatie dentara costa de la 140 lei in sus, ce sa mai vorbim de lucrari dentare care depasesc 30 milioane lei vechi. Chestiile astea nu mai tin nici de ortodoxie si nici de panslavism. Degeaba iubim principial democratia cand avem o clasa politica ce desfasoara un permanent razboi de jefuire a tarii si cetatenilor si mai fac si pe cabotinii si plang pe umarul nostru zicand ca sunt `dintre noi, pentru noi, cu noi` , `au mancat si ei salam cu soia`, pupa moaste, imbraca jersee revolutionare, iau cizme antiinundatii, invoca istoria si traditia precum sinistrul ceausescu, dau oleaca de zahar lunar la pensionari, dau cu mopul, croseteaza, plang cu lacrimi de crocodil ca ne inteleg greutatile samd.....Democratia romaneasca e bolnava rau de tot, la fel o parte din societate - cea de la varf - coruptia si jaful national a atins cote ce le fac un adevarat atentat la siguranta nationala, polarizarea materiala e fulminanta, datoria tarii catre banci straine sau organisme financiare internationale este mai mare ca niciodata si nu se vede deloc unde este banul luat imprumut - sau se vede doar in averile politicienilor si membrilor administratiei publice centrale si locale - iar zecile de miliarde de euro luati imprumut ii veti da inapoi VOi dragi cetateni - ca eu la 98 de ani nu mai apuc - prin munca si curbe de sacrificiu iar EI, mirunsii neamului, cei ce au deturnat o buna parte din acesti bani si nu i-au folosit spre binele cetatenilor , creare de locuri de munca, dezvoltare economica durabila, Ei sunt bine merci, parfumati, bogati, la razboi nu vor merge ca ..vai, sunt demnitari si chiar daca se va pune vreodata problema cautarii vinovatilor pentru furturile teribile din banul public, EI vor sti din timp si vor fugi in alte tari cu tot cu averile furate , cum deja a si inceput sa se intample, lasandu-va pe voi pinguini golasi si datori la banci straine, in veacul vecilor amin. ...Ca acest model sinistru, nedrept, oligarhic sau bananier de `dezvoltare` si `organizare` a societatii poate avea influente diverse din Est, nu contest. Dar nimeni nu imi poate spune ca panslavismul a fost la vot vreme de atatia la noi, ca ne-au condus cumva doar filo-estici, sau evrei sau romi ! Baronii locali si multi din politicieni si unii din administratia publica au fost de diverse `orientari politice` excitante si `de stanga si `de dreapta` si au furat si separat si impreuna !!! Si , repet, disperarea si dezamagirea populatiei nu are tenta nici filo-estica nici contra-occidentala nici antisemita si nici antimaghiara. Suferim din cauza NOASTRA, a faptului ca am fost ca cetateni mai blegi decat multe alte popoare si ne-am lasat furati de romani de-ai nostri si ortodocsi si de alte confesiuni ecumenice sau nu si de atei si `stangisti` si de `pro-occidentali` samd. Nu exista la romani vreo vina nativa a poporului nostru care nu e mai putin inteligent decat alte popoare, dar e probabil mai fricos ca altele. Si nici nu este vreo apartenenta conspirativ-ortodox-comunist-securistica comuna a hotzilor cu steif sau vreun tipar prestabilit estic !. Acesti mirunsi ai neamului pot fi declarativ cei mai `pro-democratici` si cei `dragalasi` fizic oameni, Dar sunt hoti si ei fura din banul public si asta nu pricepe deloc romanul, ca trebuie tras linie, scuturat pomul politicii de maimutele cu steif oplosite la ugerul de aur si merele averii publice si facut un audit financiar serios de catre o firma de audit internationala. Sa vedem cine si cat a furat si unde sunt banii de la buget si cei luati imprumut si cei daruiti si delegati tarii noastre de catre UE. Si toate astea, repet, n-au treaba nici cu anti-americanismul si nici cu atitudinea anti-estica. Ii respectam si pe cetatenii rusi si pe cei maghiari si pe cei din vest. Caci hotii sunt DE-AI NOSTRI si daca nu ii oprim si pedepsim conform legii, prin organele judiciare si legile curente, ori vor continua sa ne devalizeze si sa ne tina in bezna saraciei si tentatiilor estice sau anarhiste ori isi vor lua din timp talpasita ei si averile lor.

  raspunde comentariului
 • Mazal

  12 septembrie 2014 10:27

  Cel mai bun articol citit in ultimii 25 de ani!Felicitari!

  raspunde comentariului
 • c.g.

  12 septembrie 2014 7:51

  Pt Ostafi.Ma admirator a lui Dughin si chiriasilor din varful sculei respectivului rusnac vrei sa ne lamuresti tu ''geniule'' legat de problematica pe care incerca sa o puna pe tapet autorul articolului ?Fa dumneta lumina in calea ratacitilor de cititori la gazeta RL...!

  raspunde comentariului
 • Un altul

  12 septembrie 2014 7:48

  De-a dreptul penibil istorie - canci, fracking canci, 9-11 canci, Pensylvania airplane canci! Domnule Cristian Campeanu, esti mai mult decat penibil esti pur si simplu slab de minte, cum spun ardelenii... Si asta rezulta din articolul pe care l-ai semnat!

  raspunde comentariului
 • eugen raduca

  12 septembrie 2014 7:42

  daca crezi ca 11 septembrie 2001 a fost cu adevarat ce pretend cei ca tine si tradatorii americani vinduti israelului , de ce refuza Obama sa desecretizeze ultimele 28 de pagini din raportul comisiei 9 11 ? . am crezut ca religia este buna , acuma nu mai e . esti un tovaraS CONFUZ . Obama a ordonat executia lui al awlaki prin drone in yemen. la doua zile dupa asa zisul atac la 9 11 , acelasi al awlaki urca in avionul cu familia ben ladenilor ce decola cu aprobarea speciala alui bush . amanuntul interesant este ca pe numele lui al awlaki era un mandate de arestare . ca sa poata urca la bord acelasi mandate a fost anulat in 30 de minute. 50 de spioni israelieni sub diferite acoperiri supravegheau activitatea asa zisilor teroristi inainte de 9 11 . de ce nu se face lumina prin desecretizarea ultimelor 28 de pagini ?

  raspunde comentariului
 • Ostafi

  12 septembrie 2014 1:11

  Mai campene, daca tu ai avea minte cata au paduchii din capul lui Dughin in varful sculei, ai presedintele coloniei in care traiesti. Dar nu ai. Ma intreb, cum se poate ca o nevertebrata, cu veleitati de narator, neconfirmate decat de hangita de la catering, ar vrea sa dezbata subiecte carora nu le intelege nici titlul. Mai campene, cine se aseamana, se aduna.

  raspunde comentariului
 • Unul

  11 septembrie 2014 21:36

  Apartenenta la EU si Nato e fff mult dar mai trebuie sa facem si noi ceva sa ne crestem copiii responsabili, sa nu mai accepte sa fie condusi de nonvalori...Am discutat cu cineva de la Chisinau. Era DISPERAT ca vin rusii, ca vor ramine in afara lumii civilizate. Noi am intrat in EU si ne purtam ca barbarii. Plus ca le stim pe toate, nu ne ttrebuie noua nimeni sa ne invete democratie. Altfel, articol bun, ca de obicei.

  raspunde comentariului
 • Tiberiu

  11 septembrie 2014 20:57

  d-le Campeanu,de obicei va citesc cu placere articolele. Sunt crestin practicant, merg f des la biserica si nu doar la aceeasi. Personal nu am vazut nici o tendinta sau influenta filorusa in randul preotilor ortodocsi romani. In schimb am vazut multime de articole antireligioase la jurnalisti, mai ales de cand plagiatorul Ponta se da in spectacole pe la sarbatori religioase si se pretinde roman verde si ortodox, de parca preotii ar fi de vina pt campania lui electorala.

  raspunde comentariului
 • c.g.

  11 septembrie 2014 20:55

  Am citit.. .Cam tras de par articolul domnului Campeanu Cristian!Azi ROMANIA este membra U.E.,N.A.T.O., Parteneriat strategic cu SUA dar in ruina economica,politica,sociala,este o colonie jefuita salbatic de resursele solului,subsolului in dispret pentru mediu cu preturi si redevente de bajocura ca asa au acceptat in ultimii 25 de ani politicienii hoti si banditi economici,bine ancorati in PSD si ''asociatii'',latura chipurile liberala a lui Tariceanu ,multe prenume in fapt inaintarea intereselor Rusiei in ROMANIA !Trebuie sa scapam din ghearele ...Rusiei, lumea civilizata SUA si tarile din U.E.,trebuie sa ne sprijine,ajute,indrume iar noi trebuie ''Let-s Roll'',sa intelegem importanta votului ,iar in noiembrie a.c. sa alegem in functia de PRESEDINTE al ROMANIEI,pe domnul KLAUS JOHANNIS,sa avem un drum alaturi de SUA si tarile din U.E. ,trebuie continuata cu STOP HOTA,JUSTITIE,in anul 2015 pot fi provocate ALEGERI ANTICIPATE iar haita ...sa mearga in opozitie pentru multi,multi,ani ,iar dintre ei cei in contradictie cu ...LEGEA,arestati,iar averile lor ...ILEGALE confiscate !Sa auzim si de mai bine !

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  11 septembrie 2014 20:32

  Greshală... Legionarismul s-a născut ca o reactzie ideologică a creshtinilor la arendashii evrei apărutzi "ca ciupercile după ploaie", imigratzi cu sutele de mii în câteva decenii, la final de secol XIX, în regatul Rrromînikâi, ka konsecintză a unei prevederi SPECIALE a tratatului ce recunoshtea unirea Moldovei cu Valahia la 1859.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design