Lăsați PSD să boicoteze alegerile

de Cristian Campeanu , 31 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 09:57, 01 februarie 2016
Lăsați PSD să boicoteze alegerile

Încă o dată, liderul PSD, Liviu Dragnea, blufează atunci când amenință cu boicotarea alegerilor locale în cazul în care guvernul ar modifica legea electorală în sensul alegerii primarilor și președinților de Consilii Județene în două tururi de scrutin. Guvernul trebuie să meargă înainte cu modificarea legislației și să răspundă cacealmalei lui Dragnea. Singurul lucru pe care va reuși să-l delegitimeze PSD prin acest boicot este PSD însuși, ceea ce este mai degrabă o veste bună.

Liviu Dragnea știe că dacă președintele Iohannis și prim-ministrul Cioloș și-ar dori cu adevărat să schimbe legea atunci nimic nu le-ar sta în cale și ar putea-o face fie prin ordonanță de urgență fie prin asumare de răspundere, iar PSD nu va putea face nimic în acest sens. Dragnea știe acest lucru pentru că el însuși a recurs la cele mai nedemocratice mijloace pentru a-și atinge scopurile și a călcat în picioare Constituția fără să stea pe gânduri și fără remușcări. Vă amintiți de celebra ordonanță 55 - ordonanța traseiștilor prin care legea care prevedea ca primarii care trec de la un partid la altul își pierd mandantul - a fost pur și simplu suspendată pentru 45 de zile pentru simplul motiv că așa a vrut Liviu Dragnea? În pofida faptului că a fost declarată anticonstituțională, nici până astăzi nu a fost abrogată pentru că PSD nu a dorit să o pună pe ordinea de zi a parlamentului. Dragnea știe prea bine că dacă modificarea legii alegerilor locale apucă să intre în vigoare, atunci poate să-și ia adio de la alegerea primarilor dintr-un singur tur. Chiar dacă activează marioneta Victor Ciorbea să conteste o eventuală ordonanță la Curtea Constituțională, nu are deloc garanția că CCR o va declara neconstituțională pentru că CCR a lăsat deschisă portița modificării în sensul creșterii reprezentativității și întăririi drepturilor alegătorilor și este imposibil de argumentat că alegerile dintr-un singur tur servesc mai bine interesele alegătorilor decât cele în două tururi.

Cealaltă opțiune a lui Dragnea este să doboare guvernul printr-o moțiune de cenzură fie că Cioloș își asumă răspunderea, fie că emite o ordonanță. Problema este că pe de o parte Dragnea nu este sigur că va strânge majoritatea pentru o acțiune atât de radicală care să destabilizeze guvernarea pentru că nu este deloc clar că UNPR i se va alătura în acest demers iar pe de alta, chiar dacă doboară guvernul riscă să provoace o reacție de respingere violentă din partea publicului de genul celei de la turul al doilea al alegerilor prezidențiale care l-a măturat pe Ponta de pe scena politică.

Rămâne așadar boicotul. Boicotarea alegerilor reprezintă, în esență, internaționalizarea sau măcar europenizarea crizei politice interne. Cuvântul cheie în acțiunea de boicotare a alegerilor este „credibilitatea internațională” iar problema lui Dragnea este că PSD nu are așa ceva. Scopul boicotului ar fi să prezinte România ca o nouă Ungarie sau o nouă Polonie, o țară unde drepturile și libertățile democratice sunt amenințate de o conducere de dreapta, populistă și anti-liberală. Ca să reușească să delegitimeze guvernul și pe președinte în Europa, Dragnea va avea nevoie în primul rând de sprijinul socialiștilor europeni. Nu ne îndoim că demersul PSD ar fi îmbrățișat cu entuziasm de președintele socialiștilor europeni, bulgarul Serghei Stanișev, un personaj croit din aceeași stofă comunistă, filo-rusă și coruptă ca pesediștii noștri și că va avea parte de susținere cel puțin din partea unui lider socialist european, premierul italian Matteo Renzi și de un  lobbist în Comisie în persoana Corinei Crețu. Dar acestea sunt cam toate atú-urile pe care se poate baza Dragnea. Președintele Parlamentului European, Martin Schulz a fost făcut de râs de către Ponta și PSD în vara lui 2012, când după ce și-a declarat susținerea inițială pentru guvernul USL, a fost silit să revină cu avertismente foarte tăioase în momentul când a devenit clar că USL atacă fundamentele statului de drept. François Hollande, celălalt lider socialist european important nu este în mod deosebit îndrăgostit de PSD și prețuiește mai mult cuvintele unui prieten de nădejde cum este Cioloș decât pe cele ale lui Dragnea. În rest imaginea PSD la Bruxelles și în Europa este aceea a unui partid post-comunist corupt care atacă din timp în timp instituțiile democratice, independența Justiției și statul de drept. Iohannis și Cioloș nu ar avea decât să le arate omologilor lor harta cu România roșie dominată de baronii PSD ca să demonteze toate pretențiile PSD. Lipsit de o minimă credibilitate morală și politică în afară și de aliați care să-l însoțească în boicotarea alegerilor în interior, demersul lui Dragnea este sortit eșecului. În realitate nu este decât o cacealma politică, una din multele la care a  recurs Liviu Dragnea de-a lungul timpului. Președintele Iohannis și premierul Cioloș ar trebui să îi plătească cu sec și să modifice legea alegerilor locale în sensul alegerii primarilor și președinților de Consilii Județene în două tururi.

Comentarii

 • Iuliu M

  03 februarie 2016 0:06

  Bivole unsuros, v-a dat ma noul jupan salariile?Sau esti tot de dreapta gratis moca?Hai sa fac c a c a pe freza ta de gurist acoperit.

  raspunde comentariului
 • Mosu'

  01 februarie 2016 22:18

  Hai sa va impac cele doua bucati - aparente ! - ale fsn, sunt de fapt doua capete ale aceleiasi hidre, fsn-ul nu s-a rupt, ci a clivat pentru un camuflaj mai bun, asa au putut si penetra pnl, desi erau si acolo oarecari secaturi, acoperind mai bine tot terenul, pe principiul ,,clepsidrei'', nu-i subestimati pe astia, instructorii lor kgb i-au invatat toate trucurile murdare dar eficiente. Aparent nu sunt comunisti, dar daca stai si analizezi cu rabdare si cu informare competenta si minutioasa, aproape tot ce conteaza in asa zisul nostru ,,establishment'' sunt sporii rezistenti si verificati ai fostului regim sovietico-comunist !

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  01 februarie 2016 18:49

  ADEVARATA COMPETITIE se da IN TURUL DOI, deci, daca vrem sa resetam, poate nu chiar din tremelii , clasa politica, IN SPECIAL PRIMARI, cei mai numerosi ordonatori de credite din aceasta tara, cat si TEMELIA POLITICI, pentru ca, n*asa, primari TRAIESC NEMIJLOCIT, zi de zi, la un loc cu ALEGATORI, trebuie musai SA ALEGEM cat mai riguros acesti primari...,, ,...,. Treziti-l din somn pe domnul Presedinte a Romaniei, are la picioare partidele politice PRIN DNA, si PARLAMENTUL, ca in cazul Guseth, sa dea dor ORDIN ca acesti primari sa fie alesi cat mai corect posibil...,,...,,..., Daca acest partid mamut, NUMIT POMPOS si PSD, castiga detasat localele, ADIO parlament, presidentie, si toata furnitura, Yohanis VA TREBUII a doua zi SA-SI DEA DEMISIA, parlamentul va fi DIZOLVA in aceasi saptamana

  raspunde comentariului
 • v o bag

  01 februarie 2016 14:48

  Mai Campene! Iar mananci cu polonicul??Mai bine explica-ne cum a fraudat Bakonschi la Paris voturile pt. betivanul national. Tot la 30 secunde cate un vot

  raspunde comentariului
 • Laura

  01 februarie 2016 11:37

  psd-ul are in frunte un grup infractional organizat. In mod normal, psd-ul nici nu ar trebui sa aiba dreptul sa participe la alegeri. pas-ul trebuie sa fie scos in afara legii, pentru ca s-a dovedit ca a pus pe liste doar hoti, corupti, infractori si likele. Majoritatra primarilor psd, consilierilor locali si judeteni psd, parlamentarilor si ministrilor psd au fost dovediti de justitie ca fiind hoti, corupti, infractori sau incompatibili.

  raspunde comentariului
  • Erata

   01 februarie 2016 11:49

   psd-ul are in frunte un grup infractional organizat. In mod normal, psd-ul nici nu ar trebui sa aiba dreptul sa participe la alegeri. psd-ul trebuie sa fie scos in afara legii, pentru ca s-a dovedit ca a pus pe liste doar hoti, corupti, infractori si likele. Majoritatra primarilor psd, consilierilor locali si judeteni psd, parlamentarilor si ministrilor psd au fost dovediti de justitie ca fiind hoti, corupti, infractori sau incompatibili.

   raspunde comentariului
 • un trecator

  01 februarie 2016 10:58

  De ce o tot trag trogloditii si inapoiatii mintal cu 'Dragnea - Comunist'? Dragnea este unul dintre fostii membri PD trimisi la inceputul anilor 2000 cu misiune in celelalte partide PSD in cazul lui. Acum alaturi de Blaga V. poate raporta cui l-a trimis ca si-a indeplinit misiunea cu succes. Pentru PSD chestia cu boicotul n-are rost. Cine sa inteleaga mesajele corecte? In ultimii 25 de ani nu a existat o educatie in Romania cu privire la drepturile omului si cetateanului, la interesul national si la efectele derapajelor de exemplu efectele loviturii de stat din 2012 cand CCR a intors ilegal votul popular. Sigura solutie democratica este votul intr-un tur asa cum a stabilit legea propusa, sustinuta si aprobata de PNL. Ce e democratic in a alege doar dintre doi? Cand se alegea din doua tururi cine ajungea in turul doi isi schimba programul electoral de nu mai avea legatura cu cel initial din cauza negocierilor. Alegerea in doua tururi favorizeaza targuielile ilegitime si imorale intre partide pe spinarea poporului. Asta ne dorim? Alesi care dupa o saptamana isi schimba ideile si parerile ca sa fie alesi dupa care oricum fac ce vor dupa aia.Intr-un tur, partidele ar fi obligate sa faca aliante electorale si intelegeri transparente inainte de alegeri iar programele electorale devin lege.

  raspunde comentariului
  • Razvan

   01 februarie 2016 11:47

   PDL-ul nu a trimis pe nimeni in alte partide. La PDL au venit traseisti din alte partide, sperind sa scape nepedepsiti. Cind au vazut ca PDL-ul nu-i apara de coruptii din propriul partid, cind au vazut ca PDL-ul a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei, infractorii au fugit la psd, unde stiau ca vor fi aparati. Si in PDL au fost corupti, dar de citeva sute de ori mai putini decit in psd si care au furat de citeva mii de ori mai putin decit cei din psd. Majoritatea coruptilor din PDL sunt traseisti, proveniti din psd si pnl.

   raspunde comentariului
  • Stoian Gheorghe

   01 februarie 2016 11:02

   "Scor" 3-1 pt. nebuni "masculi" !

   raspunde comentariului
 • Gh.Stoian

  01 februarie 2016 10:51

  O sa inghita in sec si tov.Dragnea ! N-ul va baga nimeni in seama ! Mai mult, va vedea si poporul roman, cum arata la fata neocomunistii !

  raspunde comentariului
 • mirica a gheorghe

  01 februarie 2016 10:07

  NU FELUL CUM SE VOTEAZA INTRUN TUR SAU DOI CONTEAZA CINE SINT INSCRISI PE BULETINELE DE VOT GRUPURI SI GRUPURI DE INDIVIZI CARE ANII DEARINDUL A DUS ROMANIA LA SAPA DE LEMN RAMININD ROMANIA UN CENTRU DE DESFACERE COMERCIALA CA DE PRODUCTIE MAI PUTIN , DECI SA REVIN BULETINELE DE VOT SINT LA PRIMA VEDERE DEMOCRATICE DAR CITIND CE VAM SCRIS MAI SUS ASCUNDE INDIVIZI EXCROCI DE TOATE TIPURILE MAI CUNOSCUTI SAU MAI PUTIN CUNOSCUTI DECI AVEM NEVOIE DE ALTE BULETINE DE VOT IN CARE ACESTI SMECHERI CARE A DUS TARA LA RIPA INDIFERENT POSTUL PENTRU CARE VREA A CANDIDA SA NU LI SE MAI DEA VOI SA DEPUNA CANDIDATURII SUB NICI O FORMA INDIFERENT CE VOR SAI ILATURAM NOI DACA ACESTI INDIVIZI NU SE SIMT AU MIROSUL BANILOR SI VA VOR FURA INAINTE SA BORICOTAM CU TOTI ALEGERILE SI RETIPARIREA ALTOR BULETINE DE VOT AI ROMINILOR HAI ROMANIE FA ULTIMU EFORT ALEGE CEI BUN NU CE AI ALES FACIND O ROTIRE A INDIVIZILOR CARE NEA VINDUT TRAIASCA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN SI NU VETI REGRETA .

  raspunde comentariului
 • mircea

  01 februarie 2016 9:27

  de-am scăpa de ciuma roșie pe se de ...

  raspunde comentariului
 • agricultorul fericit

  01 februarie 2016 9:13

  Nu va mai agitati ca sifonul Dle. Campeanu. Ciolos e mai destept decat credeti. Nu o sa se compromita cu aceasta OUG.Deci nimeni nu va boicota nimic si sa vedem ce iese. Daca iese PSD inseamna ca asta vrea electoratul. Sau renuntam la alegeri ca sunt nedemocratice?

  raspunde comentariului
 • din diaspora

  01 februarie 2016 7:40

  Dragnea este piatra de moara pentru PSD . El personal va trage partidul in jos daca va mai fi acceptat de colegi in continuare ca sef al partidului . Noua sa pozitie duplicitara fata de Iohannis si bocul acestuia pe nume Ciolos se rasfrange total negativ asupra electoratului traditional .

  raspunde comentariului
 • niku

  31 ianuarie 2016 23:13

  Boicoteaza tovarasul Dragnea alegerile? tara va castiga enorm ! pleaca o ceata de penali jumatate din alesii lor sunt penali in frunte cu Dragnea.. hai, plecati tovarasi. nu vom varsa lacrimi . sigur nu vor boicota alegerile ca doar nu pot ei sa se jerfeasca ... le miroase a ciolan desi striga la Ciolos !

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  31 ianuarie 2016 21:43

  psd-ul actual si-a trait traiul si-a mâncat malaiul .In forma de acum,nu merita sa mai fie pe scena politica.psd-ul reorganzat,poate mai are o sansa.Dar..accentuez..ALT PSD.Fara "agatati"Alta viziune.Alta politica.Resetat !

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  31 ianuarie 2016 21:12

  Imaginati-va, doar, caacea divizie de primarui si directori de fabrici CU PATRU CLASE dar cu buzunarul PLIN de STILOURI ar intra in inchisoare aacum,,,,..., Pai se apucau astia de scris CARTE DUPA CARTE de-si dadea Doamna Ministru PEARJA cu caramida-, ........ca tot nu iubeste dansa INTELECTUALI ci muncitori

  raspunde comentariului
  • Gh.Stoian

   01 februarie 2016 10:56

   Alt scrantit ! Isi zice "UBAFCA". Spune, bre, cum te cheama !

   raspunde comentariului
 • UBAFCA

  31 ianuarie 2016 21:00

  Singura solutie este AMANAREA ALEGERILOR locale, emiterea de URGENTA a OGU-ului care sa statuieze alegerea primarilor DIN DOUA TURURI de SCRUTIN... ,..., Nu putem IGNORA acest PARTID MAMUT, PSD, nici nu-l mai putem cataloga COMUNISTOID, pentru ca, hai sa fim seriosi, in Romania COMUNISTI autentici AU FOST prin 1965, cand seria de ACTIVISTI de partid din armata, agricultura, fabrici si santiere AU FOST SURCLASATI de TINERI INGINERI, ECONOMISTI, OFITERI, MEDICI, proaspeti iesiti de pe bancile facultatilor, si ipe creierile lor S-A LIPIT mai abitir CIFRELE, EXPERIENTELE, cursurile de specialitate, decat INDOBITOCIREA POLITICA...,,,..., Cuvantul DOMNULUI INGINER, om citit si cult, mereu cu o carte la dansu, CANTAREA in fata muncitorilor dintr-o fabrica, decat a secretarului de partid, CU PATRU CLASE... ..., Partea proasta este ca si ABSOLVENTI, nevoit poate, AU IMBRATISAT CORUPTIA, ..., De fapt, in dec 1989, Romania era condusa de SECURISTI SUPER CORUPTI...,,,...Suportul cadrelor din FSN a fost taman acesti SECURISTI si ACTIVISTI SUPRCORUPTI.. ,..., Ce era PD-ul, decat O GASCA de SUPERCORUPTI, gen videanu, Berceanu, Basescu, Mexicanu, Boc, Boagiu....,,,..., Domnul Presedinte Yohanis trebuie sa indemne la MODIFICAREA LEGII, in regim de urgenta si, asa cum a FOT VALIDAT un membru a CCR-ului, votandu-se DE SAPTE ORI, pe vremea capitaniei lui Basescu, asa cum Roberta Anastase A FALSIFICAT NUMARATAREA VOTULUI, incat sa treaca in forma ceruta de sfii ei, legea pensiilor sau cum A FOST VALIDATA panarama aia de GUSETH , tot asa, poate PRIMI ORDIN PARLAMENTUL sa voteze MODIFICAREA legii incat primarii sa fie alesi in doua tururi de scrutin..., Atat doar, daca, Domnul Yohanis NU DOARME in perioada aceasta...,,..., Acum , problema devine dificila din cateva motive... ,...Luati-o cum vreti, dar va spun ca primi PRESEDINTI de GAC sau GAS ori PRIMI DIRECTORI de FABRICI erau numiti pe criteri POLITICE, nu aveau CARTE nici DIPOLOME, erau insa indemnati SA AFISEZE o nota DE SUPERIORITATEA in fata taranilor sau a muncitorilor, ..., Purtau, obligatoruiu costum si cravata, inclusiv, LEGENDARA SAPCA PROLETARA, model VOVA, a se intelege Lenin.. ,..., ,... La buzunarul din fata, se vedeau CATAVA STILOURI, marca preocuparii intelectuale a acestei categorii, cum insa stilourile, la acea vreme, APARUSE FLARO, se defectau USOR, presedinti GAC si GAS, ramaneau doar CU CAPACELE STILOURILOR agatate . la buzunarul din fata

  raspunde comentariului
  • Pentru ubafca

   01 februarie 2016 11:56

   Pentru imbecylul ubafca Ai fost indobitocit de minciunile, calomniile, dezinformarile si intoxicarile banditilor din psd si de la televiziunile infractorilor Felix, SOV, Guita si DDD. Cei care au furat de au rupt, cei care au devalizat tara se afla in usl sau in spatele usl. Mafia este reprezentata de usl Nas6case, Felix, Monta, Dragnea, Mitrea, DIP, Oprisan, Duicu, Cosma, Nicolescu, Bunea Stancu, Mazare, Nicusor Constantinescu, Voicu, Mischie, Micky Spaga, Bradisteanu, Ioan Dumitru - Romsilva, Caty Andronescu, Hrebe, Ilie Sarbu, Adam, Ciuperca, Pendiuc, Sova, Valciov, Vanghelie, Oparescu, Moliceanu, David, Fenechiu, Uioreanu, Chitoiu, Chiuariu, Stavarache, Cancescu, Vosganian, Misu Vlasov, Dan Radu Rusanu, Th. Nicolescu, Chiliman, Motreanu, Moisescu, Bekali, Copos, Seres, Pantis etc etc etc. Si in PDL au fost corupti, dar de citeva sute de ori mai putini decit in psd si care au furat de citeva mii de ori mai putin decit cei din psd. Majoritatea coruptilor din PDL sunt traseisti, proveniti din psd si pnl.

   raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  31 ianuarie 2016 20:28

  Iohannis, Hitler a incendiat Clubul Colectiv, Reichstagul si astfel a venit la putere "guvernul meu" descris ca atare inca in Mein Kampf. Ca sa nu mai fie probleme cu alegatorii va fi schimbata legea electorala impusa de Basescu si semnata de Iohannis ca cica nu-i democratica de parca Basescu nu stia asta cand a impus-o nici Iohannis cand a semnat-o. Daca PSD boicoteaza alegerile pe buna dreptate pentru modificarea legii in timpul votului e perfect pentru Iohannis, Hitler. Daca nu le boicoteaza dar le pierde e chiar mai bine. Daca insa le castiga iar Iohannis, Hitler are mari probleme si legea va fi modificata din nou introducandu-se probabil colegii electorale ca in SUA unde Bush a iesit presedinte cu 500 000 de voturi mai putin decat Gore sau cine stie ce alta traznaie copiata de la nazisti sau de la KKK astfel incat sa iasa "partidul meu" si "guvernul meu" indiferent ce voteaza prostii, alegatorii ca doar asta le-a fost promis prostilor inca din Mein Kampf.

  raspunde comentariului
  • Stoian Gheorghe

   01 februarie 2016 11:01

   Nu s-au "afisat" bine 2 bolunzi, ca a aparut o "scrantita" sa fie si genul feminin "reprezentat"= "Murieta" tot cu "pseudonim".

   raspunde comentariului
  • Stoian Gheorghe

   01 februarie 2016 11:01

   Nu s-au "afisat" bine 2 bolunzi, ca a aparut o "scrantita" sa fie si genul feminin "reprezentat"= "Murieta" tot cu "pseudonim".

   raspunde comentariului
  • din diaspora

   01 februarie 2016 7:49

   Democratii demagogi s-au dat loviti in 2000 reclamand niste voturi ce li s-ar fi cuvenit in Florida , de ordinul catorva zeci de mii nicidecum 5oo de mii cum dezinformeaza unii pe aici . S-au facut numaratori manuale , democratii caraghiosi si prinsi cu acuzatiile mincinoase au platit bani grei unor specialisti si avocati doar, doar vor gasi eventuala frauda . A fost o munca grea dar rezultatul a fost in defavoarea lor . In final oamenii lui Gore au recunoscut rusinati ca au facut acuzatii false . Asta este adevarul .

   raspunde comentariului
   • Stoian Gheorghe

    01 februarie 2016 11:05

    Pt. "din diaspora". N-are nici o legura cu acest subiect !

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design