Iohannis, despre cum poate scăpa România de Sindromul Oblomov | OPINIE

de Sabina Fati , 31 august 2017 - stire actualizata la ora 08:00, 31 august 2017
Iohannis, despre cum poate scăpa România de Sindromul Oblomov | OPINIE

România nu mai vrea să stea în curtea din spate a lumii civilizate. S-a săturat să rămână tăcută ca un elev mediocru care se rușinează să vorbească și încearcă să iasă din provincialismul în care s-a afundat ani de zile. Președintele Klaus Iohannis a sugerat în discursul său anual ținut în fața corpului diplomatic autohton o astfel de schimbare în politica externă, fără să indice însă și modalitățile prin care țara poate evada din propria ei geografie.

Iohannis crede că România poate reface linia de forță transatlantică, zdruncinată de sfârșitul politicii liberale de la Washington și de criza din interiorul UE. Președintele român mizează pe relațiile strategice pe care le are România cu SUA și, în același timp, pe europenismul românilor, socotind că Bucureștiul „se află, poate, în cea mai bună poziție“ pentru a juca această carte. Privind harta lumii în decupaje, această ambiție pare rezonabilă, fiind­că Polonia, care are, la rândul ei, conexiuni excelente la Washington, se află într-un război deschis cu statul de drept, iar derapajele de la Varșovia au intrat demult în contradicție cu standardele Uniunii Europene. În schimb, în marile cancelarii de pe continent se vorbește tot mai mult despre nevoia unei armate comune europene, ale cărei strategii s-ar suprapune peste obiectivele NATO.

Ro­mâ­nia nu are, totuși, nici anvergura, nici capacitatea de a trage sforile potrivite între Washington și Berlin sau între Washington și Paris. Klaus Iohannis a pomenit în discursul său de ieri că “unii lideri tineri“ “relevanți“ în UE au o “abordare concurențială“ între NATO și politica de securitate europeană. Dacă s-a referit la Emmanuel Macron în acest fel, aspirația prezidențială de mediator transatlantic s-ar putea să nu fie cu bătaie lungă.

Pe de altă parte, în materie de negocieri, Bucureștiul și-a demonstrat limitele la tratativele din interiorul Uniunii Europene. De prea mulți ani România e ținută la porțile Schengen, iar președintele Franței nu i-a dat mari speranțe în acest sens omologului său român atunci când l-a lăsat să înțeleagă că mai întâi trebuie să pună umărul la reformarea Spațiului de Liberă Circulație din afară și abia apoi va fi pusă pe tapet din nou candidatura României. Apoi, Bucureștiul e văzut ca un actor cu vederi variabile, ceea ce în parte a confirmat și Klaus Iohannis când a spus că România are nevoie “de o abordare clară și unitară în relația cu Rusia“. Ar rezulta că în interiorul puterii ar exista o falie între intransigența președintelui și cei de la Guvern, care preferă să fie pragmatici, după cum explica fostul premier Sorin Grindeanu la debarcarea sa.

Nu știm deocamdată cât de onorabil este pragmatismul unora și în ce fel a intrat în coliziune cu intransigența președintelui și a liderilor din armată. Cert este că șeful statului își dorește să ieșim din Sindromul Oblomov, din starea de relaxare și de satisfacție pasivă față de ceea ce se întâmplă cu noi, dar și în jurul nostru.  

Comentarii

 • Costin Stefan

  06 septembrie 2017 22:57

  TREZITI-VA ROMANI ! Dragnea creeaza ARMATA PSD, paralela si total independenta de ARMATA NATIONALA, pentru ocuparea militara a ROMANIEI de catre partidul lui Ion Iliescu. Nu este o gluma aceasta atentionare disperata pe care o fac. Carmuitorii pesedisti au anuntat public, ca vor crea O ARMATA DE VOLUNTARI, CARE VA EXECUTA NUMAI ACTIUNI ORDONATE DE PREFECTII DE JUDETE. Am sa prescurtez cu APSD=ARMATA PSD. Guvernantii lui Dragnea si Tariceanu au dat urmatoarele lamuriri 1. Ca noua armata se va numi GARDA CIVILA 2. Ca GC=GARDA CIVILA, va fi constituita numai din voluntari 3. Ca voluntarii din GC vor fi militari, cu grade si cu livrete militare 4. Ca militarii din GC vor executa numai ordinele emise de prefecti 5. Ca militarii din GC vor fi folositi in cazuri de calamitati incendii mari, inundatii mari, alunecari de teren deosebite, cutremure mari cu consecinte deosebite 6. Ca militarii din GC vor primi salarii. Dar si un copil stie ca prefectii sunt toti din PSD si din ALDE si, ca urmare, GC urmeaza sa execute numai ordine emise de PSD. Rezulta,in mod f. clar, ca GARDA CIVILA este, de fapt, ARMATA PSD, ca GC=APSD, fiindca si voluntarii, care se vor inscrie in GC, vor fi recrutati, marea lor majoritate, dintre membrii si simpatizantii PSD. Pai, isi inchipuie cineva, ca vom mai putea organiza macar un protest de strada, sau ca va mai putea fi scos de la guvernare PSD, dupa ce APSD va ocupa toate judetele, toata tara ? PSD, singur, va carmui tara dupa bunul plac. Si va chema rusii ! TREZITI-VA ROMANI SI NU-I PERMITETI LUI DRAGNEA SA INFIINTEZE ARMATA PSD. Trebuie sa avem numai o singura armata- ARMATA NATIONALA si orice militar se supune numai COMANDANTULUI ARMATEI NATIONALE si ordinile sunt emise numai de MARELE STAT MAJOR AL ROMANIEI. Sa reintroduca MSM serviciul militar obligatoriu si sa organizeze si GARZI JUDETENE supuse MSM, pentru interventii in cazuri de calamitati. Numai MSM poate emite ordine.

  raspunde comentariului
 • Tepus

  05 septembrie 2017 14:03

  CU BANDITII LUI DRAGNEA, O DUC BINE-N TARA MEA HOTII, CARE POTI SA RISTI, DE-I NUMESTI CA-S PESEDISTI.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  04 septembrie 2017 23:13

  ATENTIE MARE LA ARMATA PSD. Auzisem ca s-au gasit la Adrian Nastase acasa o multime de gloante nedeclarate ca Serban Mihalescu a primit mita vreo noua pusti, si m-am gandit ca nebunii se vor fi pregatind de un razboi civil. Acum aflu ca Guvernul Tudose preconizeaza sa infiinteze o armata, care sa asculte numai de prefecturiDeduc ca NERUSINATII ISI PREGATESC O ARMATA, PE CARE URMEAZA SA SE SPRIJINE CAND VOR CHEMA TRUPELE RUSESTI, CUM S-AU PETRECUT LUCRURILE IN ESTUL UCRAINEI SI IN CRIMEEA. CRED CA PARTIDELE DIN OPOZITIE TREBUIE SA ANUNTE IMEDIAT COMISIA EUROPEANA SI NATO DESPRE INTENTIA CRIMINALA A PSD DE A OCUPA ROMANIA CU O ARMATA A SA PROPRIE.

  raspunde comentariului
 • cib

  03 septembrie 2017 7:28

  Nenea Iohannis a venit, a citit , a pocnit din calcaie si a plecat. Nu cred ca a inteles prea bine ce a vrut Macron de la noi. Acum, nici de Macron nu sunt sigur ca stie ce vrea. Iar dorinta dvs ca Romania sa faca sau sa dreaga nu stiu ce in politica mare e doar parte dintr-un vis umed. Romania va executa toate ordinele venite de la Washington sau Berlin, fara cracnire. Cateodata si pe cele de la Moskova. Faptul ca nu am fost si nici nu vom fi primiti never ever in Schengen arata ca suntem considerati de umplutura, oricat si-ar umfla Iohannis si adulatorii sai bojocii. Despre polonezi vorbiti dupa textul servit de UE. Polonezii sunt la ei acasa si fac ce vor. Ca nici nemtii nu i-au intrebat pe polonezi ce si cum sa faca in casa lor. Numai noi cerem aprobare pe la toate ambasadele si cand ne trece vreo nevoie cata hartie avem voie sa folosim.

  raspunde comentariului
 • ioan

  01 septembrie 2017 7:52

  articol bunicel. desigur ca fiecare vede din punctul lui poate un pic nuantat.Iohanis cred ca macar face ceva, incearca ceva nu ca si cei de pana acum incluzand si pe castravetele de constantinescu care a distrus o sansa buna. problema este structura de stat care este infestata de politruci bolsevici incompetenti care nu au alt obiectiv decat bunastarea proprie. acestia sunt in stare de orice si vand totul pt nimic, doar sa isi mai puna cativa gologani in pusculita lor. o viziune atat de scurta este costisitoare pt Romania si de aceea cam batem pasul pe loc. oportunitatile externe se fac , atata timp cat ai o economie puternica care infloreste. potentialul exista chiar si acum cand totul este la pamant insa nu cu acesti bolsevici.

  raspunde comentariului
 • Goga Gelu

  01 septembrie 2017 1:53

  "razboi cu statul de drept". Sabina Fati ai mancat matraguna sau esti spalata pe creier de Soros. Polonia e in razboi cu alienatii Juncker-Soros- Verfofstadt care vor sa isi impuna propria politica, independent de vointza natiunii poloneze

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  01 septembrie 2017 0:24

  Daca "lumea civilizata" are o "curte din spate" in care "civilizatii" jefuiesc, ucid si tortureaza bashtinasii inseamna ca nu e de loc "civilizata" lumea aia. Romanii nu pot fi parte a acelei lumi caci "civilizatii" vor sa ucida toti Romanii si sa re-populeze Romania cu "civilizati" de-ai lor cum e Iohannis.

  raspunde comentariului
 • spok

  31 august 2017 19:25

  Rusia a devenit un suspect de serviciu pentru SUA si Europa.Este mai important ceea ce putem face noi pentru Romania si nu ce poate face SUA sau Europa pentru noi.Fara nicio legatura cu Podemos,Syriza sau alte miscari de tipul acesta-vezi P.Roman si ideea ca si noi putem...Rusia este si va fi adevaratul suspect abil disimulat printre alti asa zis potentiali suspecti vezi conflictul din Georgia,cel din Ucraina si intensificarea unui conflict mai vechi in care este posibil sa fie implicata si o alta tara foarte apropiata de Rusia pe fondul acutizarii relatiilor dintre Coreea de Nord si SUA pe deoparte si China si SUA de alta parte.27 de ani Rusia a facut cam ce-vrut in Romania.Ajutata bineinteles si cu sprijinul larg al serviciilor de toate felurile si culorile din Romania.Sub asazisa umbrela de securitate Rusia isi face de cap.Umbrela de securitate garantata prin rapoarte mascate ale SRI,SIE si DGIA a permis Rusiei sa detina componenete strategice ale industriei.Si lista ramane deschisa...cred ca presa poate pune o presiune pozitiva pentru a stopa un timp suficient aceasa situatie.O societate curata inseamna una fara fosti si actuali membri ai serviciilor pozitionati la toate nivelurile si in toate domeniile,o societate fara fosti demnitari comunisti.PUNCT!Si fara s-o luam iar dela capat...E absurd sa vezi cum cei ce-ti radeau in fata acum 30 de ani o fac si acum.Fara teama si perdea de Volga neagra a inceputurilor de ani 90.DESTUL!

  raspunde comentariului
 • spok

  31 august 2017 18:31

  Rusia a devenit un fel de suspect de serviciu pentru SUA si in curand si pentru Europa.Este important ceea ce putem face noi pentru Romania si nu ce poate face SUA sau Europa pentru noi.Fara nicio legatura cu Podemos,Syriza sau alte miscari de tipul acesta-vezi P.Roman si ideea ca si noi putem...Rusia este si va fi adevaratul suspect abil disimulat printre alti asa zis potentiali suspectivezi conflictul din Georgia,cel din Ucraina,Siria si posibil reactualizarea unui mai vechi conflict in care este posibil sa fie implicata si o alta tara foarte apropiata de Rusia pe fondul acutizarii relatiilor dintre Coreea de Nord si SUA pe deoparte si China si SUA de alta parte.27 de ani Rusia a facut cam ce-vrut in Romania.Ajutata bineinteles si cu sprijinul larg al serviciilor de toate felurile si culorile din Romania.Sub asazisa umbrela de securitate Rusia isi face de cap.Umbrela de securitate garantata culmea chiar de SRI,SIE si DGIA a permis Rusiei sa detina componenete strategice ale industriei.Si lista ramane deschisa...Nu e nici locul si nici cadrul adecvat pentru a continua dar cred ca presa poate pune o presiune pozitiva pentru a stopa un timp suficient aceasa situatie.O societate curata inseamna una fara fosti si actuali membri ai serviciilor pozitionati la toate nivelurile si in toate domeniile,o societate fara fosti demnitari comunisti.PUNCT!Si fara s-o luam iar dela capat...

  raspunde comentariului
 • Petreus

  31 august 2017 16:42

  Romania se impune ca o forta politica deocamdata.Probabil ca o sa dovedim economic si militar asta in scurt timp daca mergem asa.Sunt premize in lume sa devenim superputere.in genul Angliei sa nu ganditi mai mult ca nu suntem continent.

  raspunde comentariului
 • laur

  31 august 2017 11:59

  Relatia cu rusia sa fie de scoatere a Republicii Moldova din influenta rusiei. Si cu frontiera pe Nistru.

  raspunde comentariului
 • Zagura

  31 august 2017 11:05

  o abordare clară și unitară în relația cu Rusia se refera la disensiunile de abordare din interiorul UE si nu din Romania. Parerea mea.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design