Harghita și Covasna, Teleormanul UDMR | OPINIE

de Mihai Duță , 22 iulie 2017 - stire actualizata la ora 09:56, 22 iulie 2017
Harghita și Covasna, Teleormanul UDMR | OPINIE

Harghita și Covasna iar au primit doar resturi de la Dragnea, cu toate că UDMR s-a făcut preș ca de-obicei. Mă întreb cât se vor mai lăsa prostiți votanții maghiari de-o mână de profitori care atârnă la fiecare guvernare doar spre folosul propriu? Oare drapelul ăla secuiesc de-l tot oferă diverși șmecherași pe la întâlniri de vodevil le-o ține de foame?

UDMR a ratat momentul în care putea demonstra că e un partid de dreapta veritabil la instalarea Guvernului Tudose. Au preferat să facă același joc de alcov și să-și ia în văzul tuturor niște palme peste ceafă de la liderii de mâna a doua din PSD. Asta după ce ei crezuseră că s-au înțeles cu Dragnea. Și marele partid etnic a ajuns să fie pe aceeași treaptă cu niște pambuccieni nevertebrați. Așa au votat cu două mâini noul Guvern Tudose. Am tot urmărit să văd care sunt beneficiile acestor slugărnicii. Când colo, Harghita și Covasna au rămas tot acolo unde sunt de ani de zile de când îi tot reprezintă UDMR, adică pe ultimul loc la finanțări pentru dezvoltare. Sper să fie mulțumiți că se face un stadion la Alexandria. Dar steagul secuiesc rezistă. E cel mai bun pretext pentru liderii politici de etnie maghiară să-și justifice existența.

Doar asta e țara în care partidul care a câștigat cu sloganul „Mândri că suntem români” se bazează pe sprijinul UDMR în Parlament, iar liderii politici ai maghiarilor sunt mulțumiți pentru că lor le merge bine. Așa cum Liviu Dragnea și-a construit o avere impresionantă în cel mai sărac județ, la fel și liderii maghiari sunt din ce în ce mai bogați într-un ținut din ce în ce mai amărât. În timpul ăsta, „Drujba lui Dumnezeu” taie în continuare și face bani grei.

Sunt convins că atât maghiarii, cât și românii din Harghita și Covasna vor același lucru: locuri de muncă plătite decent, acces la educație și sănătate de calitate și investiții pentru dezvoltarea uriașului potențial turistic al zonei. Dacă s-ar întâmpla toate acestea, discursurile naționaliste din ambele tabere ar rămâne fără susținători. Oamenii au parte însă de același teatru ieftin. De prea mult timp.

Rar am văzut ceva mai penibil ca intonarea imnului secuilor de un cor de pitici de grădină care abia scot capul din iarba proaspăt cosită. Chiar dacă teatral și studiat, gestul lui Iohannis cu drapelul României a fost unul remarcabil. Un semnal important pentru limitele în care se poate discuta cu liderii etnicilor maghiari. În continuare, mă aștept ca tonul acelei discuții să fie păstrat și atunci când UDMR va încerca să guverneze alături de actuala opoziție. Altfel, rămânem în același banc prost.

 

Comentarii

 • Cata

  31 iulie 2017 11:47

  httpswww.ziarulincomod.roharta-banilor-din-romania-cat-da-si-cat-primeste-inapoi-de-la-bugetul-de-stat-judetul-tau-fotoApropo de cei care amesteca Harghita si Covasna cu Teleorman si Suceava. Rai aia de unguri, secui si ce mai vreti doneaza si ei la greu pentru bunastarea romanilor cinstiti si harnici din judetele mari iubitoare de rosu.

  raspunde comentariului
 • Georgeta Lukacs

  25 iulie 2017 21:37

  Tendinta de marginalizare a romanilor din judetele Harghita, Covasna e o pata neagra pentru ONG-ul UDMR , disponibil la majoritatea guvernarilor de 27 ani. In loc sa se ocupe de buna convietuire dintre toti locuitorii din judetele cu pricina,au tinut hangul Budapestei, centru de denigrare a romanilor indiferent de origine sau etnie, S-au imbogatit, prin tunuri date Romaniei, o gasca de ,cativa maghiari,tip Verestoi, Liderii UDMR au tolerat falsurile si ilegalitatile proprietarilor de paduri, terenuri, cladiri . Nu iau masuri pentru a opri cultivarea in randul copiilor a urii impotriva romanilor!

  raspunde comentariului
 • Cornelia Anghel

  23 iulie 2017 12:27

  Stimate d-le MIhai Duta,apreciez articolele d-voastra si va felicit pentru tot ce ati scris pana acum.De cand ati scris articolul si pana scriu eu comentariul,a avut loc evenimentul de la Tusnad la care a participat Victor Orban.Am ramas foarte nedumerita citind ca ordinea la acest eveniment a fost asigurata de o firma de paza privata si nu de jandarmeria romana.Ma intrebprotestatari rezist si-ar putea asigura paza ,ordinea,cu o firma privata ?Si ma mai intrebparticipantii de la Tusnad au avut autorizatie pentru eveniment?Va rog,domnule Mihai Duta,sa ma ajutati in a gasi raspuns la aceste intrebari in ziarul Romania Libera pe care il citesc zilnic.

  raspunde comentariului
 • Xit

  23 iulie 2017 5:58

  Presa e cel mai mare rau!Noi in banat avem unguri si ne intelegem ft bine nici macar nu ne-am pus problema ca-sunguri.In plus aproape la fiecare sfarsit de saptamans mergem in Ungaria si totul e ok.Nu mai tot bateti campii ca bagati raul intre oameni.

  raspunde comentariului
 • @ Sandor Lakatos · Works at Szilagy Megyei Foldhivatal--OCPI Salaj

  22 iulie 2017 9:56

  Gresiti, domnule Lakatos. Daca ziaristul ar nutri "antipatie fata de tot ceea ce este unguresc", nu s-ar fi straduit sa arate maghiarilor cardasia dintre PSD si UDMR, in folosul acestor partide si in detrimentul nostru, al romanilor si al ungurilor din tara. Trebuie ca maghiarii sa vada ca UDMR nu reprezinta decat aparent interesele acestora si ca ei trebuie sa ceara ceea ce este cu adevarat important, fonduri de dezvoltare - pe care Sevil Shaideh le-a dat exclusiv primarilor pesedisti - , investitii, sanse pentru copiii maghiari de a putea lucra oriunde, in Romania.

  raspunde comentariului
 • valeanu

  22 iulie 2017 1:38

  Daca nu ai ideie s-a scrii despre ungurii din secuime. Secuii sant unguri asa cum olteni sant romani. Dar cartea maghiara este un punct fix pt. analfabeti!

  raspunde comentariului
 • dusu

  21 iulie 2017 16:34

  autorule ! te lasa astia sa scrii cind matale bre ai probleme grave de logica !Harghita și Covasna iar au primit doar resturi de la Dragnea, cu toate că UDMR s-a făcut preș ca de-obicei. si apoi dai si dai in udmr !! deci s o lase udmr cu steagul si poate le da dragnea ceva si ungurilor ? ha ha

  raspunde comentariului
 • Eross Pista

  21 iulie 2017 14:49

  Autorul are perfecta dreptate in articolul de mai sus,va spune un maghiar din Harghita

  raspunde comentariului
  • vosi

   22 iulie 2017 5:44

   da ma, da voi suteti ca moldovenii din republica moldova, mankurti! voi va credeti unguri la fel cum se cred moldovenii rusi dar nici unii nici altii nu va vor cu deosebirea ca ungurii fac mai multe investitii in romaniaardeal decat rusii in moldova. ca daca va voia ungaria va deporta ceasca pe toti cum i-a deportat pe nemti...

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design