Eșecul educației de stat și de partid | OPINIE

de Mircea Marian , 14 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 10:56, 14 septembrie 2017
Eșecul educației de stat și de partid | OPINIE

De ani întregi, începem anul școlar cu aceleași vaiete patetice: cad școlile peste copii, nu sunt manuale, sunt elevi care merg pe jos kilometri întregi pentru că microbuzul școlar s-a stricat din nou. Ministrul Educației apare la televizor și anunță pompos o nouă „lege a educației”, panaceul pentru toate bolile sistemului. Într-un fel, este bine că un incompetent ca Pop a ajuns în fruntea ministerului, pentru că părinții pot vedea mai bine cât de putred este sistemul educației de stat.

Eu spun că e vremea să realizăm că acest sistem este nereformabil. Să renunțăm la visul că la minister va veni un Hercules tehnocrat care va face curățenie în uriașa mizerie din școlile și universitățile de stat. Nu va veni. Dacă, prin absurd, ar apare un astfel de personaj, își va rupe gâtul foarte repede. De la școala doctorală a SRI, care a patronat rețeaua de plagiatori a generalului Oprea, la școlile din Teleorman, controlate politic și financiar de către baronii lui Dragnea, totul este corupt. Nici un partid care a fost la guvernare nu poate spune că a avut o atitudine cu mult diferită de cea a PSD: inspectoratele școlare au fost puse sub control politic, școlile au fost spații de propagandă, iar renovările s-au dus către firmele clienților baronilor locali. Marile confederații sindicale blochează orice reformă, iar liderii lor sunt arondați politic.

La 27 de ani de la căderea lui Ceaușescu, societea românească a rămas cu mitul educației „gratuite”. Nu, nu este gratuită. Dimpotrivă, plătim prea mult pentru un sistem atât de neperformant. Și este complet fals că „săracii” ar fi defavorizați într-un sistem privat. Școlile din mediul rural și din comunitățile sărace sunt un dezastru: 80% din notele sub 5 la Evaluare provin din mediul rural, recunoștea, în 2015, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ceea ce trebuie făcut este ca sistemul de stat să fie destructurat, pas cu pas, iar cea mai simplă soluție este ca guvernul să acorde părinților vouchere cu care aceștia să finanțeze educația copiilor lor la orice școală doresc, de stat sau privată. Este o soluție care a apărut în 1871, în Franța, beneficiile ei au fost explicate, în 1955, de către economistul Milton Friedman, iar Betsy deVos, ministrul Educației în cabinetul Trump, dorește să o aplice la nivel național, în SUA. În România, fostul premier Stolojan a invocat sistemul de vouchere, după principiul „banii urmează elevul”.  Însă, în acest moment, întreaga clasă politică – de la președintele Iohannis la președintele PSD Liviu Dragnea sau la USR – este încremenită într-un proiect etatist și singura lozincă cu care defilează este „mai mulți bani de la buget pentru Educație”. Efectul: tot mai multe familii cu copii vor emigra în căutarea (inclusiv) a unor școli decente sau își vor trimite odraslele să studieze în străinătate, de unde nu vor mai reveni.

 

Comentarii

 • Lorica

  16 septembrie 2017 13:23

  S-ar putea sa nu mai acceada nici un fost repetent la functii de conducere in viitorul prezent ?

  raspunde comentariului
  • Loru

   18 septembrie 2017 3:03

   Proasta mai esti, fa Lorica! De unde ideea asta pe care ai debitat-o acum? Stai sa mai faca astia cateva sute de mii de euro din politica...ai sa-i vezi si pe feciorii lor in generatiile viitoare...Crezi ca apuca fraierii cu scoala sa fie pusi pe listele electorale? Dragnea a ramas repetent ca asa a vrut el...si ar mai ramane daca ar fi iar student, insusi a declarat...ca sa se distreze, ai inteles?

   raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  15 septembrie 2017 18:18

  Articol ipocrit ! Nu elevii care nu invata il deranjeaza pe domnul Marian ci chiar cei care invata. Scolile private produc teroristii ca talibanii sau Eric Prince fratele lui Betsy DeVos. Majoritatea Romanilor nu vor putea plati taxele la scolile private si ele se vor inchide din lipsa de elevi si Romanii se vor mai putea educa doar la scolile de stat din Franta si Anglia. Un articol similar a publicat Tom Gallagher in care critica invatamantul de stat din Anglia. In Anglia ca si in Romania elevii sunt educati bine in scolile de stat dar dupa ce termina scoala nu gasesc servici in industria privata si tinerii shomeri bine educati voteaza partide de stanga care sa nationalizeze industria astfel incat sa poata gasi servici cei educati dar ne-inruditi cu patronii. In ranita fiecarui soldat se afla bastonul de mareshal spunea Napoleon si el a invins multi generali Englezi promovati in functii datorita parintilor sus-pusi nu meritelor personale. Pe vremea scolilor private a fost educat capitanul Cook care nu stia sa innoate si a murit din cauza asta.

  raspunde comentariului
  • ZDREANTA BOLSEVIKO-KGB-ista

   20 septembrie 2017 8:00

   este adevarat ca faci parte din CLANUL gheneralilor si coloneilor de tinichea Abraham-ham-ham, Pricina, Doaga Dogaru, Coarna---???

   raspunde comentariului
  • Th. Iliescu

   15 septembrie 2017 18:44

   Nu stiu cine esti "murietta" - dar ori sti platit sa-ti etalezi neroziile - ori esti nascut "narod" ! In ambele situatii esti un "jeg" jalnic ! Nu mai infesta comentariile cu neroziile tale ! Sunt clar fara noima si gandire - Probabil esti un excelent exemplu de "*******" scolarizat in sistemul de invatamant al Romaniei din epoca comunista si post-comunista - SIKTIR JEGULE ! Dispari din "ambianta" !

   raspunde comentariului
   • "TATUKA ION ILICI ILIESCU"

    20 septembrie 2017 12:08

    ---tovarasul caporal Joaquin Murieta face parte din "OASTEA" coloneilor si gheneralilor de tinichea Doaga Dogaru, Abraham-ham-ham, Pricina, Coarna,Harnagea,dan voiculescu, guitza-ghitza ----

    raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  15 septembrie 2017 17:50

  Articol de dreapta revoltator si gresit. Scoli private exista in Pakistan, madrasele. Acolo vor ajunge si Romanii daca vor privatiza invatamantul. Nu e de vina scoala si nici politicienii ca nu mai invata copiii Romanilor. Dezastrul Basist si dezindustrializarea Romaniei i-au arus la disperare si sin-ucidere pe Romanii educati si copiii lor vzand ce-au patit parintii nu mai invata.

  raspunde comentariului
  • Th. Iliescu

   15 septembrie 2017 18:52

   "murietta" - esti clar ***** ! Madrasa - madrasale nu exista numai in Pakistan ! Madrasa = scoala islamica pe langa o moschie ! Probabil nu sti ca vom avea "madrasa" si la "cea mai mre moschie" ce se va construi in Bucuresti de "califul" inca ! Erdogan cu ajutorul "neprecupetit" al lui Ponta !Si ti-as mai comunica 1 - "Desindustrializarea" Romaniei este opera lui Ilici Iliescu si a PSD - sau cum draq se va mai fi chemand la vremea respectiva ! Si tot lor si "capitalismul de cumetrie" - iti mai aduci aminte "murietta" cine l-a denumit asa ? Si aceata situatie GRAVA nu a dus la sinuciderea intelectualilor - ci la PARASIREA ROMANIEI DE CEI MAI BUNI TINERI - DAR SI BATRANI !! - SPECIALISTI ! Si acum tara este majoritar populata de insi ca TINE - prosti, puturosi, mincinosi si HOTI ! Inca odata SIKTIR imbecilule -

   raspunde comentariului
   • Joaquin Murieta

    17 septembrie 2017 3:57

    Sunt de acord cu tine. Romania a devenit datorita dezastrului Basist o tara de hoti si prostituate cum era si Franta pe vremea lui Jean Valjean si Fantine. Locuri de munca cinstita nu mai exista caci le-a distrus Basescu mituit de Microsoft. Eu am reushit sa plec in SUA cand Basescu a cumparat calculatore de import de 2 000 000 000 de dolari mituit de Microsoft si a distrus astfel industria electronica Romana in care eu lucram. Colegi de-ai mei care nu au putut sa plece s-au sin-ucis sau au innebunit de disperare shomeri si exact tot aia as fi patit si eu daca nu reusheam sa plec.

    raspunde comentariului
 • bratfalean

  15 septembrie 2017 11:45

  Copii sunt foarte curiosi si multi au talente native cind vin in prima zi de scoala in clasa1.Cind termina cu chiu cu vai 12 clase sunt total aplatizati spunind, la ce mai este buna si scoala asta! O exceptie, care intareste regula, este un profesor de fizica de la Constanta, care inconjurat de clasa lui de copii creativi este premiat in USA, de Agentia Spatiala Americana, pentru implicare in constructia de statii orbitale!

  raspunde comentariului
 • Stroe vasilica

  15 septembrie 2017 9:02

  ...era o veselie pe strata,pe elite...treceau copii si PARINTI,lefuri,lefuri,ca randunelele,ca berzele migratory,SPRE SCOALA...copii bucurosi de reintalnire,PARINTII gatiti si copii,LA be,l...INOITI!!DE PRIMA ZI DE SCOALA!!! PE TRY 2,3 ORE...zile inferno de pregatiri..rechizite,ghiozdane,PANTOFI,uniformed,turns,imbaiat,curated palmele de negreala husilor VERZI si until TAIATE,create cu anytime sau Lanier...batista curate,diadema,pampoanele,florid proaspete.....UNDE ESTI,DRAGOSTE DE INCEPEREA NOULUI VAN SCOLAR?????UNDE S A DUS BUCURIA REVEDERI???A CAREULUI DIN CARTEA SCOLITI,A IMNULUI NATIONAL,A CUNOASTERII INVATATOAREI,A CUNOASTERII DIRIGINTILOR,A CUNOASTERII SALILOR DE CLASS,A AFLARII MANUALELOR TEAMNC PE LATURA DIN MARGINEA BANCII???????A FOST NIMIC NU SE MAI REGASESTE...parca AM cobalt.. LE spunea COPIILOR me I,explore dupa LOVITURA DE STAT DIN 1989...VA VA FI TOT DE SCOALA!!!!TOR Deodorant de SCOALA...as vrea sa f2f cu do.. sunt PLECATI PESTE granite,we MUNCEASCA....CINSTIT,PENTRU BANI ADEVARAT,PENTRU O VIATA CIVILIZATA!!!!!!SUCCES!!DRAGII MAMEI!!DUMNEZEU SA ME AJUTA PE TOTI!!!MAMA VOASTRA SCRIBE SI PLANNED...

  raspunde comentariului
 • Stroe vasilica

  15 septembrie 2017 9:02

  ...era o veselie pe strata,pe elite...treceau copii si PARINTI,lefuri,lefuri,ca randunelele,ca berzele migratory,SPRE SCOALA...copii bucurosi de reintalnire,PARINTII gatiti si copii,LA be,l...INOITI!!DE PRIMA ZI DE SCOALA!!! PE TRY 2,3 ORE...zile inferno de pregatiri..rechizite,ghiozdane,PANTOFI,uniformed,turns,imbaiat,curated palmele de negreala husilor VERZI si until TAIATE,create cu anytime sau Lanier...batista curate,diadema,pampoanele,florid proaspete.....UNDE ESTI,DRAGOSTE DE INCEPEREA NOULUI VAN SCOLAR?????UNDE S A DUS BUCURIA REVEDERI???A CAREULUI DIN CARTEA SCOLITI,A IMNULUI NATIONAL,A CUNOASTERII INVATATOAREI,A CUNOASTERII DIRIGINTILOR,A CUNOASTERII SALILOR DE CLASS,A AFLARII MANUALELOR TEAMNC PE LATURA DIN MARGINEA BANCII???????A FOST NIMIC NU SE MAI REGASESTE...parca AM cobalt.. LE spunea COPIILOR me I,explore dupa LOVITURA DE STAT DIN 1989...VA VA FI TOT DE SCOALA!!!!TOR Deodorant de SCOALA...as vrea sa f2f cu do.. sunt PLECATI PESTE granite,we MUNCEASCA....CINSTIT,PENTRU BANI ADEVARAT,PENTRU O VIATA CIVILIZATA!!!!!!SUCCES!!DRAGII MAMEI!!DUMNEZEU SA ME AJUTA PE TOTI!!!MAMA VOASTRA SCRIBE SI PLANNED...

  raspunde comentariului
 • Miki

  15 septembrie 2017 2:22

  Ce reiese din acest articol? Doar cei cu bani vor avea parte de educatie, iar cei saraci vor fi condusi de bogatii cu scoala de lux? saracii vor deveni un fel de sclavi?

  raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   17 septembrie 2017 4:20

   Ai dreptate ! Doar bogatii vor avea acces la invatamantul privat si stiind asta nimeni nu va mai invata. Am dat admitere la facultatea de Calculatore si cum examenul a fost secret nimeni nu stia ca parintii mei erau saraci. Invatamantul privat va produce prosti cu diplome care nu au invatat dar au platit taxa piparata de scolarizare.

   raspunde comentariului
 • TRADARE SAU DEFAIMARE

  14 septembrie 2017 18:55

  Scoala are rolul sa educe oamenii si sa le dea cunostiinte ca sa traiasca mai bine dupa ce o termina. Si la noi in ultimii 26 ani profesorii pentru ca aveau salarii mici la nivelul muritorilor de foame au inventat CAT MAI MULTE ORE ....ajungand copii la 7 ore pe zi...cu mii de carti si caiete in ghiozdane care abia le cara cu ei. Trebuie facuta REFORMA SI LA NOI dar nu de cei din sistem ci de cei din afara. Trebuie limba romana obligatorie in toate scolile....si maxim 4 ore pe zi la clasele 1-4 si maxim 5 ore pe zi la clasele 4-8. Din clasa 9-10 scoala profesionala obligatoriu la toti sa iasa elevii cu o meserie.....care vor meserie desen...muzica....scoli de arte....Dupa clasa 10 -13 LICEUL trei ani si apoi Facultatea maxim 3-4 ani.In total sunt tot atatia ani dar toti au meserie de baza....constructii, mecanica, electrica, agricola, economica, medicala...Si inginerii , medicii, ....cunoscand meseria vor fi mai buni....xxdc

  raspunde comentariului
 • rusin

  14 septembrie 2017 18:39

  In fiecare an ,Mircea Marian scoate de la arhiva acest articol si mai face un ban.imi aduc aminte cum l-a demolat pe Daniel Funariu .

  raspunde comentariului
 • nick

  14 septembrie 2017 16:21

  Psd-ul lui Dragnea si-a creat o armata din indivizi mediocri dar fideli,simpli executanti !

  raspunde comentariului
 • Sorin

  14 septembrie 2017 15:16

  Inca de la stadiul de teorie, comunismul, neocomunismul, marxismul, neobolsevismul au fost un esec din toate punctele de vedere. Cum putea sa fie educatia dupa doua decenii de neobolsevism? Esec, faliment.

  raspunde comentariului
 • dan fleseriu

  14 septembrie 2017 11:59

  Este super ideea cu vocherele! Poate ar merge și la sănătate?

  raspunde comentariului
 • doamne ajuta

  14 septembrie 2017 10:45

  Scoala are rolul sa educe oamenii si sa le dea cunostiinte ca sa traiasca mai bine dupa ce o termina. Si la noi in ultimii 26 ani profesorii pentru ca aveau salarii mici la nivelul muritorilor de foame au inventat CAT MAI MULTE ORE ....ajungand copii la 7 ore pe zi...cu mii de carti si caiete in ghiozdane care abia le cara cu ei. Trebuie facuta REFORMA SI LA NOI dar nu de cei din sistem ci de cei din afara. Trebuie limba romana obligatorie in toate scolile....si maxim 4 ore pe zi la clasele 1-4 si maxim 5 ore pe zi la clasele 4-8. Din clasa 9-10 scoala profesionala obligatoriu la toti sa iasa elevii cu o meserie.....care vor meserie desen...muzica....scoli de arte....Dupa clasa 10 -13 LICEUL trei ani si apoi Facultatea maxim 3-4 ani.In total sunt tot atatia ani dar toti au meserie de baza....constructii, mecanica, electrica, agricola, economica, medicala...Si inginerii , medicii, ....cunoscand meseria vor fi mai buni....

  raspunde comentariului
 • Lorica

  14 septembrie 2017 9:11

  Visati la o transformare in bime a educatiei, cit timp Parlamentul Romaniei ste condus de 2 fosti repetenti ?Se trezeste cineva ?

  raspunde comentariului
  • rusin

   14 septembrie 2017 18:43

   2-3 repetenti intr-un guvern ,daca sunt functionali ,ar fi un castig .din pacate sunt inlocuiti cu narozi.

   raspunde comentariului
 • Oltean

  14 septembrie 2017 9:10

  Cred ca domnul Mircea Marian ar fi trebuit sa stie ca forma corecta este "ar aparea", NU "ar apare". Verbul la infinituv este "a aparea". La httpconjugare.roromanaconjugarea-verbului-apC483rea domnia sa poate gasi conjugarea acestui verb.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design