Dragnea dă foc României, Isărescu ține chibritul | OPINIE

de Catalin Prisacariu , 11 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 17:06, 11 aprilie 2017
Dragnea dă foc României, Isărescu ține chibritul | OPINIE

Exercițiul de respon­sabilitate al guvernatorului Băncii Naționale a României s-a sfârșit, brusc și penibil, imediat ce Liviu Dragnea a devenit stăpânul României.

Cu o lună înainte de ale­gerile parlamentare, pe 10 noiembrie 2016, Mugur Isărescu îl punea la punct pe populistul Dragnea, care promitea creșteri salariale nesustenabile: „Bugetul pe anul viitor se va construi destul de greu având în vedere aceste propuneri. Ceea ce s-a decis deja sunt decizii politice (...). Întrebați istoria, mai bine, pentru că am mai trecut prin perioade electorale și după alegeri s-au luat anumite măsuri“. Evident, Isărescu se referea la un alt populist, Tăriceanu, care făcuse praf bugetul României în 2008, înainte de ale­geri. În aceeași zi, Adrian Vasilescu, consilierul lui Isărescu, era și mai direct: „Nu are cum (PIB-ul, n.r.) să asigure aceste creșteri salariale“.

Iar replica lui Dragnea, într-o emisiune TV de seară tot din 10 noiembrie 2016, era belicos-revanșardă: „Am auzit declaraţiile conducerii BNR, e uşor să vorbim cu 13–15 mii de euro salariu, să spui la o masă, conducerea BNR, între clinchete de cristal, tacâmuri strălucitoare, faţă de masă albă, naproane elegante, mâncare fină, să mai iasă unul să vorbească despre regulile inflaţio­niste. Ar fi bine, poate, cei din BNR, din condu­cere, să meargă să stea o săptămână-două, să lucreze cot la cot cu medicii, cu dascălii, să vadă dacă pot trăi cu acele salarii făcând acea muncă“.

La o lună de la acele declarații, PSD câștiga alegerile parlamentare distrugându-și adversarii de la PNL și USR. După alte trei luni, Dragnea se afla la apogeul populismului: cu Guvernul Grindeanu instalat, a început să aplice programul creșterilor bugetare. De data asta chiar se întâmpla, nu mai era vorba de promisiuni de campanie. Isărescu, însă, era tăcut. Profund tăcut. Ce e drept, vorbise destul, ca turnător al Securității cu nume conspirativ „Manole“, înainte de ’89, după cum a arătat RL. O ocazie numai bună pentru ca Dragnea, paradoxal, să-i ia apărarea pe 9 martie: „Atacurile începute împotriva BNR afectează cursul de schimb. Am văzut un atac pe Mugur Isărescu de câteva zile. Nu mi se pare în regulă. (...) Nu vreau schimbarea lui Mugur Isărescu, dimpotrivă. Îl susţin, o spun răspicat. L-am susţinut şi în alte rânduri, şi în alte situaţii, chiar dacă nu mi-au plăcut anumite gesturi, acţiuni. Pentru mine e important ca Banca Naţională să fie stabilă. Este o chestiune strategică“.

Cu sprijinul strategic al lui Dragnea, Isărescu a mai tăcut o lună, în ciuda tsunami-ului bugetar declanșat de binomul Dragnea–Olguța. Dar acum o săptămână, pe 5 aprilie, Isărescu a ieșit din ma­crodeficitul lui de tăcere: „Majorările salariale sunt inevitabile (...). Ceea ce trebuie să facem noi, însă, este să fim înțelepți, să le ținem sub control într-o manieră rezonabilă (...). Nu avem evoluții slabe în ceea ce privește economia și productivitatea. Dimpotrivă. Evoluțiile sunt pozitive. Nu avem o situație, aș spune, încă, macroeconomică
cu riscuri inevitabile.
Riscurile există, sunt în creștere, dar pot să fie evitate. Ce ne trebuie în prezent este să ținem buna măsură, ca să spunem așa, a lucrurilor. Și aceasta înseamnă o bună colaborare și cu Guvernul, suntem disponibili la asemenea lucruri, și cu Parlamentul“.

Așadar, istoria pomenită de Isărescu acum cinci luni s-a schimbat, nu ne mai învață nimic, bugetul nu mai este „destul de greu“ de construit, riscurile sunt evitabile, iar soluția e simplă: „o bună colaborare și cu Guvernul, (...) și cu Parlamentul“.

Nici că o putea spune mai bine Isărescu, câtă vreme doar o bună colaborare cu Parlamentul îi asigură continuarea mandatului de guvernator (aflat la mâna majorității parlamentare a lui Dragnea, conform articolului 33, alineatul 6 din Statutul BNR: „Revocarea din funcţie a oricărui membru al Consiliului de Administraţie se face de către Parlament, la propunerea comună a comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului, dacă acesta încetează să îndeplinească condiţiile necesare pentru exercitarea atribuţiilor sale sau dacă se face vinovat de abateri grave“).  

Comentarii

 • spok

  12 aprilie 2017 17:36

  Buna pușca proastă cătarea.Ceva mai în spate și mai la stânga...sau mai bine pun-o pe foc automat și da-i dela stânga la dreapta.

  raspunde comentariului
 • Joachim Murrieta

  12 aprilie 2017 7:43

  Singura solutie, INTERZCERA CHIBRITURILOR , caci PSD, PMP, PNL si USL, ACEASI MIZERIE !

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  11 aprilie 2017 16:58

  Mugur Isarescu a impiedicat Statul sa recupereze sutele de milioane de dolari furate de Dan Voiculescu in ultimile zile din decembrie 1989 si in primele luni din 1990. Pana in dec. 1989, Securitatea a infiintat si a condus toate firmele de export ale Romaniei.Unele achizitionau si depozitau marfuri din tara si altele exportau marfurile astfel depozitate. De exemplu, firma Dunarea depozita aproape jumatate din cimentul produs in tara, aproape toata tabla produsa la Galati, etc si firma Crescent exporta pe tot globul marfurile de la Dunarea, cu 7 vase marine de transport. Securitatea a infiintat firma Crescent de transport marin in Grecia, din ordinal lui Ceausescu, dar pe numele unui libian recomandat de Arafat. Libianul figura in acte ca patron, insa nu avea vase. Aveam noi in schimb vase de transport si Securitatea a infiintat o filiala la Bucuresti, in care l-a instalat ca director pe Dan Voiculescu, in care Ceausescu avea incredere. A infiintat si o filiala in Austria. Libianul a fost ajutat de Secu sa semneze un act notarial prin care a lasat mostenire firma Crescent lui Voiculescu dupa moartea sa. Apoi chiar a murit si Voiculescu a devenit stapan acoperit al tuturor filialelor Crescent ale Secu, care se infiintasera in Cipru, Anglia, America, Egipt. Si fiindca securimea a sarit la furat pe ruptele in incheierea ,, Revolutiei,, pe care o servise cum laude, s-a apucat si Voiculescu sa vanda activele filialelor Crescent, printre care si 4 dintre cele 7 vase de transport. A adunat si banii existenti la filiale si banii sositi in Romania de pe urma ultimilor marfuri trimise la export. In total a furat toti banii, vreo 250-300 de milioane de dolari, care ar fi trebuit predate la Dunarea, adica Statului roman. Secu retinea 10 la suta din banii sositi de la exporturi, probabil intr-un fond strategic secret pentru aparare. Si e banuiala ca a trebuit sa moara generalul Marin Ceausescu, sa se ajunga la acele coduri secrete. Si ,,din intamplare,, Dan Voiculescu a fost prezent in Austria, unde ,,s-a sinucis,, fratele dictatorului roman. In acele conturi secrete ale Secu se adunasera poate miliarde de dolari. De aceea, Parlamentul constituit dupa alegerile din mai 1990, a cerut sa se infiinteze o comisie straina, neutra, si s-a format o comisie de investigatori canadieni cu experienta, care sa descopere unde au ajuns banii Secu depusi in banci si banii Crescent. Din nefericire, sef al Comisiei Canadiene a fost numit Isarescu. Si cand respectiva Comisie a cerut sa fie arestat Dan Voiculescu, regimul Iliescu a desfiintat Comisia si i-a trimis pe canadieni acasa. Mugur Isarescu nu a fost obligat sa prezinte poporului un raport, care sa clarifice de ce a lasat in coada de peste situatia sutelor de milioane sau a miliardelor de dolari furati. Si Voiculescu nu a spus pana in prezent DE UNDE A AVUT 230 de milioane de dolari, cand a infiintat cele 3 companii, in 1991.

  raspunde comentariului
  • Franjo Galbina, Pojarevat, Timocul Banatului, roman patriot

   11 aprilie 2017 17:20

   Foarte bine scris, bravo !, treci pe la casierie sa-ti ridici bani

   raspunde comentariului
   • Franjo Glavina @ GUNOIUL PSD DE LA 17,20

    11 aprilie 2017 17:59

    BAH VOMA DE BALEGA ROSIE, CRETIN CU GUSA VOI BESTIILE PSD ALDE NU STITI DECAT SA FURATI. FURATI ORICE NUMAI SA FURATI. AM SA TE INJUR ORI DE DATE ORI AI SA IMI FOLOSESTI NUMELE.. TE BAG IN P ZDA MA-TII DE SCURSURA FILORUSA. MARS IN P ZDA MA-TII LA BEOGRAD ACOLO POTI MANCA K KAT COMUNIST SI BEA VODKA ROSIE. SE VEDE CLAR CA ESTI UN OLIGOFREN DUPA ORTOGRAFIE. HAI SIKTIR CU NEAMUL TAU DE GUNOAIE!

    raspunde comentariului
    • Joachim Murrieta, GABRIEL LIICEANU, O BESTIE, O CAPUSA CE TRAIESTE DIN BANI POPORULUI

     12 aprilie 2017 7:51

     Eu traiesc in Germania, am fugit pe 15 iun 1990, cand au venit mineri in Bucuresti, m-au batut ca purtam blugi. .Nu mai sta fara serviciu, un patron de la mine angajeaza tractoristi ca tine. .Ma gasesti in Germania, Toronto, Australia

     raspunde comentariului
 • Cornel

  11 aprilie 2017 15:13

  Fac pariu ca leul se va devaloriza puternic in lunile urmatoare, doar asa se vor putea da aceste pomeni electorale.

  raspunde comentariului
 • GUGU MUGU

  11 aprilie 2017 12:53

  DAR SPUNE, TU, CITITORULE...DACA ITI SPUN CA TE ARESTEZ PENTRU CA ...AI ARUNCAT O HARTIE PE LANGA COS...NU SPUI CA LAPTELE E NEGRU? CA DOAR NU TE DOARE GURA...

  raspunde comentariului
  • Mircea Neagu și Eugenia Neagu

   11 aprilie 2017 17:14

   Prontipurile, domnule, printipurile, unde sunt ?

   raspunde comentariului
 • ilidia

  11 aprilie 2017 11:53

  D-le Prisacariu, dai dovada de reavointa, nu esti singurul. Guvernatorul BNR nu-si poate permite sa-si ridice poalele-n cap la coltul strazii, asa cum isi poate permite orice ziaristcomentator. Cat priveste colaborarea cu securitatea acelas lucru. Cu buna stiinta toti cartitorii omit principalul lucru, ca avea de aface cu cu directia "externe" si nu a facut, conform formulei consacrate, politie politica...

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design