Din nou despre impozitarea Bisericii. De ce mai este BOR stat în stat | OPINIE

de Razvan Chiruta , 17 iulie 2017 - stire actualizata la ora 17:35, 17 iulie 2017
Din nou despre impozitarea Bisericii. De ce mai este BOR stat în stat | OPINIE

Dezbaterea cu privire la impozitarea Bisericii Ortodoxe Române, relansată de către fostul consilier al premierului Mihai Tudose, nu trebuie să treacă dintr-o extremă în alta. BOR nu mai poate beneficia de statutul privilegiat pe care îl are în prezent în relație cu instituțiile de control, dar nici nu e cazul ca statul să transforme Patriarhia Română într-o sursă de bani pentru acoperit găurile guvernării, așa cum sugera Orlando Teodorovici.

Altfel spus, activitățile BOR trebuie tratate precum ale oricărei societăți comerciale, atunci când Biserica face comerț de dragul comerțului, sau ale oricărei fundații sau asociații, atunci când banii sunt folosiți în scopuri caritabile.

În prezent, Biserica Ortodoxă Română scapă aproape complet controlului autorităților fiscale.

Discutați cu orice preot din țară și vă va spune, în privat și cu jumătate de gură, că Fiscul nu a venit niciodată să verifice dacă taie chitanțe pentru  înmormântări sau botezuri, darămite dacă plătește impozite pentru sumele încasate. Această imunitate este obținută de către prelați prin câteva metode simple. Prima ține de arhaismul țării noastre superstițioase. Mai mulți preoți ne-au povestit, cu ocazia documentării unor articole despre BOR, că de multe ori nici măcar polițiștii nu îndrăznesc să dea amenzi de circulație unui preot în sutană „de teamă să nu fie blestemați“. Dacă prelatul nu a greșit grav – ca în celebrele cazuri ale unora mult prea beți –, agentul rutier închide ochii și scapă cât mai repede de riscul unui blestem.

A doua metodă are legătură cu cooptarea celor care ar putea să controleze biserica în Adunările Eparhiale ale episcopiilor. „România liberă“ a relatat în 2011 despre cum sute de hectare de pădure au dispărut în ultimii zece ani din jurul mănăstirii vâlcene Hurezi. Tăierile nu au fost anchetate niciodată de autorităţi, pentru că defrişările sunt făcute chiar de oamenii Bisericii Ortodoxe Române. Investigația a descoperit că doi dintre cei care ar fi putut opri jaful, care dura în acel moment de 10 ani, comisarul-şef adjunct al Gărzii Financiare Vâlcea, Valentin Oprea, şi colegul acestuia, comisarul Gheorghe Ivan, făceau parte din comisia economico-bugetară a Adunării Eparhiale a Episcopiei Râmnicului, în raza căreia se află și Mănăstirea Hurezi. La vremea respectivă, Valentin Oprea a recunoscut pentru „România liberă“ că Garda Financiară nu a efectuat nici un control privind comercializarea de lemn de către lăcaşurile de cult. De asemenea, a precizat că nu cunoaşte cifra de afaceri a Arhiepiscopiei Râmnicului.

Tot ziarul nostru a relatat în 2015 despre modul cum mitropolitul Olteniei, IPS Irineu, a schimbat destinația unor fonduri europene, acțiune care poate avea consecințe penale, fără ca vreo instituție a statului să se sesizeze nici măcar după publicarea anchetei.

„Arhiepiscopia Craiovei a primit, în 2011, fonduri europene de aproximativ 650.000 de euro pentru reabilitarea și modernizarea unui fost liceu agricol. Clădirea, aflată în comuna Grădinari, județul Olt, urma să fie folosită de instituția bisericească pentru a oferi servicii sociale și educaționale către 500 de copii din localitate.

Arhiepiscopia Craiovei a încasat banii, a modernizat imobilul, însă i-a schimbat destinația asumată prin contractul cu autoritățile europene. Astfel, în clădire funcționează acum Colegiul Național de Fete «Buna Vestire», o școală gimnazială cu internat care asigură educația pentru numai 12 eleve“, scriam în 2015.

Așadar, dezbaterea se poate rezolva ușor, Biserica Ortodoxă Română să fie tratată ca oricare altă instituție sau, acolo unde e cazul, ca oricare altă societate comercială din țara asta. E cert însă că trebuie să se termine cu privilegiul de a fi stat în stat. 


Urmăreşte-l pe jurnalistul Răzvan Chiruţă şi pe reţelele sociale

Comentarii

 • Earth

  18 iulie 2017 15:03
 • Pentru ?????

  18 iulie 2017 13:22

  La recensamantul din 2011, aproape 87 la suta din populatie s-a declarat ortodoxa, prin urmare celelalte culte sunt prea putin reprezentate. Daca se face lege pentru impozitarea cultelor atunci alaturi de BOR vor intra si celelalte. Dar cele mai multe proprietati si terenuri agricole, forestiere, activitati productive, comert si turism prin pelerinaje le detine BOR. Poate in secolul XXII penru ca acum biserica este un vector electoral important, iar enoriasii tratati ca fraieri.

  raspunde comentariului
 • ??????

  18 iulie 2017 12:34

  Doar BOR sau vă referiți și la celelalte culte ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  18 iulie 2017 12:34

  Doar BOR sau vă referiți și la celelalte culte ?

  raspunde comentariului
 • Petru

  17 iulie 2017 21:34

  Domnu Chiruta, credeti dvs ca tot asa de usor mere plugul in pirloaga ca in solul lucrat constant? Cateodata doua tractoare abia reusesc sa desteleneasca o pirloaga. Asa si cu BOR. Cu cat mai tarziu, cu atat va fi mai greu si mai rau. Dar vreau sa mai spun ceva ce dvs trebuia sa spuneti. Am vazut atitudinea d-lui Dragnea fata de aceasta problema de elementar bun simt. Un las d-l Dragnea. Am vazut atitudinea d-lui Iohannis. Alt las d-l Iohannis. Dar stau si ma gandesc daca acesti doi barbati asa zisi de stat se cufuresc daca trebuie sa ia o hotarare onesta chiar daca putin complicata ce ar face in situatii mult mai grele pt Tara. Va spun eu ce ar face. Si-ar spala lasitatea cu sangele poporului. Iata cine ne conduce.

  raspunde comentariului
  • dusu

   17 iulie 2017 22:09

   petrutz draga neamtul rominesc si olteanul exploatator e oameni politici in romanica ! cine crezi ca i ar mai vota ? pai tovarasi de partid atita asteapta sa le ia locul bine, daca romanica n ar fi mare si daca ar iezista macar o gramajoara mica de falnici rumini ce n ar fi asha mindri ca e romini,, ca nucleu de progres, atunci poate ar fi nevoie si de oameni curajosi politic da poate stii rominul e harnic,blind si ospitalier, nu i lash, fara demnitate si onoare si nici hotz intorcator de arme

   raspunde comentariului
 • Voltaire în 1767

  17 iulie 2017 19:25

  Într-o scrisoare către regele Frederick al II- lea al Prusiei datată 5 Ianuarie 1767, Voltaire a scris despre religia creștină ." RELIGIA noastră este în mod sigur cea mai ridicolă, cea mai absurdă și cea mai criminală religie care a infectat vreodată această lume. Majestatea voastră ar face rasei umane un serviciu etern prin extirparea acestei INFAME SUPERSTIȚII, si nu mă refer la un serviciu pentru oamenii simpli, care pot fi luați oricînd peste picior și care nu merită să fie educați, ci mă refer aici la oamenii onești, la oamenii care gîndesc, la oamenii care vor să gîndească ..... Regretul meu, acum cind mă apropii de sfîrșitul vieții este că nu vă pot ajuta în această nobilă acțiune, cea mai înaltă și respectabilă către care inteligența umană poate ținti ."

  raspunde comentariului
  • dusu

   17 iulie 2017 20:31

   ei bade draga la 1767 nu se ezista romania ! numa romini de la Decebal pe plaiurili romanicai, Valahia si Moldova atunci in 1787 oameni,romini daca vreti,ha ha se aflau la stadiul de comuna primitiva au evoluat ceva de atunci,asta nu se poate nega

   raspunde comentariului
 • Mihaela

  17 iulie 2017 17:13

  Va oferim lucru pe internet cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON lei noi lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email dia_bacsyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Gheorghe Sava,Madrid

  17 iulie 2017 16:45

  Bravo Razvane,minunat articol,te rog sa continui cu in estigatiile pe aceasta temaBOR,pentruca in adevar biserica este stat in statul romanesc.Nu e uman ca patriarhul Daniel sa aiba un salariu de 20000 lei,nu e uman dar acest nesimtit nu se mai satura de bani.Nu mai vorbesc de masinile cu care se plimba acesti escroci numiti prelati,pentru care nu platesc nici un shfantz impozit.Ce avere are BOR,.....nineni nu stie exact,afaceri de milioane.Meseria aceasta de preot,calugar si ce.or mai fi ei,e cea mai grozava meserie.Ajungi la preoti sa.ti oficieze vreo slujba religioasa, trebuie sa ai bani nene,ca de nu astia nu au mila.Mai continua Razvane ce.ai inceput si pledeaza pt impozitarea tuturor activitatilor acestor ticalosi care constituie clerul ortohotz.

  raspunde comentariului
 • Goi

  17 iulie 2017 13:53

  La intrebarea 'De ce mai este BOR stat în stat?' se poate raspunde foarte simplu pentru ca i se permite. O intrebare mai relevanta ar fi 'De ce i se permite BOR sa fie stat in stat?' Asteptam raspunsul.

  raspunde comentariului
  • Eu

   17 iulie 2017 19:46

   Pentru ca are puterea de a manipula la greu in directia dorita marea masa de votanti creduli! Niciun guvern nu a "rupt pisica" pentru a nu se pune rau cu ei! Ba mai mult intotdeauna au gasit intelegere la psd. Parerea mea.

   raspunde comentariului
 • Pentru Ilie

  17 iulie 2017 11:51

  Biserica nu declara toate activitatile si prin urmare nu se stie care este cifra de afaceri si profitul real. Pe presupuneri nu se poate face impozitare. Prin urmare, este normal ca nu se stie ce se poate impozita corect. Daca BOR ar fi obligata prin lege sa declare tot atunci se poate face un studiu de impact privind colectarea unor impozite din parte BOR. Si de aici s-ar da bani pentru aparare. Activitatile si firmele BOr sunt una si bacsisul este alta iar BOR nu traieste din bacsisuri de ospatari.

  raspunde comentariului
 • Ilie

  17 iulie 2017 10:52

  Cine studiaza un pic fiscalitatea, va vedea ca daca o masura fiscala e INEFICIENTA, nu are sens sa o impui. Nicaieri nu apar sumele care se spera sa se obtina din impozitarea BOR. De ce? Raspunsul e ca toata discutia asta e o DIVERSIUNE. Avem de platit 4 miliarde de dolari pentru rachetele Patriot si incercam sa impozitam profitul BOR de 7,5 milioane de euro, cu 16 rezultand 1 milion de euro la buget. Au mai fost propuneri ridicole referitor la impozitarea bacsisului, sau a manelistilor.

  raspunde comentariului
  • Dan T

   17 iulie 2017 22:06

   Dle Ilie, dupa criteriul asta n-ar mai trebui impozitat nimeni, majoritatea companiilor au profituri mult mai mici de 7,5 mil. euro.Un pic de judecata inainte de a asterne ceva in scris n-ar strica.Goi.BOR poate fi stat in stat mult si bine in Romania. Cine a urmarit vax populi are raspunsul - politicienii au nevoie de astfel de oameni manipulati de Biserica.Totul pleaca de la educatie - mai intai scolara, apoi familiala. Ne invartim in jurul cozii. Acyualii politicieni nici nu vor nici nu sunt in stare sa creeze un invatamant laic bazat pe norme stiintifice recunoscute care sa dea societatii oameni pregatiti profesional si cu mintea deschisa.

   raspunde comentariului
 • dusu

  17 iulie 2017 10:23

  frati romini ! fara beserica ortodoxa ati mai fi voi romini azi ? voi trebe sa ramineti uniti ca dusmanii nu doarme

  raspunde comentariului
  • Goi

   17 iulie 2017 13:55

   'dusmanii nu doarme'? Un individ care stalceste limba romana nu poate fi 'frate roman'.

   raspunde comentariului
   • dusu

    17 iulie 2017 16:33

    ei frate rominesc de cind cu romania mare vocabularul limbii ca o miere s a instapinit si in Transilvania amu e multe si acolo ! io am probleme de intelegere ptr destule cuvinte azi in romineasca de romania mare ! si apoi romini vechi au zis ca is frati cu ardeleni ! ,nu invers ! si ce frati ! azi se vede !

    raspunde comentariului
    • eu

     18 iulie 2017 8:52

     Mai DUSU, am o intrebare pentru tine-care e salariul pe care il primesti de la sefii tai din Hungaria ca sa bagi peste tot mizeriile tale?Nu observi ca s-au cam fasait visele voastre de separare a Transilvaniei si apoi de preluare de catre conationalii tai?

     raspunde comentariului
     • dusu

      18 iulie 2017 11:11

      fac munca voluntara rumine ! o fac in folosul societati ! poate poate n or mai cinta romini Desteapta te romine si s or destepta cu adevarat, ha ha voi regatenilor si iobagilor asupriti profitori rominismului in Transilvania o tot dati cu amenintarea visul de separare ii propaganda voastra prin care puteti exploata Transilvania, dar vin vremuri noi rumine !

      raspunde comentariului
 • Anonimus

  17 iulie 2017 10:05

  Biserica trebuie impozitata pe cladiri si terenuri si pe afacerile si firmele detinute. Poate cu sume mai mici dar trebuie sa intre in randul unei fiscalitati normale si morale. Multi preoti cu functii mici sau mari nu isi pot justifica in veci averile facute in ultimii 25 de ani. legea sponsorizarii ar trebui schimbata. Lacasele de cult ar trebui sa sa primeasca doar sponsorizari si donatii. Sa detina doar ateliere proprii care sa deserveasca doar institutia. Atata timp cat ia bani din nunti, botezur,i inmormantari, vinde icoane si suveniruri, carti si alte bunuri normal ar trebui sa plateasca impozit. La ora actuala este cea mai bogata si dotata institutie a statului cu bunuri si servicii..

  raspunde comentariului
 • adi

  17 iulie 2017 9:30

  In paralel, nu am putut sa nu observ ca preacuvioasa coalitie pentru familie e brusc fara voce in legatura cu recentele scandaluri de homosexualitate din BOR care mai grav, implica si minori.

  raspunde comentariului
  • Goi

   17 iulie 2017 13:57

   Pe muntele Athos e cel mai mare club gay din lume. Ce ne poate spune BOR despre el?

   raspunde comentariului
   • adi

    17 iulie 2017 19:28

    Bine zis, as mai puncta gay, nu lesbian. Femeilor le e interzisa intrarea. Mai gay de atat nu se poate.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design