20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDe ce funcționează prost Internetul în America

De ce funcționează prost Internetul în America

A curs multă cerneală după afirmațiile lui Bernie Sanders, candidat pentru nominalizarea Partidului Democrat la președinția SUA, care a comparat viteza internetului din SUA cu cea din România. „Astăzi, oamenii care locuiesc în Bucureşti, România, au acces la internet mult mai rapid decât în SUA. Aşa ceva este inacceptabil şi trebuie să se schimbe“, a scris politicianul pe o rețea de socializare.

Nu aș insista asupra semnificației declarației pentru noi; prea avem obiceiul să sărim în sus, exagerat de bucuroși sau de triști, când ne pomenește cineva.

Aș remarca însă altceva. Autorul declarației, Bernie Sanders, este unul dintre puținii politicieni americani care se declară democrat-socialist, îmbrățișând politici de stânga. De altfel, în anii ’60 el chiar a fost membru al organizației de tineret a Partidului Socialist. Sanders este un admirator declarat al social-democrației din nordul Europei, pledând pentru reducerea inegalităților sociale,  creșterea taxelor pentru corporații, dublarea salariului minim, universalizarea sistemului de asigurări de sănătate, eliminarea taxelor pentru facultăți. Sanders a făcut o serie de declarații în care se plânge de lipsa regularizării într-o serie de domenii, criticând legislația favorabilă corporațiilor și afișându-se ca un apărător al celor săraci. El a făcut deliciul presei de peste Ocean cu afirmații legate de funcționarea fără reguli a companiei Uber (taxiuri comandate prin smartphone) sau faptul că nu este normal să existe pe piață 23 de tipuri de spray-uri în timp ce tinerii mor de foame. Să optezi pentru politici de stânga într-o țară ca America este o dovadă de curaj, iar Sanders pare sincer convins că atacul la lăcomia corporațiilor este soluția pentru fericirea americanilor, împărțind echitabil bogăția celor 1% care domină SUA.

Paradoxal însă, Sanders invocă, probabil fără să știe, în chestiunea internetului un model de capitalism pur și dur. Da, cercetările demonstrează că viteza de navigare online este mai mare în România comparativ cu SUA. Dar asta pentru că în România au lipsit tocmai reglementările; politicienii nu au priceput multă vreme importanța fenomenului. Vezi declarațiile lui Liviu Dragnea din 2014, care spunea că PSD a pierdut alegerile prezidențiale pentru că nu a înțeles importanța Facebook. Dacă la un moment dat cineva va reuși să scrie istoria internetului în România, de la firmele de cartier până la cele din ziua de azi, multe dintre episoade l-ar face să tresalte de bucurie pe Adam Smith, dacă ar mai trăi. România stă mai bine la capitolul internet pentru că o serie de oameni lacomi au intrat în concurență și nu au împărțit câștigurile cu nimeni.

Nu este cazul cu Statele Unite. Potrivit presei din această țară, principala problemă la capitolul internet ar fi lipsa de concurență în domeniu, piața fiind împărțită între un număr restrâns de mari furnizori. Pare paradoxal pentru o țară ca SUA, dar americanii au ajuns, la acest capitol, victimele propriului succes, chiar dacă au introdus internetul înaintea altor țări. Atunci când rețeaua de internet (deținută inițial de stat) s-a „privatizat“, câteva firme au pus mâna pe ea, împărțindu-și, practic, teritoriul SUA. La ora actuală, foarte mulți americani au acces la un singur provider de internet. Procedura pentru înființarea de noi firme este destul de complicată, unele state punând taxe inclusiv pentru tragerea de cabluri. În lipsa concurenței, providerii care domină piața nu au interes să mărească viteza, pentru că asta ar presupune înlocuirea cablurilor vechi, de la început, cu cabluri noi de fibră optică. Investițiile s-ar amortiza în șapte-opt ani de zile. Pe scurt, America are probleme pentru că a procedat „românește“ în cazul internetului.

Iată adevărata contribuție a României la dezbaterea electorală din SUA: invocând modelul românesc, un candidat de stânga a îmbrățișat un model de dreapta. Sigur, cel mai probabil, el nu a știut în ce constă modelul și va încerca să crească viteza la internet prin reglementări suplimentare ale statului. Însă, după cum s-a văzut, acestea au tocmai efectul contrar.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă