De ce funcționează prost Internetul în America

de Romulus Georgescu , 07 martie 2016 - stire actualizata la ora 16:49, 07 martie 2016
De ce funcționează prost Internetul în America

A curs multă cerneală după afirmațiile lui Bernie Sanders, candidat pentru nominalizarea Partidului Democrat la președinția SUA, care a comparat viteza internetului din SUA cu cea din România. „Astăzi, oamenii care locuiesc în Bucureşti, România, au acces la internet mult mai rapid decât în SUA. Aşa ceva este inacceptabil şi trebuie să se schimbe“, a scris politicianul pe o rețea de socializare.

Nu aș insista asupra semnificației declarației pentru noi; prea avem obiceiul să sărim în sus, exagerat de bucuroși sau de triști, când ne pomenește cineva.

Aș remarca însă altceva. Autorul declarației, Bernie Sanders, este unul dintre puținii politicieni americani care se declară democrat-socialist, îmbrățișând politici de stânga. De altfel, în anii ’60 el chiar a fost membru al organizației de tineret a Partidului Socialist. Sanders este un admirator declarat al social-democrației din nordul Europei, pledând pentru reducerea inegalităților sociale,  creșterea taxelor pentru corporații, dublarea salariului minim, universalizarea sistemului de asigurări de sănătate, eliminarea taxelor pentru facultăți. Sanders a făcut o serie de declarații în care se plânge de lipsa regularizării într-o serie de domenii, criticând legislația favorabilă corporațiilor și afișându-se ca un apărător al celor săraci. El a făcut deliciul presei de peste Ocean cu afirmații legate de funcționarea fără reguli a companiei Uber (taxiuri comandate prin smartphone) sau faptul că nu este normal să existe pe piață 23 de tipuri de spray-uri în timp ce tinerii mor de foame. Să optezi pentru politici de stânga într-o țară ca America este o dovadă de curaj, iar Sanders pare sincer convins că atacul la lăcomia corporațiilor este soluția pentru fericirea americanilor, împărțind echitabil bogăția celor 1% care domină SUA.

Paradoxal însă, Sanders invocă, probabil fără să știe, în chestiunea internetului un model de capitalism pur și dur. Da, cercetările demonstrează că viteza de navigare online este mai mare în România comparativ cu SUA. Dar asta pentru că în România au lipsit tocmai reglementările; politicienii nu au priceput multă vreme importanța fenomenului. Vezi declarațiile lui Liviu Dragnea din 2014, care spunea că PSD a pierdut alegerile prezidențiale pentru că nu a înțeles importanța Facebook. Dacă la un moment dat cineva va reuși să scrie istoria internetului în România, de la firmele de cartier până la cele din ziua de azi, multe dintre episoade l-ar face să tresalte de bucurie pe Adam Smith, dacă ar mai trăi. România stă mai bine la capitolul internet pentru că o serie de oameni lacomi au intrat în concurență și nu au împărțit câștigurile cu nimeni.

Nu este cazul cu Statele Unite. Potrivit presei din această țară, principala problemă la capitolul internet ar fi lipsa de concurență în domeniu, piața fiind împărțită între un număr restrâns de mari furnizori. Pare paradoxal pentru o țară ca SUA, dar americanii au ajuns, la acest capitol, victimele propriului succes, chiar dacă au introdus internetul înaintea altor țări. Atunci când rețeaua de internet (deținută inițial de stat) s-a „privatizat“, câteva firme au pus mâna pe ea, împărțindu-și, practic, teritoriul SUA. La ora actuală, foarte mulți americani au acces la un singur provider de internet. Procedura pentru înființarea de noi firme este destul de complicată, unele state punând taxe inclusiv pentru tragerea de cabluri. În lipsa concurenței, providerii care domină piața nu au interes să mărească viteza, pentru că asta ar presupune înlocuirea cablurilor vechi, de la început, cu cabluri noi de fibră optică. Investițiile s-ar amortiza în șapte-opt ani de zile. Pe scurt, America are probleme pentru că a procedat „românește“ în cazul internetului.

Iată adevărata contribuție a României la dezbaterea electorală din SUA: invocând modelul românesc, un candidat de stânga a îmbrățișat un model de dreapta. Sigur, cel mai probabil, el nu a știut în ce constă modelul și va încerca să crească viteza la internet prin reglementări suplimentare ale statului. Însă, după cum s-a văzut, acestea au tocmai efectul contrar.  

Comentarii

 • Stoian Gheorghe

  09 martie 2016 7:09

  Internetul in USA este de kakao, cum este intreaga america

  raspunde comentariului
 • "viteza de navigare online este mai mare în România comparativ cu SUA. [...] pentru că în România au lipsit tocmai reglementările" ?

  09 martie 2016 4:18

  Pe *****' ! În primul rând, americanul obișnuit nu este interesat să aibă Internet de mare viteză, pentru că, atunci când ajunge sara acasă de la serviciu, nu-i mai trebuie Internet, vrea doar să se culce că e obosit după o zi de LUCRU ! Rromînașul - mai ales "miticul" - ajunge acasă ODIHNIT după serviciu, fiindcă A TRAS-CHIULUL 8 ore, și vrea SĂ SE JOACE pe calculator, precum copiii lui care s-au jucat ore în șir până atunci. Nu mai inventa aiureli, chiar pe pagina asta e titlul altui articol ce spune clar - "ECDL_ Românii sunt pe ultimul loc în UE la competențe digitale". Fiindcă majoritatea celor cu Internet JOACĂ JOCURI VIDEO pe PC, fiindcă NU-I INTERESEAZĂ NIMIC SERIOS, și fiindcă NU CUNOSC LIMBI DE CIRCULAȚIE INTERNAȚIONALĂ, și mai ales engleza. Un popor de incompetenți, dar cu acces la Internet de viteză mare...

  raspunde comentariului
 • Erori

  08 martie 2016 23:53

  Prea multe erori intr-un articol atat de scurt1. Internetul in SUA nu "merge prost". Viteza lui este mai redusa, dar la fel este si in Germania, sau Franta, de exemplu.2. Prima diferenta vine din faptul ca internetul in SUA si infrastructura aferenta dateaza de pe vremea cand in Romania lumea inca nu auzise de computerul personal. Cand in Romania apareau primele firme care ofereau internet la viteza de 56k, infrastructura internetului american acoperise intregul lor teritoriu.3. Aici apare a doua mare diferenta marimea. Romania masoara cam cat doua treimi dintr-un singur stat, cum ar fi California - si are o populatie cam cat cea din zona metropolitana a Los Angelesului. Ca sa actualizezi infrastructura internetului intr-o tara cat SUA, cu o populatie de 320 de milioane de locuitori care au aproape toti internet, e o problema. De timp si de bani.4. Aici ajungem la principala diferenta in defavoarea noastra in Romania, PENETRAREA INTERNETULUI E PE LA 49 DIN POPULATIE. In timp ce in Bulgaria e 53, in Ungaria 76 iar in SUA peste 90.5. Cand esti parlit si iti cumperi abia anul asta masina din magazin te poti lauda ca e mult mai la zi cu dotarile Euro5, ABS, ESP, Cruise Control, clima automata, etc, decat ala pricopsit, care si-a luat Porsche acum 40 de ani si nu s-as mai despartit de el. Nu inseamna ca Loganul taqu e mai bun decat... harbul lui.6. Intotdeauna politicenii marilor puteri, care se asteptau ca ele sa fie cele-mai-cele in toate au folosit retorica asta in alegeri si romanii laudau virtutile barbarilor daci, printre altii, spre bucuria pasunistilor patriotarzi romani, care se bat cu lopata in piept ca ce mareti erau sabunii, cum ca ce drepti, viteji, harnici ar fi aia fata de romanii care si-au uitat maretia si au decazut in toate. E si retorica americanului care deplange faptul ca PANA si o tara de lumea a treia, ca Romania - care nici macar o lopata de conceptie proprie n-a putut da lumii - are nternet mai rapid decat al "americii", care e cea mai mare si mai tehnologizata economie a lumii, care a ajuns pe Luna, pe Marte, a trimis sonde in afara sistemului solar, etc.9. Nu incercati sa-i compatimiti sau sa-i scuzati pe americani, ca sa nu cadeti in ridicol. Pana una-alta, internetul are motoarele in America. Si toate retelele de socializare si cam tot ce misca prin internet. Megeti in San Jose, ca sa intelegeti.

  raspunde comentariului
 • Gheorghe

  08 martie 2016 21:22

  Este o risipă să oferi mai multe conexiuni fizice unui client. Optimul este o singură conexiune fizică, la care să aibă acces mai muli provideri. Aa i este în SUA, unde FCC-ul obligă la deschiderea reelelor de o anumită viteză, superioară. Ca urmare, furnizorii nu au interes în a upgrada reelele din zonele cu densitate mai mică de populaie, deoarece la viteze mici îi vor menine mai uor monopolul densitatea fiind mică iar zona deja acoperită, nu merită nici ca ali furnizori să construiască reele.În România, mai exact în oraele mari i în Bucureti în primul rând, reelele care au oferit cu adevărat viteză nu au fost comerciale, ci au fost iniial reele de cartier în care se conectau diverse puncte de acces în internet - gateway-uri. Deoarece în timp au devenit o piaă serioasă, au apărut provideri care au investit în soluii tehnice de bandă largă, FTTB fiber to the building. Ulterior, jucătorii mari au trebuit să ofere viteze similare pentru a avea clieni. În mod ironic, internetul în bandă largă din Buc a început ca o construcie colectivistă non-profit. Ca aducere aminte, un abonament 32k cu best effort 256k era la RDS peste 100 lunar, la Astral ceva mai ieftin, i ambele limitate ca i transfer maxim la câiva GB. După ce au apărut reele de cartier ca i clieni de gros, au apărut i provideri care au început să ofere conexiuni FTTB, cu viteze mari, peste 100mbps, i fără limită de transfer. Evolva era varianta populară, GTS i Euroweb erau cea premium. De abia ulterior s-au aliniat marii jucători, UPC i RDS.

  raspunde comentariului
 • Observator

  08 martie 2016 19:46

  Articol slab! Autorul incearca, pornind de la o constatare pe care o scoate din context, sa demonstreze superioritatea capitalismului de competitie romanesc fata de cel interventionist american! O minima informare pe internet ar fi relevat ca1.Viteza medie este in Romania 13.1Mbs locul 11 mondial doar putin mai mare decat in SUA 12.6Mbs locul 13l2.Acum 3 ani pozitia Romaniei era locul 3, deci suntem in scadere comparativ cu alte tari3.Cand a inceput internetul In Romania situatia era groznica, in special datorita infrastructurii deseori erau folosite cuie pentru legaturi telefonice. Infrastructura noua fiind desi a benefiaciat de ultima tehnnologie4.Densitea in Romania e mult mai mare. Orasele din Romania se intind mult mai mult pe verticala decat cele din SUA ceea ce face costul investitional per capita sa fie mult mai mic. Unoras nord american de talia Bucurestiului poate avea cam 50 km lungime lumea sta mai ,ult la case, majoritatea blocurilor au 3 etaje. Dar in aglomeratiile urbane, desi distantele sunt mari a crescut numarul celor care au acces la internet prin fibra. Drept urmare viteza de 1 Gbs este deja o realitate nord americana, e adevarat scumpa. Statele mici cu densitate mare sunt ca in Romania sau superioare. Delaware de exemplu are cea mai mare viteza din SUA.5.Accesul la internet in Romania, factor cel putin daca nu mai important decat viteza, este de 54 mult inferior Statelor Unite 87. Utilizarea internetului in afaceri si viata cotidiana este mult superioara in America.Inchei aici recomandand autorului o reflectie asupra profesionalismului sau.

  raspunde comentariului
 • Ana

  08 martie 2016 15:18

  Nou sistem de lucru la domiciliu! Selectam colaboratori pentru lucru la domiciliu si care dispun de circa 2 ore libere pe zi. Este necesar calculator, conexiune la internet, cunostinte minime de operare cu documente word si pdf, navigare pe internet. Oferimun curs rapid de instruire gratuita, pas cu pas, plus indrumare personala. Cereti acum detalii la adresa de email nusibv49gmail.com

  raspunde comentariului
 • dedu

  08 martie 2016 4:48

  Sanders este un mosneag ramolit cu vederi comuniste, si-a facut pana si nunta in Uniunea Sovietica si prin urmare vede dictaturile comuniste dure sau 'duoiase"" precum cele din inepta Suedie cu ochii buni. Dupa el vaita in Romania de zi cu zi e ideal pentru americani, infern pentru cei care o traiesc insa.. Locuiesc in SUA de peste 15 ani, cu Obama economia s-a dus bine pe rapa, cea reala, nu de declaratie, cu Sanders SUA devine un infern bine cunoscut noua care am trecut prin comunism sau post-comunism intelegand ceva..Ramolitul Sanders nu va fi nominalizat dar nici baba Clinton care da speechuri mincionoase de ani de zile, incluzand cel din Detroit oras care dupa parerea ei merge asa de bine ca cele peste 9 milioane de someri doar cred sa fie someri, lucrurile nu ar fi cu mult mai "cool". Am inteles ca generatia "mileniala" e formata din cretini care-si doresc cel mult sa stea in chirie si sa fumeze maihuana e pierduta, dar sa vad asemenea articole in Romania ma socheaza, sau nu?..

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  07 martie 2016 23:44

  Na c-am trait s-o citesc si pe asta. Romania e cica mai capitalista si sigur mai Basista decat SUA. Datorita capitalismului Basist internetul e mai rapid in Romania pentru cei 3-4 utilizatori care inca il mai folosesc in Romania dar isi fac si ei bagajele ca sa plece in SUA sa "beneficieze" de internetul ala lent de acolo. Singura solutie ar fi sa voteze Americanii cu Trump sau mai bine cu Basescu sau Udrea ca au ei experienta cu calculatoarele alea de 2 000 000 000 de dolari cumparate de Boc.

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  07 martie 2016 20:46

  **In Rossia veche, PAMANTUL LA BURJUI ERA,,,,, Mujicul muncea si NIMIC NU LUA***, suna o poezioara de prapaganda balsica in anni *50, ,,..., Iar MUJICUL roman intreba, ce este de facut tavarisci ? si raspunsul venea pe loc, de la activisti de partid.., .., DA-TE-N COLHOZ si-ai sa traiesti bine !!!!....,,...,,...,Nu este de mirare, stiati, de pilda, ca, Rossia a fost PRIMA TARA din lume care A INTRODUS CINEMATOGRAFIA, desi abia iesise din pestera, adicatelea PARADOXUL PARADOXURILOR...,,..., vorba ovreilor care dzice asa, ***CE-I LIPSESTE CHELULUI, TICHIA de MARGARITAR***.....,,..., Ce mi ROSSIA, ce mi ROMANIA, decat doua EXTREME, cu buda in fundul gradini dar cu CONT PE FACEBOOK...,,....,,,...In concluzie, mai Murrieto, IO CU CINE VOTEZ ????, cu democrati au cu republicani ???....,,...,...,Ai mai spune unui taran ruman, acum, sa se dea in colhoz, ar fi o impietate dar at zice, DA-TE BADE-N FACEBOOK !!!, mai merge

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  07 martie 2016 16:57

  Ce prost esti domnule Georgescu ! Eu am fost nevoit sa plec in SUA tocmai pentru ca prosti ca dumneata incompetenti in domeniul calculatoarelor conduc Romania si ziarele Romanesti si au distrus deja industria electronica Romana. Eu am reusit sa plec dar alti colegi electronisti au innebunit sau s-au sin-ucis in mizerie shomeri dupa ce Stolojan, Udrea, Boc si Basescu au distrus industria electronica Romana. Internetul merge incet in SUA pentru ca 80 la suta din informatia pe internet in SUA sunt filmele pornografice. Chiar daca nu te uiti la ele ele trec prin serverele Americane si afecteza viteza pentru toti utilizatorii indiferent ce fel de cabluri folosesti pentru transmiterea semnalului. Mai nou filmele pornografice sunt in SUA de inalta rezolutie si tri-dimensionale deci probabil acum 90 la suta din informatia tansmisa pe internet in SUA sunt filmele pornografice. Acum 10 ani aveam in SUA internet prim modem de viteza cunoscuta 9600 bps si totusi citirea unui articol RL dura atunci cam tot cat dureaza acum cand RL a atasat o reclama cu video la fiecare articol care probabil contine de 100 ori mai multa informatie decat articolul cu toate ca nu ma intereseaza. Am spus mereu si repet ca Romania ar trebui sa re-construiasca industria electronica Romana azi distrusa inclusiv prin infiintarea a cel putin 3 noi interneturi posibil interconectate cu cel care exista acum. 1 Ar trebui produse din nou calculatoare alfa-numerice ne-grafice care pot afisa doar texte alb-negru si creat un internet special pentru ele si imprimante ne-grafice speciale pentru ele asa cum erau pe vremea lui Ceausescu. Sunt multe probleme care pot fi rezolvate de astfel de calculatoare inclusiv citirea RL. 2 Calculatoare grafice monocrome inclusiv un internet special pentru ele care ar permite utilizatorilor sa isi proiecteze propriul calculator sau avion acasa si apoi sa primeasca produsul asamblat prin posta. 3 Calculatoare alb-negru cu internetul lor care ar permite medicilor sa vada radio-grafia bolnavului transmisa prin internet 4 Continuarea productiei de calculatoare actuale cu display color si internet plin de filme pornografice.

  raspunde comentariului
  • Stoian Gheorghe

   08 martie 2016 10:04

   Asa este, Dle Caravia eu "am" internet "via" TELEKOM, si viteza de navigare este mica dar este ieftin.Cei abonati la UPC, au viteza de navigare mult mai mare, dar TARIFUL este TRIPLU !

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design