13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCutremur de gradul 2007

Cutremur de gradul 2007

Nu unul, ci doua sondaje recente spun acelasi lucru: romanii si presedintele Basescu sunt, chiar acum, prinsi intr-o imbratisare suspect de reusita. Potrivirea presedintelui cu multimea are toate imbinarile solide. Ea e, pur si simplu, un caz de recunoastere reciproca. Omul din multime intelege ce spune Basescu, iar Basescu intelege ce gandeste omul multimilor. Simpatia e naturala, spre deosebire de produsele sintetice lansate pe piata de fabricile de baroni social-democrati.
Suspect in sondajele realizate de IMAS si INSOMAR nu e sentimentul public, ci atotputernicia lui. Datele sociologice descriu o tara care nu mai posteste pentru ca a decis sa se infrupte din promisiunile si tonul direct ale presedintelui. Daca e asa, sondajele nu descriu Romania. Ele vorbesc, mai degraba, despre o vointa sabotata, despre o energie care se stinge in audiente fara sfarsit, despre oameni si lucruri care au libertatea de a impune o opinie doar in sondaje. Cu alte cuvinte, sondajele nu masoara puterea iesita din comun a rivalilor, raspandirea si armamentul celor ce guverneaza, in secret sau pe fata, un stat paralel.
Nu e treaba sondajelor sa lase formulare la poarta institutiilor sau sa ia la intrebari persoana din spatele unei functii. Cand, insa, puterea celor scutiti de intrebari e covarsitoare, sondajele se termina cu fotografia de grup a stramutatilor: oameni care vorbesc degeaba, intr-o tara straina. Optimismul presarat de ultimele doua sondaje e public, dar interesul privat bate la scor interesul general, in tara sondata de IMAS si INSOMAR. Cata constiinta publica au, de pilda, judecatorii Inaltei Curti de Casatie care au trimis in fata plutonului de executie constitutionala reforma in justitie? Pe ei nu ii masoara nici un sondaj, iar daca i-ar masura, rezultatele ar fi echivalentul unei lovituri de stat. In joc e faimosul stat de drept, adica, nici mai mult, nici mai putin, decat ideea simpla ca legea trebuie sa lucreze de capul ei, nu dupa mintea judecatorilor care stau la coada sa faca turul propriei cariere pe bicicleta lui Nastase. Daca oameni in roba au avut nesimtirea ultima de a da in judecata legea, pe motiv ca nu ii indoapa suficient, atunci sondajele n-au prins pe seismograf un cutremur de gradul 2007. Socul care poate rupe Romania de platoul european.
Nu e singura scapare. Optimismul romanilor e dejucat marunt, in multe alte puncte, de o retea vie, aroganta si antipopulara. Ea da o guvernare indirecta, dotata cu tot ce face decorul si puterile unui stat, mai putin propriul drapel. Guvernarea indirecta conteaza pe propriul aparat judecatoresc (masina de casat reforma a Curtii de Casatie). Ea se exprima prin propriul brat legislativ (care pleaca din umarul onor presedintilor Camerelor) si se bizuie pe propria clientela, infiltrata in partide adverse (de unde infratirea liberal-pesedista la vot si idei parlamentare). Acest aparat functioneaza, nevazut de sondaje, si numai el da imaginea completa a Romaniei politice. Presedintele Basescu e iubit, in sondaje, dar acest lucru nu spune nimic despre cei ce detesta scenele de daruire reciproca.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă