Cum va arăta „Noua Ordine” după condamnarea lui Voiculescu

de Gabriel Bejan , 15 august 2014 - stire actualizata la ora 21:22, 17 august 2014
Cum va arăta „Noua Ordine” după condamnarea lui Voiculescu

Lustraţia politică nu a fost posibilă în România, spre deosebire de alte ţări din estul Europei, pentru că aproape nimeni, dintre oamenii de la vârful societăţii, nu a vrut-o cu adevărat. A fost nevoie de o ofensivă puternică a justiţiei, ajutată de serviciile de informaţii actuale şi cu sprijinul puternic al partenerilor occidentali, pentru ca acea parte a elitei româneşti, cu rădăcini în trecutul comunist, să facă un pas în spate, de frică, sau să intre la puşcărie.

Dintr-un anumit punct de vedere, adepţii lui Dan Voiculescu au dreptate când strigă că pedeapsa primită de mogul este mare. 10 ani de puşcărie înseamnă mult, iar fostul turnător la securitate putea, la fel de bine, să primească 5, 6 sau 7 ani, ca în cazul altora. Efectul în societate nu ar fi fost însă acelaşi. 10 ani de închisoare pentru Voiculescu este o pedeapsă cu valoare de simbol, comparabilă cu pericolul social al unuia care a arătat 25 de ani că se poate îmbogăţi şi poate decide viitorul acestei ţări, folosind metode din alte vremuri. Perfect acoperiţi de lege, judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea au dat o pedeapsă exemplară, mai mult chiar au fixat o bornă în evoluţia de acum înainte a justiţiei din România. Sau un avertisment, luaţi-o cum vreţi.

La romani, lustraţia era un fel de ceremonial de purificare. „Purificarea” societăţii româneşti ar fi trebuit să însemne că foştii activişti de partid sau securişti nu vor mai face parte din structurile de conducere ale statului. O lege a lustraţiei nu i-ar fi împiedicat însă să facă bani necinstiţi din afacerile cu statul, să corupă funcţionari sau să-şi folosească trusturile de presă ca să manipuleze opinia publică, într-o direcţie politică sau alta. Din acest motiv, ceea ce a declanşat acum justiţia poate fi considerată o purificare mult mai importantă a societăţii. Oamenii trecutului îşi pierd întreaga influenţă, în economie şi politică, ba chiar ajung, pe capete, să înfunde puşcăriile, plătind, la zeci de ani distanţă, pentru fapte pe care le credeau uitate şi bine ascunse.

Spun „ce a declanşat justiţia” pentru că nu doar anchetele sau condamnările la închisoare sunt importante acum ci şi reacţiile sistemului, care se vede ameninţat cu extincţia totală. Purificarea societăţii româneşti se face acum şi cu dezvăluirile televiziunii lui Voiculescu, drept răzbunare pentru condamnarea mogulului la închisoare, despre banii pe care-i lua fratele preşedintelui de la clanurile interlope, pentru a-i scoate din închisoare pe liderii acestora, sau despre trecutul mizerabil de „broker de copii” al omului de afaceri Cristian Burci. Sunt convins că acesta este doar începutul, iar războiul dintre reprezentanţii aceluiaşi sistem va continua şi va fi din ce în ce mai crâncen, până în alegerile prezidenţiale. În paralele cu anchetele procurorilor şi cu condamnările judecătorilor vom afla lucruri foarte interesante despre această lume, despre oamenii care ne-au condus până acum, la vedere sau din culise, sau despre cei care ne-au dat lecţii de la televizor despre cum să trăim. Zic să fiţi pregătiţi pentru că ultimele zvâcnituri ale trecutului vor reprezenta un spectacol pe cinste şi, mai mult decât atât, veţi afla răspunsuri la întrebările pe care poate vi le-aţi pus în toţi aceşti ani.

Citeşte şi editorialul: 6 lucruri importante despre condamnarea lui Voiculescu

 

Partea proastă în acest proces de purificare a societăţii apare însă în momentul în care încercăm să răspundem la întrebarea: ce se va întâmpla cu locurile lăsate libere de oamenii trecutului?

Dispariţia dinozaurilor, precum Dan Voiculescu sau Adrian Năstase, era aşteptată cu nerăbdare de cei care le voiau locul. Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta sunt doar doi dintre liderii care au toate motivele din lume să creadă că, în acest moment, scaunele din faţă li se cuvin cu prisosinţă. Victor Ponta pluteşte deja spre preşedinţie pe valurile popularităţii, create de uriaşul aparat de propagandă din jurul său, în care Sebastian Ghiţă- un deputat şi om de afaceri îmbogăţit din afaceri cu statul- joacă un rol extrem de important. Iar planurile tânărului mogul de la România Tv au fost dezvăluite chiar de acesta.

În septembrie 2013, Sebastian Ghiţă declara pentru Evenimentul Zilei foarte clar: „Cred că ne aflăm la sfârşitul unui ciclu de putere care a început în 1989, acum aproape 25 de ani de la Revoluţie. Nu este vorba doar de putere politică. Azi mogulii de presă, aşa cum îi ştiam, dispar. Voiculescu, Vântu, Patriciu şi-au trăit traiul şi-au mâncat mălaiul. Ideea lor de a construi trusturi media care să supună societatea, politica şi economia s-a dovedit nesustenabilă pe termen lung.”

Într-un alt interviu, mai recent, la Hotnews, acelaşi Ghiţă ne mai dădea câteva informaţii utile, recunoscând că vrea să ataşeze la România TV, entităţi precum ProFM, site-ul ziare.com, agenţia Mediafax şi a vorbit şi despre o investiţie de 90 de milioane de euro într-o „platformă online în UE”. Dacă mai adăugăm aici şi zvonurile tot mai insistente despre interesul pentru preluarea Antena 3, sau chiar a B1 TV, avem deja tabloul unui mogul care îşi doreşte o putere la care Dan Voiculescu nici nu a visat. Iar despre cum ar trebui să arate spaţiul public, în viziunea mogulului Sebastian Ghiţă, avem cele mai bune indicii urmărind România TV, un canal în care manipularea şi prostul gust sunt la ele acasă.

Vestea bună este că noi, cetăţenii acestei ţări, putem totuşi să împiedicăm ca pe scaunele lăsate libere de dinozaurii trecutului să se aşeze alţii, la fel de periculoşi. Tot ce trebuie să facem este să punem acum dopul la şampania care ne-a mai rămas după condamnarea Varanului şi să fim atenţi la lupta sălbatică pentru putere care a izbucnit  în România. Cel mai important este însă să mergem la vot, în noiembrie, şi să decidem NOI cine merită să conducă România. Le vom trage astfel scaunele de sub fund, când se aşteaptă mai puţin. Abia după aceea avem motive să bem restul de şampanie din sticlă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

 • bizon

  23 august 2014 20:25
 • ronny

  18 august 2014 11:37

  judecata lui voicușescu clar nu a fost corecta. judecatorii au urmarit anumite interese. si asta se stie. oricine stie...justitie necorupta va fi numai in momentul in care basescu si va lua mana de pe institutie

  raspunde comentariului
 • dorinteodor

  17 august 2014 16:43

  mie nu mi se pare clar ca judecarea lui voiculescu ar fi fost corecta. voiam sa vad cu adevarat o judecata si o sentinta necomentabila si nu este asa. cred ca domnul gabriel bejan s-a grabit sa arate o situatie dorita de toti si anume o justitie de care sa fim mindri si in care sa avem incredere. din nefericire nu este inca asa iar "cazul voiculescu" nu marcheaza inca momentul in care romania si justitia ar fi intrat in normalitatea europeana....

  raspunde comentariului
  • Cosmin

   18 august 2014 9:06

   dorinteodor "mie nu mi se pare clar ca judecarea lui voiculescu ar fi fost corecta" - si pe ce te bazezi, maestre bagator in seama? Ai citit rechizitoriul procurorilor, sustinerile aparatorilor, motivarea judecatorilor? Intr-un cuvant, in afara de cei direct implicati in dosar, care dintre voi, bagatorii de seama, stiti ce ***** mancati?

   raspunde comentariului
 • THEODOR MARCEAN

  17 august 2014 12:32

  Eu nu am baut nici o sampanie.In atmosfera de razboi din mass media nu disting decat foarte putine voci autentice,care qandesc inainte de a deschide gurafapt pentru care raman sceptic asupra perspectivelor de imbunatatire a traiului nostru material si spiritual.Partidele infestate de impostori sugareti nu dau semne ca vor incerca sa caute valori,in loc de bani,ca urmare,nu trag speranta ca macar unul dintre programele politice ale candidatilor la presedintie sa ma convinga de realitatea obiectivelor propuse,si de justetea fundamentarii lor economice.O voi vota pe doamna Macovei,singurul om politic care ia personal toate nenorocirile care s-au abatut asupra acestei tari,si singurul care nu face compromisuri compromitatoare.

  raspunde comentariului
 • dorelion

  17 august 2014 11:55

  Pentru cat a furat si pentru cat rau a facut tarii,prin trustul de presa pe care-l detine,a primit putin.Hotu asta si-a batut joc de o tara intreaga, inclusiv de familia lui,cand ii turna la securitate.Acum cerseste mila ,poate poate, vor iesii oamenii in strada, ca la revolutie.CIUCIU varane!,Ati adunat cateva sute de spalati pe creier, la plimbarea de seara,organizata de slugoi de la antene si v-ati desumflat cand ati vazut,ca nu va reusit circul planificat.Daca organizati plimbarea la Jilava, cred, ca aveati mai multi,vi se alatura varanul cu ortacii intre ale furtuluibombonel,copos,mm,asii fotbalului etc.Varane sa va tina la mititica, pana recupereaza tot ce ati furat si strigati in gura mare,toti in cor,ca sunteti hoti.Ca acum toti sunteti nevinovati,cu dosare politice facute de BASESCU.

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  17 august 2014 9:25

  "reprezentantii aceluiasi sistem"...asa a fost pusa tara pe butuci...De comunisti si urmasii lor,fost-comunistii....Aceiasi.Ce-i cu "liberalii" ? Continua manipularea?!Asa este...CINE SUNT CEILALTI ?Ce programe propun ? Dr.samarescu

  raspunde comentariului
 • Liliana

  17 august 2014 9:17

  Poate voi cei corecti din presa ii ajutati pe romanii neinformati sa se duca la vot sa voteze in cunostinta de cauza pt viitorul lor si al copiilor . Persoana cea mai potrivita in momentul de fata este MONICA MACOVEI. As vrea sa cred ca in Romania sunt mai multi oameni cinstiti si destepti decat restul.Sa ne ajute Dumnezeu.

  raspunde comentariului
 • UDREA E.

  17 august 2014 7:32

  Acest tolomac al presei din România care papă ce cacă alii ,acest avorton , pupincurist băsist, plătit din comisioanele vânzătorului de copii susinut de băsescu mănâncă ce evacuează omul pe *** ca să poată intoxica poporul român ...După ce v-a cădea MÂRLANUL de la Cotroceni toi pupincuritii băsiti vor intra in insolvenă ..

  raspunde comentariului
 • UDREA E.

  17 august 2014 7:32

  Acest tolomac al presei din România care papă ce cacă alii ,acest avorton , pupincurist băsist, plătit din comisioanele vânzătorului de copii susinut de băsescu mănâncă ce evacuează omul pe *** ca să poată intoxica poporul român ...După ce v-a cădea MÂRLANUL de la Cotroceni toi pupincuritii băsiti vor intra in insolvenă ..

  raspunde comentariului
 • UDREA E.

  17 august 2014 7:32

  Acest tolomac al presei din România care papă ce cacă alii ,acest avorton , pupincurist băsist, plătit din comisioanele vânzătorului de copii susinut de băsescu mănâncă ce evacuează omul pe *** ca să poată intoxica poporul român ...După ce v-a cădea MÂRLANUL de la Cotroceni toi pupincuritii băsiti vor intra in insolvenă ..

  raspunde comentariului
 • SANTI

  16 august 2014 16:33

  pai n-ar fi ghine frate bejan ca daca tot ne indemni sa merjem ca OAIA la vot sa ne spui si cu cine sa votam? ca doar n-o sa ne-ndemni sa votam cu PREACINSTITUL CARE TACE ,IOHANIS.ca ce sa mai SCRII daca tace si ce sa mai comentam noi daca nu SCRI.

  raspunde comentariului
 • raul marius

  16 august 2014 13:07

  sa facem totul ,ca sa-l indepartam pe hotul ponta ,deosebit de periculos pentru linistea si bunastarea poporului roman.

  raspunde comentariului
 • Hanibal

  16 august 2014 10:00

  Prin marea Republică Democratică de peste ocean se dau pedepse mult mai aspre ,cu excluderea posibilităii eliberării condiionate. La noi, grija faă de drepturile omului a se citi ale securiitilor este aa de mare, încât presa parivă invocând libertatea ,se pregătete să aplaude suspendarea drepturilor omului printr-o îneegere cu Marele Răsărit. Cel mai elocvent exemplu îl aflăm în sfaturile ,,ultra democratice" pe care le oferă unei populaii ignorante i renumită pentru anistorismul în care îi place să supravieuiască un fost condamnat la ani muli de închisoare pentru primejduirea sistemului de stat democratic. Dar care, astăzi se dorete preedintele României

  raspunde comentariului
 • urma scapa turma

  15 august 2014 21:46

  scapa mafia lui Videanu ce a vandalizat oltchimul.

  raspunde comentariului
 • 4pedu 5inat 7frati 8miu

  15 august 2014 16:18

  A am uitat aia 2 ofiteri SRi cu nume si pornume...impuscati direct in cap acum nu maine!PEntru grave acte de tradare aduse Romaniei si compatriotilor ei.Da se poate asa ceva?Uite cui ai canta imnul...pai bai desteptilor ofiteri lu peste prajit,onomastica retinuta,e de desteptare imnul nu da indobitocire!..Si acum dati-mi voie sa cad in genunchi si sa plang cu mana pe inima si ziceti asa Deteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,În care te-adânciră barbarii de tirani!Acum ori niciodată croiete-i altă soarta,La care să se-nchine i cruzii tăi dumani! Si acum ramanem acolo ca urmeaza Tatal Nostru varianta PrincepsTATAL NOSTRU CARE ESTI IN CERURI,FACA-SE VOIA TA ,FIE VOIA TA,PRECUM IN CER ASA SI PE PAMANT.PAINEA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE,SPRE FIINTA NOASTRA DANE-O NOUA ASTAZI,SI NE IARTA NOUA GRESELIEL NOASTRE,PRECUM SI NOI IERTAM GRESELILE GRESITILOR NOSTRI,SI NE FERESTE PE NOI DE ISPITA ,SI NE IZBAVESTE DE CEL VICLEAN,CACI TU ESTI IMPARATIA PUTEREA SI SLAVA ACUM IN PURUREA SI IN VECI VECILOR,AMIN .Da nu va ridicati mai stati un pic.

  raspunde comentariului
 • 4pedu 5inat 7frati 8miu

  15 august 2014 15:41

  Noa ordine fratica neici si nane, suna asa-daca te pui cu niste ziaristi zelosi nu gelosi premiati risti sa te indoaie la spinare daca nu esti egal sau mai mare ca ei adicalea e o lege mica fizica ca doar nu e metafizica sa nu s ei nteleaga - cutarica mogul trebuia sa fie deja incarcerat pentru trafic de copii ca daia avem cel mai mare numar de copii disparuti din Europa.Apoi o dai pe baschebalista lui peste prajit, o onomastica retinuta la toate Mariile si Marini ca nu e o sarbatoare ci o durere adormirea Maici Domnului,o dai la sate daca un expert DNA spune ce spune.Ca nu zic eu zice expertul.Ce expert?un expert DNA.A cui expert?A DNA .Ce e?un expert.E o logica dificila.Apoi adusi oameni si reformulat DNA cu capacitati ca expertul DNA ca cel inlaturat din cazul Bercea si altii.Apoi demisia Ministrului de Justitie si a Procurorului General ca nu fac ordine in acel departament care nu e stat in stat ci e un departament platit de mine de tine si copilu tau de toti romani.Noa Ordine suna bine pentru mine dar rau pentru cel ce nu-si intelege rolul si cel ce baga mana.Tot acum politicianul de tip lasa ca trece de tip Zgonea o sa fie luat cu hua ca nu iuteste o lege si ca ramanem ca acum 3 ani uitandu-ne si mirandu-ne ca ce prosti suntem noi cei 7 mil .da ce prosti sunt cei ce aveau 70 la suta.Altfel daca nu se instaureaza Noa Ordine e posibil sa se ajunga la crime de tip mafiot in f scurt timp.Sau in loc de flegme oamenii deznadajduiti sa foloseasca unelte,materiale si scule.Noa ordine?Suna f bine pentru mine.DA PENTRU VOI?

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  15 august 2014 14:22

  Nu e bine. Vrând - lucru lăudabil, altfel ! - să datzi sperantză unei societătzi total-lipsită de sperantză, focalizatzi atentzia shi ura anteniadei - shi mai ales a aplaudacilor de mineri - asupra persoanelor celor doi judecători, shi asta s-ar putea solda cu lucruri ne-dorite, mai ales în conditziile în care komooishtii bolshevikului ilician mascat CTP au dat pe pagina de jurnal crukishător on line cel putzin fotografia doamnei Bogdan, dacă nu shi pe cea a domnului Mihalcea. Mie mi-e foarte clar că deciziile din procesul acesta shi din cazurile lui Nasty N0049 au fost cel-putzin "sugerate" de la Bruksăl, prin Băse' shi prin alte persoane din anturajul lui. Deci este UN GRUP din Rrromînika prin care se aplică - absolut pe drept, nu contest asta ! - pedepsele pentru mizerabilii care au ieshit-în-evidentză prea tare, ca "Felix" shi "Nasty". Mizerabilii din fotbal nu au fost special-vizatzi de la Bruksăl, asha că sforarul Hrebe' a putut influentza din culise judecătorii în favoarea lor, pentru a li se da mai putzină închisoare, deshi era evident că meritau mult-mai-mult decât au primit. La fel, Fenekis ! ...iar altzii sunt pur-shi-simplu ignoratzi de "Justitia" "justitziară" ot BukaIe, rămasă komooizdă în realitate - cazul magraonului Marean Iancu - sluga sforarului Hrebe', împreună cu Yakubov shi cu Bivolaru - care a fost demult condamnat la 10 ani închisoare, shi încă-'l "doare-'n cot". Nu trebuie să ni se dea iluzia că judecătorii care au dat deciziile în cazurile Nasty shi "Felix" ar fi nishte "Don Quixote" moderni. Ei doar pun-în-practică ce li transmite de "mai-sus". Fie dintr-o parte, fie din cealaltă ! ...cazul lui Ghitză e simptomatic, exemplificat fiind de foarte rapida shi ciudata decizie din procesul cu shantajul lui Vîntu... "Don Quixote" probabil sunt Daniel Morar shi Monica Macovei. Doar ei ! ...ceea ce face foarte problematică însănătoshirea societătzii din Rrromînika. FOARTE PROBLEMATICĂ ! ...imposibilă, cred eu.

  raspunde comentariului
 • c.radu

  15 august 2014 13:05

  Să punem dopul la șampanie și să închidem televizorul. Altfel nu poți scăpa de efectele manipulării. Pe de altă parte, dacă legea a început să pună lucrurile în bună ordine în societate, tot de lege este nevoie ca manipularea mediatică să fie cât mai mult limitată.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design