Cum am deconspirat-o pe Ana lui „Manole“ | OPINIE

de Catalin Prisacariu , 10 martie 2017 - stire actualizata la ora 17:34, 10 martie 2017
Cum am deconspirat-o pe Ana lui „Manole“ | OPINIE

„Manole“ nu a devenit guvernatorul BNR Mugur Isărescu decât după ce și-a îngropat turnătoriile în zidul arhivelor Securității. Ce nu știa „Manole“ în 1990, însă, este că azi oricine poate săpa la temelia zidurilor Securității cu instrumentele arhivistice puse la dispoziție de către CNSAS. Legal.

Marea conspirație care a dus la devoalarea de către suprasemnatul a sursei „Manole“ a Securității era la îndemâna oricui. Conform legii de funcționare a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, primul pas era depunerea unei cereri de acreditare ca cercetător în arhiva CNSAS. Cererea de acreditare este un formular care se găsește pe website-ul Consiliului. Documentul, completat de către cercetător, trebuie însoțit de un act de identitate, unul de studii și de o scrisoare de recomandare (în cazul meu, această scrisoare a venit din partea redactorului-șef al „României libere“, Răzvan Chiruță).


Citește și: INTEGRAL. Dosarul de turnător al guvernatorului BNR: Isărescu s-a oferit să penetreze Ambasada Marii Britanii | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ 

Acum 30 de ani, UM 0195 a Securității se baza pe Mugur Isărescu să obțină informații din mediul diplomatic de la București, iar sursa cu nume de cod „Manole“ nu dezamăgea, conform documentelor de la acea vreme. După cum scrie un ofițer de Securitate într-o notă de dinainte de 1987, „notele informative furnizate de Isărescu Mugur dovedesc o instruire pe profil deosebită“. Pe profil securistic, evident. Iar instruirea era tot securistică: UM 0195 se ocupa de contraspionaj în Centrala de Informații Externe a Securității.

 

Înarmat cu toate cele de mai sus, am cerut Colegiului CNSAS, în mai multe rânduri, acreditări care să-mi permită consultarea dosarelor unor foști angajați ai Institutului de Economie Mondială de dinainte de ’89. Prima cerere de acreditare a fost depusă pe 3 octombrie 2016 și aprobată de Colegiul CNSAS o lună mai târziu, pe 3 noiembrie 2016. Abia pe 12 decembrie 2016, însă, am putut consulta, la sala de lectură a CNSAS, primele documente, printre care se regăseau și note semnate de sursa „Manole“.


Citește și: EXCLUSIVITATE ROMÂNIA LIBERĂ. Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a turnat la Securitate sub numele de cod ”Manole” | DOCUMENTE. FOTO+VIDEO

”Manole“. „Sursa Manole“. Sub acest nume de cod s-a ascuns, înainte de 1989, actualul guvernator al Băncii Naționale a României. Se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe.  Turnătoriile sursei „Manole“ vizau, în special, diplomați străini de la București, cu care Mugur Isărescu avea contacte constante. Iar dintre diplomați, cel mai des întâlniți erau cei americani și britanici. Nici colegii lui Isărescu de la Institutul de Economie Mondială nu scăpau de „notele“ pe care actualul guvernator BNR le trimitea Unității Militare 0195... citește mai departe aici ... 

Am avut nevoie, însă, de accesul la alte dosare pentru a identifica documente care să lege sursa „Manole“ de Mugur Isărescu. Am depus, prin urmare, o nouă cerere de acreditare, care să-mi permită accesul la noi documente. Cerere aprobată de către Consiliul CNSAS abia pe 2 februarie a.c. Abia acum nouă zile, pe 27 februarie a.c., însă, am avut acces din nou la sala de lectură a Consiliului, conform programării CNSAS.

Am citit câteva sute de documente, le-am selectat pe cele relevante, alte zeci de note și rapoarte mai așteaptă să le verific. Vor urma, deci, noi articole despre turnătorii din Institutul de Economie Mondială, Mugur Isărescu nu este decât cel mai notoriu și mai influent azi dintre cei care populau IEM până în 1989.


Citește și: Sabin Orcan: Mugur Isărescu n-a dat niciun răspuns în urma dezvăluirilor din România Liberă. Actualul guvernator BNR a fost turnător la Securitate. 27 de ani am avut în fruntea Băncii Naționale un om șantajabil 

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, n-a dat niciun răspuns la dezvăluirile prezentate în exclusivitate în ziarul România Liberă, care demonstrează că acesta a colaborat cu Securitatea, a declarat Sabin Orcan, directorul editorial al României Libere, la B1 Tv.

Toate etapele pe care le-am descris până acum sunt la îndemâna oricărui jurnalist/cercetător care vrea să afle din scriptele Securității cu ce se ocupau până acum 27 de ani unii puternici ai zilei de azi. De altfel, alți jurnaliști cercetează dosare CNSAS referitoare la IEM chiar în această perioadă și, probabil, documente peste care eu nu am dat încă ar putea fi publicate în curând.

Oricât de apetisant ar suna pentru fanii conspirațiilor, nu masoneria mondială mi-a cerut să caut turnătoriile lui Isărescu. Nici Soros. Și nici măcar Dragnea ori Klaus Iohannis. Dacă însă le folosește că am probat ceea ce toată lumea bănuia, să se bucure cu moderație: mâine sau poimâine mă vor înjura pentru dezvăluiri despre ei, în spatele cărora se va afla, desigur, chiar „Manole“, însetat de răzbunare. Sau masoneria mondială, care face și desface totul în capetele proștilor.


Citește și: Securistule! Faza pe documente | OPINIE 

Dezvăluirea de astăzi a ziarului nostru – despre trecutul de turnător al dlui Mugurel Isărescu de la BNR – face parte dintr-o necesară operațiune de curățenie morală a societății în care trăim. La 27 de ani după căderea regimului comunist, declarat în mod oficial un regim criminal, România este încă infestată de foști colaboratori sau agenți ai poliției politice. Decons­pirarea lor, începută în urmă cu un deceniu de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, este departe de a se fi terminat. Motivul este simplu. Oamenii care ne conduc nu vor în ruptul capului să se afle tot adevărul.

 

 

 

 

 

 

Comentarii

 • Ciombe

  13 martie 2017 22:14

  Pai, daca soferul adjunctului comandantului dss un ******* cu 7 clase, avea grad de ofiter o retea proprie formata din vreo 10 gusati, cum puteti crede ca acest individ pe nume de Isarescu, ar fi fost doar un simplu ciripoi, adica, sa fi turnat toata viata la un simplu tablagiu de plutonier, burtos si semi-analfabet, hmm? Nicidecum, Isarescu a fost la viata lui, cel putin "rezident", adica, aproape ofiter, dar cel mai plauzibil e ca a fost si a ramas pana va da ortu' popii, colonel plin cu 3 stele mari si late puse pe umeri, de insusi odiosul! Parerea mea!

  raspunde comentariului
 • Marcu

  11 martie 2017 23:24

  Manole , alias Mugur Isarescu ,nume de roman , dar tipul este evreu , ar trebui sa demisioneze . Il are consilier pe batrinul Vasilescu, tot evreu. Mai apar si pe la televiziuni facind morala , dar cand informarile lor au trimis oameni la puscariile securitatii cum a fost ?

  raspunde comentariului
 • Taxe MICI

  09 martie 2017 18:07

  Bine-inteles ca este un....erou.... de ce crezi ca de 30 de ani BANII tarii stau pe masa lui isarescu si-i "administreaza" ca pe banii ma-sii - cind are nevoie isi ia de acolo cit doreste

  raspunde comentariului
 • "Manoli, Manoli, meștere Manoli..."

  08 martie 2017 16:18

  ...oare Mugurelul Bankar Națioanal ot Drăgășani ce rol ascuns o fi avut - ca și în destule altele - în mânăria asta financiar-fekaliană di pi Uălt ? _____ "Gigi Becali și Asociația Salariaților au cumpărat Uzina Mecanică Drăgășani, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei și Comerțului. SC Uzina Mecanică Drăgășani SA a fost scoasă la privatizare în anul 2003 de Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, iar în luna mai 2004 Gigi Becali și Asociația Salariaților au achiziționat pachetul integral de acțiuni. Valoarea totală a tranzacției a fost de 139 de miliarde de lei, reprezentând prețul pentru pachetul de acțiuni, valoarea investițiilor pentru dezvoltarea societății pe timp de cinci ani, investiții de mediu și capital de lucru. Contractul de privatizare cuprinde clauze sociale și clauze asiguratorii pentru îndeplinirea sa, conform legislației în vigoare." "Becali deține 90,7 la sută din acțiunile SC U.M. Drăgășani, în valoare de 8136460 de lei. Acesta a cumpărat-o de la AVAS, în 2004, iar în 2012 a fost obligat de Înalta Curte de Casație și Justiție să plătească 307000 de euro, însemnând penalități pentru nerespectarea obligațiilor asumate prin caietul de sarcini al privatizării. Pentru că Becali nu s-a conformat sentinței judecătorești, în octombrie 2012 statul a început procedura de executare silită a uzinei, scoțând la vânzare mai multe active pentru recuperarea acestei datorii." ____ Dar cum o fi obținut Mugurelul nostru privatizarea și monopolizarea surselor de apă minerală din stațiunea balneară Olănești pentru surioara lui gureșă, unde celor aflați la tratamente li se dă acum apă prin dozatoare - 400 di mililitri di căciulă - dîn rezervoare ILEGALE ce întrerup curgerea firească a firului de apă, și în consecință le bagă bolnavilor microorganisme di stagnare în rezervor, în stomac ? ...dar de imensul lui hotel particular înfipt ILEGAL în aceeași stațiune de ce nu întreabă nimic acoperiții din presă care-l întreabă pe Dragnea de posesiunile din Brazilia ? ...oare cele dîn Prazilia au alt regim di obțînere șî di proprietate, dacă Prazilia e fieful apropitarului turnător oltenesk yssăresk mason bilderberghizd, bre ?!

  raspunde comentariului
 • Mircea

  08 martie 2017 14:55

  Felicitari pentru articol. Aveti curaj si sunteti de admirat pentru ca acest lucru lipseste in presa noastra. Sunteti o echipa buna la Romania Libera. Tineti-o tot asa.

  raspunde comentariului
 • ioana

  08 martie 2017 13:25

  N'am inteles de ce titlul vorbeste de deconspirarea "Anei" care nu apare absolut deloc in articol...in afara acestui semn de intrebare, mai am unul, mai important cum se face ca mai exista in Romania, dupa aproape 30 de ani, oameni ca "Alexandru" care mai gândes astefl ???? Si ca ei se numara printre cititorii RL ???Oare acest Alexandru este din cei care ar trebui deconspirati in viitor, sau este manipulat de aceeiasi care au tinut tara in bezna obscurantisului comunist si a propagandei dezinformative timp de 50 30 de ani ?...

  raspunde comentariului
 • floreean

  08 martie 2017 13:14

  Ca daca incepurati,continuati.Se pare ca toti ce-si facura un nume sau o cariera dupa 89 fura de-ai lor, iar astia de dupa ,fie tot de-ai lor, dar noi ,fie de-ai alorlalti,care or fi ei.Eu as fi curios... ce fu cu emil constantinescu ,.. sau cu ciorbea?

  raspunde comentariului
 • ciripoi

  08 martie 2017 12:10

  Ar trebui deconspirați toți turnători din justiție administrație educație etc.

  raspunde comentariului
 • barbu brailou

  08 martie 2017 11:21

  domnule, dar ăsta era grad mare, acoperit nu ca Turcescu. în februarie 90, CPUN a desemnat 2 oameni de încredere Ion Anghel = șef al comisiei de căutare a banilor lui Ceaușescu apoi s-a aflat că era cumnatul lui Măgureanu și un oarecare Mugur Isărescu = trimis oficial în America, la NY și Wdc să pună ordine în afacerile economice ale României. credeți că s-ar fi bazat, la atâta bănet, pe un biet colaborator?

  raspunde comentariului
  • Ella

   08 martie 2017 14:30

   Da si cu toate astea banii din conturile lui Ceausescu tot nu se stie unde sint sau au fost gasiti si insusiti de cei care au cercetat aceste conturi ! Oricum de auzit despre ei nu s-a mai auzit nimic de atunci ! Sint curioasa si eu sa stiu ce s-a intimplat cu acele conturi si unde au ajuns banii respectivi !

   raspunde comentariului
 • barbu brailou

  08 martie 2017 11:21

  domnule, dar ăsta era grad mare, acoperit nu ca Turcescu. în februarie 90, CPUN a desemnat 2 oameni de încredere Ion Anghel = șef al comisiei de căutare a banilor lui Ceaușescu apoi s-a aflat că era cumnatul lui Măgureanu și un oarecare Mugur Isărescu = trimis oficial în America, la NY și Wdc să pună ordine în afacerile economice ale României. credeți că s-ar fi bazat, la atâta bănet, pe un biet colaborator?

  raspunde comentariului
 • Jaful secolului

  08 martie 2017 9:47

  Papa avertiza despre satana cu viata dubla...Nu vor fi putini care s-au infruptat din sutele de miliarde de dolari datoria tarii, din intreprinderile si bancile devalizate si care acum ies ca sobolanii panicati de foc.

  raspunde comentariului
 • Mihaela Ungureanu

  08 martie 2017 9:45

  Toti cei care detin functii importante , au ajuns acolo calcand pe cadavre . Unora li s-au gasit dosarele de securitate ,altora nu dar asta nu inseamna ca nu au ci ca sunt mult mai bine ascunse sau chiar distruse . M-am distrat cand Ilie Nastase nu a gasit nici macar o foaie care sa dovedeasca urmarirea lui de catre securitate, el stiind bine ca a fost urmarit . Am eu o banuiala despre persoana care-l urmaerea ,si care a profitat la maxim de colaborarea cu securitatea .

  raspunde comentariului
 • Alexandru

  08 martie 2017 9:20

  Isărescu este un turnător sau un EROU? Este clar că a lucrat în interesul României. De ce încercați să puneți în alt context adevărul?

  raspunde comentariului
  • Taxe MICI

   09 martie 2017 18:06

   Bine-inteles ca este un....erou.... de ce crezi ca de 30 de ani BANII tarii stau pe masa lui isarescu si-i "administreaza" ca pe banii ma-sii - cind are nevoie isi ia de acolo cit doreste, salariul si l-a stabilit impreuna cu....olteanu...

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design