15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialClopotele Patriarhului Daniel. Și cine mai construiește azi catedrale și moschei |...

Clopotele Patriarhului Daniel. Și cine mai construiește azi catedrale și moschei | OPINIE

Catedrala Mântuirii Neamului, a cărei turlă principală va ajunge la 120 de metri, va depăși în curând în înălțime Palatul Parlamentului, care are 86 de metri pe verticală, măsurat în poziția cea mai favorabilă.

Această diferență sugerează nu doar întâietatea, ci și puterea la care râvnește Biserica Ortodoxă Română. Ar vrea să fie, dacă nu mai puternică decât statul, cel puțin mai influentă.

Melodia unică a vestitelor clopote care vor completa Catedrala Patriarhală se va auzi din jumătate în jumătate de oră aproape în toată Capitala și va fi un semn al omniprezenței și omnipotenței Bisericii Ortodoxe. Cel mai mare dintre clopote este gata, a costat ceva mai puțin de jumătate de milion de euro, a fost turnat la Innsbruck de ultimii mari clopotari ai lumii, e garantat pentru 15 ani și are o speranță de viață de 400 de ani. Se spune că este cel mai mare clopot din Europa (25 de tone), depășindu-l în greutate pe cel al Catedralei din Köln (24 de tone), montat acolo acum o sută de ani.

Spre deosebire de basilica din Germania, a cărei construcție a început în secolul al 13-lea și unde încap 20.000 de oameni, în Catedrala Mântuirii Neamului vor avea loc 10.000.

Avantajul viitoarei Catedrale autohtone, față de surata ei germană la care se zgâiesc doar turiștii, este că va fi un loc permanent de pelerinaje, unde vor fi aduse moaște, icoane făcătoare de minuni și câte altele.

Biserica Ortodoxă Română avea nevoie de aceste clopote care să-i trezească pe români și să-i cheme la rugăciune, exact cum Recep Tayyip Erdogan, care pregătește transformarea Turciei într-un stat islamic, avea nevoie de uriașa Moschee Çamlica, terminată anul trecut și amplasată pe dealul cu același nume din Istanbul, pentru a putea fi văzută, dacă nu cumva și auzită de peste tot din marele oraș. 40.000 de credin­cioși încap în această moschee, prin care președintele turc vrea să demonstreze lumii că legea lui Allah se află deasupra tuturor, mai puternică și mai importantă decât orice altă lege.

Catedrala Mântuirii Neamului este mai înaltă decât Moscheea Çamlica, ale cărei minarete ajung la 107 metri, și chiar mai înaltă decât Catedrala „Iisus Mântuitorul“
(103 metri), un alt lăcaș ridicat în vremurile noastre, de data aceas­ta la Moscova, pentru a recupera vechea basilică dărâmată de Stalin în 1931.

În statele occidentale nu se mai construiesc demult mari lăcașe de cult, fiindcă oamenii au acolo mai multă nevoie de cultură, de educație, de sănătate, iar bisericile și-au trăit vremurile lor de glorie cu sute de ani în urmă, când îi ungeau pe regi ca trimiși ai Domnului pe pământ, când unelteau alianțe, conduceau războaie, și poate și atunci când condamnau la moarte femeile pentru vrăjitorii închipuite.

BOR tânjește să aibă puterea pe care înalții prelați catolici au
avut-o în Evul Mediu.

Cele 3 milioane de semnături strânse pentru modificarea Constituției în așa fel încât cuplurile de homosexuali să nu aibă niciodată posibilitatea să se căsătorească demonstrează această dorință insidioasă a liderilor ortodocși de a statua propria lor morală nu doar în Biserică, ci și în Stat. Imensele clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului, mai ales cel pe care Patriarhul Daniel a fost transformat în basorelief, ne vor aduce aminte permanent de ambiția clericilor ortodocși. 

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă