21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCele trei mari cumpene de la finalul lui 2016 | OPINIE

Cele trei mari cumpene de la finalul lui 2016 | OPINIE

Frustrarea este sentimentul dominant peste tot în lumea civilizată. Criza economică a lovit în nivelul de trai al majorității europenilor și americanilor, iar revenirea din depresiune durează mai mult decât ar fi putut anticipa și răbda oricare dintre noi.

După scăderea salariilor și a numărului de locuri de muncă în Europa (Spania și Italia sunt campioane la șomajul în rândul tinerilor, cu procente și de 50%), au venit valurile de refugiați din Orientul Mijlociu. Toate aceste ingrediente au compus un amestec gata oricând să devină toxic. Deja asistăm, ca în cazul cutremurelor, la replici locale (derapajele politice din Polonia sau Ungaria, de exemplu), care ne dau fiori în așteptarea marelui seism.

Peste Ocean, diferența dintre veniturile celor foarte bogați și cele ale săracilor a ajuns la nivelul cel mai amplu din ultimul secol. „SUA își revin din recesiune, desigur, dar nu satisfăcător. Inechitatea este în Statele Unite la un nivel care nu a mai fost văzut de 85-90 de ani”, declara anul trecut, într-un interviu, laureatul Premiului Nobel pentru Economie Kenneth Arrow.

Lumea se confruntă, în plus, cu presiunea rusească, în expansiune în Europa, dar și în Orientul Mijlociu, cu teama de terorismul ISIS, cu dictatura tot mai profundă din Turcia, stat NATO, cu reafundarea Africii în noi conflicte (unele țări africane s-au retras de sub jurisdicția Curții Penale Internaționale).

Din perspectiva României, raportat la condițiile locale ș­i mondiale extrem de dificile, 2016 se termină cu trei runde de alegeri extrem de importante, ale căror consecințe ne vor viza direct.

Prima cumpănă a finalului de an are loc pe 8 noiembrie, când Statele Unite î­i aleg noul pre­ședinte după una dintre cele mai dure campanii electorale din istoria țării. Americanii sunt pu­și în fața unei opțiuni cu care noi ne-am resemnat deja, „răul cel mai mic“. Donald Trump a speriat lumea cu rasismul, misoginismul ș­i multe dintre ismele sale. Dar scheletele din dulapul lui Hillary Clinton nu sunt deloc în măsură să ofere încredere pentru viitor. În tot acest joc, pe noi ne interesează politica externă a viitorului preș­edinte. Candidata democrată este favorabilă unei prezențe americane solide în lume, în timp ce republicanul susține tendințele izolaționiste ale SUA. Mai mult, Donald Trump s-a pronunțat admirativ cu privire la președintele rus Vladimir Putin, în timp ce numeroș­i analiș­ti susțin că liderul de la Kremlin s-ar teme de Hillary Clinton.

A doua rundă de alegeri importantă pentru români este cea din Republica Moldova, unde, pe 13 noiembrie, se alege, de asemenea, noul preș­edinte al țării. De­și mediul politic din stânga Prutului este mult mai complicat decât cel românesc, din cauza multietnicitații țării, a conflictelor mocnite din interiorul sau ș­i a corupției ultrageneralizate, de la Bucure­ști lucrurile sunt simple: la Chiș­inau se joacă încă o dată meciul dintre România, prin Maia Sandu, ș­i Rusia, prin Igor Dodon. Meciul e dur, iar acest lucru a fost vizibil în zecile de atacuri la care a fost supusă Maia Sandu, dintre care cel mai de Ev Mediu a fost cel al episcopului de Bălți, susținător al rusofilului Igor Dodon. Ca ș­i în SUA, alegerile din Republica Moldova nu vizează doar doi politicieni, ci două opțiuni istorice.

Urmează, pe 11 decembrie, scrutinul parlamentar din România, iar această cumpănă e cea mai simplă dintre toate: fie scăpăm măcar de o parte dintre politicienii cu probleme penale, susținuți de persoane corupte ș­i care vor fura în continuare țara, fie continuăm să ne plângem încă patru ani de toți aceș­ti ticăloș­i. Alegerea e a noastră.

 

______________________________________________

Urmărește-l pe jurnalistul Răzvan Chiruţă și pe rețele sociale

 

 

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă