Ce să nu votăm

de Petre Badica , 02 iunie 2016 - stire actualizata la ora 17:03, 02 iunie 2016
Ce să nu votăm

Duminică, 5 iunie, sunt alegeri pentru funcția de primar în orașele României. Nu votăm liste sau nume înșiruite sub o siglă de partid, așa cum se întâmplă la alegerile parlamentare sau la cele europene. La alegerile pentru primari votezi oameni pe care îi cunoști de pe stradă, de la televizor sau din mandatul precedent. Astfel că absența de la vot nu mai poate fi scuzată.

Nimeni nu trebuie să vă spună ce să votați. Dar, de bun-simț ar fi să nu votăm...

... pe primarii anchetați sau trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Din totalul de 110 edili de municipii – la care îi adăugăm pe cei șapte primari ai Capitalei –, peste o treime au dosare penale pentru corupție. Unii ne cer votul chiar din pușcărie, cum este cazul edilului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Am auzit un ascultător, la un post de radio, admițând jenat că îl va vota, pentru încă un mandat, pe edilul arestat pentru luare de mită. La întrebarea moderatorului: cum poți vota un primar bănuit că fură?, ascultătorul a răspuns: „Spre deosebire de restul, Cherecheș a făcut ceva pentru oraș“. În satul copilăriei mele, primarul în funcție – condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri – va fi reales tot pentru că „măcar a făcut ceva“. Nu este acest „ceva“ prea puțin? Nu avem o idee prea săracă despre ceea ce trebuie să facă edilii pentru comunitatea lor?  Merită câteva panseluțe la timp udate, niște gazon și câteva tobogane luate la suprapreț votul dumneavoastră? E suficient ca un primar, în patru ani de mandat, să lumineze centrul orașului pentru a-i trece cu vederea șpăgile sau trucarea unor licitații de milioane de euro din bani publici?

Lipsa de inițiative, sărăcia de idei, absența unor strategii se văd zilele acestea, când majoritatea orașelor din România au devenit șantiere pentru ca primarii în funcție să aibă ce inaugura în prag de alegeri.

… pe urmașii primarilor penali opriți de DNA să mai candideze. Ioan-Răzvan Sava este edilul interimar al Bucureștiului, o funcție de o importanță și responsabilitate colosale. Asta nu l-a împiedicat să se umilească până acolo încât să accepte o candidatură garantată de Cristian Piedone. Sava vrea să îi urmeze acestuia în fotoliul de primar al sectorului 4 din Capitală. Pentru a fura din capitalul de imagine al lui Piedone (care „a făcut ceva pentru sector“, dar este acuzat de neglijență criminală în serviciu), Sava a apărut în presă și la diverse evenimente alături de fostul edil. S-a pozat alături de Piedone, poză distribuită în zeci de mii de pliante care au invadat cutiile poștale. De acolo aflăm că „lucrurile s-au stricat în sectorul 4. Trebuie să revenim la situația anterioară. Trebuie să punem ordine, așa cum era pe vremea fostului primar Cristian Popescu Piedone“. Da, să revenim la vremea când – în lipsa unor controale riguroase – a fost posibilă tragedia din Colectiv în care au murit 60 de oameni.

Există o categorie numeroasă de parlamentari și foști miniștri care vor să devină primari. O parte dintre ei au eșuat în aceste poziții și nu merită o șansă în plus. Fostul ministru al Economiei Andrei Gerea candidează la Primăria Pitești. Gerea este senator, iar timp de patru ani nu a avut niciun fel de activitate parlamentară. De ce ați alege, duminică, un om pe care l-ați mai votat o dată și care timp de patru ani v-a ignorat problemele?

Nu în ultimul rând, există candidați pe care experiența profesională anterioară nu îi recomandă pentru a fi primari. Unii își datorează candidatura loialității față de partid sau pentru că au o imagine publică bună, așa cum este cazul unor vedete de televiziune.

Votul într-un singur tur a dat posibilitatea partidelor mari să lanseze un îndemn mincinos: votați-ne pe noi, altfel vă veți irosi votul. Efectul lui poate consta în demotivarea celor cărora nu le sunt pe plac nici candidatul PSD, nici cel al liberalilor. Ignorați îndemnul de mai sus, așa cum ar trebui să nu votați răul mai mic, candidatul anchetat pentru corupție, dar care măcar „a făcut ceva“. Sunt sigur că duminică veți găsi în orașul vostru un candidat care nu se încadrează în tipologiile de mai sus.

Loading...

Comentarii

 • VOTAT

  05 iunie 2016 7:27

  Nici o diferenta intre coruptii cu dosar si coruptii fara dosar.

  raspunde comentariului
 • Lia

  04 iunie 2016 19:38

  Presa sta calma si nu vad sa dea sugestia ca primarii sa fie doar doua mandate,ca si presedintele ...

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  03 iunie 2016 20:23

  Iohannis, Hitler au incendiat clubul colectiv, Reichstagul pentru a schimba guvernul. Nimeni nu a fost neglijent acolo, atentatul a fost bine planuit in cele mai mici detalii. Votati PSD nu dreapta Basista. Cei mai mari hoti si corupti sunt judecatorii CCR care au invalidat referendumul mituiti de Basescu si au pretins ca Romania ar avea 18,2 milione de locuitori cu drept de vot care nu exista. Votati PSD nu dreapta lui Iohannis votat de Sasii din Germania majoritatea lor in varsta de peste 120 de ani la data votului.

  raspunde comentariului
 • Gigi Berlogea

  03 iunie 2016 9:35

  La noi in comuna se cunoaste deja alesul.Va fi actualul viceprimar Padurar fara bacalaureat luat, Adrian Vartopean-psd, De zile bune, cu foarte mare prudenta, pe acuns, si-a pus cateii, sa dea cate un sac de cucuruzi50RON, nevoiasilor din zona, ca sa-i asigure alegerea in functia de primar. Cucuruzi, reprezentau de fapt, o parte din despagubirea pentru holdele distruse de mistreti si ursi, pe care trebuiau sa o asigure proprietarii fondului de vanatoare din Stei-HD celor pe care i-au pagubit, dar pe care au lasat-o in seama Tatalui viceprimarului, care este si administratorul fondului de vanatoare. Aici in zona Densusului-HD, putregaiul coruptiei puroiaza, la cele mai inalte cote.Viceprimarul Adrian Vartopean psd, nu e in stare sa lege 2 cuvinte in fata cetatenilor, dar stie cum sa-si fraiereasca electoratul majoritar, ca sa-l aleaga. Se pare ca multora dintre locuitorii apartinatori comunii Densus, le plac manariile facute de viceprimar si de aceea accepta alegerea lui.Si atunci cum sa nu votezi?

  raspunde comentariului
 • Alex

  02 iunie 2016 22:01

  Este Nicusor Dan un experiment KGB ?Doamna Pippidi scoleste tineri politicieni din fostele state comuniste pentru a-i obisnui cu cerintele unei bune guvernari si a transparentei cheltuirii banului public. Pune bazele unei societati civile responsabile. Felicitari !Tot ea vrea sa ne convinga despre cata dreptate are Rusia cand anexeaza Crimeea si declanseaza un razboi civil in Ucraina.Pare contradictoriu, dar este cat se poate de simplu. stapanul doamnei Pippidi este la Kremlin. Restul doar vorbe si manipulareTransformam societatea civila, care se bucura de incredere, in partid populist gen Syriza in Grecia si Frontul National in Franta, finantate bineinteles de Moscova.Astfel Nicusor Dan a devenit o papusica in acest experiment rusesc, desi nu cred ca este atat de naiv pe cat pare El nu stie daca e de dreapta sau de stanga, inca nu i-a dat Kremlinul directia El este doar reprezentantul nehotaratilor si nemultumitilor. Doar trebuie si acestia manipulati si prostiti Orice vot conteaza !Trezeste-te popor roman, DESTEAPTA-TE !!!

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  02 iunie 2016 17:30

  Si inca ceva, NU VOTATI persoane extrem, etrem de PERICULOASE precum TUCIURIUL de Robert Turcescu, zis si ACOPERITUL DESCOPERIT...,,...,,,Iata cum a procedat individul.... ,....Fostul presedinte DE TRISTA AMINTIRE, numit si Base isi pregatea persoana sa, FAMILIA SA si partidul sau pentru o CAPITANIE de LUNGA DURATA orin in atare situatiune fostul nu mai putea PROMITE SALIAM boborului, nici prea mult spectacol cu DNA-ul sau ca sa nu priceapa lumea ca de fapt dansul era dirijorul anticoruptiei, ci-si ataca adversari cu chestii STRIC SENZATIONALE, gen OTV, unde, probabil se uita noapte de noapte, cu condracandidati APARTINAND **AJINTURILOR**, prietene sau straine....,,....,,...Cum acuzatia ca alt debedeu, pe nume Victor nu scadea de fel in sondaje si nici boborul NU IESEA IN STRADA sa-l fugareasca, omul de paie al marinelului, Robi Roberto Turcescu VINE, la indemnul lui Base si SE DEMASCA SINGUR, poa, poa, boborul o gandi asa, ... ,..Bhei ! este plina tara de acoperiti, hai sa iesim in strada cu hadaragul in mana sa-i fugarim, si pe Ponta si pe Turcescu...,....,,...,No bine, boborul nu a rezonat cu planul lor perfid iar Turcescu trebuia RECUPERAT nu de ajinturi, ca-i asa de tol,,,,... c bietul om ci intr-o functie cu mult PARNOS, desigur

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design