4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialCazul "Odă lui William Brînză", sau cum va arăta România fără presa...

Cazul „Odă lui William Brînză”, sau cum va arăta România fără presa de investigaţii

Cum ajunge un profesor universitar de Litere, care mai ocupă şi o funcţie importantă în Ministerul Educaţiei, să-i facă statuie unui politician controversat precum William Brînză, în faţa unei ţări întregi? Cum ripostăm manipulării?

Discursul de prezentare al şefului PDL Diapora, ţinut de profesorul universitar Magdalena Jianu cu ocazia Galei Premiilor TVR Internaţional, ar fi fost poate amuzant, dacă nu ar fi fost difuzat în direct, în toată ţara, prin intermediul televiziunii publice. Telespectatorii care s-au uitat sâmbătă seara la TVR au aflat cu această ocazie că în Parlamentul României există un deputat pe nume William Brînză şi care, în scurt timp, a ajuns „liantul şi motorul românilor din străinătate, intervenind în toate momentele de criză ale specificităţii lor, restabilindu-le onoarea, ştergându-le lacrima, aducându-le aproape umărul personal, iniţiative legislative şi zeci de mii de cărţi”.

Când se gândeşte la William Brînză, Magdalena Jianu „are sentimentul unei plinătăţi şi combustii interioare a devenirii”.

Ce ar fi putut înţelege oamenii de bună credinţă din această ţară când au văzut acest discurs?

Poate unii, spre norocul lor, s-au oprit în bariera ridicată de limbajul lemnos ( şi pe alocuri fără sens) folosit de profesoară şi nu au încercat să înţeleagă ce anume vrea să spună aceasta. Poate alţii, tot spre norocul lor, au simţi nevoia să bea un pahar cu suc de lămâie şi au mers la bucătărie imediat după ce doamna Jianu şi-a început şirul de laude. Cu siguranţă însă, au fost mulţi telespectatori care, spre ghinionul lor, au înţeles din discurs că William Brînză, prin calitatea sa de reprezentant în Parlament al românilor din Diasporă, a făcut câteva lucuri remarcabile, dacă nu măreţe, pentru românii din străinătate.
Care ar fi acestea?
Activitatea publică a lui William Brânză poate fi verificată în primul rând pe site-ul Camerei Deputaţilor. Aici, deputatul PDL se laudă că, în ultimul mandat, s-ar număra printre iniţiatorii a 24 de propuneri legislative. Acelaşi site ne spune însă că aproape jumătate dintre iniţiative au fost respinse definitiv, altele sunt în discuţii în comisiile de specialitate sau au ajuns la Senat. Un alt detaliu important: din toată activitatea parlamentară a lui Brânză din ultimii trei ani, doar patru iniţiative au legătură directă cu românii din străinătate, dintre care trei au fost respinse definitiv de colegii acestuia, iar una este încă în dezbatere la comisii. (Proiectul de lege privind introducerea votului prin corespondenţă pentru cetăţenii români din străinătate, elaborat împreună cu Teodor Baconschi). Deci trăgând linie, până în acest moment, s-ar putea spune că activitatea legislativă care „le-ar fi şters lacrimile de pe obraz românilor din străinătate”, a avut zero rezultate.
Ce mai aflăm despre William Brînză, tot printr-o căutare pe internet? Că parlamentarul PDL Diaspora este foarte preocupat de prosperitatea propriei familii. Un articol din Jurnalul Naţional spune că partenera lui Brînză, Crenguţa Dide, a primit o funcţie publică de director la RAAPPS, la fel ca şi vărul acestuia, Daniel Ioniţă, fost şofer, care a ajuns asistent comercial în aceeaşi regie de stat. Din Hotnews aflăm că un off-shore atribuit lui Brînză a făcut afaceri de milioane de euro cu firma de stat Metrorex, iar din România liberă că parlamentarul a favorizat un grup de firme producătoare de alcool, suspectat de o evaziune fiscală de 250 de milioane de euro.
Dacă prin discursul de sâmbătă, Magdalena Jianu (care ocupă şi funcţia de director al Agenţiei de Credite şi Burse de Studii din cadrul Ministerului Educaţiei) a vrut să-l linguşească pe William Brînză ,sau să-i facă o campanie electorală mascată, este doar problema profesoarei. Scandalos este că acesta a ales chiar postul naţional de televiziune, pentru a-şi transmite mesajul, un mesaj care, după cum se poate verifica uşor, nu ţine seama de realitate. Cei care au pierdut sunt telespectatorii TVR.
Într-o ţară în care presa de investigaţii este tot mai oropsită, din motive financiare în principal, va fi din ce în ce mai greu să aflăm adevărul despre persoanele publice care ne conduc. Atâta vreme cât oamenii îşi vor lua informaţiile doar de la televiziuni- fie că este vorba de TVR, fie de televiziunile private şi „independente”- manipulările de acest fel vor deveni o regulă. Din păcate, ziua aceea nu este departe.

 

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Meta a anunțat recent modificări importante în algoritmul aplicației Threads

Meta a anunțat recent modificări importante în algoritmul aplicației Threads, platforma sa concurentă a Twitter (X), pentru a răspunde nemulțumirilor utilizatorilor. Ce se modifică...

Efectele poluării: Fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână de microplastic

Ana Maria Răducanu, fondatoarea unui magazin zero waste, a subliniat într-o intervenție la Pro Verde impactul grav al poluării cu microplastice asupra sănătății noastre. Ea...
Ultima oră
Pe aceeași temă