Cazul procurorului Mircea Negulescu. Justificarea „în orice război apar și victime colaterale“ trebuie depășită | OPINIE

de Razvan Chiruta , 26 februarie 2017 - stire actualizata la ora 17:39, 26 februarie 2017
Cazul procurorului Mircea Negulescu. Justificarea „în orice război apar și victime colaterale“ trebuie depășită | OPINIE

Asaltul banditesc al Guvernului asupra Codului Penal, în beneficiul politicienilor corupți, minciunile și manipulările la adresa Justiției distribuite cu agresivitate de către televiziunile controlate de Dan Voiculescu și Sebastian Ghiță și teama unor formatori de opinie că vor fi introduși abuziv în corul de susținători ai infractorilor face imposibilă, în acest moment, o discuție rațională și eficientă despre problemele care există cu adevărat în sistemul judiciar și la departamentul său vedetă, lupta anticorupție.

Oameni de bună-credință din societatea civilă și din presă recunosc, în particular, faptul că Direcția Națională Anticorupție a exagerat, de exemplu, cu cererile de arestare preventivă ori cu mult dezbătuta acuzație de abuz în serviciu, mai la îndemâna procurorilor decât o investigație complicată pe infracțiuni mai bine definite. Dar majoritatea se abțin să comenteze public astfel de lucruri deoarece se tem că opiniile lor vor fi folosite în avalanșa mizerabilă a celor care solicită stoparea tuturor acțiunilor anticorupție doar pentru că a fost condamnat Dan Voiculescu.

Decizia, deși de înțeles, este însă greșită. Ignorând slăbiciunile DNA, făcându-ne că nu vedem scandalurile în care sunt implicați unii procurori sau trecând repede peste legăturile penale ale unor șefi de servicii secrete implicate în lupta anticorupție nu facem decât să lăsăm monopolul asupra acestor subiecte unor personaje obscure și rău intenționate, care au tot interesul să arunce cu noroi asupra unei instituții ce trebuie să joace în continuare un rol important în România.

Iată cazul procurorului Mircea Negulescu de la DNA Ploiești, cel care a instrumentat dosare grele, precum cele ale lui Sebastian Ghiță, Vasile Blaga ori Victor Ponta. Acuzația că acesta ar fi fost înregistrat audio în timp ce discuta cu soţia unui afacerist arestat pentru corupţie, căreia i-ar fi dezvăluit date şi amănunte din dosare penale, inclusiv despre alte persoane implicate în caz, este cât se poate de gravă.

Dar mai grav este faptul că, potrivit reacțiilor publice, conducerea DNA a aflat de situație abia de la televiziunea fugarului Sebastian Ghiță. Cum e posibil ca un anchetat penal să dețină înregistrări compromițătoare cu procurorul care se ocupă de cazul său? Cum e posibil ca instituțiile din domeniu să nu fi știut de acțiunile respectivului anchetator, iar dacă au știut, de ce nu au făcut nimic până la apariția publică a înregistrărilor? Cât timp s-ar mai fi ocupat de dosare acest procuror potențial șantajabil, dacă înregistrările nu ar fi fost difuzate?

Lupta anticorupție trebuie să continue. Dar e obligatoriu să înceapă și o discuție reală, dincolo de atacurile politicienilor, dincolo de manipulările televiziunilor lui Voiculescu și Ghiță, cu privire la modul cum se va desfășura de-acum încolo această luptă. Justificarea „în orice război apar și victime colaterale“ trebuie depășită cât mai repede. Nu de alta, dar riscăm, prin atitudinea asta de „nu am văzut, nu am auzit“, să permitem compromiterea tocmai a ceea ce credem că susținem. 


Urmărește-l pe jurnalistul Răzvan Chiruță și pe rețelele sociale 

Facebook

Twitter

 

 

 

 

 

 

 

Loading...

Comentarii

 • Preda-te Traiane

  26 februarie 2017 19:32

  La calificarea mafiei romanesti n-ar fi exclus sa-si fi plasat premeditat cozi de topor denigratoare in interiorul Justitiei.

  raspunde comentariului
 • zap

  26 februarie 2017 18:30

  Limbajule de lemn numele tau este rasvan chiruta ... sau poate de placaj ?!

  raspunde comentariului
 • Lex

  22 februarie 2017 13:28

  Bravo! Coruptia afecteaza toate straturile societatii politicul, mediul academic, justitia. Coruptia politica este grava, coruptia academica este detestabila, iar cea a justitiei este de-a dreptul criminala. In primul caz, e vorba mai ales de furt din banul public inclusiv cand e vorba de abuz, e furt indirect, iar prejudiciul, cu o justitie corecta si echilibrata, se poate recupera. Coruptia academica este mult mai perfida, pentru ca afecteaza structura societatii, ierarhiile valorice, modelele. Invatamantul si sanatatea au fost distruse de profesori universitari doctori, ajunsi ministri, decani, manageri de spitale. In ce priveste coruptia din justitie, aceasta e de departe cea mai periculoasa. Justitia trebuie sa faca dreptate, ori cand e folosita nedrept, distruge vieti, familii, ucide oameni. Prin urmare, o societate sanatoasa, care lupta impotriva coruptiei, ar trebui sa reactioneze ferm la orice abuz al justitiei, sa penalizeze orice forma de impostura in acest domeniu.

  raspunde comentariului
 • IOAN

  20 februarie 2017 12:14

  Refuz sa cred ca DNA-ul nu stia,ca serviciile nu stiau !!Imi pare rau dar nu am vazut inregistrarile ,nu ma uit la TV,am citit despre ele ce scria pe internet.Acest procuror trebuia demis demult.Era SANTAJABIL din ambele parti.Sefii ,la fel ca si cei cercetati, ii puteau cere sa faca ilegalutati.Cine are curajul sa afirme ca nu I s-a cerut sa faca ilegalutati ??Este normal sa existe suspiciune in multe dosare ,daca nu in toate.Lupta anticoruptie trebuie sa continue dar nu cu oameni de tipul acestui procuror si aceasta sa se faca LEGAL si nu prin TELEVIZIUNI.

  raspunde comentariului
  • UBAFCA

   21 februarie 2017 5:30

   Iată cu cine se face în România ANTICORUPȚIE, de fapt singura noastră MARFA DE EXPORT, pe lângă care mai putem adaugă HOTI DE BUZUNARE și ar prostituatele , desigur, ,.., Cu COLDEA, cu procurori precum Eva Iosif de la Iasi, cu Mircea Marculescu de la ploiesti

   raspunde comentariului
   • Lira

    24 februarie 2017 10:48

    Cu cine s- a facut justitie in cazul dosarelor revoluție , mineriadelor , privatizărilor , insolvențelor , falimentelor , tepelor ? Toate aceste dosare au fost pe masa justitiei ! Ii dam exemple pe 2, 3 , dar restul ? O lege a răspunderii magistraților este necesara ! Avem o clasa politica infecta fie de dreapta , fie de stanga!

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design