Casta demnitarilor. Cine sunt privilegiații

de Romulus Georgescu , 25 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 16:13, 25 ianuarie 2016
Casta demnitarilor. Cine sunt privilegiații

Demnitarii din România nu se mai mulțumesc să aibă un statut diferit comparativ cu cetățenii de rând, cu asta eram deja obișnuiți, au ajuns să se considere superiori chiar și colegilor din politică. O serie de evenimente arată că apar veritabile caste în interiorul clasei politice.

Astfel, în România, 68 de înalți demnitari încasează, în continuare, salarii mai mari comparativ cu restul colegilor, în ciuda promisiunilor politicienilor că vor vota anularea acestora. De exemplu, indemnizaţiile lunare ale preşedintelui ţării, prim-ministrului şi preşedinţilor celor două Camere parlamentare au fost majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net), iar salarizarea vicepremierului este fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net). Miniştrii şi alte categorii de demnitari, inclusiv şefii serviciilor de informaţii, primesc o indemnizaţie lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru. Aceeaşi indemnizaţie brută de 19.055 lei este acordată şi miniştrilor-delegaţi, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor din Senat şi Camera Deputaţilor, secretarului general al Guvernului, şefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ, preşedintelui Curţii de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP şi STS. Pentru comparație, un parlamentar fără funcție încasează în jur de 5.000 de lei lunar.

Am ajuns în această situație după un adevărat campionat al ipocriziei. Inițial, salariile demnitarilor trebuiau incluse într-o lege unică a salarizării bugetarilor, aflată în lucru la Ministerul Muncii, încă din martie anul trecut. Ulterior, demnitarii și-au dat seama că votarea unei noi legi a salarizării va fi de durată, din cauza negocierilor cu sindicatele, dar și a avertismentelor Consiliului Fiscal legate de riscul derapajelor financiare. Cu alte cuvinte, nu erau bani pentru toată lumea. În aceste condiții, în iulie, în calitate de premier interimar, Gabriel Oprea a emis o ordonanță prin care demnitarii menționați erau singurii bugetari cărora le creșteau salariile începând cu 1 august. Ordonanța modifica o altă ordonanță prin care salariile tuturor bugetarilor erau înghețate pe tot parcursul lui 2015. Au fost lăsați pe dinafară chiar și parlamentarii sau primarii. În sprijinul creșterii erau invocate eficientizarea administrației, dar și reducerea corupției. S-a schimbat ceva la aceste capitole de atunci?

Dacă Gabriel Oprea și președintele Klaus Iohannis și-au asumat proiectul, Victor Ponta, întors în țară din Turcia chiar în ziua emiterii ordonanței, a țipat ca din gură de șarpe că va anula actul normativ, iar salariile demnitarilor vor fi discutate odată cu cele ale restului bugetarilor. Atât vicepremierul Oprea, cât și Dan Mihalache, șeful Cancelariei Prezidențiale, au dezvăluit însă că premierul și președintele aveau o înțelegere mai veche în acest sens (adică să facă o lege separată pentru salariile lor). Ponta și-a ținut cuvântul față de colegii demnitari, nu față de electorat, și după trei luni de opoziție înverșunată la televizor a părăsit guvernarea fără a atinge ordonanța. Și Liviu Dragnea s-a lăudat la televizor că ordonanța va fi respinsă, iar PSD, disciplinat, a respins-o la Senat. A produs o știre, dar nu efecte, pentru că ordonanța rămâne în vigoare până când va fi dezbătută de Camera Deputaților. Acolo, a rămas în sertare... Cu alte cuvinte, salariile demnitarilor rămân tot majorate, iar vacanța parlamentară este un câștig suplimentar, aceștia încasând deja de cinci luni indemnizațiile majorate. Deja, aleșii se gândesc la o altă soluție: să majoreze salariile tuturor parlamentarilor pentru a le egaliza cu cele din conducere. În rest, nicio știre de la guvernul tehnocrat despre vreo ordonanță prin care salariul președintelui și premierului să fie păstrate la vechiul nivel, până când se discută salariile tuturor bugetarilor. Nu îi cerem premierului să lucreze pe bani puțini (înainte de ordonanță premierul avea 6.000 de lei net), ci să anuleze o ordonanță care ridică deasupra regulilor 68 de persoane din România.

Un alt exemplu elocvent este faptul că parlamentarii vor beneficia de pensii speciale, dar aleșii locali nu. Legea care reglementa pensiile speciale ale aleșilor locali a fost respinsă, recent, de Curtea Constituțională (CCR). Astfel, judecătorii CCR au constatat că legea a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la egalitatea în drepturi a cetăţenilor, precum şi a celor care consacră interdicţia aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanţare. De asemenea, normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condiţiile de claritate şi previzibilitate cu privire la indemnizaţia pentru limită de vârstă”. Decizia a fost luată după ce Guvernul Cioloș a contestat proiectul la CCR.

Legea care a picat testul constituțional, era copiată după un proiect similar care reglementa pensiile speciale pentru parlamentari. Logic, și acest proiect încalcă egalitatea în drepturi a cetățenilor. Cu toate acestea, legea a intrat în vigoare spre deosebire de cea privind salariile primarilor și președinților de consiilii județene. Un deputat sau un senator cu un singur mandat va primi indemnizație de de aproximativ 1.550 de lei, pentru două mandate - 3.100 de lei, iar pentru trei mandate - 4.600 de lei. Cei cu funcții de conducere pot primi pensii de trei ori mai mari, pentru că au indemnizații mai mari, pe baza ordonanței deja menționate. Cum a fost posibil? Pentru că nimeni nu s-a adresat Curții Constituționale. Președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii și, previzibil, senatorii și deputații și-au menținut pensiile. Însă, șeful statului nu a sesizat CCR. În Parlament, PSD a votat proiectul, iar PNL a anunțat că se opune. Însă, șeful grupului PNL din Camera Deputaților, Eugen Nicolăescu a a mai spus că liberalii, în urma consultării pe care au avut-o cu juriştii partidului, nu au identificat aspecte de neconstituţionalitate care le-ar putea permite să atace legea pensiilor parlamentarilor la CCR, însă, vor continua analiza. La PNL, analiza a continuat până când legea a intrat în vigoare. Guvernul Cioloș, care depinde de susținerea Parlamentului, a evitat să conteste proiectul al CCR, așa cum a procedat cu pensiile aleșilor locali. Nici Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, al cărui fotoliu depinde de Legislativ nu a schițat vreun gest în acest sens.

Comentarii

 • Duica Radu

  30 ianuarie 2016 6:07

  Cautam colaboratori din toate localitatile tarii pentru o activitate simpla in timpul liber sau full-time la alegere,cu castiguri in timp scurt cateva luni.Cerintecalculator cu conexiune la internet,adresa de e-mail,seriozitate maxima.Materialul pregatitor sub forma unor lectii,este pus la dispozitie gratuit.Doritorii pot cere detalii la adresa de e-mailr.duicayahoo.com

  raspunde comentariului
 • obiectivist

  27 ianuarie 2016 8:30

  Privilegiatii sunt securistii cei vechi si mereu noi pe care nu-i vedem niciodata . Astia manevreaza miliardele ciordite nefiind niciodata deranjati de justitia lor . Demnitarii pe are ii vedem se ocupa de gainarii cum ar fi sa-si mareasca salariile si pensiile .

  raspunde comentariului
  • Mirela

   27 ianuarie 2016 12:35

   Daaaaaaaaaaa, si averea lui Bombo e tot din salariu marit e la 3500 la 5000 lei lunar.....a fost 4 ani prim ministru, a incasat 60.000 anual si 240.000 lei total, adica, la vremea aceea, aprox 65700 euro actuali- am socotit la cursul de atunci al valutelor. Plus vreo 35.ooo din ...oua, admitem desi , la cat costa un ou ar fi trebuit sa aiba minim 100 de gaini carora sa nu le dea nimic de mancare - ! - si sa produca 365 de oua in 365 zile ! Deci, intrand in acest sumar calcul, Bombo, fara sa manance nimic-nimic, fara sa plateasca curent, gaz, apa, fara sa isi si el acolo , un costum de haine si un ciorap, iar nevasta lui sa nu aiba nici macar un sapun la toaleta, deci punand deoprta tot ce a castigat legal in acesti 4 ani de mandat, ar fi strans cam 100.000 euro. ...eeeei, dragii mosului, dar imaginati-va ca doar taxa de studii la acea celebra Universitate straina unde a studiat fiul lui , era de vreo 61.000 euro pe an !!!! deci, i-au mai ramas 39.000 de euro, ca moneda actuala vorbind. si atunci, de unde banii si averile chiar si cele declarate, casa aia scumpa si scump utilata, importul ala din China - o gramada uriasa de marfa fara acte, sute de repere din fiecare obiect de gospodarie , ceea ce duce la ideea de contrabanda, comert ilegal, fraude fiscale diverse printre care evaziune fiscala. Zau ca nu m-am uitat pe declaratia lui de avere de atunci, nu ma pasioneaza subiectul, dar mi-a fost suficient ce mai aratau pe la tv, caci banuiesc ca aveau si ei acolo macar un autoturism, ceva terenuri, ...iaca, m-am uitat acum totusi ca sa iti deschid ochii mai bine la ce afirmi, ce crezi ca am vazut , mai draga pe declaratia lui de avere din 2012 ?! Are o padure la Corbeanca pe care el o estimeaza la 335.000 euro si aprox 200.000 euro prin banci. Plus obiecte de arta declarate. Plus ce, probabil, n-o fi declarat si el acolo, ca o rezerva secreta, neconfiscabila, in acceptiunea si ipoteza lui, daca se vor face candva verificari mai ca lumea a averii sale. Si, acum, draga comentatorule, ce zici tu, se ocupa demnitarii doar cu ....gainarii cu mar fi marirea salariului ?! Pai iti garantez eu ca Bombo, de ex, nu putea sa isi edifice o asemenea avere nici muncind 10.000 de ani, la ce scumpa e viata i nraport cu salariile, pentru ca si el avea de fapt un salariu modest ca demnitar, in comparatie cu parlamentarii care aveau 6.500 plus vreo 7000 lei lunar ...indemnizatii de sedinta plus alte misamsuri din cazari si deplasari, cica, in teritoriu plus banii biroului parlamentar pe mana..... dar, evident, nici multi dintre ministri si nici multi dintre parlamentari - care cu totii sunt demnitari, nu ? - nu se multumeau cu aceste salarii, dupa cum asa fac parlamentarii si in ziua de azi ! In legatura cu fostii securisti, aici in Brasov unde stau eu, au exista dupa revolutie vreo 3 fosti securisti mai influenti, dar fara acumulari semnificative de averi dupa 1989, In alt judet mai mic unde am rude, exista un singur securist mai influent, activ si acum in comertz, are probabil vreo 250.000 euro, ceea ce nu e fabulos dupa 26 de ani de activitate. La nivel de Bucuresti, or fi fost mai multi, nu neg, majoritatea proveniti din departamente de comert exterior sau intreprinderi de profil., speciale, ale securitatii.... dar crede-ma, numeric vorbind, sunt cateva zeci, majoritatea pensionati deja chiar si din activitati comerciale si cu averi absolut nesemnificative, majoritatea dintre ei, in raport cu multi dintre primari, pres. de consilii judetene, parlamentari, unii ministri....iar acestia din urma, cumulati cu cati au fost in toate legislaturile, sunt ...mii si chiar zeci de mii daca punem la socoteala si consilierii locali si judeteni ce numai balnzi n-au fost in raport cu banul public ! Si daca punem la socotela ca macar o parte din aparatul guvernamental si cel din diverse institutii de stat, regii autonome, firme mixte stat-privat - ce au numarat mai mult de 17000 persoane tot timpul ! ...Acestia au averi de milioane de euro, cel putin 1000 dintre ei ! Si atunci, are rost sa comparam cand e asa evident ca te inseli profund ? Au facut fostii securistii `jocurile` , cum spui tu ? Iar demnitarii s-au ocupat doar de.... gainarii ? Ah, dar tu poate esti palid si nestiutor si ai coinfundat gainarii financiare cu ..gaini si oua si gainarit ?! Sau, mai degraba cred eu, faci parte din `noul trend` politico-abscons provenit din cei aflati acum sub arest preventiv, sau la domiciliu sau aflati sub interdictie judiciara de a parasi tara ...si, in grandoarea sindromului de persecutie personala gen `toata lumea are ceva cu mine, toti procurorii, toti politistii, toti membrii ai serviciilor speciale care se ocupa cu livrarea de informatii de specialitate` - deci aflat,a sub aceasta psihoza personala si sub amenintarea ca se duc poate si banii aia furati din averea statului, ...acum cauti sa deturnezi, sa manipulezi, sa asmuti opinia publica ...asupra ...securistilor si fostilor securisti ! Daca nu esti vinovat de asa ceva si ai grsit doar in estimare, atiunci poate vii si tu cu cifre concrete, cum ti-am scris eu tie si cititorilor ! Si n-a mfacut-o pentru ca am ceva cu Bombo - caci exista si multi smecheri cu steif si la asa zisa dreapta politica - ci doar pentru ca el , la intrebarea noastra timida, a milioanelor de someri muritori de foame, ca `1de unde atata lux si bogatie pe capul lui ?` el ne-a raspuns ca din ...gaini ...iar la intrebarea `dar cate gaini aveti, Dumnezeule , de produc milioane de euro ? ...el, marele Bombo, un tip inteligent , de altfel , dar ironic peste poate ,ne-a poftit sa-i numar si ...ouale ! Adica testiculele ! Ei, drag cititor, cu mmai e cu averile unora si altora ? Eu personal, cred ca dta faci parte dintr-o campanie orchestrata deja de ceva timp prin care incercati sa compromiteti activitatea serviciilor secrete ale tarii ,ca razbunare ca activitatea si informatiile lor au servit ca material probato procuraturilor de al diferite instante si in special DNA-ului ! Fie ca postac platit fie, direct, ca `persecutat,a ` disperat, a ` ca in sfarsit cetatenii au inteles unde e sursa raului ! Iar aceasta sursa in nciun caz nu e la fosti sau actuali securisti, ci la demnitari si unii dintre judecatori !

   raspunde comentariului
   • sceptik

    28 ianuarie 2016 5:22

    Nastase are bani de floricele comparativ cu borfasii securisti din umbra care au furat tara inca din 1990 . Nu vorbim de sute de mii de euroi sau milioane , vorbim de sume astronomice care au adus tara la sapa de lemn . Autorii sunt securistii si turnatorii lor aflati la putere in toate institutiile statului in posturi cheie .

    raspunde comentariului
    • mirela

     28 ianuarie 2016 16:30

     Nu va contrazic, dar incercati sa oferiti niste exemple si niste date financiare concrete. Deci ma refer exemple inafara celui cunoscut deja, care a fost si politician si om de afaceri si acum ispaseste o pedeapsa de recluziune. Nu va fie teama, sunteti sub protectia anonimatului. Si incercat isa cititi atent ce am scris inainte, cand am vorbit de un aparat de politicieni si functionari publici care, cumulat, a avut peste 17.000 persoane tot timpul. Iar jurnalistii au scris destul de liber despre ce s-a intamplat in Romania dupa 1989. Peste 20 procente dintre parlamentarii Romaniei au probleme mari cu legea, si nu os pun eu sau dvs ci procurorii ! iar parte semnificativa a administratiei romanesti de dupa 1989 a avut si are si ea probelme cu legea, caci nu vorbim de un amarat de functionar care a luat un ciubuc de 50 lei sa dea mai repede un buletin ci de primarii tarii , care, o dovedesc tot instantele procuraturilor , cu dovezi si rechizitorii solide si flagrant-delicte, au ajuns sa isi construiasca nu stiu cate vile ....in strainatate , sa isi cumpere terenuri imense si sa aiba conturi burdusite cu ..milioane de euro si sa ascunda sute de tanblouri si lingouri de aur prin seifuri, pereti si cavouri - !!! crancen, nu ? Deci, aveti si dvs date la fel de exacte precum cele expuse de jurnalistii romanii, de procurorii romani si de serviciile speciale care fac eforturi sa ajute procuraturile in stavilirea acestui cancer al politicii, administratiei si chiar al ...surprize, surprize, judecatoriilor romane si romanesti ? Daca aveti, behaiti si ma inclin ! Cu cifre privitoare la cati securisti au fost amestecati si cat au furat, macar asa estimativ, sau macar enuntarea fraudelor ca avem si noi creier sa ne dam seama ! Daca nu raspundeti, inseamna ca vorbiti si dvs doar asa, sa sune !

     raspunde comentariului
 • boala grea

  26 ianuarie 2016 14:04

  Orice boala are leacu ei. La noi e boala de sistem ,un fel de CERC vicios. Mafia da bani sa ajunga la putere adica la robinetul contractelor cu statul.Cand ajunge la putere DESCHIDE ROBINETU si banii curg in buzunarul de partid.Cu acesti bani iar plateste sa ajunga la putere si tot asa.Furam pentru partid e lozinca.....Trebuie distrus cercul ca sa se schimbe ceva.Da cine sa-l distruga...cei care au acces la robinet nu o vor face niciodata...

  raspunde comentariului
 • Ciklopul

  26 ianuarie 2016 1:05

  S-a refacut U.S.L.-ul, dar sub alta formamai nuantata!

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  25 ianuarie 2016 16:50

  Deci votati PSD care a respins deja legea in senat. Votati si un presedinte PSD la viitoarele alegeri caci Iohannis nu va mai candida caci scopul lui e sa fure cat poate si sa plece in Germania "chivernisit" ca doar destul a stat "in mizerie" la Cotroceni printre "inferiorii" de "rasa Latina".

  raspunde comentariului
  • mirela antonescu, brasov

   27 ianuarie 2016 12:58

   Deci, daca nu`s comunisti in Romania, is buni si psd-istii spre care ne indemni ? Sau poate, psd-istii or fi afiliati ideologic la ...comunism si nu stim noi ?! Mai frate, dar tu, de acolo, din USA unde esti , simti tu ,asa , o legatura gay, asa, cu PSD-ul , de esti asa `dedicat ` lor ? Hai, zi-ne , Joaquine, cine te plateste si cat primesti pe luna , sa imprastii mizeriile astea ? De ce nu iti dai numele real si adresa, macar orasul din USA sa vada si ei cien e propagandistu ` gay psd-isto comunist care ne impute gazetele pana la disperare si ne sperie copiii cu teoriile lui sangeroase despre revolutii si lupta de clasa ! Si, in legatura cu mult iubitul tau PSD, catre care incerci sa ne indrepti, bezmeticule, ia zi-ne tu, nu cumva au condus ei in primele doua legislaturi, sub diverse nume - FSN pana in mai 1990, i, apoi parca FDSN, in timpul acelei legislaturi scurte de doi ani si apoi, parca, PDSR in timpul legislaturii mai lungi 1992-1996, ...ei si tatal lor spiritual Ion Ilici Iliescu ?! Au avut toata puterea deci sunt responsabili de tot ce s-a intamplat ! In timpul acestor conduceri PSD-iste s-a prabusit intreaga industrie a tarii ! Furata, decimata, rasa, smecherita, data la altii contra pesches gras, taiata si dusa la fier vechi, parazitata, capusata, sleita de puteri ! Inclusiv mult cantatul tau loc de munca s-a dus la aghiutza iar firma aceea de stat, prabusita ! Iar acum, plangi dupa PSD ?! Esti nu numai gay si masochist, dar suferi si de un delir de gandire remarcabil. Tipic pentru Napoleoni guevaristi ca tine ! Cand ti-am recomandat sa te lasi de scris si sa te apuci de muls vaca, precis m-ai injurat, dar iata, ti-am vrut binele ! Lipsa de miscare iti induce halucinatii in gandire si scriere implicit. Che Guevara, Napoleon micut si roscovan precum revolutiile , soricel ascuns in USA care iti denigrezi zilnic tara adoptiva de unde iti iei pensia si ne imputi pe romani cu teoriile tale halucinatorii, lasa-ne , bai frate, ca esti incoerent ! ...Caci, uite, acum m-am gandit, tu si PSD-ul, sunteti intr-o relatie psihica gen `sindroma Stockholm` , victima care se indragostese de ...agresoul cel rau ! PSd-ul iti ruineaza fabrica aceea de stat- care intr-adevar merita sa continue sa functioneze, cu orice pret, investitii, modernizare - unde munceai tu, si tu, vii acum sa ne recomanzi iubirea de PSD !!!! E prea de tot , Joaquine ! In zootehnie cu tine, in aer liber ! Blandele animale iti vor vindeca traumele si alunecarea asta mentala accentuata de care suferi !

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design