12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialCând eliberăm, totuși, țara asta de hidră | OPINIE

Când eliberăm, totuși, țara asta de hidră | OPINIE

Minciuna e un stil de viață pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, iar faptul acesta banal pentru președintele Camerei Deputaților e vizibil din conversațiile secrete ale conducerii social-democrate, publicate de Rise Project.

„Pentru voi, am avut niște megaîntâlniri cu cercul zero din America“, și-a păcălit Liviu Dragnea cercul de apropiați pesediști, referindu-se la eșecul din ianuarie, când s-a făcut de râs postând fotografii de la întâlnirea accidentală cu președintele SUA, Donald Trump, ca la o mare realizare. De fapt, o călătorie pentru care nu se știe câți bani s-au cheltuit – estimările vorbesc de minimum 100.000 de dolari – s-a terminat cu câteva imagini mișcate în care baronul de Teleorman pare mai degrabă că îl servește la masă pe noul lider de la Washington.

Totuși, momentul respectiv are relevanță, pentru că nu e clar cine a plătit deplasarea. Liviu Dragnea însuși? Dacă da, de unde are liderul PSD, cel care din 2000 încoace a avut doar slujbe la stat, ca prefect, președinte de Consiliu Județean sau deputat, o sumă atât de mare?

De altfel, dezvăluirile din presa ultimelor șase luni arată că averea ascunsă a lui Liviu Dragnea este uriașă și nu corespunde veniturilor sale. Tocmai de aceea nu e la vedere, ci trecută fie pe numele fiului, fie în portofoliul TelDrum, societatea care controlează Teleormanul, dar care este controlată prin acțiuni anonime, la purtător.

„Greutatea lui Liviu Dragnea în partid s-a măsurat în bani încă de pe vremea predecesorilor săi, Mircea Geoană și Victor Ponta“, au scris vineri jurnaliștii Rise Project, care au studiat tranzacțiile TelDrum și au descoperit conexiuni la cel mai înalt nivel. „Dragnea, fortăreața din Brazilia“, „Dragnea, milionul dispărut“, „TelDrum, latifundiarul din Teleorman“ sunt titlurile altor investigații despre cel care ține județul din Câmpia Română la cheremul său.

„România liberă“ a prezentat până la detaliu toate contractele încheiate în ultimii ani de TelDrum, firmă ale cărei fire duc la Liviu Dragnea. „Caracatița TelDrum se întinde peste un sfert din România“ au descoperit Cătălin Prisacariu și Petru Zoltan, cei care, printr-un excelent demers, au calculat că societatea a primit contracte de peste 430 milioane de euro din fondurile locale a zece județe. Mai mult, până și „comuna lui Liviu Dragnea a primit peste trei milioane de euro, care au ajuns în conturile firmei TelDrum“, a mai dezvăluit, în martie, redactorul-șef adjunct al RL. Tot Cătălin Prisacariu a fost primul care a scris despre „istoria primului «tun» imobiliar al lui Liviu Dragnea: Teleormanul a fost cumpărat cu un dolar pe metru pătrat“, iar Petru Zoltan a arătat în exclusivitate cum a fost „TelDrum «miruită» cu un contract de 18,3 milioane lei în Vinerea Mare. La licitație au participat șapte firme, dar șase au fost descalificate“.

Tot „România liberă“ a dezvăluit în premieră cum „Dragnea trage sforile la stat, fiul încasează banii ca privat. Fiul șefului PSD este asociat la vedere în firme care l-au îmbogăţit pe tatăl său“.

Și HotNews a arătat, de exemplu, cum a ajuns TelDrum să obțină aproximativ 70 de hectare de luciu de apă pentru o chirie de 7.000 de lei pe lună sau cum a transferat această societate o fermă de porci către fiul lui Liviu Dragnea.

Presa a făcut în ultimele şase luni toată munca procurorilor. Dar pe liderul PSD nu îl deranjează încă nici un anchetator. TelDrum are afaceri în jumătate din România, în schimb nu apare în nici un comunicat important al procurorilor anticorupție. Liniştea asta cu privire la partea acut penală a lui Liviu Dragnea e tot mai enervantă. Omul ăsta conduce România sub priviri îngăduitoare, când locul lui ar trebui să fie într-unul dintre penitenciarele noastre supraaglomerate. Nu de alta, dar, vorba deputatului PSD Liviu Pleșoianu, a cam venit timpul „să eliberăm țara asta de hidră“. 


Urmăreşte-l pe jurnalistul Răzvan Chiruţă şi pe reţelele sociale

Cele mai citite

Podium pentru frații Maior în Campionatul Mondial de Raliuri

Frații Norbert Maior și Francesca Maior au devenit primul echipaj 100% românesc care obține un podium în Campionatul Mondial de Raliuri (WRC), după ce...

Elena Lasconi are sprijinul USR la alegerile din Argeș. “Un vot pentru PNL este un vot pentru PSD”, susține Cătălin Drulă

Elena Lasconi, Ionuț Moșteanu și Emanuel Soare sunt câțiva dintre candidații USR la alegerile locale din data de 9 iunie 2024. Numele acestora a fost...

Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation, acțiuni în instanțe prin care contestă sechestrul pus de autorităţile române

Acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenţia...
Ultima oră
Pe aceeași temă