Apusul dinozaurilor: de ce nu pleacă Meleșcanu și Isărescu | OPINIE

de Sabina Fati , 16 martie 2017 - stire actualizata la ora 18:45, 16 martie 2017
Apusul dinozaurilor: de ce nu pleacă Meleșcanu și Isărescu | OPINIE

Replierile onorabile, retragerile tactice sau renunțarea la celebritate se întâmplă doar accidental în viața elitelor politice din România. Chiar după ce au experimentat funcții foarte importante în stat și au ajuns la vârsta senectuții, cei care au încă în mâini pârghii de putere, nu vor să le abandoneze.

Mugur Isărescu (67 de ani) și Teodor Meleșcanu (76 de ani) s-au format ca profesioniști în anii de liberalizare ai regimului comunist, după ce au cunoscut și perioada stalinismului autohton. Amândoi au călătorit în Vest în vremea lui Ceaușescu: Isărescu în Statele Unite, Meleșcanu în Elveția. Ambii au studii serioase, Meleșcanu și-a obținut titlul de doctor în relații internaționale la Geneva în 1973, iar Isărescu la București în 1989, în științe economice. Au fost selectați de sistem pentru calitățile lor de diferite feluri: ambițioși, muncitori, loiali celor care i-au descoperit și recunoscători față de instituțiile care au mizat pe ei.

Trecutul lor nu a fost camuflat niciodată cu totul, chiar dacă în spatele carierelor publice se ascund secrete greu de mărturisit. E suficient să citești printre rândurile Cv-urilor pentru a înțelege că între ei și vechiul regim existau anumite complicități și că biografiile lor conțin și omisiuni. Eventualele lor culpe morale n-au putut fi prescrise, dar poate au fost tranzacționate.
Nu e clar până unde deciziile pe care le luau erau ale lor și de unde încolo ale altora, care aveau cheia vieții lor duble. Această bivalență, care la început le-a fost de folos, fiindcă au avut permanent spatele asigurat de mâna nevăzută a sistemului, s-ar putea întoarce astăzi împotriva lor: ceea ce altă dată însemna puterea ministrului de Externe, a șefului spionajului autohton sau a guvernatorului, astăzi ar putea fi slăbiciunea lor.

Dezvăluirile „României libere“ despre colaboraționismul lui Mugur Isărescu ar trebui să le tulbure nopțile și celorlalți care vin din frigul comunist și stau încă pe fotolii confortabile în funcții publice. Nu au fost lustrați, fiindcă în România dosarele lor au rămas în fișete bine închise: unele la serviciile secrete, altele în mâinile unor foști agenți care le aruncă pe piață atunci când trebuie.

E timpul ca acești oameni să se retragă, dacă pot, dacă nu se află încă sub ordin.

Înainte de a pune sub semnul întrebării instituțiile pe care le conduc.

Mugur Isărescu a salvat România de la bulgarizare (1998), de la elenizare (2009) și a încercat chiar să o salveze de politicienii ei ipocriți. E vremea să o salveze de el însuși. E apusul dinozaurilor.  

Comentarii

 • Ciombe

  17 martie 2017 17:43

  Pai, efectiv n-au cum, stimata doamna, chiar daca, si-ar dori-o. Si-asta pt. ca, din paienjenisul asta satanist din care inca mai fac parte si se mai hranesc, nu pot sa iasa decat, cu cracii, inainte! Cetire din Mars, Engels Bounty!

  raspunde comentariului
 • Dan Plesoianu

  17 martie 2017 10:51

  Da, asa este cei doi trebuie sa cedeze stafeta. Cu toate acestea, cred ca este o mare diferenta intre dinsii. Se pare ca dl. Isarescu si-a facut treaba pe care trebuia sa o faca cu brio, pe cind Melescanu este un *******, si a fost un ******* si un lingau toata viata. Nu pare sa fi ramas nimic bun in urma lui, chiar din contra ! Deci, cu alte cuvinte, pentru ca Isarescu isi face in continuare treaba, probabil ca ar mai putea fi de folos inca 2-3 ani, pe cind Melescanu a fost un blestem pentru Statul Roman inca de cind s0a nascut !

  raspunde comentariului
 • Petrea

  17 martie 2017 8:51

  Isarescu n-a salvat nimic. Simplul fapt ca Romania nu are jurnalisti economici nu inseamna ca trebuie legitimat "pe viata" un trantor bugetofag ca Isarescu la conducerea BNR. Si trocul ar fi mai puternic decat un comertz care foloseste Leul Romanesc, o moneda prapadita si ignorata international dar cine sa observe asta? paRLAMENTUL DE PENALI, RUSINEA EUROPEI?.

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  17 martie 2017 8:09

  Nu pleaca de frica...Se simt cu musca pe caciula,la fel ca si alti "agatati"....

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  17 martie 2017 7:48

  SA IESIM ÎN STRADA, duminică, MILIONUL de MITINGAI, sa-i fugarit pe acesti dinozauri, ,. Nu vedeți ca JULIEN Ciolos nu are loc din cauza lor, doar vedeți diferenta de calitate dintre NULITATEA de JULIEN și multi politicieni !.. ,.. De pilda JULIEN, ar putea fi în același timp și Guvernator BNR, și primar de Craiova, și Prim Ministru și ministru de externe și ministru justiției și tehnokracat

  raspunde comentariului
 • Kuminecăcăturile Gemene

  17 martie 2017 3:54

  Arianus Vulgaris s-a corcit cu cameleonul karmic și astfel Arianus Rex și-a crăcănat kurcubeul în vârful ascuțit al evoluției... evident inteligența centrală a rămas repetentă.

  raspunde comentariului
 • EcceCacataclisma

  16 martie 2017 21:33

  Dinozaurii vor dispărea eventual, în frunte cu Arianus Rex...

  raspunde comentariului
 • NiCla

  16 martie 2017 20:51

  Un alt dinozaur, care nu intelege ca i-a trecut era, este Basescu. In apararea sa, a familiei si a unor prieteni, face front comun cu coruptii si puscariabilii

  raspunde comentariului
 • Manea

  16 martie 2017 18:07

  Taina cartitelor nu se marturiseste.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  16 martie 2017 16:11

  Degeaba ne facem ca nu intelegem. Lovitura de stat din decembrie 1989 a dato Securitatea, ca sa-l inlocuiasca pe Ceausescu, asa cum s-a inteles Brucan cu Gorbaciov la Moscova, cu Ion Iliescu. Si Securitatea a ramas, in continuare, stapana noastra si este stapana si acum. In toate institutiile care ne-au decis soarta au fost prezenti ei, vechii securisti, ori progeniturile lor, ori colaboratorii lor cei mai de incredere. Si, cum bine stim cu totii, n-au permis sa se voteze in Parlament legea lustratiei, care timp de zece ani le-ar fi barat accesul in Parlament, in Guvern, in functii inalte din Ministere, Armata, Politie,Justitie, Parchete, Prefecturi, Primarii, SRI si SIE. Si stiti cine s-a opus cel mai mult ? Valer Dorneanu. Si ce este Dorneanu acum ? Seful CCR. Si cine a fost procurorul general care a blocat cu NUP la PICCJ dosarul 6311-2-2012 cu 7,5 milioane euro evaziune fiscala ? Nitu. Care a tras de pe coperisul Tv in bucuresteni. Si cine a fost stapanul BNR ? Isarescu. Si cine au fost sefii stapanitorilor ? La vedere, doar Iliescu, Voiculescu, Nastase, etc. Si cine a trimis in neant industria, padurile, petrolul, gazele, etc ? Nastase, Tariceanu, Patriciu, Vacaroiu, Hrebenciuc, Ilie Sarbu, etc. Ce vreau sa spun ? Ca prin proteste masive si zilnice de strada, putem impune Guvern neutru si REFERENDUM pentru LUSTRATIE. Nu lasati Justitia in ghiarele PSD !

  raspunde comentariului
 • babatie

  16 martie 2017 12:19

  isarescu nu a salvat pe nimeni de nimic! ba, inca, l-a ajutat pe ceaush sa plateasca datoria externa, sacrificandu-ne pe noi, nu i s-a opus si nici nu a incercat sa-i deschida ochii - ca iLiescu, par example. A distrus COnventia si a scos pntzcd in afara parlamentului, fiind alaturi de basescu, alt dinozaur fost ministru al AUTOSTRAZILOR si transPORTURILOR, cand ue si fmi au impus austeritate.

  raspunde comentariului
 • oncica ionica

  16 martie 2017 9:06

  BRAVO D-NA SABINA,Ati pus punctul ie "I", A TRECUT VREMEA PSEUDOCOMUNISTILOR, SUNT DEPASITI SI LA PROPRIU SI LA FIGURAT, NOUA GENERATIE NU-SI POATE FACE INTRAREA DIN CAUZA LOR, A BOSOROGILOR, LA FEL SI LA UNIV DE PRESTIGIU UNDE MARI BOSOROGI PATRONEAZA CEEA CE NU-I A LOR !!!

  raspunde comentariului
  • ilidia

   16 martie 2017 11:37

   Un proverb romanesc spune "cine n-are batrani sa-si cumpere". Problema e ce fel de batrani sa-si cumpere. A-l pune pe Isarescu alaturi de Melescanu e o prostie din partea d-ne, nici nu e prima. Daca primul prin profesionismul lui mai putea "repara"prostiile politrucilor, asa cum face si azi, sarcina lui Melescanu a fost sa minta si duca de nas pe cei din afara tarii, care "se amestecau in treburile" interne, asa cum spunea si Ceausescu. Asta se straduieste sa faca si azi, dar ptr.PSD...

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design