(Im)posibila pace a lui Kant. Sau de ce ne ­pregătim de război | OPINIE

de Sabina Fati , 27 iulie 2017 - stire actualizata la ora 18:08, 27 iulie 2017
(Im)posibila pace a lui Kant. Sau de ce ne ­pregătim de război | OPINIE

În vreme ce nave militare americane cu echipament din cel mai sofisticat, însoțite de fregate și vase pline cu soldați din statele NATO, pretindeau că se bat cu un inamic nenominalizat în Marea Neagră, Rusia și China făceau același joc în Marea Baltică. Tot săptămâna trecută, în România au venit 25.000 de militari din 22 de state aliate, împreună cu 3.000 de mijloace de transport, incluzând aeronave și elicoptere de luptă, pentru a participa la un scenariu fictiv, care prevedea eliberarea unei porțiuni din teritoriul țării, ocupat de o forță ostilă.

Exercițiile militare supradimensionate ale NATO care au loc în statele foste comuniste aflate la granițele Uniunii Europene au ca scop să ne facă să ne simțim mai siguri și să descurajeze Rusia. Acoperiți de umbrela Alianței Nord-Atlantice, românii au devenit mai moderați, continuă să se teamă de ruși, dar a scăzut preocuparea politică față de inamicul tradițional: Ungaria și minoritatea maghiară din Transilvania. Cu excepția anilor electorali, în care este exploatat naționalismul, între cele două părți domnesc o liniște de suprafață și o monitorizare reciprocă pe orizontală și pe verticală, pentru a ști fiecare, în orice moment, ce pregătește celălalt.

Vecinătatea din NATO și UE nu a pus capăt rivalității cu Ungaria, dar românii au înțeles, poate, în cele din urmă, că pericolul nu vine niciodată dinspre Vest. În istoria României, valurile civilizațio­nale au venit dinspre Occident, iar ocupațiile dinspre Răsărit. De aceea, bazele militare americane sunt binevenite aici, spre deosebire de Bulgaria, care nu le-a dorit niciodată. Cheltuielile cu rachete Patriot, cu avioanele militare, cu elicopterele de atac nu-i enervează pe români, spre deosebire de mulți occidentali, care consideră că sunt niște cumpărături de lux, într-o lume care cunoaște cea mai îndelungată perioadă de bunăstare și pace.

La marginea Europei, exercițiile militare NATO par să aibă, însă, efect contrar. Strategii vestici mizează pe intimidarea Marelui Urs, dar ursul când este zgândărit răspunde agresiv. Și Rusia, în loc să stea în banca ei, să-și facă temele și să ceară spășită ridicarea sancțiunilor, răspunde cu aceeași monedă. Înarmările cresc de ambele părți. Rușii au adus în Marea Neagră trei submarine greu detectabile, purtătoare de rachete de croazieră, și urmează să mai aducă trei până la finele anului. Zilnic avioanele militare rusești vin spre granița NATO de pe Marea Neagră și de pe Baltica. La Kaliningrad au fost (re)instalate rachete capabile să poarte focoase nucleare. Exclava rusească situată între Lituania și Polonia este un vechi oraș prusac, Königsberg, locul în care s-a născut, a trăit și a murit Immanuel Kant, autorul tratatului „Despre pacea perpetuă“ (1795), în care descrie principiile filosofice ale dreptului internațional și demonstrează că pacea între state poate fi păstrată doar prin interzicerea pregătirilor de război.

Rusia a ocupat Crimeea și i-a instigat pe pro-rușii din estul Ucrainei, folosește diverse instrumente, secrete sau aflate la vedere, dar neluate în seamă, pentru a-și recăpăta influența în fostele țări comuniste și, potrivit expertului militar de la Moscova Pavel Felgenhauer, citat de Radio Europa Liberă, scopul principal al Rusiei este să readucă toate republicile post-sovietice pe orbita sa și „să stabilească de facto o a doua frontieră sovietică, în sens militar“. Principiile lui Kant privind „pacea eternă“ nu pot fi aplicate câtă vreme idealul de „unificare juridică a umanității“ nu este atins. Or, Rusia, care a furat Crimeea de la Ucraina, nu poate fi văzută altfel decât ca un agresor perpetuu.

Comentarii

 • Vilculescu Ioana

  29 iulie 2017 21:38

  Pacea lui Kant este perpetua doar atunci cand fiecare om isi duce lupta cu sinele, Pregatirile de razboi ale statelor demonstreaza ca acele comunitati ce si-au stabilit statul ca organizare sociala au facut rabat de la educatia si sanatatea membrilor lor uitand ca" O minte sanatoasa este intrun corp sanatos "si ca"razboiul este admis doar in casa,pentru tesut ".Ratiunea conducatorilor natiunilor este cea care ,facand un pariu cu ei insisi vor castiga luptand cu intentiile manipulatoare ale Satanei ,luand ca ajutor indemnul lui Traian Dorz"Cand pornesti cu DOMNUL birui pe vrajmasCat ar fi de tare si de uriasTu te-ndrepti spre dansul iar el cade josTu ai biruinta,dar a-nvins Hristos". Imbratisarea atitudinilor belicoase este perimata, Sfantul Ioan Gura de Aur,insista aspra rugaciunii pentru potolirea dusmanilor,aceasta fiind arma pasnica ce aduce castigarea sufletelor greu incercate de Inselator"Hristoase,Lumina cea adevarata Care Luminezi si Sfintesti pe tot omul ce vine in lumeSa se insemneze peste noi Lumina fetii Tale Ca-ntrinsa sa vedem Lumina cea ADEVARATA Indrepteaza pasii nostri spre lucrarea poruncilor Tale Pentru rugaciunile Prea Curatei Tale Maici si ale tuturor sfintilor Tai .Amin!Semnalul de alarma tras de dumneavoastra este salutar.Va multumesc in numele tuturor iubitorilor vietii si pacii.

  raspunde comentariului
 • clencix

  28 iulie 2017 9:04

  Rusii se lauda ca au salvat Europa civilizata de Hitler. Ei nu-si dau seama ca Rusia a fost salvata de europenii mai apropiati - Marea Britanie - sau mai departati - SUA - de la o infrangere completa. Democratia europeana a avut de ales intre 2 rele si l-au ales pe cel de la mai mare distanta. Dupa dezintegrarea URSS raul de la distanta s-a mai micsorat. Din nefericire pentru rusi, ei nu mai pot ajuta pe nimeni si nimeni nu-i ataca, desi se tot straduiesc sa caute babe pe care sa le - ajute - sa treaca strada. Asa ca pot sa fiarba in suc propriu ca nord coreenii, nimeni nu-i ajuta daca nici ei nu vor sa fie ajutati.

  raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   28 iulie 2017 17:08

   Nu doar ca Rushii au salvat Europa de Hitler dar acum o vor salva si de diavolul blond rasist si nazist Trump care a assasinat-o deja pe Jo Cox si acum planuieste sa o assasineze si pe Angela Merkel si sa aduca si-n Germania mizeria care e deja in Romania.

   raspunde comentariului
 • Victor

  28 iulie 2017 0:37

  Crimeea a fost data cadou Ucrainei cu conditia implicita ca Ucraina va fi mereu de partea Rusiei. Din moment ce Ucraina a schimbat macazul acest cadou se rescinda. Foarte simplu.

  raspunde comentariului
  • clencix

   28 iulie 2017 9:20

   Afirmatie gratuita. Cine a garantat? Intelegere intre partide comuniste? Adica intre hoti? Intelegerea intre state pentru renuntarea de catre Ucraina la arme nucleare s-a semnat la Budapesta si Rusia a garantat integritatea Ucrainei oficial. Rusia a desconsiderat chiar si acest tratat ultim semnat care era clar referit la tot teritoriul Ucrainei, pe langa nerespecatrea celelaltor tratate internationale de nemodificare a granitelor uzual respectate de toate statele de la al doilea razboi mondial incoace. Iar retragerea ramasitelor armatei a 14-a din Transnistria angajata de rusi ca se face la intelegerea de la Istanbul nici asta nu e respectata, ba mai mult, se fac manevre ale armatei ruse pe teritoriul ocupat din Republica Moldova.

   raspunde comentariului
   • Joaquin Murieta

    28 iulie 2017 16:52

    Hot e diavolul blond rasist si nazist Trump care i-a cerut lui Iohannis "taxa de protectie" nu partidele comuniste si de stanga votate la putere nu ca diavolul blond rasist si nazist Trump presedinte cu 3 000 000 de voturi mai putin.

    raspunde comentariului
 • luminatul

  27 iulie 2017 18:55

  Problema este fff simpla Interlopul politic planetar nr 1 donald trump obsedat de miliardele de dolari l-a chemat pe klaus iohannis l-a batut pe umeri si i-a spus baietas trebuie sa platesti ''taxa de protectie '' si tarisoara ta ROMANIA trebuie sa plateasca multe miliarde de dolari pentru noi ......... ! Deci asta este scenariul cu aceste manevre si care se vor repeta si cu polonia ,cehia,bulgaria ,slovacia etc etc De asta s-a suparat trump pe angela merkel si nu a dat mana cu ea pentru ca ea a refuzat sa plateasca '' taxa de protectie'' NU VA FII NICIODATA RAZBOI CU RUSIA ! trump vrea sa-si ia el doar ''taxele de protectie'' pentru ca este obsedat de bani !!!!

  raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   27 iulie 2017 21:05

   Ai dreptate ! Prevad o unificare a Coreei condusa de Kim Jong Un. Fosta presedinta a Coreei de sud fiica sinustrului Park Chan Hi platea "taxa de protectie" dar a fost destituita si arestata cand Coreeni au aflat cat de mare e suma si ce parte insemnata din ea este de fapt mita pentru Park. Trump i-a cerut si noului presedinte "taxa de protectie" dar el a raspuns. "Avem o arma secreta care functioneaza mereu si ne poate proteja fara nici-o taxa. Ne predam ! caci Kim Jong Un este Coreean si ne va cere o "taxa de protectie" mult mai mica."

   raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   27 iulie 2017 20:49

   Diavolul blond rasist si nazist Trump are nevoie de bani pentru a construi zidul de la granita cu Mexicul si si-a gasit in Iohannis un fraier bun de jumulit. Iohannis a platit ca doar nu da de la el si stie ca o parte din bani se intorc ca mita in contul lui din Elvetia. Atat Iohannis cat si Trump numesc Romanii "inferiori" de "rasa Latina" si vor sa ii ucida pe toti. Arma pentru uciderea Romanilor va fi saracia lucie care ucide si ea si permite si economisirea munitiei de catre Americani caci gloantele costa si ele destui bani.

   raspunde comentariului
   • Joaquine SA ITI F U T MORTII IN GAT BOLSEVIKULE

    28 iulie 2017 7:16

    HAI SIKTIR BAH VOMA DE BALEGA ROSIE!

    raspunde comentariului
   • Joaquine SA ITI F U T MORTII IN GAT BOLSEVIKULE

    28 iulie 2017 7:16

    HAI SIKTIR BAH VOMA DE BALEGA ROSIE!

    raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  27 iulie 2017 17:52

  De fapt razboiul asta al Americanilor care se considera "superiori" de "rasa Anglo-Saxona" impotriva Romanilor numiti de ei "inferiori" de "rasa Latina" a inceput de mult si continua si acum cand lupta in razboi inclusiv Romani tradatori vanduti Americanilor ca Sabina Fati, Traian Basescu si Klaus Iohannis. In SUA exista mai multe orashe numite "Vandalia". Americanii se auto-denumesc cu mandrie "Vandali" si promit sa Vandalizeze Romania si sa extermine poporul Roman numit de ei "inferior" de "rasa Latina". La 1877 Americanii au inarmat Turcii cu pusca automata Winchester care a ucis multi Romani la Plevna. Pe buna dreptate poetul anti-American George Cosbuc spunea. "O n-am crezut ca omul in manie poate s-arunce atat de mult omor ca plumbii in deznadejdea lor curg rau dar azi le cred pe toate." "Omul in manie" din poezia lui Cosbuc, diavolul blond de la Casa Alba lupta si azi sa extermine poporul Roman numit de el "inferior" de "rasa Latina".

  raspunde comentariului
  • Joaquine SA ITI F U T MORTII IN GAT BOLSEVIKULE

   28 iulie 2017 7:17

   HAI SIKTIR BAH VOMA DE BALEGA ROSIE!

   raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  27 iulie 2017 17:03

  Domnule Tarnita U-Kraina nu exista si nu a existat nici-o-data. U-Krainienii sunt doar niste Rushi tradatori posedati de diavolul Trump care-si fac mult rau in primul rand lor dar si Romanilor Bucovineni si din Bugeac si Rushilor din Donbass, Odessa si Rutenilor din Bucovina care sunt si ei tot Rushi caci chiar cuvantul Rutean este traducerea cuvantului Rus in limba Latina.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  27 iulie 2017 16:54

  Putin a spus. "Mohicanii au venit in America din Siberia. Cei care au ramas in Siberia sunt azi cetateni Rushi egali in drepturi cu ceilalti si sunt chiar majoritari in multe orashe si sate Siberiene. Unii dintre ei au fost aleshi primari sau deputati in duma, altii i-au votat pe primii. Cei care au plecat in America au fost de mult exterminati acolo si exact tot aia vor sa faca Americanii si cu restul poporului Rus, deocamdata in Donbass si Odesa dar daca nu-i oprim acolo vor continua sa ucida toti Rusii inclusiv pe cei din Moscova."

  raspunde comentariului
  • Joaquine SA ITI F U T MORTII IN GAT BOLSEVIKULE

   27 iulie 2017 20:46

   HAI SIKTIR BAH VOMA DE BALEGA ROSIE!

   raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  27 iulie 2017 16:43

  Ca incepe razboiul e clar dar este oare razboiul Romanilor sau ei sunt doar ieniceri in razboiul altora ? Diavolul blond rasist si nazist Trump a spus clar cu gura lui. "As putea sa impusc un ziarist Roman si totusi ceilalti care supra-vietuiesc imi vor ridica osanale caci intr-atat de slugarnici sunt." Daca situatia ziaristilor e clara sper ca macar poporul Roman sa refuze sa fie manat ca vitele la abator de diavolul nazist si rasist Trump anti-Roman si anti-Latin declarat.

  raspunde comentariului
  • ilidia

   27 iulie 2017 18:01

   JM, mai intai du-te si te cauta, apoi pune-te cu burta pe carte si dupa aceea poate ca o sa poti scrie fara sa bati campii....

   raspunde comentariului
 • Victor

  27 iulie 2017 15:24
 • Victor Goliac

  27 iulie 2017 15:16

  Nu prea stiu la ce va referiyi. Dvs stiti ?

  raspunde comentariului
 • Victor Goliac

  27 iulie 2017 15:14

  Rusia a furat Crimeea, Ucraina a furat Bucovina de Nord si Sudul R. Moldova. De asemenea au reclamat Insula Serpilor fara succes.Americanii au un proverb "What goes around comes around' ! S-au 'Platesti pentru ce ai luat furat intr-un fel sau altul' !La fel si Ungaria, care reclama Transilvani de multi ani. Este adevarat ca Ungaria este o tara mai mica, dar...

  raspunde comentariului
 • Eulescu

  27 iulie 2017 14:59

  Ia uitati, dna Sabina, ce-au sarit trolii rusi cu comentariile...

  raspunde comentariului
 • Dan T

  27 iulie 2017 14:55

  Surprinzator de slab-literar si continut analitic-politic, pentru pretentiile S.Fati, articolul cu titlu-citat fortat filosofic.Altfel, in buna masura, lucrurile stau cum le prezinta Frustratu.As adauga ca si in vecini se fac aceleeasi greseli geo-politice R.Moldova nu este lasata sa decida in cunostinta de cauza si treptat care este calea cea mai buna pentru ea in timp ce conflictul inghetat cu Transnistria anuleaza orice solutie rezonabila. Pe cine intereseaza ca, fara rezolvarea problemei Transnistriei, orice alt demers este doar propagandistic ?

  raspunde comentariului
 • Frustratu

  27 iulie 2017 13:03

  Da, Rusia a ocupat Crimeea, si da, Rusia i-a instigat pe pro-rusii care sunt in majoritate chiar etnici rusi din estul Ucrainei... dar toate astea dupa ce NATO au atacat si bombardat Serbia, contribuind decisiv la dezmembrarea fostei Yugoslavii, care nu reprezenta nici o amenintare la adresa NATO. Si acelasi NATO a atacat si bombardat Libia, contribuind decisiv la distrugerea tarii si aruncarea ei in bratele jihadistilor ISIS si Al Qaeda, totodata provocand o grava destabilizare a nordului Africii. Si tot asa omiteti sa mentionati ca Rusia a ocupat Crimeea dupa ce SUAUENATO au orchestrat o lovitura de stat in Ucraina, prin care presedintele democratic ales si care avea sprijinul masiv al populatiei din Crimeea si Donetsk a fost inlaturat de la putere... fiindca a refuzat asocierea la UE si a preferat apropierea de Rusia de care Ucraina est puternic dependenta energetic. Spuneti ca "pericolul nu vine niciodata disnpre Vest"... dar cum ramane cu ocuparea aproape a intregii tari de catre Puterile Centrale in timpul Primului Razboi mondial? Si in al Doilea Razboi Mondial, da, Uniunea Sovietica a ocupat Basarabia si Bucovina, dar de ce omiteti ca in acelasi timp Ungaria a cupat Transilvania?! Sau poate considerati ca ocuparea Transilvaniei de catre Ungaria, ca un act civilizator ca doar "valurile civilizationale au venit dinspre Occident"... nu-i asa?!

  raspunde comentariului
 • sanctiuni pana la Dumnezeu ii paste pe rusnacii tai babatie!

  27 iulie 2017 12:45

  N-or sa mai aiba din ce te plati, nici macar cu ajutorul ungurilor si servilor!

  raspunde comentariului
 • ion

  27 iulie 2017 11:38

  Zise Sabina...ginditoarea de la ...Hamadia

  raspunde comentariului
 • Kuminecăturile Gemene

  27 iulie 2017 10:24

  Apropo de agresor perpetuu, de când se screme axa kurcubeului să ocupe Irakul și Afganistanul? Ca să menționăm doar cărțile puse pe față... Ecce defapt ormal, cine ecce dealer împărtășanie își face

  raspunde comentariului
 • hihihi

  27 iulie 2017 9:43

  Spalatii pe creier de prapaganda statului care a initiat impreuna cu Germania al doilea razboi mondial, care a ucis mai mult decat Germania, care a produs doar saracie si moarte pe unde a trecut, care si ei, daca ar putea ar sterge-o in statele "ocupate " de americani, cum fac miliardarii lui Putzin, cred ca ucraineineii erau atata de prosti ca vroiau sa traiasca pe veci in saracie si inapoiere....Pentru rusi nimeni nu aere voie sa gandeasca si sa decida singur...Oricum aceasta cursa a reinarmarii este bine venita. Nou ne trebuie alti 2-3 Delfini, ca Moskova i-a ars de au stat la malul lacului lor, iar ei cu o economie cat a Spaniei se vor mai micsora o data. Mai sunt 117 republici care asteapta libertatea, nu numai Ucraina, Cecenia, Daghestan, Ingusetia, pe unde isi perpetueaza crimele fratesti...

  raspunde comentariului
  • gorbaciov

   27 iulie 2017 18:11

   Rusii daca ar citi biblia ar afla ce-i paste ce e castigat cu sabia cu sabia va pierde. Pe termen scurt parte din republicile inca Sub sabie mai tarziu China sau India SAU AMANDOUA vor invada Rusia si cu toate bombele ei atomice nu se va putea apara.

   raspunde comentariului
  • Franjo Glavina

   27 iulie 2017 12:58

   Tot respectul pt tine bro! Sa dea Dumnezeu sa vedem Rusia facuta bucati! Von Finnland bis zum Schwarzen Meer... se va repeta si aceste ex. Cremente numite rusi o vor lua pe veci in freza....Asa sa ne ajute Dumnezeu!

   raspunde comentariului
 • cib

  27 iulie 2017 9:06

  Daca americanii nu provocau Maidanul, Ucraina era intreaga si toata lumea era linistita. Dar SUA are mereu nevoie de conflicte ptr functionarea uriasei industrii militare. Intrebare cate conflicte militare au deschis si intretinut de la WW2 cele doua mari puteri si cine conduce clasamentul? Va rog eu mult sa nu ne considerati chiar pe toti spalati pe creier de propaganda americana. Unii s-au imunizat de la propaganda sovietica si acum sufla si in iaurt. Si nu toti romanii juiseaza de placere ca americanii fac ce vor pe aici.

  raspunde comentariului
  • Franjo Glavina

   27 iulie 2017 12:49

   Ai fi vrut ca rusii sa isi faca veacul prin Romania? Probabil esti sarb si ii iubesti mult pe rusi. In acest caz ia de aici un calduros SRBE NA VRBE!

   raspunde comentariului
   • Cib

    27 iulie 2017 13:38

    Franjo... Bre, daca matale esti croat si nu stapanesti bine limba romana, nu interpreta aiurea ce am scris eu. Ca nu ii iubesti pe sarbi inteleg dar problema e ca nu pricepi nici romaneste!

    raspunde comentariului
    • clencix

     28 iulie 2017 9:26

     Daca Maidanul ar fi fost provocat din afara, n-ar fi rezistat atata, el este sustinut de multimea de ucrainieni care s-au recunoscut in revendicarile de democratie. LA fel ca toate revolutiile din est, incepute din momente mai linistite sau abrupte, faptul ca tot estul a devenit antisovietic si antirusesc nu este o intamplare. Propaganda ca Maidanul a fost fals este o provocare rusa sa-si justifice interventia brutala in Ucraina si sa apere agresivitatea ruslior. Fara nicio baza reala.

     raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design