12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiDecebal Traian Remeş, ultima victimă a unui război care nu se mai...

Decebal Traian Remeş, ultima victimă a unui război care nu se mai termină

Stresul şi anul de puşcărie i-a scurtat viaţa. Traian Băsescu i-a promis că-l termină şi s-a ţinut de cuvânt.

Cei care nu s-au virusat de temele impuse de ariegarda şi diviziile de pretori ale fostului preşedinte îşi mai amintesc cum imaginea fostului ministru al finanţelor a fost făcută praf de postul public de televiziune.

O dusă demult la Ambasadă, Rodica Culcer, pe atunci şefă a TVR, a decis o premieră telejurnalistică. A primit şi difuzat un material video realizat într-un laborator al serviciilor secrete. Fără verificarea acurateţii imaginilor şi fără elementarul audiatur altera pars, i-a dat în gât pe Remeş şi pe Ion Mureşan. Chipurile serveau o cafea cu plicul de 15.000 de euro pe masă şi cu mintea la caltaboşi.

“Madam colonel” l-a făcut pe Remeş de comandă

Încă din  seara respectivă am sunat-o pe “madam colonel.” Aşa-i spuneam noi civilii fostei şefe de la ştiri. Era biciul lui Băsescu în TVR. Ştia cine e Dumnezeul serviciilor.

Înregistrarea difuzată în cadrul jurnalului TVR, de la ora 19:00, în data de 10 octombrie 2007, va rămâne un etalon despre cum se executau politicienii, în direct şi la oră de maximă audienţă, în mandatul lui Traian Băsescu, alias Petrov.

A urmat un proces televizat. Un denunţător, cu nume bine ales, Gheorghe Ciorbă, a povestit magistraţilor cum i-a dat lui Ion Mureşan, fost ministru al agriculturii, suma de 15.000 de euro şi a cărat ţuică şi caltaboşi la Remeş acasă. De notat că fostul ministru executat la comanda lui Băsescu avea pe atunci o fermă de porci. Ce să fii făcut cu caltaboşii primiţi mită?

Denunţătorul a cheltuit mai mult decât ar fi câştigat

Atenţie! Denunţătorul a spus că a dat aceste cadouri, plus o promisiune de Q7, în schimbul unui contract cu Romsilva pentru firma fiului său, în valoare de 200 de milioane de lei, bani vechi. Ca să traducem în banii de azi: A dat 70.000 de lei ca să obţină 20.000. Business de business. Săracul denunţător mai punea şi de la el.

Pentru ca povestea să fie prizată de public i s-a mai adăugat şi caltaboşul, care a ajuns, prin grija propagandiştilor, element simbolic al luptei împotriva corupţiei.

Decebal Traian Remeş şi-a dat demisia din funcţia de ministru al agriculturii. Se împlinea astfel vrerea lui Petrov. Nu putea zice Remeş că nu a fost prevenit. De nenumărate ori, conform mărturisirilor sale, Băsescu i-a promis că-l termină. Era cel mai băţos ministru. Nu se făcea preş la picioarele întâi stătătorului republicii. Şi a plătit mai întâi cu anul de puşcărie şi mai apoi cu ceasul bolii care bătea tic-tac.

A introdus taxa pe scaun şi după ani i s-a refuzat dreptul la şezut. Statul a luat bani

În puşcărie, se zice, n-avea drept de stat nici pe scaun. El care a introdus taxa de scaun în restaurante, de pe urma căreia s-a mai rotunjit bugetul, pe vremea când păstorea ministerul de finanţe.

A ieşit din temniţă după un an cu barbă şi nu şi-a mai dat-o jos. Era de nerecunoscut. Regimul penitenciar l-a îmbătrânit cu zeci de ani. Suferinţa lui a fost imensă, spun apropiaţii.

 ”Băsescu e la capătul tuturor relelor. Să le dea Dumnezeu o urmă de minte și bună-voință, să iubească aproapele, nu să-l pedepsească pe nedrept,” le-a transmis Remeş celor implicați în cazul său.

Victimă a primei mari acţiuni de PR a DNA

Dosarul “Caltaboşul” rămâne în istoria luptei anticorupţie ca cea dintâi acţiune de PR a DNA. Percheziţii, mascaţi, cătuşe, tot tacâmul de regie au avut ca scop stârnirea mâniei colective. Sus în Deal, în Palat, Băsescu se freca de chelie.

Tizul născut, ironie a sorţii, în Băseşti, era executat politic de un Băsescu, mai marele cârmaci a luptei împotriva indezirabililor.

În februarie 2013, Inalta Curte l-a condamnat definitiv pe Decebal Traian Remes pentru trafic de influenţă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul “Caltaboşul.”

A făcut un an de temniţă grea, în condiţii inumane. Probabil că acolo a dobândit şi boala grea de care a murit.

A dat statul în judecată. A câştigat

Ani de zile Decebal Traian Remeş s-a luptat pentru a-şi dovedi nevinovăţia. A şi dat în judecată Penitenciarul. A câştigat. Statul a fost obligat să-i plătească, în compensaţie, suma de 5.000 de lei, pentru condiţiile inumane din carceră.

În noiembrie 2016, Decebal Traian Remeş a câştigat definitiv la Înalta Curte procesul prin care a cerut despăgubiri de la TVR si DNA pentru divulgarea, în 2007, a probelor din dosarul “Caltaboşul”. Potrivit încheierii de la Înalta Curte, Remeş ar fi trebuit să primească de la TVR, DNA şi Rodica Culcer despăgubiri de 15.000 de lei.

Băsescu l-a executat

”Băsescu e la capătul tuturor relelor. Să le dea Dumnezeu o urmă de minte și bună-voință, să iubească aproapele, nu să-l pedepsească pe nedrept,” le-a transmis Remeş celor implicați în cazul său, într-una din ultimele apariţii tv.

Episcopul Maramureșului și Sătmarului, PS Iustin, a transmis un mesaj  la plecarea la cele veşnice a fostului ministru Decebal Traian Remeş, prin care-l califica  drept ”un bun român și patriot.” Ierarhul bisericii ortodoxe a mai precizat că cel trecut la cele sfinte  “a făcut mult bine României, căreia i se pregătea, încă de pe vremeeea aceea, falimentul economic, rezistând eroic în fața unui astfel de scenariu”.

Decebal Traian Remeș a murit, vineri, la Baia Mare. S-a născut pe 26 iunie 1949, în comuna Băsești, județul Maramureș. De profesie economist, omul politic a urcat toate treptele administraţiei, de la consilier, preşedinte de Consiliu Judeţean, deputat, ministru de două ori, al finanţelor şi al agriculturii.

În toate funcţiile pe care le-a avut s-a luptat pentru drepturile românilor de a fi respectaţi de celelalte popoare. A fost un patriot pur sânge. Venit din stârpea băseştilor, de acolo de unde a plecat şi Pop de Băseşti să întregească România la Alba Iulia, nu avea cum să aibă alte simţăminte. Numai că tăvălugul anticorupţiei s-a stârnit chiar din acest motiv, el fiind primul român neaoş care a fost strivit de buldozerul globalist.

Pe Băsescu, killer-ul, nici în anticorupţie nu-l doare

Poate din patriotismul său luminat i se trage nominalizarea de pe ”lista neagră” a Comisiei Europene.

Pe drumul către locul de veci, probabil, că a fost însoţit de bunul său prieten Ion Mureşan, bolnav şi el în urma hărţuielilor din justiţia aservită sistemului. Statul român l-a pus şi pe el la podea. Trăieşte din mila prietenilor şi a foştilor săi colaboratori.

Traian Băsescu vede împlinită lupta căreia i s-a dedicat din tot sufletul. Adversarii să-i vadă sup pământ. La asta a visat. Mâna lungă a procurorilor şi a judecătorilor, prinşi în menghina sistemului, l-a ajutat în munca sa de distrugere a destinelor a doi români.

Dumnezeu să-l ierte pe Traian. Remeş. Că pe Băsescu îl are în grijă duhul anticorupţiei, fantoma pe care el a stârnit-o şi va muri cu ea de gât.  

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă