Voldemortul „Corupţia ucide“ şi-a consumat ceasul biologic | OPINIE

de Marius Ghilezan , 05 iulie 2017 - stire actualizata la ora 18:32, 05 iulie 2017
Voldemortul „Corupţia ucide“ şi-a consumat ceasul biologic | OPINIE

Singurul care poate să o demită pe Laura Codruţa Kövesi este preşedintele Klaus Iohannis. Ministerul Public poate întreprinde o anchetă pri­vind buna organizare a instituţiei. Sigur că şefa DNA nu are atribuţii decât în coordonarea procurorilor. Nu în instrumentarea dosarelor.

Regulamentul intern nu îi permite imixtiuni în activităţile privind administrarea probelor în dosare.

Sigur că prin decizia CCR procurorii nu mai pot fo­losi înregistrările telefo­nice ca ghilotine. De aici tot deranjul. Ieşirea publică a doamnei Kövesi arată că simte cum i se strânge laţul de gât, parafrazând o vorbă memorabilă a venerabilului Traian Tomescu, trecut la cele veşnice.

Laura Codruţa Kövesi şi-a depăşit demult limitele mandatului de şefă a unei instituţiei subordonate Parchetului General.

Poate să se considere un Antonio di Pietro, dar nu are competenţă legislativă de a fi un comisar anti-mafia.

Când a fost organizată instituţia, Monica Macovei i-a limitat dreptul de a fi capo di tutti capi. Nu i s-a dat mandatul de jude absolut.

Acum, când înregistrările şedinţelor DNA au apărut în presă, Kövesi a sărit din bocanci.

A cerut o anchetă internă pentru aflarea vinovatului privind scurgerile de informaţii către media, prin care ea cerea orientarea unor dosare către anumiţi vectori politici. Sigur că s-a apărat. A invocat că înregistrările sunt trucate.

E dreptul instituţiei DNA de a face o anchetă internă, la fel al Ministe­rului Justiţiei de a demara o cercetare.

Întreaga ţară aşteaptă cu sufletul la gură.

Laura Codruţa Kövesi va fi înfrântă de propriul eşafod sau din cauze externe instituţiei?

Nimeni nu se îndoieşte de sprijinul consistent acordat şefei DNA de către ambasade. Dar în nicio lege nu se specifică dreptul acestor instituţii de a proteja pe cineva.

Laura Codruţa Kövesi a fost pusă în poziţia de şefă a DNA de către statul român. Activităţile sale sunt strict încarcerate în prevederile legale, nu pot fi tulburate de vânturile din buncăr sau de ţâfnele celor care vor o Românie captivă.

Scandalul Kövesi e un iceberg.

Poate România să iasă din robia celor care definesc criteriile de selecţie politică şi de bună guvernare?

A fi penal a devenit mai mult o sintagmă decât o acuză definitivă.

Cine nu e plăcut sistemului este rapid săltat de pe aeroport şi aruncat la câini.

Nu m-aş mira să aflu că distinsul Steven van Groningen să fie mai mult decât un bărbat însurat cu o româncă.

Vorba unui prieten: „Dă‑mi voie să-ţi spun”. În ce ţară din lume un director de bancă participă la un miting antiguvernamental?

Recent, un reprezentant al unei alte bănci comerciale mi-a confirmat că pentru o serie de finanţări există celebrul „budget returning“. Păi, asta nu e tot corupţie? Obţii nişte bani nemeritaţi, dai CEO-ului o parte din sumă, dar nu eşti nici tu, nici CEO-ul dat la câini în piaţa publică.

E un declic aici. Poate ne explică vreun manager de bancă sau de multinaţio­nală. De ce magistraţii DNA nu au finalizat niciun dosar cu participare străină la furt?

Cred că e timpul clarificărilor.

Cine pe cine acuză?

Cine judecă?

Cine formulează sentinţe?

Constituţia României şi legislaţia naţională au prevederi clare.

Acum mai trebuie căutat cine face abuzuri.

Nu poate fi CEO-ul unei bănci imunizat, doar că ambasadorul serveşte ceaiul cu preşedintele, iar primarul din Poplaca dat la câini pentru că a achiziţionat cinci pixuri în plus şi a săvârşit un adulter de buget.

Cred că Voldemortul „Corupţiei ucide“ şi-a cam consumat ceasul biologic.

E timpul unei noi paradigme.

Nu poţi să fii tăietor de păduri, consiliat în acelaşi timp de un responsabil al statului pentru cum să furi legal şi să mai organizezi în ascuns Intifada luptei anticorupţie.

Sub dicton se pune capul pe rug şi apoi se cheamă gâdele. Asta era în Evul Mediu. Acum e timpul socotelilor.

Nu toţi se nasc cu norocul sorocului ambasadelor.

E timpul eliberării ma­gistraţilor din corseturile străine.

Bruxelles-ul şi Washingtonul nu au fete mari, doar lobbyişti.

Oare pe când o lege a lo­bby-ului? Cine să se lupte pentru antreprenorii locali, când cozile de topor sunt steaguri de luptă ale multinaţionalelor?

Laura Codruţa Kövesi va sfârşi între două scaune. Aşa e în tenisul magistral, când nu te califici pe propriile puteri nici în optimi, ai nevoie de proteze până la salvare.

Dar cine întruchipează salvarea?

Comentarii

 • Adela Jeler

  07 iulie 2017 0:09

  Stimate dle Ghilezan,60 din cei care citim RL o facem din convingere, 20 pt.ca-i in fisa postului si 20 sa vedem ce mai spun nemernicii. "Constituia României i legislaia naională au prevederi clare." este propozitia de care dumneavoastra sunteti convins ca e asa si noi alaturi de dumneavoastra. Tocmai am terminat de citit un articol al dlui Funeriu pe Cotributors, in care avem un exemplu concludent de cum poate fi ocolita legea fara s-o incalci. Evindent asta subliniati si dumneavoastra cu acele intrebari. In 2527 de ani ca doar sunt aceeasi n-am fost invatati sa gandim. In noaptea ordonantelor, si dupa, citeam dna Sorina Matei, dnul Avram, dna Macovei, dna Pora, dnul Danilet, Dna Ghergut, dna Dimofte... RL care vorbeau in spiritul legi si cautam sa bricolez golurile ivite. Pot sa va spun ca am avut senzatia existentei unor "viduri legislative" la aplicare si interpretare. Deci noi ce sa credem si cum sa facem? Opinia dumneavoastra de a ne lua soarta in propriile maini este excelenta si subscriu. Si dumneavoastra sunteti convins ca, daca facem curatenia de primavara cu tot cu companiile straine, ajungem la miezul lucrurilor si la marii rechini ai Romaniei. Si-apoi nimeni nu e intangibil ex. Christine Largade, sefa FMI, Dilma Rousseff, presedinta Braziliei si a ei Petrobras cu spagile de miliarde din offshore ca tot e in trend Fortaleza lui Dragnea. Si sa te ti trai pe vatrai. Avem sansa de a discuta de la egal la egal si de a fi respectati. OK. Dar intrebarea mea este care soarta si ale cui sunt mainile? Dupa o dictatura veritabila, una de catifea veche si mancata de molii si un intermezzo tehnocrat care ne-a vijiit pe la ceafa, ca am o putea intra in normal cine-si mai doreste dictatura? Multi, pentru ca am devenit santajabili si vunerabili. Deci, care soarta si ale cui maini?

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  06 iulie 2017 17:11

  Patria este norodul nu tagma jefuitorilor ! atunci fanarioti azi occidentali. Datorita jefuitorilor occidentali numiti de unii si "investitori" si a tradatorilor Romani mituiti de ei, Basescu, Kovesi, etc. Romania nu mai e in stare sa proiecteze si produca propriile avioane, calculatore, etc. Cei care le proiectau si produceau au innebunit, s-au sin-ucis sau au emigrat. Au ramas in Romania doar hotii si prostituatele exact cum era situatia si in Franta pe vremea lui Jean Valjean si Fantine. Arestand acum hotii si prostituatele DNA comite genocid impotriva poporului Roman si exact pentru asta o platesc Americanii pe Kovesi.

  raspunde comentariului
  • Tu esti!

   07 iulie 2017 1:59

   Tu esti tradator si toti cei ca tine, care ataca multinationalele, ataca vesticii si UE! Ce vreti voi este colapsul Romaniei, plecarea investitorilor straini, cresterea somajului, criza, mizerie, ca sa ajungem iar pe mana rusilor! Sunteti tradatori!

   raspunde comentariului
   • Joaquin Murieta

    07 iulie 2017 16:52

    Tot ce putea fi distrus prin Romania a fost deja distrus de jefuitorii straini, numiti de tine "investitori" si tradatorii Romani mituiti de ei, Basescu, Kovesi, Iohannis, etc. Zilnic citim in ziar cum alt Roman s-a sin-ucis in mizerie shomer. Se mai poate supra-vietui in Romania doar furand caci locuri de munca cinstita nu mai exista de mult. Trebue sa muncim si sa ne aparam ca sa nu ajungem si noi ca Romanii ! le spune Kim Jong Un Coreenilor. Romania a ajuns etalonul dezastrului si decaderii folosit ca atare peste tot in lume.

    raspunde comentariului
    • Hai, ca minti!

     07 iulie 2017 21:59

     Somajul si lipsurile se datoreaza politicii dezastruoase duse de FSN, PDSR, PSD si de coruptia endemica! Nu are nimic de a face cu multinationalele! Iar aiureala aia cu Coreea de Mord, nu ti-o cred nici copiii de gradinita. Esti prea putin dotat intelectual, ca sa poti pacali pe cineva pe aici! Canta la alta masa , dincolo de Nistru!

     raspunde comentariului
    • Bati campii!

     07 iulie 2017 21:55

     Gargara asta comunista cu strainii capitalisti care sug sangele poporului este de inspiratie ruseasca! Voi, trollii platiti cu copeici poluati forumurile, doar, doar puteti prosti cat mai multa lume! Nu aveti ce cauta aici, sunteti dusmanii nostri!

     raspunde comentariului
 • Penibil, jalnic!

  06 iulie 2017 9:51

  Si nu numai atat, articolul este chiar toxic. Dar nu prea are succes pe aici. Cu mici exceptii, cititorii RL sunt oameni cu discernamant, capabili sa judece cu capul lor, nu cu creiere aservite pesedimii. Din pacate, RL incepe sa semene tot mai mult cu rusinosul EvZ. Au eliminat oamenii corecti, ca Malin Bot si au pastrat sau au adus pe altii, dispusi la pactul cu diavolul!

  raspunde comentariului
 • Mircea1

  06 iulie 2017 3:05

  Articol execrabil, illogic, scris de unul care ar fi mai folositor societatii daca ar vinde bilete la metrou. Articolul e asa de prost ca nici nu poti face comentarii. Dati-l afara.

  raspunde comentariului
 • GP

  05 iulie 2017 19:43

  Un atac mizerabil deghizat in analiza intelligente asupra activitatii DNA si a puterilor legislative acordate in Romania. Intro tara condusa de corupti, iata ca s-a nascut intelectualul care sa sustina decapitarea singurei institutii care impinge Romania catre a deveni o democratie Europeana, ca sa propuna o solutie mai buna, autentic romaneasca. Acelasi argument de democratie originala de la inceputurile FSN, numai ca acum tot PSD este un partid de hoti. un articol pe linia neamestecul in treburile interne, sugestii de control extern al DNA, si alte metode de terfelire securiste... O sugestie pentru autor iesi la pensie pana nu te dau afara, daca RL ar avea cat de cat o bruma de bun simt.

  raspunde comentariului
 • Piticul rosu camuflat

  05 iulie 2017 18:49

  Lasa de ceva vreme impresia ca era un fel de cui al lui pepelea-sekurelea implantat in presa ,,democratica''. Acest boc un pic mai citit, dar incomplet dez-troglodit, mare ,,regalist'' la ordin si fundamentalist banatean, suspect de a fi colaborat cu ,,organili'' asta ar explica si cum a ramas neinstruit intr-o vreme cind erau racolati toti bipezii aproximativ masculi.

  raspunde comentariului
  • Boc este mai citit, stimabile!

   06 iulie 2017 9:39

   Este Prof. Univ., este un om corect si a facut ce trebuia pentru Romania, a scos-o din criza! Asa ca, fii cuviincios in ceea ce il priveste pe Emil Boc!

   raspunde comentariului
 • CVRadu

  05 iulie 2017 17:06

  Execrabil articol, inca un semn, daca mai era nevoie, ca RL ar fi fost de mult o amintire daca nu ar exista cativa ziaristi cu adevarat buni care se incapataneaza sa scrie sub marca RL ... Execrabil articol, iar autorul nu este la prima astfel de "reusita". DNA si LCK nu sunt entitati perfecte, dar in mocirla morala in care PCRPSD a aruncat Romania reprezinta un unic reper de profesionalism si eficienta. Este singura institutie a carei acitivitate imi mentine vie speranta ca vom scapa de binomul comunismcoruptie candva... DNA este singura institutie de elita din tara noastra, este reper la nivel european, si neica asta cu condeiul stramb s-a gasit sa sara cu bocancii pe ea, ca si cand era lipsa de detractori in privinta asta...Articolul asta pare decupat din ziarele lui Voiculescu !! Fara respect !!

  raspunde comentariului
  • Alexandru Cristian

   06 iulie 2017 7:45

   Inainte sa atacati...cititi si analizati!!! Autorul se refera la esecul unei conceptii si a unui mecanism institutional. DNA-ul a fost infiintat cu ganduri onorabile dar misiunea s-a a fost deviata de interese anormale...

   raspunde comentariului
   • Interese anormale?

    06 iulie 2017 9:44

    Interesele anormale sunt cele ale PSD-ului, care si-a gasit unelte peste tot - in CCR, in interiorul DNA prin cozi de topor, in parlamentul care musteste de corupti in stare sa calce in picioare tot ce a mai ramas normal in tara, in presa - un exemplu il avem aici - si uite, chiar si printre cetatenii obisnuiti, care gasesc circumstante atenuante coruptilor si slujitorilor lor!

    raspunde comentariului
  • UBAFCA

   05 iulie 2017 18:00

   Marius Ghilezan pune intrebarile corect, binenteles, cu modestia ce il caracterizeaza. ,.Practic, Kodruta va sfarsi intre patru pedeti si nu intre doua scaune ..Amin!

   raspunde comentariului
 • Steghe

  05 iulie 2017 17:02

  Cine te plateste uratule!

  raspunde comentariului
 • Mihaela

  05 iulie 2017 10:37

  Va oferim lucru pe internet cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON lei noi lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email dia_bacsyahoo.com

  raspunde comentariului
 • nic

  05 iulie 2017 10:08

  Probabil ca matale esti salvarea, ca prea dai cu pietre in Kovesi, presupun ca-ti place la nebunie dracnea...

  raspunde comentariului
 • gogu radulescu

  05 iulie 2017 9:43

  Toarshu ghilezan, faceai cariera la "Scinteia". Un intrignat ieftin, care arunca cu dezinformari, cu scopul de a destabiliza institutii fundamentale pentru supravietuirea unui stat de drept. Bref, un tradator de tara.

  raspunde comentariului
 • gogu radulescu

  05 iulie 2017 9:43

  Toarshu ghilezan, faceai cariera la "Scinteia". Un intrignat ieftin, care arunca cu dezinformari, cu scopul de a destabiliza institutii fundamentale pentru supravietuirea unui stat de drept. Bref, un tradator de tara.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design