Voldemortul „Corupţia ucide“ şi-a consumat ceasul biologic | OPINIE

Marius Ghilezan 05.07.2017 - 18:34
Marius Ghilezan

Singurul care poate să o demită pe Laura Codruţa Kövesi este preşedintele Klaus Iohannis. Ministerul Public poate întreprinde o anchetă pri­vind buna organizare a instituţiei. Sigur că şefa DNA nu are atribuţii decât în coordonarea procurorilor. Nu în instrumentarea dosarelor.

Share

Singurul care poate să o demită pe Laura Codruţa Kövesi este preşedintele Klaus Iohannis. Ministerul Public poate întreprinde o anchetă pri­vind buna organizare a instituţiei. Sigur că şefa DNA nu are atribuţii decât în coordonarea procurorilor. Nu în instrumentarea dosarelor.

Regulamentul intern nu îi permite imixtiuni în activităţile privind administrarea probelor în dosare.

Sigur că prin decizia CCR procurorii nu mai pot fo­losi înregistrările telefo­nice ca ghilotine. De aici tot deranjul. Ieşirea publică a doamnei Kövesi arată că simte cum i se strânge laţul de gât, parafrazând o vorbă memorabilă a venerabilului Traian Tomescu, trecut la cele veşnice.

Laura Codruţa Kövesi şi-a depăşit demult limitele mandatului de şefă a unei instituţiei subordonate Parchetului General.

Poate să se considere un Antonio di Pietro, dar nu are competenţă legislativă de a fi un comisar anti-mafia.

Când a fost organizată instituţia, Monica Macovei i-a limitat dreptul de a fi capo di tutti capi. Nu i s-a dat mandatul de jude absolut.

Acum, când înregistrările şedinţelor DNA au apărut în presă, Kövesi a sărit din bocanci.

A cerut o anchetă internă pentru aflarea vinovatului privind scurgerile de informaţii către media, prin care ea cerea orientarea unor dosare către anumiţi vectori politici. Sigur că s-a apărat. A invocat că înregistrările sunt trucate.

E dreptul instituţiei DNA de a face o anchetă internă, la fel al Ministe­rului Justiţiei de a demara o cercetare.

Întreaga ţară aşteaptă cu sufletul la gură.

Laura Codruţa Kövesi va fi înfrântă de propriul eşafod sau din cauze externe instituţiei?

Nimeni nu se îndoieşte de sprijinul consistent acordat şefei DNA de către ambasade. Dar în nicio lege nu se specifică dreptul acestor instituţii de a proteja pe cineva.

Laura Codruţa Kövesi a fost pusă în poziţia de şefă a DNA de către statul român. Activităţile sale sunt strict încarcerate în prevederile legale, nu pot fi tulburate de vânturile din buncăr sau de ţâfnele celor care vor o Românie captivă.

Scandalul Kövesi e un iceberg.

Poate România să iasă din robia celor care definesc criteriile de selecţie politică şi de bună guvernare?

A fi penal a devenit mai mult o sintagmă decât o acuză definitivă.

Cine nu e plăcut sistemului este rapid săltat de pe aeroport şi aruncat la câini.

Nu m-aş mira să aflu că distinsul Steven van Groningen să fie mai mult decât un bărbat însurat cu o româncă.

Vorba unui prieten: „Dă‑mi voie să-ţi spun”. În ce ţară din lume un director de bancă participă la un miting antiguvernamental?

Recent, un reprezentant al unei alte bănci comerciale mi-a confirmat că pentru o serie de finanţări există celebrul „budget returning“. Păi, asta nu e tot corupţie? Obţii nişte bani nemeritaţi, dai CEO-ului o parte din sumă, dar nu eşti nici tu, nici CEO-ul dat la câini în piaţa publică.

E un declic aici. Poate ne explică vreun manager de bancă sau de multinaţio­nală. De ce magistraţii DNA nu au finalizat niciun dosar cu participare străină la furt?

Cred că e timpul clarificărilor.

Cine pe cine acuză?

Cine judecă?

Cine formulează sentinţe?

Constituţia României şi legislaţia naţională au prevederi clare.

Acum mai trebuie căutat cine face abuzuri.

Nu poate fi CEO-ul unei bănci imunizat, doar că ambasadorul serveşte ceaiul cu preşedintele, iar primarul din Poplaca dat la câini pentru că a achiziţionat cinci pixuri în plus şi a săvârşit un adulter de buget.

Cred că Voldemortul „Corupţiei ucide“ şi-a cam consumat ceasul biologic.

E timpul unei noi paradigme.

Nu poţi să fii tăietor de păduri, consiliat în acelaşi timp de un responsabil al statului pentru cum să furi legal şi să mai organizezi în ascuns Intifada luptei anticorupţie.

Sub dicton se pune capul pe rug şi apoi se cheamă gâdele. Asta era în Evul Mediu. Acum e timpul socotelilor.

Nu toţi se nasc cu norocul sorocului ambasadelor.

E timpul eliberării ma­gistraţilor din corseturile străine.

Bruxelles-ul şi Washingtonul nu au fete mari, doar lobbyişti.

Oare pe când o lege a lo­bby-ului? Cine să se lupte pentru antreprenorii locali, când cozile de topor sunt steaguri de luptă ale multinaţionalelor?

Laura Codruţa Kövesi va sfârşi între două scaune. Aşa e în tenisul magistral, când nu te califici pe propriile puteri nici în optimi, ai nevoie de proteze până la salvare.

Dar cine întruchipează salvarea?

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...