Visul american e posibil și în România | OPINIE

de Marius Ghilezan , 02 august 2017 - stire actualizata la ora 12:55, 02 august 2017
Marius Ghilezan

America e țara tuturor posibilităților, în timp ce România a reevaluărilor permanente.

Recent am avut privilegiul de a fi acceptat în cercul de dezbateri al unor tineri de 18-26 de ani. Fac parte din grupul Check Out Solution. Universul lor e un joc. Un joc din care se -perfecționează și se autocorectează. Fac și bani. Puzzle-ul lor nu e numai programatic, ci și sentimental. Se iubesc profund. Ochii lor trădează bucuria unui proiect comun. Unii sunt din Târgu-Jiu, alții din Lugoj. Evoluează în Timișoara.

Andrei Căprioru e liderul lor. Decan de vârstă. Organizează festivaluri de muzică pentru tineri cum ridică frustrații vocalizele și tonurile contestatare. Optimismul său e contagios, bunătatea, proverbială locului său de baștină, Lugojul. Oana Voicencu e prietena lui. Fire altruistă, așa cum îi stă bine unui viitor medic, ajută cu tot ce poate. Coordonează trupa de voluntari. Ciba are puțin peste 18 ani. Te amuzi de accentul său oltenesc. Perfectul simplu nu-l descalifică. Iubește și e iubit.  Diana este culoarea puzzle-ului. Ea se pricepe la designul exterior, alături de Denisa. Sunt foarte creative. Inimoase și devotate. Claudia, fire mai rebelă, compune stropul de veselie din grup. Teodor este analistul de serviciu. Repară când entuziasmul erupe. Natura se autocorectează.  Unul e oltean, altul e ungurean. Se completează reciproc. Puzzle-ul lor e creativ și inspirant.         

Recent, grupul Check Out Solution a asigurat partea de e-payment la Neversea, apoi a plecat la Electric Castel. Azi tinerii fac parte din echipa de organizare a UNTOLD.

Dar cum s-ar traduce numele grupului? Căutare de sine. Evoluție. Predictibilitate. Viziune. Credință și putere.

Georgia e o fată extrem de guralivă. Născută aproape de Chicago, vorbește într-o română perfectă. Cuvântul ei e apăsat. Cu vervă. Rostirea îi e angajată. În momentul apariției în grupul Check Out Solution i s-a tăiat rostirea.

De ce a tăcut Georgia la cei 18 ani împliniți? Tinerii români sunt liberi, ea e supusă controlului prin aplicația electronică de către părinți. În SUA majoratul e la 21 de ani. Cei de vârsta ei nu au voie să bea nicio bere, darmite să umble noaptea prin cluburi sau prin parcuri.

Adolescenții români nu au nicio inhibiție. Nici un factor descurajant. Pentru ei programarea e ancora spre viitor. Prin autoevaluare cred că se pot perfecționa. Filosofia lor e ca-n networking-ul IT: reușim doar împreună.

Noua generație are viziuni diferite despre viață. Nu are complexe. Nici nu vrea să emigreze. Puzzle-ul lor nu e doar romantic, determinant și inspirant pentru cei de vârsta lor, ci și molipsitor.

Georgia vine din lumea tuturor posibilităților, Andrei&comp din spiritul creativ al neamului românesc care vrea să se autodefi-nească acum și aici, nu dincolo, unde întreaga viață umbra outsider-ului apasă ca o nălucă noaptea roua de pe pajiște.

Check-out-ul lor e ofensiva noului val.

Vine și vremea când românii se vor simți bine și acasă. Casa cea mai bună e acasă, nu printre străini. Dar lumea e în plină evoluție. Libera circulație a persoanelor e un câștig determinant pentru toți românii. Unii nu sunt profeți în țara lor, dar nici nu fac mătănii pe la înaltele porți.

România are trecut, dar n-are prezent. Cu astfel de tineri viitorul e sigur.

Bătrânii jelesc dezindustrializarea. Cine să le explice că munca hard e mai ostenitoare decât cea soft?

Softiștii români au adus cea mai mare creștere ca procent din PIB. Peste 5,5 miliarde de euro, cam cât toată producția de cereale, fără efort și fără frustrări.

E timpul definirii unei strategii de tip soft power, nu de looser-power. Dar ne trebuie strategi calificați. Modelul poate fi găsit din nou la Timișoara.

Sper ca Georgia, de dincolo de Ocean, să nu mă acuze de prea mult optimism.

Comentarii

 • Sorin

  06 august 2017 15:13

  Pentru a fi posibil si in Romania visul american ar fi neceara pedeapse ca in SUA si confiscarea extinsa a averilor hotilor miliardelor de dupa 90.

  raspunde comentariului
 • Softistii ...fara efort?Paote fara efort fizic...atfel mereu e de invatat si scris,invatat si scris ....

  03 august 2017 7:20
 • Haru

  03 august 2017 7:14

  Asa o fi,dar casa nu mai e casa si nici visul american nu mai e ce a fost.Asa ca...trebuie sa ne construim singuri visul ca altfel ni-l construiesc altii cum vor ei.

  raspunde comentariului
 • Gicu

  03 august 2017 2:32

  Joaquin MurietaVorbesti de vis american, dar oare stii tu ce-i ala? Tu esti doar un comunist amarat si i.d.i.o.t ! Dece toti nostalgicii pupatorii de moaste a lui Putin , nu vor sa imigreze in Rusia ci vor in America daca s-ar putea fara vize?

  raspunde comentariului
  • Tu crezi ca stii ce-i ala?Comunismul urmeaza ,asa ca visul american s-a terminat.

   03 august 2017 7:25

   .

   raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  02 august 2017 20:03

  R.ai sa fii de ziarist care o zi nu a muncit !!! Sa stii ca si munca de softangeala poat si hard. Nu fizic ca aia de la frunal dar .. stii cum e sa fii dja cu 3 ore in p0lus la ziu8a d34 m unca si sa cauti de c ***** un bit o ia razna? Cum iti creste tensiunea? Si as m ai zice ca n u tioti pot ffacfe so0ftangealqa sau nu tii o tara doar cu softangeala. Mai iti trebe brutari ca nu poti9o sa te alimnetzi la priza... Cateoadat iti trebe un instalator,. Insa stii ce cine n u este nevoi3m ? De hoti si ziaristi de teapa ta! "jelesc dezindustrializarea. Cine să le explice că munca hard e mai ostenitoare decât cea soft?" E b buna rau!Aproape cat Cosovei "Lanurile infirmaticii" car wera fascinat de beculeteloe rosii pe panoul Felix erau niste becu7lote rosii. Cand se apindea unul insemna ca un modul de memorie st defect. Era un "F" - adica 10 in hexal

  raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   03 august 2017 16:03

   Bill Gates a inventat calculatorul care nu calculeaza dar de care toti prostii au devenit dependenti ca de opium caci el afishaza pe ecranul color frumusetile nude de la playboy.com. Bill Gates l-a mituit pe Basescu ca sa cumpere calculatore de 2 000 000 000 de dolari. Datorita achizitiei industria electronica Romana a fost distrusa si toate calculatorele Romanesti alea care calculau au fost distruse si ele. Acum dupa ce raul a fost facut voi astia softistii constatati ca de fapt calculatorul lui Gates nu calculeaza si tot ce puteti face voi dupa multe ore de efort este sa desenati sfarcurile roze ale unui desen animat pornografic.

   raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  02 august 2017 16:49

  Visul American este o minciuna propagandistica pe care unii naivi ca domnul Ghilezan inca o mai cred din nefericire. Comunismul si numai comunismul este viitorul omenirii daca omenirea va avea vre-un viitor. In SUA comunistul Julius Robert Oppenheimer finantat de Roosvelt a creat bomba atomica nu vre-un intreprinzator privat care n-ar fi fost nici-o-data in stare de asta. Studiile lui si ale altor comunisti Americani finantati de stat au pus bazele energeticii nucleare si ale industriei electronice Americane. Nu a fost nici-un vis American finantat de privati. Au fost laboratoare mari finantate de guvern si conduse de savanti comunisti atei care au castigat premiul Nobel pentru asta. Pentru a finanta acele laboratore mari guvernul de atunci al SUA a impus impozite mari singurele care fac posibil progresul.

  raspunde comentariului
 • Giga vs. Google

  02 august 2017 16:31

  Ce ti-e si cu bibicul asta agramat - hai sa laudam un grupulet mic de softisti bine platiti si asociali, complet izolati si izolationisti in bula lor, care faciliteaza incasarea profiturilor pentru mafia din spatele unor asa zise festvaluri de kitsch sau prost-gust evident, de parca asta ne lipsea, inca un grupulet de tineri autisti si atemporali.

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  02 august 2017 12:00

  America are in fibra ei MECANISMUL AUTOREGLARI, pe cand Romaniei ii lipseste, cu desavarsire, acest mecanism, . Cand o luam la vale, apoi alunecam pe topogan, nu gluma ,. Asa ne-am trezit ridicandu-i osanale unui redus mintal ca Ceausescu, pe care il credeam ca fiind Geniul Carpatilor, pe parasuta Udrea cea mai buna ministru sau pe Kodrutza, dreptatea intruchipata, ei în realitate fiind exact opusul

  raspunde comentariului
  • Pesedist ortodox

   02 august 2017 21:53

   Incearca sa citesti Biblia fara ochelarii de cal primiti din partea cultului de care apartii , si vei avea mari surprize .

   raspunde comentariului
 • UBAFCA

  02 august 2017 11:53

  Batrani aveau o vorba, .Nici rachita nu-i ca pomu, nici tzi.... nu-i ca omu !. ,,.. Asa este, America este tara tuturor posibilitatilor iar Romania este tara reevaluarilor perpetue . ,.Cu tot optimismul tinerilor cu care v-ati imprietenit si pe a caror idei le faceti cunoscute, prin intermediul presei, Romania nu va fi niciodata ca America ... Motive sunt cu miile .. In primul rand PARINTI FONDATORI ai Americii, veneau dinr-o Europa secatuita de razboaiele religioase ale secolului XVII si au bazele unei tari pe fundamente biblice , pe cand Romania este o tara a carui fundament este IMPROVIZATIA, MISTICISMUL cu radacini in ortodoxie, a carui fundament EXTRABIBLIC, cladit pe cultul FALSILOR SFINTI, ce te indeamna sa nu-ti ai grija de sanatatea ta, ducand o viata cumpatata ci, sa-ti rezolve ei, sfintii ori moastele, de nu, chiar preoti in viata, CONTTRA COST, desigur, boli dobandite din nechibzuinta, viata desordonata, betie sau imoralitate . ,Bogatia sa nu depinda de munca ta cinstita si judecata ci, din mici furtisaguri, inselatorii sau improvizatii dar binecuvantata, nu gratis, de acesti falsi sfinti

  raspunde comentariului
  • Caraula

   02 august 2017 21:48

   Daca nu ti-as sti predicile de pe acest forum pline de minciuni , ura , invective si manipulare , mai ca ti-as lua de bun comentariul . " Ci dreptatea sa curga ca o apa curgatoare si neprihanire ca un parau care nu seaca niciodata " , parca asa spune Creatorul prin gura prorocului Amos . De PSD , Iliescu , Ponta nimic , sau prin omisiune numai de bine ? Fariseu Spurcat !

   raspunde comentariului
 • Mircius

  02 august 2017 10:45

  E na, modelul din Timisoara , ca esti tu de-acolo !Centre foarte puternice de soft sunt si in Bucuresti, Cluj, Iasi, Brasov.

  raspunde comentariului
 • Dwight Patton

  02 august 2017 10:39

  Mary Higgins Clark a scris "It's not place like home."Dupa multe decenii petrecute departe de perimetrul geografic in care am vazut lumina zile I, afirm ca are perfecta dreptate.Dwight PattonBoerne, TX, USA

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design