7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUn an de la Colectiv: marii vinovaţi ne sfidează, sistemul medical de...

Un an de la Colectiv: marii vinovaţi ne sfidează, sistemul medical de stat continuă să ucidă | OPINIE

La 12 luni de la Colectiv, principalii responsabili candidează pentru un loc în Parlamentul României, pe listele PSD. Nu trebuie să ne facem iluzii: vor fi aleşi!

Nicu Bănicioiu, la acel moment ministru al Sănătăţii, cel care a blocat transportarea răniţilor în străinătate, va fi ales deputat PSD în Iaşi. După tragedie, el minţea fără ruşine, condamnând la moarte nişte oameni care puteau fi salvaţi: „Chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noștri pot gestiona situația”!

Fostul premier Victor Ponta, care abia la 3 noiembrie i-a cerut lui Bănicioiu să accepte ajutorul extern, este primul pe listele PSD din Gorj.

Cât despre complicele lor dr. Raed Arafat, dânsul este neatins în funcţia în care se afla şi la momentul catastrofalei intervenţii din noaptea de 30 spre 31 octombrie: secretar de stat la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). „Dacă aș fi avut un copil l-aș fi dus la unul din spitalele din București, pentru că nu aveam în altă parte unde să îl duc”, declara el în acele zile, cu o ipocrizie criminală.

Poate că mulţi români s-au obişnuit cu jumătăţile de măsură şi-şi spun că e bine că am scăpat măcar de Gabriel Oprea şi de primarul Piedone, dar eu cred că este inacceptabil. Inacceptabil pentru că, dincolo de aceste figuri triste, sistemul a supravieţuit. Este neatins.

Acum un an, au murit 64 de oameni, din care 38 în spitale. Alţi 147 au fost răniţi şi mulţi dintre ei vor rămâne cu traume pe viaţă. Intervenţia a fost un dezastru, iar spitalele româneşti erau complet nepregătite pentru a face faţă unei astfel de catastrofe umanitare. Nu o spun eu, o spune un raport al Corpului de Control al Guvernului:

  • „Lipsa aparentă a unei coordonări reale a operațiunii de intervenție, a fost evidențiată și de faptul că unele echipaje s-au panicat și au început să comunice haotic”.

  • „Raportul Direcției de Sănătate Publică București conține date contradictorii atât în ceea ce privește numărul pacienților din fiecare spital, cât și în ceea ce privește numărul infecțiilor nosocomiale”.

  • „Mecanismul de protecție civilă al UE nu a fost activat de către Statul român, deși era aplicabil”.

  • DSU nu a respectat „prevederile imperative ale OUG 1/2014 privind unele măsuri în domeniul managementului situațiilor de urgență”. Calificativul Corpului de Control este că instituţia „a manifestat deficienţe”.

  • Aş adăuga la raportul Corpului de Control dezvăluirea de acum câteva zile: camera barică de la secţia de arşi de la Floreasca, de 3,4 milioane de lei, era destinată de fapt unor tratamente anti-îmbătrânire. Achiziţia a fost făcută cu banii ministerului Sănătăţii, condus de acelaşi Nicu Bănicioiu.

În spatele acestor informaţii seci, se ascund de fapt drame. Tineri morţi cu zile, tineri cu arsuri şi traume care poate nu vor fi vindecate niciodată. Au murit pentru că un grup de politicieni şi de moguli din sistemul de stat din sănătate nu fac decât să se folosească de acest sistem pentru a se îmbogăţi.

Aici este bătălia pe care o duc, acesta este mesajul meu pe care-l repet cât de des pot: sistemul medical de stat trebuie schimbat din temelii dacă vreţi ca hoţia să fie oprită şi oamenii să nu mai moară cu zile.

Dacă la spitalul Floreasca se cumpărau cu bani publici echipamente ultra-scumpe pentru operaţii estetice şi eram minţiţi în faţă că este o secţie pentru „marii arşi”, vă închipuiţi ce jaf este în provincie, unde spitalele sunt sub controlul baronilor locali? Se fură mai rău ca la Bucureşti, pentru că acolo nu există, de facto, nici presă, nici DNA.

Marcăm un an de la Colectiv exact aşa cum nu ar fi trebuit să se întâmple: cu schimburi de replici politice între actori care, de fapt, au fost părtaşi la „edificarea” unui sistem criminal.

Nu este, pe fond, nici o diferenţă între Nicu Băniciou şi Eugen Nicolăescu de la PNL. Oricum, atacul PNL către PSD nu va avea vreun efect: liberalii nu sunt credibili, iar alegătorii sunt obligaţi să voteze liste de partid, aproape ca pe vremea PCR, deci Bănicioiu şi Ponta nu pot fi sancţionaţi.

Nimeni – nici Guvernul, nici PSD, nici PNL şi nici mult-prea-lăudatul USR – nu vrea să discute problemele de fond. Acest Executiv, înscăunat de oamenii care au ieşit în stradă după Colectiv: nu s-a atins de Arafat, n-a oprit corupţia legalizată din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, nu a rezolvat problema cluburilor care, în caz de incendiu, sunt nişte capcane mortale, nu a deranjat cu nimic marea corupţie din spitalele de stat.

Îmi permit să cred că principala datorie pe care o aveam, noi, societea română, faţă de cei morţi la Colectiv era să-i sancţionăm pe vinovaţi şi să schimbăm sistemul astfel încât asemenea drame să fie irepetabile.

Credeţi că am îndeplinit măcar unul din aceste obiective?  

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă