UDMR, între Teleorman și Kolozsvár | OPINIE

de Sabin Gherman , 01 iulie 2017 - stire actualizata la ora 09:39, 01 iulie 2017
UDMR, între Teleorman și Kolozsvár | OPINIE

Dincolo de un derizoriu cum n-a mai fost, turbulențele socialiștilor au scos la iveală mecanisme înțepenite de decenii în politica românească. Lucrurile ar fi trebuit să fie simple: PSD avea nevoie de votul maghiarilor, iar pentru asta au început negocierile. Și de aici – trecând peste premiera balcanoidă în care miniștrii se votează pe ei înșiși ca fiind incompetenți pentru ca apoi să se voteze din nou ca fiind cei mai potriviți să formeze Guvernul – avem așa: PSD promite UDMR câteva legi așteptate de comunitatea maghiară, presa află și realizatorii își pun tricoloarele pe masă și-și dau ochii peste cap că-n ’848 românii s-au bătut cu ungurii. Mai află oamenii de la televizor că dacă mânci pită românească, musai să vorbești românește – dacă nu, du-te ’napoi în Asia! – și legendele că mori de foame în Secuime dacă nu pui accentul potrivit se transformă în adevăruri contondente. Iese la interval Academia, ies partidele, ies tot felul de organizații cu Mareșalul Antonescu la rever – adică mulți dintre cei ce n-au comentat vreodată că lipsesc școlile, spitalele sau autostrăzile din țara asta.

Pe repede ’nainte: ce arată gafa UDMR de a negocia cu ăștia? – un scandal în interiorul unui partid a fost exportat pe toată scena politică. Efectul îl știm deja de 27 de ani: „pericolul maghiar“ spulberă orice discuție serioasă despre reforma administrației. De ce? Pentru că în locul experților vorbesc politicienii și în locul analizelor avem show-uri TV: două fătuci își dădeau ochii peste cap prin platouri că „se dă autonomie locală în Ardeal“ – de unde să știe ele de Legea 215 din 2001, aia a autonomiei locale? Alți doi analiști erau disperați că „vine regionalizarea peste noi“ – între timp, și românii, și ungurii așteaptă să-i blagoslovească vreun mahăr de la Centru cu bani pentru canalizare sau pod peste pârâu. Descentralizare? Da – dar numai a responsabilităților, nu și a finanțelor: spitalele și școlile trec la consiliile locale, banii rămân la ministere.

Mai departe, à propos de spaime: tocmai pentru că au fost demonizate atâta vreme, drepturile minorităților trebuiau discutate transparent și onest. Problema fundamentală e că toate reformele, inclusiv cele privind drepturile minorităților, se negociază în culise și doar atunci când îi arde pe unii la dește – e o paradigmă din care va trebui să ieșim urgent: explică oamenilor cum e în lumea civilizată, ce reguli au acolo și de ce nu își dau în cap doar pentru că sunt diferiți. Te înspăimântă isteriile naționaliștilor? Ieși în piața publică, ai toate argumentele: România este semnatară a Cartei Europene a limbilor regionale și minoritare, a semnat-o în 1995 și a ratificat-o prin Legea nr. 282 din noiembrie 2007. La articolul 10, autorităţile române se angajau „să vegheze ca funcţionarii autorităţilor care asigură relaţia cu publicul să folosească limbile regionale sau minoritare în raporturile lor cu persoanele care li se adresează în aceste limbi; să întocmească documente într-o limbă regională sau minoritară; să permită şi/sau să încurajeze folosirea limbilor regionale sau minoritare în cadrul administraţiei regionale sau locale“. Tot acolo: „să permită autorităţilor administrative să întocmească documente într-o limbă regională sau minoritară“. Iar la articolul 9 se prevăd aceleași drepturi de folosire a limbii în justiție. O să urle unii: trădarrrre! Ei bine, nu: în Rezoluțiunea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 se scrie că unul dintre „principiile fundamentale la alcătuirea noului Stat Român“ este și „deplina libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sînul său“. Și traduceai și pentru secolul 21: Constituția nu e doar pentru români, ci și pentru ceilalți, iar dreptul la limba maternă e un drept natural, așa cum și plata impozitelor obligație naturală este – iar dacă vrei ca un maghiar să învețe limba română, învață-l limba română modernă, nu veni cu manuale învechite.

Despre asta nu s-a vorbit niciodată – politicienii au preferat să țină aceste adevăruri ca pe niște ași în mânecă sau să le negocieze pe ascuns: să nu ne mirăm deci că proiectul lor de țară se dovedește a fi o cacealma. Te-ai trezit acum brusc, tu, UDMR, să-i crezi pe cuvânt pe Dragnea și pe Tăriceanu că vor respecta, după o sută de ani, Proclamația de la Alba Iulia… – unu’ care a privatizat mândria națională, altu’ care defilează cu lozinci apropiate de nazismul românesc interbelic. Trebuia să le spui în față că soluția e o dezbatere națională despre îndatoriri reciproce, principii, adevăr – și cu asta scăpai și de niște lideri nocivi, de o parte și de alta, de unii care au făcut din România o permanentă stare de stres.

Mai departe: săriiiți, că ungurii o să aibă Zi Națțțțională! – și asta arată iar blocajul cultural, de secol 19, în care se află politicienii. Ziua Națională a Ungariei e, de fapt, la 20 august și are legătură cu Sfântul Rege Ștefan I, întemeietorul Regatului Ungariei. La 15 martie – sărbătorită oricum de comunitatea maghiară, cu sau fără voie de la București – e Ziua Maghiarilor de Pretutindeni; e ziua în care revoluționarii unguri cereau la Budapesta libertatea presei, desființarea iobăgiei, Bancă Națională și da, la ultimul punct, 12: uniunea cu Ardealul. Dar acel „unio“ de la punctul 12 îl privești cu mintea de acum, nu iei în seamă epoca? Păi atunci, cei care sunt înfricoșați că la 15 martie maghiarii cereau unirea cu Ardealul ar trebui să știe și că Avram Iancu a luptat pentru Viena, nu pentru București. Ca să nu mai vorbim că la 1848 România nici măcar nu exista.

Ce a ieșit? S-au repornit cazanele puțoismului identitar, de o parte și de alta. S-a făcut din naționalism – iarăși – ideologie de forță și argument suprem în a nu face mai nimic pentru națiunea asta; ce autostrăzi, ce școli sau spitale, când avem în sfârșit inamici convenabili, când avem pe cine să dăm vina? Nu-ți convine, du-te, bă, în Asia, să-ți dea ăia drepturi!, noi suntem aici pe veci stăpâni!

Dac-aș fi Putin, aș spune și mulțumesc frumos, mânca-ți-aș! și köszönöm szépen – planetele s-au aliniat excelent, mi-a ieșit și cacealmaua asta…

Comentarii

 • Vasile Muresan

  12 iulie 2017 13:57

  Noi ardelenii vom lupta pentru autonomia Transilvaniei pina la ultimul singe, daca nu ne intelegem cu nazistii de mitici vom declara independenta unilateral!

  raspunde comentariului
 • george

  04 iulie 2017 9:18
 • Qwe kre teen

  03 iulie 2017 20:30

  Exact asa se auto-flata K.G.B.-ul, ca ei fac istorie, in comparatie cu serviciile west, care doar o raporteaza. Hai sa fim seriosi, acum o mie de ani nu se facea turism balnear, se venea din Siberia in Europa cu un singur scop - Jaful !Iar cu istoria asta, cum sa-ti spun, asta nu e o stiinta propriu-zisa, ca geometria sau fizica, e un apendice al ideologiei si al propagandei, cu cit erau mai impostori si mai criminali, cu atit insistau cu scrierea de ,,Lexicoane'' cu aur si litere capitale. Sa nu intelegi ca e grav, sau rusinos sa fi maghiar, Doamne fereste, nu exista neamuri bune sau rele, dar la fel de adevarat e ca nici nu e vre-o conditie speciala, de gratie, asa cum v-a inculcat ocupantul sovietic pentru a batjocori mai bine tara asta. De ce ti-e rusine cu originea peri-mongola ? Acolo este singura zona din lume unde se vorbeste un dialect comun cu ,,limba'' voastra, caci toate celelalte atribute ale unei natii le-ati falsificat, ati aderat la religia altora, ati adoptat scrierea altora, dar poate ca tocmai asta va doare, ca e evidenta uzurparea, ca ,,etnic'' Ungaria aproape ca nu exista, ca ati maghiarizat fortat, printr-un sadism proverbial, multe alte populatii de alte origini.

  raspunde comentariului
 • qwe

  03 iulie 2017 13:24

  Pentru george, Poți scrie multe vrute și nevrute despre unguri. Esențialul este că ei au FOST,pecând voi NU.Ei au făcut istorie, deoarece până acum nu au umblat cu minciuni și hoții. Tot ce faceți este fals și lipsit de credibilitate. Ei ce au consemnat în documente sunt credibile și-o asumă.

  raspunde comentariului
 • george

  03 iulie 2017 8:39

  Ce au adus Ungurii la venirea lor în Europa? Oricât de dureros ar fi adevărul, trebuie spus crimă, jaf, teroare. Ce-i drept, fără discriminare. Oriunde li se părea că ar fi bogăție, Ungurii se repezeau să ucidă, să nimicească i să jefuiască. Pentru bestialitatea lor au fost asemănați cu dispărutul trib al hunilor, un neam turcic de o sălbăticie inimaginabilă, ce răvăise Europa câteva secole mai devreme. Aceeai neomenie a însoțit primul secol al Ungurilor în Europa. O dâră de dureri cumplite, de sânge i foc rămânea în urma fiecărei acțiuni sau năvăliri a lor, până când germanii aproape îi nimicesc în bătălia de la Lechfeld 955.În aceeai vreme însă, o ramură începuse a se depărta de păgânismul inuman care era la originea cruzimilor nesfârite săvârite de Unguri. Sub influența Românilor din Panonia, i poate i a Secuilor, unii dintre războinicii unguri, i chiar i căpeteniile Bulcsu i Gyula se cretinează. Ultimii doi sunt chiar botezați la Constantinopole, devenind apostolii Credinței i civilizației într-un neam sălbatic i aducând pe ierarhul Ierotei hirotonit, desigur, la Constantinopole ca prim episcop al Ungariei.

  raspunde comentariului
 • qwe

  02 iulie 2017 20:57

  Joaquin Murieta, 1 Mongol era Batu-kan, nepotul nelegitim al lui Ginghis-kan, cel care v-a adus legați în urma carelor din India ca robi. Maghiarii au venit călare și nu din Mongolia. 2 Nu sunt date despre voi când ați renunțat la canibalism, deoarece ați apărut târziu în Europa, însă hoituri mai mâncați și acum. 3 Este adevărat că, săpunul s-a inventat în India, dar eu n-am constatat că voi l-ați folosit mai des, celpuțin așa reiese din statisticile actuale. 4 Este adevărat că, maghiara este limbă neeuropeană spre deosebire de a ta care este indo..., care este mai recentă și scrierea runică este din'ainte să apară și , însă are 40 litere care este negesară limbii maghiare,spre deosebire despre scriere cu caractere latine, tocmai la Buda a fost tipăriă de prima dată în așa numitul- Lexicul de la Buda-. 5 Marii patrioți, dornici să dea sfaturi pentru maghiari, de ce vorbesc romgleza când sunt în delegațiile oficiale, le-e rușine? 6 Un sfat pentru tine, cultura nu se moștenește ci, se dobândește doar prin învățătură.

  raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   09 iulie 2017 3:31

   Mai canibalule vanit din Mongolia, daca ai fi invatat limba Romana asa cum te-am rugat ai fi aflat ca majoritatea cuvintelor sunt de origine Latina nu insa toate. Cuvantul "jeg" a fost introdus in limba Romana de Maghiarii conlocuitori. De ce oare ? Nu cumva pentru ca ei nu aveau terme unde sa se spele si pe cele construite de noi le-au distrus ?

   raspunde comentariului
 • george

  02 iulie 2017 17:27
 • Izaura

  02 iulie 2017 15:34

  Domnule Ghermane imi place la matale ca scrii tare misto.Am puso pe aia mica pe Regina sami citeasca dupa internet. Am dat in carti si misa aratat ca dumneatale osa ajungi om mare poate chiar bulibasa.meraptuchi , has mi mij.

  raspunde comentariului
 • anonymous

  02 iulie 2017 11:43

  La Sabin Gherman, totul se reduce la câteva fixatii, repetate la infinit banii din Ardeal se duc la miticii de la Bucuresti, care-i redistribuie puturosilor asistati social din Moldova si Oltenia, coruptii sunt doar dincolo de Carpati, ardelenii sunt cei mai cinstiti din lume, aceiasi necivilizati de valahi au buda în fundul grădinii, electoratul ălora este tâmpit si poate să fie cumpărat cu găleti de plastic si tot asa, improvizatii pe aceleasi teme Dar, cea mai tare dintre teoriile ghermaniste este cea privitoare la pacea si bunăstarea care domneau între toate nationalitătile conlocuitoare din Transilvania, până la marea Unire din 1918, când au venit valahii cei cotropitori ca să strice fericirea românilor ardeleni, care vâsleau pe râurile de lapte si miere, atunci când nu erau la hore sau cules de flori cu fratii lor unguri, secui si sasi, cei care au creat acel Unio Trium Nationum în care se prevedeau privilegii doar pentru ei, românii fiind exclusi i considerati o etnie inferioară fără drepturi politice si sociale. Drept pentru care neica Gherman le cântă acum Batalioane române treceti Carpatii înapoi, la solz de peste, asa cum a învătat el în Bănie. Asa de bine se întelegeau românii ardeleni cu cei din Unio Trium Nationum ungurii, sasii si secuii, conform tezelor ghermaniste, încât e mai mult ca sigur că Horea, Closca si Crisan au fost valahi infiltrati în imperiu ca să strice armonia dintre grofii unguri si iobagii români. La fel, Avram Iancu probabil că era un mitic pripăsit prin Apuseni, care s-a revoltat, sătul de prea mult bine si prea multă egalitate în drepturi cu ungurii. Sabin Gherman si alti mercenari încearcă să convingă poporul că nu există România si nici românii, ci doar ardeleni, bănăteni, olteni, moldoveni, etc. Cu asta se ocupă individul acesta, cât este ziua de lungă blamează Romania, aruncă cu noroi în istorie, ne batjocoreste mortii căzuti la datorie pentru unificarea tuturor românilor si manipulează omul simplu din Transilvania, inducându-i ideea că ardeleanul este harnic, bun si drept, iar ceilali români sunt lenesi, răi si corupti! Toti ticăloii fac politică la Bucuresti în detrimentul Transilvaniei, asa zbiară ghermanul din toti bojocii

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  02 iulie 2017 2:36

  Dragi prieteni Maghiari, de cand ati venit din Mongolia ati progresat. Ati renuntat la canibalism si ati invatat sa folositi sapunul. Este timpul sa progresati din nou. Renuntati la limba ne-Europena fara alfabet, scriere Runica, si fara cultura si invatati o limba Europeana neo-Latina, limba Romana. Succes !

  raspunde comentariului
 • Adela Jeler

  01 iulie 2017 22:31

  Am uitat ceva. Le-as recomanda oamenilor sa citeasca cartea d-nei Angela Tocila "Copiii razboiului".Daca nu vor toata, desi merita din scoarta-n scoarta macar un capitol cu titlul "Ilonka Szebestjen" cu Feri a ei.Si pentru ca Madam Tocila a creat si o punte intre natii ma intreb 12. Celelalte minoritati ce-si doresc? Ce ar vrea sa aiba si nu au?13. UNDE SA MA INFORMEZ DESPRE TOATE MINORITATILE DIN ROMANIA? Care sunt acestea? La RRA era u reportaj cu o scoala de vara pentru romanii de pretutindeni, si au venit din Kazahstan.

  raspunde comentariului
  • draga Adela

   02 iulie 2017 0:34

   nu stiu exact cum e in Ungaria, dar pot sa-ti dau un alt exemplu, cum e in GERMANIA ! acolo sunt circa 8-9 milioana de etnici turci, majoritatea veniti in urma unei intelegeri interguvernamentale. Nu exista nici o scoala cu alta limba de predare decit germana, scolile private facute de minoritari pentru cultul lor sunt tolerate doar pentru cetatenii cu o diploma de bacalaureat obtinuta in limba germana, la o scoala oficiala. Nu exista tablite nici in turca, nici in ghaneza, si nici translatori la oficiile publice, primarii posta, administratii. IAR GERMANIA E CHIAR O DEMOCRATIE, nu ca statul vecin, care nu e chiar o democratie - cum nici Romania nu este chiar o democratie.

   raspunde comentariului
   • dusu

    02 iulie 2017 21:37

    draga "draga Adela" nu cred ca sinteti prost ! sinteti ori un securist de la departamentul formari poporului romin, ori un romin,om nou, creat de nationalism comunismul rominesc intre unguri din Transilvania care se afla aci de generatii si care au devenit fara voia lor romini si turci din germania care prin voia lor au emigrat in Germania, orice dobitoc, fie el si mindru romin, cred ca poate face diferenta ! ce statul de nedrept al rominilor doreste, ii sa ii oblige si pe ultimi unguri ramasi ,ori sa plece din romanica, ori sa fie asimilati ca tz i gani

    raspunde comentariului
    • Diferenta e ...

     03 iulie 2017 12:28

     una majora si evidenta ! Unii au venit chemati - deci cu acordul localnicilor ! - iar ceilalti au venit in forta, la furat !Mai usor cu acuzatiile de colaborationism, voi maghiarii ati fost mereu fie politaii sadici ai habsburgilor, fie baza pcr - da, pune minuta si citeste, nu in romana - ca esti alergic, nici in ,,Lexicon'' ci in engleza, daca poti ...- si secu' pe stil vechi, cit si noile ramurele ca serviciul roman pentru licitatii trucate si toate celelalte servicii adiacente si concurente gem de etnici maghiari, tsi-guuni si, bineinteles ,,the special ones !''

     raspunde comentariului
     • dusu

      03 iulie 2017 22:10

      rumine ! sinteti jmekeri de pe vremea cind va vindeati copii la turci ! atunci va ziceati altfel ! inca nu va chemati romini ! ati descoperit ca numindu i pe toti care vorbesc o limba, cu acelasi nume sinteti indreptatiti sa emiteti pretentii teritoriale ultimi pe lista voastra sint moldoveni asupriti de grofi rusi

      raspunde comentariului
    • Mandpv

     02 iulie 2017 21:59

     Tzi ganii sunt neadaptabili si voi ,doamne ajuta, sunteti din ce in ce mai putini in Romania!Si nici nu va obliga nimeni sa plecati,procesul demografic si fuga de saracia din harcov!Pe voi va doare tare Trianonul!!

     raspunde comentariului
 • Adela Jeler

  01 iulie 2017 21:50

  Eu mi-as dori acest articol imprastiat ca un manifest.Se foloseste acest aspect nationalist de ambele parti pentru manipulare.Noi ardelenii ne-am "ciumurlit" regionalism din limba maghiara = ingretosat de atata nationalism.Nu s-a discutat niciodata cu cartile pe masa, intr-o dezbatere publica pe mai multe emisiuni, despre1.drepturile minoritatilor conform legislatiei2.cerintele minoritatilor raportat la ceea ce le ofera statul roman si sustinerea lor practica3.dezamorsarea conflictului, prin introducerea intr-o cursivitate istorica, explicata pe intelesul oamenilor, de specialisti in istorie, sociologie si conflicte la nivel mondial, 4.lamurirea romanilor raportat la reactiile UDMR-lui cand e vorba de dat cu subsemnatul in "afacerile cu lemn, cu ape minerale, telecomunicatii...etc". Adica DNA-ul pune o intrebare raportat la afaceri, sau ANAF, sau DIICOT, sau cine o fi, si unguru trece pe coarda nationalista? 5.cadrul legal privind minoritatile in Ungaria, si cerintele minoritatilor doar orientativ daca se doreste, fara a interveni in politicile interne ale altui stat6.cadrul legal de exploatare a bogatiilor de pe domeniul public lemn, ape, altele din Ungaria.Nu stiu daca-i corect domeniul public,dar nu-mi amintesc alt termen. Asta poate pentru a stopa concomitent si afacerile nesimtite ale romanilor care nu-s nici cu o secunda mai breji.7.Situatia scolii unguresti de la Tg.Mures inclusiv cea pe care a reclamat-o dnul Kelemen Hunor si ce ar fi vrut UDMR-ul.8.Ce presupune, in mod real, practic, modificarea acelui procent vehiculat? Precizarea prin exemplu, cati romani trebuie sa fie obligatoriu vorbitori si de limba maghiara pentru ca viata sa se desfasoare absolut normal. Cum ofera UDMR-ul cursuri gratuite de maghiara celor care nu stiu ex.cursuri pro bono cu profesori din scoli, activitati interactive...etc.9.Care au fost considerentele pentru care UDMR-ul, un partid pe criterii etnice, s-a pastrat ca "joly-joker" in poitica romaneasa. Stiu ca s-a format si ALDE ca un medicament generic pe langa cel inovativ PSD, dar nu e pe criterii etnice si poate ne spune cineva cunoscator, care e siuatia in Belgia de ex intre flamanzi si valoni, ca-s tot europeni. Sau orice alt exemplu e binevenit.10.Propunerile transparente ale UDMR-ului privind implementarea unei legislatii in benficiul tuturor si care intampina rezistenta oamenilor politici. Asa i-am putea sustine. E adevarat ca aici cer ungurilor ce nu ofera nici romanii dar pot face ei primul pas. Ce ziceti? Ca-s mai europeni si tot am auzit ce-a zis Winkler Gyula. 11.GATA! PAUZA WEEKEND PLACUT.

  raspunde comentariului
 • Londoner

  01 iulie 2017 12:18

  Can miticii prost crescutii nu au contraargumente bazate pe logica, ataca vulgar la persoana. D-l Gherman este printre putinii romani respect pt ei, care pricepe starea ardeleneasca si abordeaza subiectul deschis, obiectiv. Restul, D-zeu cu mila... , ca pe vremea fanariotilor.

  raspunde comentariului
  • Mandpv

   01 iulie 2017 17:09

   raspunde comentariului
   • Mandpv

    01 iulie 2017 17:10

    Romania Libera, ziar unguresc de limba romana!

    raspunde comentariului
    • dusu

     01 iulie 2017 17:48

     HA HA HA ai dreptate romine ! in ziarili di romanica nu trebe sa se scrie adevaru ! cum zicea unu, romin de al tau mai sus trebuie promovata minciuna ca face bine la patriotismu rominilor

     raspunde comentariului
     • Mandpv

      01 iulie 2017 19:48

      Ba ioji, parca ziceai ca esti valah? Bine ca te -ai dus, usor, usor, scapam de voi!

      raspunde comentariului
      • dusu

       01 iulie 2017 20:02

       romine ! sa stii ca io repede m am dus ! n o trebuit sa astept ! m am desteptat inainte sa cintati voi "desteapta te romine !" da amu uite ! vreau sa scap de voi de tat si voi nu ma lasati ! voi o tineti una si buna ! ca daca m am nascut acolo, nu sa poate altfel !si ardeleni is a vostri ! traba sa shiu rumin !mari jmekeri sinteti ! du te! da tat noi sa te numaram

       raspunde comentariului
 • Londoner

  01 iulie 2017 12:18

  Can miticii prost crescutii nu au contraargumente bazate pe logica, ataca vulgar la persoana. D-l Gherman este printre putinii romani respect pt ei, care pricepe starea ardeleneasca si abordeaza subiectul deschis, obiectiv. Restul, D-zeu cu mila... , ca pe vremea fanariotilor.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  01 iulie 2017 8:21

  PENTRU UN PARLAMENT CURAT, CU TOTI MEMBRII COMPETENTI SI PATRIOTI. Insist pentru constituirea unui GRUP NATIONAL DE INITIATIVA AL JURNALISTILOR DEMOCRATI=GNIJD, care ar urma sa intocmeasca in fiecare judet cate o lista a candidatilor apti pentru Parlament. Aceste liste vor fi reunite pe LCA= LISTA CANDIDATILOR APTI. Obiectivele sunt urmatoarele 1 ca GNIJ sa uneasca intr-o singura coalitie toate formatiunile politice de centru-dreapta, inainte de urmatoarele alegeri si 2 ca pe locurile eligibile, de la viitoarele alegeri, sa fie inscrisi numai candidati verificati din LCA. Voi repeta aceasta propunere, pana cand voi constata ca a fost luata in seama de jurnalisti de la Rl. Trebuie sa avem in Parlament numai oameni competenti si cu demnitate, cum este, de exemplu, Catalin Avramescu. Alminteri nu mai iesim din labirintul lui Ion Iliescu.

  raspunde comentariului
 • Mircius

  01 iulie 2017 0:11

  Mai Ghermane, ia nu mai pupa tu atat pe unguroi, ca devii obositor.Romania a intrat in raboi in 1916 dupa negocieri indelungate cu Antanta. Cu Franta mai ales, care insista sa intram in razboi. S-a negociat HARTA Sabine, pricepi? Harta Ardealului care va reveni Romaniei in caz de victorie, Sabine, stii asta? Au stabilit impreuna cu francezii GRANITA, stii asta Ghermane? Stii, dar tu spui povesti cu cocosu rosu.Romania, dupa ce a primit asigurari ca va primi Transilvania ai intrat in razboi. Si-a riscat existenta ca stat, Sabine, stii asta?Dumnezeu a dat ca tabara in care a luptat Romania sa castige razboiul. Si Antanta s-a tinut de cuvant, Transilvania s-a unit cu Romania. Astea sunt faptele Sabine. Povestile cu Alba Iulia, cu proclamatii, astea sunt asa, sa avem ce povesti nepotilor...Sabine, clipele astrale ale omenirii conteaza, nu ghiolbanisme unguresti traduse in romaneste ! ...

  raspunde comentariului
  • dusu

   01 iulie 2017 10:32

   Tulai domne frate romine ! da in mintiuca matale bre ii un talmaesh-balmesh ce or putut face comunisti constructori de rominism din voi ! adica tu zici ca prin voia domnului ortodox al rominilor,voi romini ati cistigat razboiul si ati capatat Transilvania ! ? si dupa aia spui ca Transilvania s o unit cu rominia !? pai ori una, ori alta !! ori ati invins si atunci ati cucerit si ocupatca de, ashe i la razbel !, ori ardeleni or facut alegerea sa se uneasca !? da m am prins ! tu vorbesti nepotilor ! auzi bre mircius ! in lume tradatori oriunde se afla depinde apoi de cultura locului cum sint tratati. in tara hotilor si a intorcatorilor de arme, onoarea,demnitatea si valoarea cuvintului dat sin tpovesti ptr nepoti

   raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  30 iunie 2017 23:10

  Orasul Cluj-Napoca a fost intemeiat de Romani si denumit de ei Castrum Clus Napocensis adica Oras inchis cu ziduri al Napocenilor. In feudalism nobilii din Transilvania si Ungaria vorbeau Latina deci denumeau orasul Clus in limba Latina. Eminescu l-a denumit Clush. Limba Maghiara e o inventie relativ recenta cam de la 1848. E sigur ca nici Carol Robert de Anjou nici Matia Corvinul nu vorbeau limba Maghiara asa cum nici Richard inima de leu nu stia Engleza.

  raspunde comentariului
 • Cocostarc

  30 iunie 2017 21:20

  Mai Ghermane, promisiunile de la 1918 nu au fost votate in parlament, unde erau si ungurii matale. Acu, in lipsa de altceva ,ungurii o dau cu asta ne-ati promis cerul si marea ,dar nu v-ati tinut de cuvant. Interesant e ca niciodata nu pomenesti nimic de raptul teritorial din 40 ,care a anulat orice intelegere sau promisiune facuta ante . Daca ungurii matale vor sa faca revendicari ,trebuie sa se raporteze la pacea post ww2, cand noi am recucerit MILITAR teritoriul in cestiune. Ori ,in urma unui conflict ,toate lamentarile dintr-o provincie sant anulate.

  raspunde comentariului
 • bunicutza

  30 iunie 2017 15:04

  Iar abereaza Sabinel, micul fascist rosu de campie, cu o bunica maghiara si bunic rrom, asa se explica ochisorii aia bulbucati, dar norocul lui e ca noi, ceilalti locuitori din Cluj, nu suntem ca el si sponsorii lui, si privim cu indulgenta chiar si la tzy-ga-nii ce se declara maghiari - oare de ce ? prietenii cred ca stiu ei ceva ! - ca deh, asa sunt unii, se vand ieftin.Sabine, mai vorbesti sanscrita de coviltir, sau doar romana taranului si maghiara bunicii ?!

  raspunde comentariului
 • Cine suntem si ce vrem de la o politica romaneasca pentru romani de pretutindeni. Diferenta este Romania versus Elvetia .

  30 iunie 2017 14:45

  Ideea nationala la romani este inca in criza . Vezi Basarabia - defapt Moldova sfirtecata de rusi . Poporul roman nu a avut nici o data pana in zilele noastre sa fie la un loc. Si in aceste conditii sa faci pe indiferentul cind nationalismele altor popoare din regiune te concureaza si cu un oarecare succes . Vezi - Kohl al germaniei care a facut unirea nemtilor in regie nationalista ca nimeni dintre vecini nu dorea o germanie dezlantuita cum este acum - sa fuga cine poate - regatul britanic a facut ce a fost mai bine pentru viitorul lui Fara indoiala nationalismul dezlegat de nemti in unirea lor a aratat ca nu este asa de mort cum credeau unii adepti ai stingii europene . Nationalismul integreaza si consolideaza un stat national . Ca vrea unul sau altul un buget regional da- de ce nu are presedintele Romaniei un buget semnificativ al sau pentru a asigura buna convetuire in Romania .

  raspunde comentariului
 • Madalin Voicu

  30 iunie 2017 13:16

  Nu a afirmat niciodata ca e kirghiz, ceangau sau altceva. Jos palaria, omul e integru si are si o cultura peste medie. Si chiar nu inteleg de ce numele het-niei ar fi rusinos, sau ... cum altfel, din moment ce nici macar nu-l poti scrie, ca cenzura il taie ? Asadar mai Szaby,voi urmasii Punjabi-lor, oricum sunteti mult mai multi decit maghiarii, dar nu as fi de acord cu promovarea dialectului de Urdu pe care-l vorbiti, nu si mataluta, tu vorbesti maghiara ! pentru ca oricum ne dezbina destul agentii marelui vecin de la rasarit, si in plus, sunteti cam alergici la taxe si impozite, ca sa nu vorbim de orice munca impozitata si care nu va aduce avantaje imediate si directe.In rest, te repeti in bucla, si ... by the way, platesti taxe pe forintii aia ?

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  30 iunie 2017 10:20

  PSD ESTE UN NOR DE LACUSTE CARE DEVOREAZA ROMANIA.Executivul Statelor Unite ale Americii , numit ,,ADMINISTRATIA SUA,, este condusa de Presedintele SUA. Deciziile Presedintelui sunt aduse la indeplinire de 15 ministere, numite DEPARTAMENTE, conduse de 15 sefi de departament numiti secretari in loc de ministri. Cele 15 Departamente ale SUA sunt agricultura, comert, aparare, educatie, energie, sanatate , securitatea patriei, locuinte si dezvoltare urbana, interne, muncii, de stat, transporturi, finante, afacerile veteranilor si justitie. SUA are deci numai 15 ministere DEPARTAMENTE si ROMANIA are aproape de doua ori mai multe. De ce noi avem de doua ori mai multe ? Ca PSD-ul sa-si incadreze cat mai multi confrati in posturi grase, in posturi bine platite si fara munca grea. Cand ajunge la butoane, totdeauna prin frauda, PSD-ul da afara directorii din institutii si inlocuieste majoritatea personalului angajat din ministere, prefecturi, primarii, din Politie, Invatamant, din Sanatate, Justitie si chiar din Armata si se comporta exact ca o armata ocupanta. PSD-ul isi aduce cu lacomie in posturile de decizie membrii de partid, rudele si tovarasii de afaceri necurate si isi dubleaza salariile si fura cat pot, ca sa se imbogateasca rapid cat sunt la butoane. Schimba legile, ca sa nu poata fi condamnati si sa scape de puscarie tovarasii ajunsi dupa gratii.. Cum este posibil ca cel mai mare hot din tara, Liviu Dragnea, care a furat peste un milliard de euro, sa nu fie arestat ? De ce DNA nu-i instrumenteaza dosarele grele investigate de ziarul Romania Libera ? SUA are 15 ministrii SECRETARI DE DEPARTAMENTE , Germania are 14 ministri , Franta are 16 ministrii , Spania are 17 ministrii. De ce Romania sa aiba 28 de ministri ? De ce DNA si chiar si CCR il pasuiesc pe Dragnea, cunoscut acum in intreaga tara ca este un mare bandit ? De ce il ajuta sa fie seful din umbra al Parlamentului si al actualului guvern de neispraviti, continand chiar si indivizi suspecti de inalta tradare ? De ce noi, milioanele de cetateni iubitori de democratie autentica, nu reusim sa ne unim si sa combatem lacustele prin proteste de strada si prin trimiterea de oameni competenti si patrioti in Parlament ?P.S. La aproape toate chioscurile, unde cer Romania Libera, primesc acelasi raspuns ,,NU PRIMIM !,, Si nu-mi pot permite sa ma abonez. Asta e !

  raspunde comentariului
 • dusu

  30 iunie 2017 10:19

  asa numita romania, stat unitar nationalha ha cu asa numitul popor romino populatie tinuta sub acelasi stat doar prin dictaturi romini de cind exista doar de 27 ani au dreptul sa aleaga, ha hace hotaresc stapini!, deci aceste doua n ar fi putut exista fara politica romineasca purificarea etnica a Transilvaniei si cultivarea uri etnice ca politica de stat una i teoriaacte semnate si alta i practica realitate sustinuta din culise.amu cultura rominilor vechi ii prezenta si la romini noi, ca de sint un popor

  raspunde comentariului
  • Mandpv

   30 iunie 2017 19:48

   Mai puiule de honved, daca tot te -ai dus, ramai ****** acolo! Si i -al si pe gherman, ca prea pute a ***** -rrom, cu buzunarele pline de forinti!

   raspunde comentariului
   • dusu

    30 iunie 2017 20:04

    frate romine ! fii sigur ca ramin da vreau sa scap si de rusinea de a fi insemnat de romin ! ca ,stii, aci tati socotesc ca romini e hoti

    raspunde comentariului
    • Mandpv

     30 iunie 2017 22:57

     Pai nu prea esti frate cu mine, mars! Nu te obliga nimeni sa spui de unde esti, ptr ca roman in nici -un caz nu te recomanzi! Asa ca ce te tot agiti pe -aici?

     raspunde comentariului
     • dusu

      30 iunie 2017 23:15

      pai cum bre ? cind ati venit prima data in Transilvania ati zis ca ati venit ca frati ? amu nu mai sintem frati ? da tat rumini sintem ? ma romine ! voi ati ieliberat iobagi din Transilvania boci,dinci,rusi,popi si ciolanisi, da ati legat de glie mai rau ca grofi pe aia de vor sa scape de voi sper sa fiti dati in judecata si pe acest subiect

      raspunde comentariului
      • Mandpv

       01 iulie 2017 11:20

       Ha, ha, ha,NOI am fost din vecii vecilor in Transilvania, voi moghiorii ati venit! E o mica, mare diferenta! Sictir!

       raspunde comentariului
       • dusu

        01 iulie 2017 15:07

        care dintre VOI ati fost din veci vecilor in Transilvania ? moldoveni ori olteni ? la jmekerie nu va intrece nimeni in lume rominilor cel mai spurcat tradator al ardelenilor, maniu, ptr voi ii mare om politic de cind ati pus laba voastra primitiva pe Transilvania, ati eliminat jumatate din populatia nativa ati inceput inca din 1920 bandele lui maniu va spun ceva ?sint ardelean valah romine mandpv

        raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  30 iunie 2017 10:17

  UDMR este o ARMATA ANTIROMANEASCA intolerabila, iar reprezentantii celorlalte minoritati, care intra in Parlament fara examen, au votat in ultimii 27 de ani numai impotriva intereselor Romaniei si nu mai au ce cauta in forul reprezentativ al vointei poporului roman. Sunt o inventie a criminalului Ion Iliescu, ca si miile de revolutionari falsi, ca potere de rezerva pentru apararea regimului ilescian antiromanesc.

  raspunde comentariului
 • anonymous

  30 iunie 2017 9:32

  La Sabin Gherman, totul se reduce la câteva fixatii, repetate la infinit banii din Ardeal se duc la miticii de la Bucuresti, care-i redistribuie puturosilor asistati social din Moldova si Oltenia, coruptii sunt doar dincolo de Carpati, ardelenii sunt cei mai cinstiti din lume, aceiasi necivilizati de valahi au buda în fundul grădinii, electoratul ălora este tâmpit si poate să fie cumpărat cu găleti de plastic si tot asa, improvizatii pe aceleasi teme Dar, cea mai tare dintre teoriile ghermaniste este cea privitoare la pacea si bunăstarea care domneau între toate nationalitătile conlocuitoare din Transilvania, până la marea Unire din 1918, când au venit valahii cei cotropitori ca să strice fericirea românilor ardeleni, care vâsleau pe râurile de lapte si miere, atunci când nu erau la hore sau cules de flori cu fratii lor unguri, secui si sasi, cei care au creat acel Unio Trium Nationum în care se prevedeau privilegii doar pentru ei, românii fiind exclusi i considerati o etnie inferioară fără drepturi politice si sociale. Drept pentru care neica Gherman le cântă acum Batalioane române treceti Carpatii înapoi, la solz de peste, asa cum a învătat el în Bănie. Asa de bine se întelegeau românii ardeleni cu cei din Unio Trium Nationum ungurii, sasii si secuii, conform tezelor ghermaniste, încât e mai mult ca sigur că Horea, Closca si Crisan au fost valahi infiltrati în imperiu ca să strice armonia dintre grofii unguri si iobagii români. La fel, Avram Iancu probabil că era un mitic pripăsit prin Apuseni, care s-a revoltat, sătul de prea mult bine si prea multă egalitate în drepturi cu ungurii. Sabin Gherman si alti mercenari încearcă să convingă poporul că nu există România si nici românii, ci doar ardeleni, bănăteni, olteni, moldoveni, etc. Cu asta se ocupă individul acesta, cât este ziua de lungă blamează Romania, aruncă cu noroi în istorie, ne batjocoreste mortii căzuti la datorie pentru unificarea tuturor românilor si manipulează omul simplu din Transilvania, inducându-i ideea că ardeleanul este harnic, bun si drept, iar ceilali români sunt lenesi, răi si corupti! Toti ticăloii fac politică la Bucuresti în detrimentul Transilvaniei, asa zbiară ghermanul din toti bojocii!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design