Tu ești decât un procuror, mă! | OPINIE

de Sabin Gherman , 01 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 20:19, 01 aprilie 2017
Tu ești decât un procuror, mă! | OPINIE

Ce-am fi fost fără NATO și Uniunea Europeană? Belarus – răspunsul e spurcat de simplu. De trei luni de zile, de când au preluat ăștia puterea, în România se vorbește doar despre două lucruri: atacul asupra justiției și pomenile electorale. Și când îți ies sute de mii de oameni în stradă, nu pentru salarii și pensii și spitale și școli, când vin inclusiv sindicatele și-ți spun că bugetul nu suportă bogdaprostele socialist, ei bine, înseamnă că țara asta are o problemă cât ea de mare.

De câte ori vin ăștia la guvernare, ambasadele rămân ultima speranță; atunci ne amintim și de Uniunea Europeană, și de NATO. De câte ori vin ăștia la guvernare, România intră în stare de alertă și ceea ce credeam că e fiță corporatistă sau hipstereală cu trotinetă musai să se transforme în proteste civice. Doar că de data asta e mai grav. Televiziunile, în cea mai mare parte, sunt ale lor. Ziarele – câte-or mai fi – contează doar cât să mai juri că există și presă scrisă. Site-urile de știri, cele normale și puține, sunt luate în seamă doar dacă le pui pe Facebook; îți vine acru dacă le compari traficul cu aiurelile despre energiile dacice sau despre „sfințenia“ legionară. Instituțiile – la fel. Încet-încet, miluite cu contracte sau contrăcțele cu statul, și firmele private au spaimele lor și intră în spirala tăcerii publice – te ia șeful și-ți sugerează că-i mai sănătos să pui poze cu mâțe decât să scrii #rezist.

Au mai rămas doar amba­sadele deci – cu toate că ăștia de la guvernare au sperat că, ocupate fiind cu ale lor, Uniu­nea Europeană și SUA vor neglija poarta Balcanilor.

E un joc al nervilor. De trei luni, Dragnea, Tăriceanu și gașca lor forțează fiecare milimetru, să vadă până unde pot merge. Cât ține coarda.

Vine polițistul rău de la ALDE și-și bagă picioarele în tot ce înseamnă valori euro­atlantice, apoi vine bunul milițian din Teleorman și se jură că doarme cu steagurile NATO și UE sub pernă. Între timp, hăitașii fac ce știu mai bine: „evaluează“ activitatea procurorului general și a șefei DNA, aruncă pe piață promisiuni salariale de mii de euro și recuperează tot ceea ce însuși sistemul, așa putred cum o fi fost, a fost nevoit să arunce peste bord: șpăgari, baroni, pițipoance de partid.

Unii spun că ăștia sunt apropiați de Moscova, că visează la ea; bag sama însă că-i mai complicat un pic: ei n-ar putea trăi în Rusia, ei vor doar să-și conserve micile lor Rusii personale într-o Uniune Europeană darnică, bine dotată cu ma­gazine de lux și autostrăzi. Gândește-te o secundă la câtă frustrare îi bântuie: stăpânesc județe întregi, nici ciorile nu clocesc fără acceptul lor, tremurândă e mâna când le-ntinde pâinea și sarea – și vine un de-ăsta tinerel să-i ia la întrebări.

Pe mine, măăă? Tu știi cine-s io? Din Madagascar în Brazilia o lume-ntreagă-mi e copil de mingi și tu-mi freci ridichea? Cine ești tu, mă? – decât un procuror, mă!

Dacă ăștia cred că strada s-a ostoit, se înșală. A încercat săptămâna asta bla­jinul de la Justiție ceva, dar – vorba lui Tăriceanu – nu-i momentu’, nu-i contextu’ – adică, hai să încercăm mai discret, pe partea ailaltă, cu CCR-ul: să punem hoția în legi organice, nu în ordonanțe. Doar că Tăriceanu și gașca habar n-au că, așa cum strada a ieșit împotriva hoților de noapte, strada va ieși și împotriva hoților de zi.

Și nu se va sfârși curând: sunt mai hotărâți să dea cu țara asta de pământ decât să fie judecați – și tot ce fac de ani de zile e să pregătească microbuze pentru tot felul de cruciade euro-sceptice. Să plece multinaționalele! Noi suntem rrromâni! Suntem colonie! Ne iau resursele! Noi suntem aici pe veci stăpâni! Trăiască România roșie! Și efectul e ime­diat și înseamnă sărăcie: puțini știu că acea firmă care și-a restrâns acum activitatea în Pitești lucrează în trei schimburi, inclusiv sâmbăta, la Timișoara. Să meargă baronii socialiști să le spună celor 800 de proaspăt șomeri argeșeni asta.

Să explice și exodul celor din Sud în orașele din Banat și Ardeal – oare de ce aici e deficit de forță de muncă și în Sud nu? De ce trebuie să‑și părăsească oamenii ăia familii, prieteni, liniștea să‑și părăsească? – oare există vreo legătură între bogăția baronilor din Sud și sărăcia oamenilor simpli din Sud? Și atunci, ca să îl citez și pe blajinul de la Justiție, cine a împărțit țara în două? Cine a făcut ca diferențele să se adâncească într-atât? Cine a pus față în față, pe baricade, jumătăți de țară? E efectul prostiei liderilor socialiști, dar e și spaima lor cea mare

și mai bine tac, deocamdată,

mă prefac că-i mai sănătos

să pun poze cu mâțe pe Facebook.

Comentarii

 • nino

  03 aprilie 2017 13:46
 • Moruzov

  03 aprilie 2017 10:50

  Intr-un articol din presa maghiara din 2003, Eva Maria Barki spunea ,, Avem credinta si speranta ca actiunile noastre din Transilvania, se vor concretiza in viitorul nu foarte indepartat prin federalizarea Romaniei ca prim pas spre independenta Transilvaniei si readucerea ei la patria unde ii este locul. In 2004 , in presa maghiara Vona Gabor spunea ,, activam neincatat pt aducerea unei regiuni cat mai mari din Transilvania, sub influenta noastra maghiara. Nu vom avea liniste pana cand ideau nostru de unificare a natiunii maghiare despartite la Trianon nu va fi din nou intr-un singur hotar.Nu va exista minoritate romaneasca in Transilvania. Vona Gabor 2005 ,,Modelul maghiarizarii din Budapesta este urmat in Cv si Hr, si avem sperante ca odata terminat acest ciclul, vor urma alte regiuni devenite intre timp independente.

  raspunde comentariului
 • nino

  03 aprilie 2017 10:37
 • alex

  02 aprilie 2017 9:31
 • nino

  02 aprilie 2017 9:29
 • nino

  02 aprilie 2017 9:29
 • alex

  01 aprilie 2017 18:52

  Sabin Gherman este exponentul iredentismului maghiar in Transilvania.

  raspunde comentariului
  • http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/fapte-putin-stiute-despre-s-a-facut-unirea-1918-frazacare-i-a-scapat-ion-bratianu-vreau-transilvania-transilvaneni-1_511f413900f5182b8568f142/index.html

   01 aprilie 2017 20:50

   "Într-un articol, "Despre conferința "Un popor martir" ", apărut în periodicul genevez "La Feuille", în 24 mai 1919 _vezi P. Istrati, "Trei decenii de publicistică. II_ Între banchet și ciomăgeală", 1919- 1929, București, Ed. Humanitas, 2005, p. 7-10_, Istrati critică vehement caracterul non-democratic al unirii întregitoare. "Simpatia pentru cauza transilvăneană - spune Istrati - pe care emisarii guvernului Brătianu au venit s-o caute în Capitala Lumii, nu trebuie acordată de muncitorii elvețieni stăpînilor de mâine ai "poporului martir". ... Cei care se ocupă de soarta ardelenilor nu fac altceva decât să schimbe stăpînii". "Cât despre "martiriul" poporului transilvan sub jugul maghiar despre care vorbește Vasile Lucaciu, ne permitem să-i amintim adevăratul martiriu din țara românească sub jugul satrapilor români, suferințe necunoscute în Europa modernă. Regimul oligarhic maghiar, inclusiv persecuțiile și exploatările, nu a egalat niciodată în duritate regimul teroarei românești, iar țăranii din Transilvania nu și-au dorit niciodată să treacă sub sceptrul administrației noastre. Cei care cunosc ambele regiuni știu că în Transilvania nu vezi colibele troglodiților, zdrențăroșilor și bolnavilor de pelagră, care se întâlnesc la tot pasul în România." "Ba ni se mai spune la Conferință că 3000000 de români din Transilvania nu aveau decât cinci reprezentanți în Parlamentul maghiar. Nu îl cred pe acest părinte Lucaciu să-mi poată cita numele unui țăran român care-și reprezintă țara în Parlamentul de la București și să-mi spună dacă legea electorală din Ungaria era mai nedreaptă decât legea cenzitară din România, unde 50 de țărani obțineau cu greu un reprezentant". Istrati conchide_ "Toate discursurile politice pe seama Transilvaniei le putem rezuma la fraza care i-a scăpat altădată "marelui Ion Brătianu", tatăl celui actual, care a zis "Vreau Transilvania, dar fără transilvăneni!"."

   raspunde comentariului
 • nino

  01 aprilie 2017 18:49

  Bucureti, insula de bunăstare a UE de viteza a doua, are culoarea Europei bogate. Oficial, a trecut peste Berlin01 apr, 0007 ECONOMICA.netPotrivit datelor privind PIB-urile regionale per capita, publicate de Eurostat, Bucureti ar fi singura insulă din Europa Centrală i de Est care se compară cu zonele cele mai bune ale Europei bogate. Oficial, regiunea Bucureti Ilfov, a trecut peste regiunea Berlinului la pib pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare.Calculat în termeni de paritate a puterii de cumpărare, PIBlocuitor a fost, în 2015, de 39.400, adică 36 la suta peste media europeană.La acest capitol, Bucureti-Ilfov stă mai bine decât multe zone din Europa Occidentală. Este, de exemplu, peste regiunea Berlinului, PIB de 35.600 de euro pe cap, nominal, dar de 34.400, calculat la paritatea puterii de cumpărare, adică doar 19 la suta peste media Uniunii Europene.Bucureti-Ilfov este cu mult i peste Atica, regiunea care înglobează capitala Greciei, Atena, i periferiile sale, acolo unde PIBlocuitor calculat la paritatea puterii de cumpărare este de doar 26.800, adică mai puin decât media UE, doar 93la suta din această valoare.La fel, capitala României este peste regiunea capitalei Italiei, Roma. Lazio, regiunea care cuprinde capitala Italiei avea, în 2015, un PIBlocuitor de 31.800, adică doar 10l la suta peste media UE.Comunidad de Madrid, regiunea europeană în care este situată capitala Spaniei a raportat, pentru 2015, un PIB per capita, calculat la paritatea puterii de cumpărare, de 35.400, adică 23 la suta peste media UE, deci mai mic decât cel al regiunii Bucureti-Ilfov.Insula de bunăstarePrin comparaie, toate celelalte regiuni din România i din toată zona noastră, din Polonia i până în Grecia, au acest indicator la sub 75 la suta din media UE, cu mici excepii care doar se apropie de media europeană, în zona Budapestei i în cea a Varoviei.Bucureti apare astfel ca o insulă de bunăstare pe harta interactivă Eurostat actualizată cu datele din 2014.

  raspunde comentariului
 • nino

  01 aprilie 2017 18:45

  INTREBARI SI RASPUNSURIpoate nu stiati1. I. De ce a intrat Regatul Romaniei in primul razboi mondial? R. Regatul Romaniei a intrat in primul razboi mondial pentru eliberarea Transilvaniei.2. I. Ce pierderi umane a avut Regatul Romaniei in primul razboi mondial? R. In timpul razboiului si-au pierdut viata 220.000 de soldati locul doi dupa Franta, ca pierderi umane, raportat la populatie si cca. 300.000 civili.3. I. Ce pierderi materiale a avut Regatul Romaniei in timpul razboiului? R. Pe langa imensele cheltuieli de razboi cea mai mare pierdere o constituie pierderea tezaurului. In timpul ocupatiei germane a fost trimis in Rusia tezaueul Romaniei constand din tezaurul Bancii Nationale, tezaurul Bancii de Depuneri si Cosemnatiuni, tezaurul bancilor private in total 93,4 tone de aur, bijuteriile coroanei, colectii de arta, carti rare, odoarele bisericiloe, bunuri de valoare ale persoanelor fizice etc.De asemenea, in timpul ocupatiei, germane a au fost trimise in Germania un million de tone de petrol si s-a rechizitionat de la populatie un million de tone de cereale si peste un million de animale.4. I. Cum a rezolvat Romania problem optantilor unguri? R. Dupa alipirea Transilvaniei la Regatul Romaniei s-a constatat ca 80 di terenul agricol, pasuni, paduri, vai si munti etc. era in posesia propietarilor unguri. Cum acestia au optat pentru plecarea din tara au fost despagubiti de Regatul Romaniei. Putem spune ca vechiul regat nu numai ca a eliberat Transilvsnia dar a si cumparato.5. I. Care era gradul de dezvoltare al provinciilor alipite la Regatul Romaniei? R. Toate provinciile alipite la vechiul regat aveau un nivel de dezvoltare mai redus decat al regatului dupa cum urmeaza PIB-ul pe cap de locuitor al Basarabiei reprezenta 61 din cel al regatului, al Bucovinei 71, al Ardealului 92 si al Banatului 98. 6. I. Ce a facut Romania pentru dezvoltarea acestor provincii? R. Atat dupa primul razboi mondial, cat si dupa al doilea razboi, in timpul comunismului, s-au facut investitii mai mari in Transivania decat in restul Romaniei. S-a ajuns la situatia ca judetele din Transilvania sunt mai dezvoltate decat cele din vechiul reagat, desi la data unirii erau mai putin dezvoltate si aveau un grad de urbanizare mai redus.7. I. Cum ajuta guvernul dezvoltarea judetelor mai sarace? R. In municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, gratie investitiilor straine facute dupa revolutie, se produce o treime din PIB-ul Romaniei. Din taxele si impozitele colectate din Bucuresti 89 la suta se retin la bugetul central pentru plata pensiilor si salariile bugetarilor, o parte, iar cealalta parte se duce catre judetele mai putin dezvoltate, inclusive la cele din Transilvania. Bucurestiului i se aloca numai 11 la suta din taxele si impozitele colectate pentru administrarea orasului.9. I. Ce judete au contributia cea mai mare la formarea bugetului de stat. R. Bucuresti 89 la suta din taxele si impozitele colectate. Constanta 86 la suta Ilfov 84 la suta Prahova 56 la suta Cluj 56 la suta Timis 55 la suta Brasov 53 la sutaPRECIZARE Daca o firma are sediul in Bucuresti si filiale in judete, contributia filialelor la PIB se raporteaza la judetele respective si nu la sediul central. BIBLIOGRAFIE.-Romania in primul razboi mondial-Institutul National de Statistica-Analize economice

  raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  01 aprilie 2017 10:07

  De ce in Ardeal e deficit de fprta de munca?a Ardelenii sunt puturosi nu le place dsa munceasca! vedetice usior e sa umbli cu ghermanisme?b Corbea, Boc premieri haedeleni au defavorizat crunt Regatul . Ciobea a inchius pe capate capcitati industriae in Sud insa in Ardeal ,,, n nu pre!

  raspunde comentariului
  • http://www.romanianmuseum.com/Romania/VlascaOmWeb.jpg

   01 aprilie 2017 17:10

   ..."a inchius pe capate capcitati industriae in Sud" ? ...dîncolo dă ortografia ta caracteristic-oltenească - alea ale lu' olteanu' Ceașkă a' tău Cel Iubit ? ...au fost închise pentru că erau deja din timpul komooizmului vostru biruitor TOATE FALIMENTARE, DATORITĂ VOUĂ, bă, OLTEAN lDIOT ! ...că nu munceați deloc, bă ! ...deși erau noi-nouțe, v-au fost construite de Ceașkă în anii '70 cu importuri din Okțident, din BANII JEFUIȚI ZECI DE ANI DIN TRANSILVANIA, unde fabricile vechi de sute de ani ce lucrau TOATE pentru export - eu primeam 15 până la 30 la sută în plus la salariu, pentru exportul făcut în Austria, Germania, Franța - au fost lăsate de el să se degradeze, special cu scopul de a "egaliza" nivelurili di dezvoltare între Transilvania și Oltenia voastră, prin tragerea-înapoi a Transilvaniei central-europene industriale. Politică dusă-intenționat de sudiști, timp de 97 de ani de când au pus laba pe Transilvania în 1920 ! ...dar caracteristicili oltenești nu l-au ajutat, bre. HAHAHAHA ! Cine cumpăra în Transilvania "teneși" sau opinci di Drăgășani d'-alea făcute de ai tăi, bre ? Nimeni ! ...nici măcar veneticii regățeni amestecați cu țîganii, din cartierele mărginașe ale orașelor transilvănene. Noi căutam pantofi de "Turul" Timișoara, femeile exclusiv pantofi de "Guban" Timișoara, bocanci de munte și cizme de damă de "Renner" Cluj. Cine cumpăra țigări "Carpați" de Tîrg'-Jii ? NIMENI, în Transilvania ! ...toată lumea căuta țigări "Carpați" de Timișoara ! ...alt exemplu - Combinatul de Celuloză și Hîrtie din Cerneți-"Drobeta-Turnu Severin" "dedea" în anii '80 "decît" 45 la sută din salarii la putorili oltenești di colea, că atât "erea" și producția lor ! ...îți pot spune povești horror despre cum "lucrau" oltenișii tăi acolo - ca în toată Oltenia, de altfel, ca și la kombinatu' di Apă-"Grea" dîn același tîrg jegos oltenesk, ca și la Tîrg'-Jii, ca și la Balș, ca și la Drăgășani, ca și la Craiova, că era la fel peste tot la voi, prostie, hoție, lene, indisciplină, etc., de aceea se întâmplau și cele mai multe accidente de muncă în "industria" din Oltenia. Nici măcar să iei legătura cu ei prin telefon nu puteai, din Transilvania, că până și curvili alea de centraliste oltence dormeau pi iele în centralele telefonice, iar dacă le trezeai - ziua, la ora 11 ! - începeau să latre aiurea și nu-ți făceau legătura la birouri, atât erau de leneșe, că nici nu mutau jack-ul dintr-o gaură în alta ! ...a ajuns Ceașkă să trimită la Cerneți, prin detașare specială, timp de ani în șir, echipe întregi de zeci de muncitori de categoria a VI-a - așa suna ordinul de la Ceașkă ! - din Ardeal ca să-i scoată din faliment pi olteniși. Iar oltenișii le FURAU trusele de unelte ardelenilor ! OLTENII FURAU TOTUL, până și piesele de schimb de la motoare industriale demontate de ardeleni, și prezoanele M72x207, cu ce nu aveau ce face acasă ! ...că asta știu să fackă oltenișii, de când sunt știuți ei ! ...că de-aia au plecat și austriecii, în 1739, din Oltenia cucerită de la otomani la 1718. Că în cei 21 de ani - povestea cu "jugul de fier austriac" în locul "jugului de lemn turcesk"... - austriecii și-au dat-seama că nu pot face nimic cu putorile hoațe oltenești, așa că au optat să renunțe la Oltenia, deși avea potențial agricol mare, și să-și consolideze pozițiile anti-otomane din Bosnia-Hertzegovina pietroasă, că musulmanii de acolo erau mai harnici și mai cinstiți decât oltenișii. HAHAHAHA ! ...și și când s-au retras austriecii, au avut MARI PROBLEME, da' nu din cauză că oltenișii i-ar fi hărțuit sau ar fi atacat convoaiele armatei austriece - lașii olteni erau ca și azi, niște mămălichky patri'oți cu-gura-mare, care latră da' nu fac nimic ! - ci pentru că OLTENII LE-AU FURAT ICURILE DE LA OSIILE CARELOR DE TRANSPORT ! ...așa că convoaiele militare austriece au fost forțate să mai stea prin Oltenia, peste etapizarea stabilită de Viena pentru retragere, pâna când trupelor le-au fost trimise seturi de icuri noi, din Ardeal. HAHAHAHAHAHAHA ! ...prostovani balkanici LAȘI, MINCINOȘI și HOȚI CARE SUNTEȚI... Kaprili otomanilor. Ardelenii v-au închis fabricile din Valakhiya după 1990 ? Combinatul Siderurgic de la Hunedoara, existent din 1781 - unde transilvănenii erau muncitorii calificați, cu experiență și de categorie înaltă, în siderurgie, reparații mecanice și electrice, automatizări, etc., tot la fel cum sunt ei azi în Germania, Spania, Italia, iar regățenii imigranți erau NECALIFICAȚII, folosiți la muncile "de jos", la zidărie, zugrăvit, reparații de fațade de clădiri și regățencele erau FEMEI DE SERVICIU, exact ca acum tot ei în aceleași Spania, Italia, Germania - a fost închis de Ilici, deși ardelenii au OMOLOGAT OFICIAL în 1993 oțelul special și tehnologia proprie pentru fabricarea de șine de cale-ferată. Dar linia de producție a fost închisă imediat de mitici, și apoi combinatul întreg a fost pus-pe-butuci prin ordine speciale de la BukaIe. Pentru a lăsa strategic Transilvania fără producție de oțel - baza oricărei producții militare - și, în subsidiar, pentru a nu-i face concurență combinatului siderurgic al lor de la Călărași, nou-nouț, construit de Ceașkă cu echipamente importate din Vest. Combinat ce NU A INTRAT NICIODATĂ ÎN PRODUCȚIE, pentru că regățenii crescători de capre incompetenți și puturoși din zonă - diliormăniștii lu' Dragnev și oltenițîștii lu' Ilici - nu au fost-în-stare să-l pornească. HAHAHAHA ! Du-te acum, ia-ți o bucățică de fier ruginit din el, dacă o mai fi rămas ceva și nu l-ați dat tot la fier-vechi, ca să-ți amintească toată viața de toate căcaturile balkanice de care ați fost în stare. HAHAHAHAHAHAHA !

   raspunde comentariului
   • http://adevarul.ro/locale/timisoara/demolarea-intreprinderii-turul-timisoara-a-fost-cea-mai-importanta-fabrica-pantofi-austro-ungariei-1_56dfe57f5ab6550cb8a83822/index.html

    01 aprilie 2017 17:15

    .

    raspunde comentariului
   • http://timisplus.ro/?p=23482

    01 aprilie 2017 17:14

    .

    raspunde comentariului
   • http://ziuadecj.realitatea.net/cultura/statuie-disparuta-fara-urma--33803.html

    01 aprilie 2017 17:13

    .

    raspunde comentariului
   • http://www.ziardecluj.ro/cum-renaste-batrana-fabrica-clujana-de-la-celebrele-ghete-galbene-la-pantofii-stiletto-animal-print

    01 aprilie 2017 17:12

    .

    raspunde comentariului
   • https://www.youtube.com/watch?v=FLKoaBAjxwI

    01 aprilie 2017 17:11

    .

    raspunde comentariului
 • alex

  01 aprilie 2017 8:33

  Sabin Gherman este exponentul iredentismului maghiar in Transilvania.

  raspunde comentariului
 • nino

  01 aprilie 2017 8:32

  INTREBARI SI RASPUNSURIpoate nu stiati1. I. De ce a intrat Regatul Romaniei in primul razboi mondial? R. Regatul Romaniei a intrat in primul razboi mondial pentru eliberarea Transilvaniei.2. I. Ce pierderi umane a avut Regatul Romaniei in primul razboi mondial? R. In timpul razboiului si-au pierdut viata 220.000 de soldati locul doi dupa Franta, ca pierderi umane, raportat la populatie si cca. 300.000 civili.3. I. Ce pierderi materiale a avut Regatul Romaniei in timpul razboiului? R. Pe langa imensele cheltuieli de razboi cea mai mare pierdere o constituie pierderea tezaurului. In timpul ocupatiei germane a fost trimis in Rusia tezaueul Romaniei constand din tezaurul Bancii Nationale, tezaurul Bancii de Depuneri si Cosemnatiuni, tezaurul bancilor private in total 93,4 tone de aur, bijuteriile coroanei, colectii de arta, carti rare, odoarele bisericiloe, bunuri de valoare ale persoanelor fizice etc.De asemenea, in timpul ocupatiei, germane a au fost trimise in Germania un million de tone de petrol si s-a rechizitionat de la populatie un million de tone de cereale si peste un million de animale.4. I. Cum a rezolvat Romania problem optantilor unguri? R. Dupa alipirea Transilvaniei la Regatul Romaniei s-a constatat ca 80 di terenul agricol, pasuni, paduri, vai si munti etc. era in posesia propietarilor unguri. Cum acestia au optat pentru plecarea din tara au fost despagubiti de Regatul Romaniei. Putem spune ca vechiul regat nu numai ca a eliberat Transilvsnia dar a si cumparato.5. I. Care era gradul de dezvoltare al provinciilor alipite la Regatul Romaniei? R. Toate provinciile alipite la vechiul regat aveau un nivel de dezvoltare mai redus decat al regatului dupa cum urmeaza PIB-ul pe cap de locuitor al Basarabiei reprezenta 61 din cel al regatului, al Bucovinei 71, al Ardealului 92 si al Banatului 98. 6. I. Ce a facut Romania pentru dezvoltarea acestor provincii? R. Atat dupa primul razboi mondial, cat si dupa al doilea razboi, in timpul comunismului, s-au facut investitii mai mari in Transivania decat in restul Romaniei. S-a ajuns la situatia ca judetele din Transilvania sunt mai dezvoltate decat cele din vechiul reagat, desi la data unirii erau mai putin dezvoltate si aveau un grad de urbanizare mai redus.7. I. Cum ajuta guvernul dezvoltarea judetelor mai sarace? R. In municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, gratie investitiilor straine facute dupa revolutie, se produce o treime din PIB-ul Romaniei. Din taxele si impozitele colectate din Bucuresti 89 la suta se retin la bugetul central pentru plata pensiilor si salariile bugetarilor, o parte, iar cealalta parte se duce catre judetele mai putin dezvoltate, inclusive la cele din Transilvania. Bucurestiului i se aloca numai 11 la suta din taxele si impozitele colectate pentru administrarea orasului.9. I. Ce judete au contributia cea mai mare la formarea bugetului de stat. R. Bucuresti 89 la suta din taxele si impozitele colectate. Constanta 86 la suta Ilfov 84 la suta Prahova 56 la suta Cluj 56 la suta Timis 55 la suta Brasov 53 la sutaPRECIZARE Daca o firma are sediul in Bucuresti si filiale in judete, contributia filialelor la PIB se raporteaza la judetele respective si nu la sediul central. BIBLIOGRAFIE.-Romania in primul razboi mondial-Institutul National de Statistica-Analize economice

  raspunde comentariului
 • Poate că nu știați (parodie istorico-statistică la postarea limbrikului șuolduovian "Niiii-noooo-niiii-nooo-niiii-noooo" - regățeanul mincinos de la 14:08)

  31 martie 2017 21:56

  ÎNTREBĂRI și RĂSPUNSURI ______ 1. Î.-De ce a intrat Rrregatul Rrromînikăi în primul război mondial ? R.-Rrregatul Rrromînikăi a intrat în 1916, cu doi ani întârziere, în primul război mondial pentru că până atunci curvili balkanice miticești Brătianu și gașka lui din jurul rigăi impotent Ferdi' Urecheatu' au stat în expectativă, voiau să vază dacă au șanse, fie pentru anexarea în Est a Bassarrabiyei de la Imperiul Rus, fie în Nord-Vest pentru ANEXAREA Transilvaniei de la Imperiul Austro-Ungar, în funcție de cine pierdea războiul în fața francezilor, englezilor și amerlocilor... Cam ca ciorrili, care așteaptă să moară capra pe câmp, de bătrânețe... Fiindcă li s-a părut că Austro-Ungaria - cu care regățenii aveau din 1888 TRATAT DE ALIANȚĂ ȘI ASISTENȚĂ MILITARĂ ce a protejat Rrregatul nevolnik al Rrromînikăi în fața Rusiei timp de doi ani de război - și Germania au ajuns în situație proastă pe fronturi și că sunt în pragul înfrângerii, au optat mișelește pentru o alianță cu Antanta, împotriva aliatului loial de până atunci, Austro-Ungaria, ce le-a admis non-beligeranța. Mai mult, au ținut secret tratatul semnat cu Antanta LA BRĂTIANU ACASĂ, și au dat ordin pentru un atac mișelesc, FĂRĂ DECLARAȚIE DE RĂZBOI ! UN ATAC INFAM, fără egal în istoria lumii. În dimineața de 27 august 1916 - data Transilvaniei și Europei Centrale catolice, nu data pravoslavnicilor de la BukaIe - mii de grăniceri ROMÂNI ARDELENI din pichetele de frontieră austro-ungare de pe Carpați au fost împușcați MIȘELEȘTE din întuneric de "frații" valahi și șoldoveni care cică năvăleau ca să-i "elibereze". Criminali balkanici nemernici ! Spurcații Europei ! Nimicuri morale, cu căcatul Ion Antonescu în frunte. Jegurile lumii ! ___ 2. Î.-Ce pierderi umane a avut Rrregatul Rrromînikăi în "campania militară" mișelească din Transilvania ? R.-În timpul "campaniei militare" regățenești mișelești din Transilvania ce A DURAT DOUĂ SĂPTĂMÂNI - HAHAHAHA ! ...de tot căcatu' ! - și-au pierdut viața 622 de opincari regățeni lași. ȘASESUTEDOUĂZECIȘIDOI ! ...mormintele există, pot fi numărați unul-câte-unul, și se pot vedea și găurile de la gloanțele primite în spate, că FUGEAU, nemernicii, înapoi către bordeili lor îngropate în pământ, dîn Valahiya puturoasă. HAHAHAHAHA ! ...până și tătarii, la ultima lor năvălire în Transilvania, în 1717 când au distrus satul Sic și i-au masacrat pe secuii localnici, au pierdut mai mulți oameni în fața țăranilor în acea operațiune de jaf și distrugere, decât căcații ăia balkanici care au început peste Carpați o ofensivă cu juma' de meleon dă putori lașe ! 3. Î.-Ce pierderi materiale a avut Rrregatul Rrromînikăi în timpul războiului ? R.-Cele meritate pentru niște nemernici invadatori, ca regățenii lași ! 4. Î.-Cum a rezolvat Rrregatul Rrromînikăi problema optanților unguri ? R.-Pe unii i-a ucis - mulți dintre ei erau ROMÂNI ARDELENI DE LIMBĂ MAGHIARĂ, CATOLICI SAU REFORMAȚI, persoane respectate în comunitatea românilor ardeleni din Imperiu ! - pe majoritatea i-a alungat în Ungaria, proprietățile lor au fost confiscate și date arbitrar ca șpăgi inclusiv căcatului francez Berthelot care a mințit în favoarea BukaIe-lui în fața comisiilor militare internaționale ce pregăteau Tratatul de pace de la Paris. Foarte puțini au fost despăgubiți. 5. Î.-Care era gradul de dezvoltare al provinciilor ALIPITE - că bine ai mai scris, loază balkanikă ! - la Rrregatul Rrromînikăi ? R.-E destul să vedem nivelul de dezvoltare rămas pe perioada interbelică, apoi în timpul komooizmului regățenesc, inclusiv acum, chiar și în condițiile JAFULUI PERMANENT timp de 97 de ani la care Transilvania ANEXATĂ a fost supusă de mitici începând din 1920 de când arrrmiya nevolnikă CAPITULARDĂ de opincari, Jîndărărîya șî Administrațîya brătienești s-au înstăpînit aici cu ajutorul masonilor franțuji, jeguri ca și ei. De nivelul de cultură și civilizație nici nu mai vorbesc, se vede și azi foarte bine diferența. 6. Î.-Ce a făcut Rrromînika pentru dezvoltarea acestor provincii ? R.-Pentru Transilvania, NIMIC ! Au jefuit regățenii timp de 97 de ani, cât au putut, fie prin bugetul Rrromînistanului lor de căcat, fie prin regățenii analfabeți trimiși în Transilvania ca șăfi, ca să fure și ei, individual, cât pot, și să distrugă prin incompetența, indolența și parșivitatea lor. Inclusiv azi, când beizadelele din Transilvania sunt majoritatea urmași ai regățenilor colonizați SISTEMATIC de Brătianu, atunci, și de Ceașkă cu ale lui Trenurili Foamei, recent. Demografic, Transilvania central-europeană a fost - și este ! - supusă de miticii balkanici la ETHNIC CLEANSING și COLONIZATĂ CU REGĂȚENI jegoși, prin ALUNGAREA UNGURILOR, SAȘILOR, ȘVABILOR, SLOVACILOR, CEHILOR, UCRAINENILOR, EVREILOR, etc. prin diverse metode parșive, șovine miticești ! Civilizațional, a fost dată-'napoi cu 200 de ani, până la nivelul de la 1848-49, când românii ardeleni și-au cucerit libertatea cu armele în mâini, după 248 de ani de IOBĂGIE IMPUSĂ DE UN CĂCAT VENETIC, yerăul Mikhail Petrașkul al regățenilor, aventurierul valaho-makidon rămas în istoria Transilvaniei doar prin legarea de glie a țăranilor români transilvăneni liberi - "Legătura lui Mihai".

  raspunde comentariului
  • Mircea

   01 aprilie 2017 8:56

   Intrebari si raspunsuri 1. Care e sarcina Dnei Kovesi? R. Sa-I bage la puscarie pe corupti, mafioti si acolitii lor. 2. Ce incearca Tariceanu, Dragnea si acolitii lor? R. Sa o dea jos din functie pe Dna Kovesi. 3. Ce se va intimpla in tara daca excrocii reusesc sa o dea jos pe Dna Kovessi? R. Vom vedea adevarata revolutie si furia poporului.

   raspunde comentariului
   • ion

    02 aprilie 2017 9:18

    mircea Chiar crezi ca stii care este rolul Lulutei ?Si Gherman ,precum tu,aveti mari sperante in furia tinerilor care vor penaliza incercarea de furt in miezul zilei a CCR.

    raspunde comentariului
   • ion

    02 aprilie 2017 9:18

    mircea Chiar crezi ca stii care este rolul Lulutei ?Si Gherman ,precum tu,aveti mari sperante in furia tinerilor care vor penaliza incercarea de furt in miezul zilei a CCR.

    raspunde comentariului
   • ion

    02 aprilie 2017 9:18

    mircea Chiar crezi ca stii care este rolul Lulutei ?Si Gherman ,precum tu,aveti mari sperante in furia tinerilor care vor penaliza incercarea de furt in miezul zilei a CCR.

    raspunde comentariului
   • ion

    02 aprilie 2017 9:18

    mircea Chiar crezi ca stii care este rolul Lulutei ?Si Gherman ,precum tu,aveti mari sperante in furia tinerilor care vor penaliza incercarea de furt in miezul zilei a CCR.

    raspunde comentariului
   • ion

    02 aprilie 2017 9:18

    mircea Chiar crezi ca stii care este rolul Lulutei ?Si Gherman ,precum tu,aveti mari sperante in furia tinerilor care vor penaliza incercarea de furt in miezul zilei a CCR.

    raspunde comentariului
   • ion

    02 aprilie 2017 9:18

    mircea Chiar crezi ca stii care este rolul Lulutei ?Si Gherman ,precum tu,aveti mari sperante in furia tinerilor care vor penaliza incercarea de furt in miezul zilei a CCR.

    raspunde comentariului
   • ion

    02 aprilie 2017 9:18

    mircea Chiar crezi ca stii care este rolul Lulutei ?Si Gherman ,precum tu,aveti mari sperante in furia tinerilor care vor penaliza incercarea de furt in miezul zilei a CCR.

    raspunde comentariului
   • ion

    02 aprilie 2017 9:18

    mircea Chiar crezi ca stii care este rolul Lulutei ?Si Gherman ,precum tu,aveti mari sperante in furia tinerilor care vor penaliza incercarea de furt in miezul zilei a CCR.

    raspunde comentariului
 • ARE DREPTATE DACA AI OCHI DE VAZUT SI CREER PENTRU DISCERNAMINT - VEZI SI NU MAI POTI !

  31 martie 2017 15:35

  USA isi schimba culoarea - ce va reusi Trump? Si pe romani ... traiesc si maninca ce au votat ! traiesc mai departe in minciuna si ciuma rosie .

  raspunde comentariului
 • Gargarel

  31 martie 2017 14:29

  Ba, desi in trecut l-am criticat pe cirliont, amu' musai sa ii dau dreptate mai gospodari, ardelenii si-au reciclat faraonii si grofii locali, mai toti comunisti sau securisti, daca nu ambele !, si i-au revopsit in liberali sau fascist-nationalisti de conjunctura, autonomisti teleghidati, dar cu aceeasi mare pofta de cascaval cind verisorii psd ii cheama la fur...guvernare !

  raspunde comentariului
  • Să luăm în discuție două exemple: berea CLUJANĂ UNGUREASCĂ "Ursus" (adeka Monostori Czell sör. "Czell Frigyes és Fiai"® sörgyár, Kolozsvár 1878), ...

   31 martie 2017 22:35

   ...și ciocolata TIMIȘOREANĂ ȘVĂBEASCĂ "Kandia", Temeswar 1882 ! ...ambele, mărci ale Kaiserthum Oesterreich-Laender der heiligen ungarischen Stephanskrone cu vechime de peste 120 de ani în orașele din care au fost FURATE DE MITICII BALKANICI, dar ale căror rețete vechi au rămas pierdute în Transilvania, așa că ACUM sunt făcute de mitici la calitate dîmbovițeleaskă, deci în rafturi se vinde ciucalată dă rețeptă ceșkizdă "iEgzcelent-Produse Zăhăroase" BukaIe învelită dă marmotă în ambalaj mincinos "Kandia", și o pișoarkă ka-orice-alta făcută la-normă dîn mălai dă miticii mămălichky șî pusă sub eticheta "Ursus"... Strategia Miticistanului puturos, mincinos și hoț e simplă, de 97 de ani, dă la Brătianu al lor încoa' - FURĂ, FURĂ, FURĂ !

   raspunde comentariului
   • berea e bautura vulgatei

    01 aprilie 2017 1:13

    iar brandul ce-l cainezi e unul absolut oarecare. a fost cindva o bere romaneasca buna, Azuga. Cit despre ciocolata, si subsemnatul am mincat toblerone si lindt, nu e rea deloc Kandia, buna si Cibo, dar chiar si Excelent. Cea mai proasta afacere a fost cu achizitia licentei Kraft-Suchard, cind a inceput fabricarea unei ciocolati oarecare la Brasov.

    raspunde comentariului
 • nino

  31 martie 2017 14:08

  INTREBARI SI RASPUNSURIpoate nu stiati1. I. De ce a intrat Regatul Romaniei in primul razboi mondial? R. Regatul Romaniei a intrat in primul razboi mondial pentru eliberarea Transilvaniei.2. I. Ce pierderi umane a avut Regatul Romaniei in primul razboi mondial? R. In timpul razboiului si-au pierdut viata 220.000 de soldati locul doi dupa Franta, ca pierderi umane, raportat la populatie si cca. 300.000 civili.3. I. Ce pierderi materiale a avut Regatul Romaniei in timpul razboiului? R. Pe langa imensele cheltuieli de razboi cea mai mare pierdere o constituie pierderea tezaurului. In timpul ocupatiei germane a fost trimis in Rusia tezaueul Romaniei constand din tezaurul Bancii Nationale, tezaurul Bancii de Depuneri si Cosemnatiuni, tezaurul bancilor private in total 93,4 tone de aur, bijuteriile coroanei, colectii de arta, carti rare, odoarele bisericiloe, bunuri de valoare ale persoanelor fizice etc.De asemenea, in timpul ocupatiei, germane a au fost trimise in Germania un million de tone de petrol si s-a rechizitionat de la populatie un million de tone de cereale si peste un million de animale.4. I. Cum a rezolvat Romania problem optantilor unguri? R. Dupa alipirea Transilvaniei la Regatul Romaniei s-a constatat ca 80 di terenul agricol, pasuni, paduri, vai si munti etc. era in posesia propietarilor unguri. Cum acestia au optat pentru plecarea din tara au fost despagubiti de Regatul Romaniei. Putem spune ca vechiul regat nu numai ca a eliberat Transilvsnia dar a si cumparato.5. I. Care era gradul de dezvoltare al provinciilor alipite la Regatul Romaniei? R. Toate provinciile alipite la vechiul regat aveau un nivel de dezvoltare mai redus decat al regatului dupa cum urmeaza PIB-ul pe cap de locuitor al Basarabiei reprezenta 61 din cel al regatului, al Bucovinei 71, al Ardealului 92 si al Banatului 98. 6. I. Ce a facut Romania pentru dezvoltarea acestor provincii? R. Atat dupa primul razboi mondial, cat si dupa al doilea razboi, in timpul comunismului, s-au facut investitii mai mari in Transivania decat in restul Romaniei. S-a ajuns la situatia ca judetele din Transilvania sunt mai dezvoltate decat cele din vechiul reagat, desi la data unirii erau mai putin dezvoltate si aveau un grad de urbanizare mai redus.7. I. Cum ajuta guvernul dezvoltarea judetelor mai sarace? R. In municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, gratie investitiilor straine facute dupa revolutie, se produce o treime din PIB-ul Romaniei. Din taxele si impozitele colectate din Bucuresti 89 la suta se retin la bugetul central pentru plata pensiilor si salariile bugetarilor, o parte, iar cealalta parte se duce catre judetele mai putin dezvoltate, inclusive la cele din Transilvania. Bucurestiului i se aloca numai 11 la suta din taxele si impozitele colectate pentru administrarea orasului.9. I. Ce judete au contributia cea mai mare la formarea bugetului de stat. R. Bucuresti 89 la suta din taxele si impozitele colectate. Constanta 86 la suta Ilfov 84 la suta Prahova 56 la suta Cluj 56 la suta Timis 55 la suta Brasov 53 la sutaPRECIZARE Daca o firma are sediul in Bucuresti si filiale in judete, contributia filialelor la PIB se raporteaza la judetele respective si nu la sediul central. BIBLIOGRAFIE.-Romania in primul razboi mondial-Institutul National de Statistica-Analize economice

  raspunde comentariului
  • DobitoaciIi miticești dă la I.N.S. nu au reușit nici măcar să ne spună câți cetățeni are Rrromînika, în 6 ani "dupe" recensământul din 2011, bey, bre, balkanikule !

   31 martie 2017 21:53

   ...iar tu vrei să ne convingi pe noi că ei "cunoaște" situația economico-financiară a Rrromînikăi ?! ...la fel cum nu știți - PRESUPUNEȚI, "decât", regățenilor mincinoși ! - câți opincari și câți țivili ați pierdut, ca boii, în retragerea lașă din 1916 și în continuare în retragerea lașă din 1917 - trupe majoritar recrutate dîn Oltenia șî Șesenia, dezertori și trădători de profesie ! - când ați rămas fără TREI SFERTURI din Țearrra voastră nevolnikă, din cauza ambițiilor voastre balkanice ce vă depășeau capacitățile de netrebnici imperialiști, și ați mai rămas doar cu bucata dă Moldovă dîntră Siret și Pruty - apărată la Mărăști, Mărășești și Oituz de trupe rusești și de trupe recrutate majoritar din Moldova în 1917 - și cu CAPITULAREA ! HAHAHAHAHAHAHA ! ...dacă nu vă ierta Kaiserul - văru' hohențolărnului vostru urecheat impotent - și nu vă făcea-cadou și Bassarrabiya, atunci în noiembrie 1917, ați fi dispărut, deja de atunci, ca stat, netrebnicilor ! ...dar mai e vreme...

   raspunde comentariului
 • alex

  31 martie 2017 14:06

  Sabin Gherman este exponentul iredentismului maghiar in Transilvania.

  raspunde comentariului
  • ardelean

   31 martie 2017 19:35

   Corectie Alex ,tu al cui exponent esti pe internet ? Alege tu !

   raspunde comentariului
   • Căcatul ăsta, zis "alex", e același cu "nino" de mai-sus, și e exponentul pe Internet al Șuolduoviii șovine... Și se mai miră șuolduovienii că în Transilvania sunt o nație disprețuită... HAHAHAHA !

    31 martie 2017 21:51

    .

    raspunde comentariului
  • ardelean

   31 martie 2017 19:33

   Alex ,Tu esti al cui exponent esti pe internet ? Alege tu !

   raspunde comentariului
 • @Filon Aurel

  31 martie 2017 13:38

  Băi Filoane, lasă prostiile, că sudul este jefuit și stăpânit sistematic de baronii PSD! Nu ai răspuns la întrebarea clară de ce este deficit de forță de muncă în Timșoara și șomaj masiv în fiefurile baronlor PSD? Aici este clenciul, nu la Drxmalier în Mexico....

  raspunde comentariului
 • lmihai

  31 martie 2017 10:51

  D-le Gherman toata tara s-a cretinizat, nu doar sudul, moldovenii voteaza ciuma rosie de 27 de ani, cred ca cei mai multi "baroni" locali sunt aici, saracia si subdezvoltarea localitatilor rurale aici sunt in Moldova , infrastructura nu exista, despre autostrazi nici nu poate fi vorba...si toate acestea doar ptca sistemul de invatamant este degradat umilitor de mult caci asta s-a si vrut iar astazi scoala romaneasca livreaza societatii, elevi submediocri pregatiti cadrele didactice ele insusi fiind pregatite la universitatile de gara, fara viziune asupra zilei de maine, a adaptarii si integrarii lor , ei sunt , cred eu, elevii fara pareri, dorinte, cunostinte minime insusite...asa ca vor crede tot ce li se spune inclusiv promisiunea de aprimi bani doar daca existi!

  raspunde comentariului
  • http://www.clujtoday.ro/13783-memorandumul-din-1938-adresat-de-iuliu-maniu.html

   31 martie 2017 22:52

   Nu e nimic nou la regățeni, și NIMIC LEGAT DE "ciuma roșie" sau de sistemul economico-politico-ideologic aflat în vigoare, ca să dea ei vina pe "comunismul impus din afară cu tancurili", cum fac de-obicei ! ...asta e DINTOTDEAUNA genetica locală, predispusă nativ la bolșevism. Situația e mai accentuată chiar și decât în Rusia, par igzamplu, unde au avut bolșevism cu 30 de ani înainte de a-l exporta la regățeni... Uite ce zicea "corifeul unionist" Maniu, în 1938 - la numai 20 ani după ce a făcut PENTRU ȘPĂGI tot posibilul ca s-o unească cu Rromînika balkanikă hoață - făcând bilanțul situației Transilvaniei LA NUMAI 18 DE ANI de la debutul guvernării nevolnicilor mitici în Transilvania. DISTRUGERE TOTALĂ, la fel cum se vede și se face și azi, într-"o provincie care nu fusese, totuși, cucerită, ci se unise printr-un act de liber entuziast consimțământ", cum spune el, cel care A FĂCUT "UNIREA" ! Toate tarele societății regățenești de azi le regăsim și atunci, puse în aplicare pentru a JEFUI Transilvania, că pentru asta a vrut-o jegul Brătianu - "Guvernele care au urmat după Consiliul Dirigent au procedat întâi la distrugerea esenței însăși a vieței politice, care este dreptul de vot. Practica monstruoasă a furtului de urne, pusă în aplicare și repetată în mod sfidător la fiecare nouă guvernare, a deschis calea celorlalte abuzuri. Guverne cu totul lipsite de prestigiu și de popularitate în aceste provincii au aruncat asupra Ardealului și Banatului clientela lor politică. Cu metode ilegale, ele au impus ca parlamentari persoane necunoscute, adesea trădători notorii ai cauzei naționale în timpul jugului străin, și au umplut funcțiunile politice și administrative cu elemente străine de împrejurările locale și de cetățenii acestor ținuturi. Au revocat din serviciu ardeleni și bănățeni bine cunoscuți, bucurându-se de o aleasă reputațiune, cunoscători ai nevoilor și spiritului provinciei. Elemente cu mari merite în luptele naționale din trecut pentru unitatea noastră de stat au fost înlăturate în zâmbetele de ironică satisfacțiune ale minorităților. Metodele de exploatare fără scrupul, o goană neastâmpărată după îmbogățire a sateliților, întovărășită de imoralitate și corupțiune sfidătoare, au rănit sentimentul public al provinciei, odinioară sub raportul moral sănătoasă până la austeritate. Cu scurta întrerupere a guvernărilor național-țărăniste, Ardealul și Banatul au fost aruncate într-o atmosferă cu totul contrară concepției lor de viață. O dureroasă deziluzie și o chinuitoare descurajare au cuprins toate inimile în provinciile noastre. Aceste sentimente au fost și mai mult agravate prin umilința ce au simțit, văzând cum dispare prestigiul și simpatia de care se bucura poporul nostru în fața tuturor străinilor. În loc de o nouă epocă de refacere materială și de înălțare morală s-a continuat opera de umilire a provinciilor și de pauperizare, înlăturarea elementului românesc ardelean și bănățean din funcțiunile publice, imoral și printr-un favoritism cu nimic justificat. ...Sistemul centralist nu a înțeles aceea ce încă pentru Români a fost un principiu elementar de înțelepciune politică_ metoda de asimilare treptată, fără procedări violente, a noilor provincii, prin respectarea tradițiilor, a concepțiilor și datinilor respective, prin descentralizarea serviciilor publice și prin atragerea elementelor locale reprezentative și de valoare la o colaborare activă în viața publică și administrativă. Aceste metode de înțelepciune politică au fost călcate în picioare față de o provincie care nu fusese, totuși, cucerită, ci se unise printr-un act de liber entuziast consimțământ. Procesul de asimilare ar fi trebuit să se facă treptat și cu prudență, nu numai spre a cruța sensibilitățile, obiceiurile și instituțiile înrădăcinate, dar și spre a nu smulge florile odată cu buruiana, spre a nu distruge și partea de tradiții bune și sănătoase, odată cu înlăturarea organizației de stat și a influenelor străine. ...În general, Românii ardeleni și bănățeni, în loc de a spori forța lor economică, se găsesc într-o situație inferioară față de trecut. Băncile ardelene, odinioară mândria acestei provincii, în plin progres înainte de război, astăzi sunt doborâte la pământ. Preoțimea, intelectualitatea, partea mai înstărită a țărănimii au suferit pierderi de miliarde. ...Luăm exemplul Ținutului Timiș, ținut relativ bogat. Din acest Ținut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Știți cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare, etc.? 200 milioane! Atât face bugetul Ținutului Timiș! Legiuitorul a reunit bugetele celor 5 județe cari îl compun și a creat Ținutul. Mijloacele au rămas aceleași, dar cheltuielile infructuoase au sporit, cu un organ în plus - Rezidența. Cele 200 milioane se cheltuiesc aproape în întregime pe salarii și materiale. Drumurile județene, cari au fost în sarcina județelor, au trecut în sarcina Rezidenței. Rezidența le va lăsa în aceeaș stare în care au decăzut de mult. Dealtfel șoselele naționale, cari sunt în sarcina Ministerului Drumurilor, n-au nici ele o soartă mai bună. În Ținutul Timiș, Ministerul n-a făcut nici un drum modern, autostrade până acum. De mulți ani sunt făcute toate șoselele internaționale maghiare cât și iugoslave, în autostrăzi pentru automobilism, noi n-avem nici una. Ținutul Timiș se află la o intersecție de rase. Se întâlnesc aici ambițiuni slave, maghiare, germane, la un hotar dinainte atacat, compromis, ciuntit. Peste acest hotar avem 500 mii de frați. Pe granițele noastre stau două Universități, la Seghedin, maghiară, la Belgrad, sârbă. Românii, și cei din lăuntru și cei din afară, stau la 600 Km. de Universitățile românești. Câtă vreme vor putea rezista presiunei celor două Universități dușmane? Nu e greu de prevăzut cum se va termina acest război de rasă, într-o zi, pentru noi. Banatul e lăsat sorții lui, ros de boli, de denatalitate, de mizerie fiziologică și morală. Exemplul Ținutului Timiș aruncă o lumină tristă asupra stării din celelalte Ținuturi, ajunse într-o stare și mai tristă, ca putere de acțiune și de rezistență națională." Și atunci, ca și acum, aceeași mimare a statului de drept cu falsificarea alegerilor, aceeași HOȚIE tipică, același arbitrariu dîmbovițelesc ornat arogant cu corupție dusă la maximum și combinate cu aceeași impotență și incompetență miticească caracteristică în ce privește mari proiecte, același dezinteres pentru comunitățile din afara frontierelor - între cei 500000 de care pomenea Maniu atunci sunt și azi cei 380000 de olteni din Valea Timokului, dincolo de Kalafat, și la fel ca atunci sunt tratați acum de BukaIe - plus JAFUL PERMANENT, fiindcă regățenii sunt niște hoți și putori fără rușine, care trăiesc de 97 de ani doar furând de la ceilalți. Tot ceea ce există acum în BukaIe, și în celelalte orașe mari din Valahiya și Șoldova le-a făcut Ceașkă din ce a furat din Transilvania. Nu clasa politică de azi moștenită de la bolșevici e cauza stării Miticistanului.

   raspunde comentariului
   • http://adevarul.ro/cultura/istorie/dezbatere-historia-fost-atrasa-romania-razboi-mondial--8_573ebfd75ab6550cb81ed44a/index.html

    31 martie 2017 22:55

    Cozile-de-topor cu ajutorul cărora miticii au-pus-Iaba pe Transilvania nu s-au terminat cu unioniștii de căcat care s-au lăsat mituiți de Brătieni cu sume mari de bani din bugetul de stat al BukaIelui pentru a-i prosti pe ceilalți transilvăneni - peste 70 la sută dintre transilvănenii români de la 1918, CARE NICI NU VOIAU SĂ AUDĂ DE O UNIRE CU BALKANICII... Cam așa cum acum o lună sute de mii de fraieri erau pe străzi cu trikoloarili phanariote, scoși de Organili cu manipulări ordinare pe net, iar marea majoritate a populației era absolut indiferentă, sau ostilă celor din stradă ! Acum s-a dovedit cum, cu o minoritate gălăgioasă și agresivă, se poate schimba cursul în societate ! - să tolereze manevra ce ei, gașka unionistă, au făcut-o pentru avantaje financiare și politice, în frunte cu dobitocuI Maniu. Uite în clipul din titlu, la momentul 4_30, cum recunosc miticii că există informații despre cum au fost șpăguiți "unioniștii" ! ...iote, bre, cum apare adevărul la iveală în discurs cu "Transilvania MAI DEZIRABILĂ" - adică "erea" BOGATĂ și HARNICĂ, nu ca Bassarrabiya săracă și puturoasă ca și voi - și "investițiile" - adică ȘPĂGILE date dîn bugetul dă stat dă la BukaIe de Brătieni fruntașilor politici români transilvăneni ca ei să acționeze pă ascuns împotriva statului căruia trebuiau să-i fie loiali, Imperiul Austro-Ungar - urma să le "amortizați" din JAFUL CE A URMAT TIMP DE 97 DE ANI ! ...deci pedepsele cu închisoarea pentru unii dintre fruntașii politici transilvăneni n-au fost gratuite, ca urmare a "luptei" lor pentru "drepturi" - fiindcă românii din Transilvania aveau TOATE drepturile în Imperiu - ci au fost pentru TRĂDARE, ceea ce înseamnă că au fost date de unguri absolut justificat, la închisorile din Vacz și Logoș, unde ăia aveau regim de detenție specific unguresc, adică erau întreținuți de comunitatea proprie, rudele aveau acces la vizite, și unde DEȚINUȚII AVEAU LEGAL CONDIȚII CE AZI SUNT CONSIDERATE "STANDARD EUROPEAN", și PUTEAU SCRIE CĂRȚI ! ...condiții chiar mai bune în secolul XIX sau la început de secol XX decât le-au avut sau le au PE ȘEST Adriana Năstase, Miron Cozma, Voikulescu, Feneki, Beeekaly, privilegiații șpăgari din sistemul penistenciar miticesc dă căcat dă azi, dîn sekulu' două'ș'unu !

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design