Trump – preşedinte, rege sau clovn? (I) | OPINIE

de Ovidiu Maican , 19 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 16:01, 19 aprilie 2017
Trump – preşedinte, rege sau clovn? (I) | OPINIE

Bombardamentele din Siria au produs o surpriză aproape totală în ceea ce priveşte caracterul şi posibilele acţiuni viitoare ale lui Donald Trump. Surpriza este continuarea celei din noiembrie, victoria lui Donald Trump în alegeri. Actualul președinte american este atipic din multe puncte de vedere.

Dacă analizăm mai atent, această inversare a tuturor predicţiilor nu este chiar aşa de surprinzătoare.

Hillary Clinton şi Partidul Democrat au afişat un political corectness dus la -extrem (aproape uneori de extrema stângă, dar aproape întotdeauna de stânga), ca o continuare a ideilor lui Barack Obama.

Acest political corectness a exasperat o parte a electoratului, pe lângă faptul că nici doamna Clinton nu are un trecut chiar imaculat. Putem menţiona în acest context faptul că cuscrul soţilor Clinton (Edward Mezvinsky, fost congressman) a executat 5 ani de închisoare pentru comiterea unor infracţiuni federale.

Nu trebuie uitat nici faptul că în viaţa politică americană există cutuma alternanței a câte două mandate prezidenţiale. Singura excepţie de la această cutumă au constituit-o cele patru mandate ale preşedintelui Franklin Roosevelt.

Probabil un alt motiv al victoriei republicane din noiembrie este că electo-ratul s-a săturat de dinastii politice şi anchilozarea establishment-ului politic. Numai că Donald Trump a sărit în extrema cealaltă, încercând să dărâme tot, fără a avea nicio idee despre ce ar putea pune în loc.

El a pozat ca outsider, împotriva clasei politice clasice, şi a beneficiat de pe urma curentului antigloba-list, existent în Europa, ca şi în Statele Unite.

În prezent, Donald Trump depinde foarte mult de Partidul Republican, care îi poate pune bețe în roate. Un exemplu în acest sens este eşecul planului său de anu-lare a ObamaCare. Nu trebuie uitat faptul că liderii republicani l-au privit mereu cu reticenţă.

În Senat a avut mari dificultăţi în votarea lui Neil Gorsuch ca judecător la -Curtea Supremă, republicanii fiind nevoiţi să apeleze la opţiunea nucleară, un -artificiu procedural care a fost folosit o singură dată în trecut, în 2013.

Trump este avantajat şi de faptul că trei dintre judecătorii de la instanţa supremă au în jur de 80 de ani, ceea ce înseamnă că retragerea lor este apropiată. Dintre aceştia, doi sunt numiţi de Bill Clinton.

Dacă actualul preşedinte va mai numi încă trei judecători în actualul mandat, vor fi șapte judecători numiţi de preşedinţi republicani şi doi numiţi de preşedintele Barack Obama. Aceasta va însemna, în viitor, o Curte Supremă de Justiţie a SUA cu o agendă conservatoare sau chiar ultraconservatoare.

Mediul de afaceri s-a arătat reticent față de programul economic al noului preșe-dinte.

Izolaționismul preconizat inițial de Donald Trump este similar celui din perioada 1921-1933, când America era condusă de republicani și a ajutat mult economic URSS, deși nu aveau relații diplomatice.

Statele Unite au fost considerate o mare putere atunci când s-au implicat activ și masiv în politica internațională.

Cele 14 puncte ale lui Woodrow Wilson au contribuit în mare măsură la crearea României Mari după 1918.

Un mare dezavantaj al lui Donald Trump este totalul lui amatorism în domeniul politicii externe.

Ceea ce nu a înțeles el este că președintele nu poate face politica externă singur. Există aici mulți factori de configurare (Departamentul de Stat, Departamentul Apărării, National Security Council, grupuri de experți, think-tank-uri, grupuri de interese etc.).

În mai multe rânduri şi-a declarat admiraţia faţă de unii dictatori sau lideri autoritari (autocrați huligani, cum i-a caracterizat recent un comisar comunitar) gen Kim Jong-Un sau Vladimir Putin şi a încercat să le imite comportamentul. Ulterior, şi-a schimbat atitudinea cu 180 de grade. Se pune atunci întrebarea dacă a fost sincer în trecut sau dacă îşi schimbă foarte des ideile.

Situația este identică și referitor la opiniile lui despre China, Rusia, Coreea de Nord și NATO. Parcă s-ar fi luat după reanalizările stil Traian Băsescu. Un astfel de preşedinte nu prea poate inspira încredere.  

Comentarii

 • lili bulaesi

  23 aprilie 2017 19:46
 • mormonel

  20 aprilie 2017 16:38

  Unele aspecte relevate sunt corecte dar...... Preacuviosul Obama a stat ca mortul în păpușoi lăsându-l pe măcelarul Assad să omoare sute de mii de conaționali pe Putin se se șteargă la frunte cu garanțiile Sua și Uk acordate Ucrainei.Este adevărat că Trump nu are datele standard ale unui președinte american dar așa au votat americanii.Este imprevizibil dar asta poate fi un motiv pentru ca Putin,Assad sau Ardei umplut din Coreea de Nord să gândească mult mai atent la deciziile viitoare.

  raspunde comentariului
 • semnez cu degetul

  20 aprilie 2017 16:15

  Trump nu este atipic, este neserios. Asa presedinte al Americii pot sa fiu si eu, fara program electoral ca oricum nu se respecta, fara tinuta morala, fara valori sociale, ca oricum ma aduce pe calea cea buna sistemul. Ce rost mai are pozitia de presedinte in America atunci?

  raspunde comentariului
 • Tudor

  19 aprilie 2017 18:53

  Eu l-am votat pe Trump si am sa-l votez din nou. Toata haita din stanga americana, innebunita ca nu au ei presedintele, ca le sunt amenintate dragile lor idei de multiculturalism, de eco terorism si tot ceeace tine de political corectness, impreuna cu Europa care se balaceste in socialism si care i-a dat lui Obama premiul Nobel !?!, inclusiv unii dintre asa zisii lui aliati politici, dedulciti la viata comoda de la Washington, il ataca din toate partile pe Trumo, asa cum au facut si cu un presedinte cu care se aseamana, Ronald Reagan, care, dupa fiascurile politice anterioare, in urma carora America ajunsese de rasul lumii, a ridicat America din nou la statutul de mare putere, a inaugurat o epoca de bunastare in America si a schimbat definitiv mersul istoriei aducand marea Uniune Sovietica in sapa de lemn.God bless America!

  raspunde comentariului
  • @Tudor

   19 aprilie 2017 20:50

   Ca bine zici.Europa daca o mai tine asa cred ca se va balaci in islamism - unul dintre cei care au ajutat la asta este si premiantul nobel pt."pace".

   raspunde comentariului
 • Don ChiHotE de la Tralala

  19 aprilie 2017 12:34

  E o persoana de varsta a treia cu o inteligenta diabolica si o tinuta morala aproximativa, apartinand de mic clasei privilegiate, care va determina o schimbare. Posibil dupa terminarea mandatului sau actual. NU stim inca daca in bine sau in rau!

  raspunde comentariului
 • dorinteodor

  19 aprilie 2017 11:03

  analiza, cu tot regretul, este superficiala in unele locuri. schimbarea de orientare este mai degraba o calitate a oamenilor inteligenti. numai prostii ramin blocati in vre-o idee. iar trump cu IQ de 154 este probabil cel mai inteligent presedinte american a tuturor timpurilor. sa nu uitam ca toate institutiile statale americane manifesta fata de el o anumita ostilitate. deciziile se iau pe baza de informatii disponibile si este foarte usor ca o institutie statala ostila sa furnizeze informatii denaturare dar care vor fi folosite in luarea deciziilor. deocamdata eu vad un presedinte normal cum nu a mai avut america de cel putin 8 ani.

  raspunde comentariului
  • Liviu

   20 aprilie 2017 16:37

   O singura observatieTrump are un IQ estimat la 156 - 2 puncte conteaza, e cam cit au impreuna Obama Hillary

   raspunde comentariului
 • Sa fie lasat in pace!

  19 aprilie 2017 10:37

  Articole cu pretentie de analiza sunt destule. Este lipsa de decenta sa i se spuna clown! Deocamdata, cu piedicile care i se pun si cu criticile venite din diverse directii, inca nu a putut dovedi ce si cum va face! Cel mai bine este sa fie lasat in pace! Mai ales de neaveniti!

  raspunde comentariului
 • Dan

  19 aprilie 2017 10:34

  Pe Hussein Obama de ce nu la-ti facut clovn?Sau cu el sunteti political corectness!?

  raspunde comentariului
 • Dumitru Miron

  19 aprilie 2017 9:23

  Foarte corectă analiza. Sunt mai multe tușe la care ar trebui să se reflecteze cu atenție de către decidenții în materie de politică externă.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design