13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTehnici de manipulare marca Liviu Dragnea│OPINIE

Tehnici de manipulare marca Liviu Dragnea│OPINIE

Sari Saltuk Dede, o figură legendară a lumii turcice, propovăduitor al islamului în Balcani, este îngropat în Babadag, Tulcea. Se spune că mormântul său a fost descoperit însuși sultanul Baiazid al II-lea, în urma unui vis. Din secolele XIV – XV apar primele comunități stabile musulmane. În 1520 se construiește Geamia Emahan Sultan, din Mangalia, iar în 1610 Geamia Gazi Ali Pașa din Babadag. În secolul XIII își fac apariția în Dobrogea și tătarii, popor fără patrie, greu încercat de istorie și de prezent. Numărul românilor în zonă crește după 1878, anul unirii Dobrogei cu România.

Pentru dobrogeni, așadar, să trăiască lângă turci și tătari este o obișnuință. Este firesc. Și nu numai lângă ei. Zona veche a orașului Constanța este unică în România, pentru că nicăieri în altă parte nu veți găsi, într-un spațiu atât de restrâns, la distanță de câteva sute de metri una de alta, o catedrală ortodoxă, o biserică romano-catolică, o geamie și o moschee, ruinele unei sinagogi, pe care comunitatea celor 42 de evrei din Constanța o va reconstrui, dar și o biserică ortodoxă grecească, unică la rândul ei, pentru că nu are turle. Lângă ele veți găsi case-monument ridicate încă de acum două secole de bogații comercianți greci și armeni. Trăim, în Dobrogea, unii lângă ceilalți, de sute de ani, români, turci, tătari, greci, armeni, lipoveni, ruși, germani. Avem o istorie comună, suntem români, înainte de a fi altceva.

Liviu Dragnea a încercat o tentativă de manipulare când a propus-o pe Sevil Shaidehh pentru postul de premier. Toată această controversă din media, mai mult sau mai puțin artificială, privind religia lui Sevil Shaidehh, îi prinde bine din două motive. În primul rând, mută discursul pe teme false, religioase, în loc să îl concentreze pe abilitățile profesionale ale unei persoane care a stat mult timp în umbra lui Nicușor Constantinescu, omul care acum primește condamnare după condamnare. E mai savuros falsul subiect al toleranței la români (dacă veniți în Dobrogea vă veți convinge că e o temă falsă) decât o analiză aprofundată a rezultatelor din cariera domniei sale. Repet: rezultate. În al doilea rând, îi prinde bine lui Dragnea pentru că va putea spune, deși sper că nu se va întâmpla așa, că a încercat să găsească cel mai potrivit om în afară de el, dar că nu a reușit. Dacă trecutul doamnei Shaidehh este marcat de apropiere de un președinte de Consiliu Județean condamnat și cercetat în mai multe dosare câte am pot enumera din memorie, trecutul soțului pare să pună la îndoială serios posibilitatea ca doamna să fie premierul României. Să spui, în 2012, că în Siria nu se întâmplă nimic, să nu vezi morții de pe străzi, să investești în imobiliare în timp ce țara se transformă în cimitir și ruină, să susții regimul lui Bashar al-Assad știind toate acestea, știind și ce s-a întâmplat în timpul tatălui acestuia, Hafez al-Assad, poate fi o piedică serioasă în nominalizarea lui Sevil Shaidehh. Nu faptul că e de religie musulmană.

Liviu Dragnea nu vrea să renunțe prea ușor la postura de primadonă. Un om care folosește atât de des pronumele personal la persoana întâi singur nu va ceda ușor scena. Nu cred că am auzit vreun politician spunând mai des ”Eu”. ”Eu am decis”, ”Eu am hotărât”, ”Eu consider”, etc. Pluralul ”noi”, semn al democrației, chiar și într-un partid, pare un neologism care nu s-a strecurat încă în vocabularul președintelui PSD, premierului politic, deputatului de Teleorman.

Nu avem de-a face cu nici un secret: Liviu Dragnea vrea să fie și premier politic, și de facto. A spus-o la câteva secunde după ce a nominalizat-o pe Svehil Shaidehh, printr-un singur cuvânt, pronunțat apăsat: ”Deocamdată”. Cred că avem de-a face cu o scenetă pusă în scenă, sub privirilor unor pesediști care dau mut și aprobator din cap, cu o Sevil Shaidehh în rolul de figurant, pentru ca acest ”deocamdată” să devină ”cât mai curând”.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă