20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialTaxa auto sau de trei ori dispret pentru contribuabil

Taxa auto sau de trei ori dispret pentru contribuabil

Eu pot sa inteleg ratiunea care a justificat triplarea taxei auto, insa nu pot accepta dispretul autoritatilor fata de contribuabili, care se vede cu ochiul liber in haosul creat in fata ghiseelor unde se plateste birul.
Las la o parte faptul ca triplarea taxei auto pentru masinile second-hand cumparate din strainatate este o masura protectionista si, ca orice tentativa de a proteja un domeniu, calca in picioare alte interese. De data asta, interesele asa-numitei industrii auto interne, care include si dealerii de masini produse in halele Citroen, de pilda, cer vamuirea la sange a automobilelor cumparate din targurile second-hand din München, printre altele. Scopul masurii protectioniste este salvarea a zeci de mii de slujbe ale romanilor care lucreaza pentru Dacia Renault. Patronul francez a jucat deja tare si a inchis, deocamdata temporar, uzina din Pitesti.

 

Daca nu actioneaza statul pierde pe mai multe planuri, inclusiv la capitolul incasari la buget din veniturile salariatilor si din profitul firmelor auto. Insa, aplicata, masura doare, loveste brutal, deoarece autoritatile uita mereu ca traiesc intr-o tara in care romanul mediu este sarac si ca atare, va dori sa cheltuie cat mai putin pe masina sa, pe care o vrea cat mai buna. Solutia masinilor second hand satisfacea simultan atat buzunarul subtire al romanilor, cat si nevoia fireasca de a conduce o masina, chiar folosita, pe care nu isi va permite poate nicodata sa si-o cumpere prin programul Rabla.

Guvernul a intrerupt astfel visul individual al romanilor care doreau si ei sa conduca o masina nemteasca. Primul viciu al triplarii taxei este, in opinia mea, acela ca nu anunta un interval de timp in care sa se aplice majorarea, deoarece ceea ce este incorect si protectionist nu poate dura o vesnicie. Dar marea problema a momentului este dispretul cu care Ministerul Finantelor si Guvernul isi trateaza stapanii-contribuabili. Este halucinant faptul ca sefii Guvernului anunta pe tot romanul ca taxa se va aplica incepand cu 15 decembrie, insa functionarimea s-a grabit sa publice reglementarea in Monitorul Oficial cu o saptamana mai devreme. Ca rezultat, miile de romani care se grabisera sa mai prinda ultimul val cu inmatricularea netriplata s-au trezit ca n-au bani pentru factura cea noua, inmultita cu trei.

Mai mult, existau romani care-si cumparasera masini vechi din strainatate inca inainte de discutarea si aprobarea triplarii de taxe. Ei n-au nici o vina ca nu pot folosi acum o masina deoarece n-au cum s-o mai plateasca o data, caci taxa urca pana la egalitate cu pretul autovehiculului second-hand.
Nicaieri in lumea civilizata nu cred ca un guvern isi permite sa introduca peste noapte un bir si sa-i pacaleasca pe oameni, lasandu-i sa inteleaga ca vor mai avea la dispozitie cateva zile de respiro pana la aplicara lui, pentru ca in final sa-i execute cu o saptamana mai devreme. Acest gest arata nu numai dispret si indiferenta fata de contribuabili, ci si incompetenta si neprofesionalism la nivelul institutiilor care au gestionat taxa. Haosul este si mai periculos deoarece este foarte posibil ca vina sa nu apartina unui vremelnic ministru de Finante, ci unor functionari incompetenti, care n-au inteles ce fac, insa care ne pot chinui si in viitor.

Cele mai citite

Deficit bugetar în creștere: 81 miliarde lei în primele opt luni din 2024

Ministerul Finanțelor a publicat vineri datele privind execuția bugetului general consolidat pentru primele opt luni ale anului 2024, evidențiind un deficit bugetar de 81...

Verdict dur pentru Rodri! Cât va lipsi mijlocașul lui City

Pep Guardiola a confirmat absența lui Rodri pentru tot restul sezonului, după o accidentare gravă suferită în derby-ul cu Arsenal. Rodri, mijlocașul central al echipei...

Postecoglou nu e supărat pe Drăgușin după eliminare!

Antrenorul lui Tottenham nu este supărat pe internaționalul român, după eliminarea rapidă. Radu Drăgușin, internaționalul român în vârstă de 22 de ani, a avut un...
Ultima oră
Pe aceeași temă