Tavanul căzut în capul lui Iohannis, al lui Dragnea-Tudose-Pop şi în capul nostru, al tuturor | OPINIE

de Răzvan Orășanu , 17 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 08:06, 17 octombrie 2017
Tavanul căzut în capul lui Iohannis, al lui Dragnea-Tudose-Pop şi în capul nostru, al tuturor | OPINIE

România a trecut de cele câteva zile obligatorii în care se ţin discursurile sforăitoare obişnuite. E o huruială care sună precum carburatorul unui autobuz comunist, o rată din aceea ruginită, nenorocită, care pârâie din toate încheieturile şi scoate un fum înecăcios. „Educaţia, prioritate naţională”, „România educată”, „Succes tuturor în noul an şcolar”, „Faceţi o facultate ca să reuşiţi în viaţă”. Pârrr-pârr-pârrr şi fum cât cuprinde, îneacă toată România.

Într-o altă parte din aceeaşi ţară există cel puţin două şcoli pe la care nu a trecut nimeni. Şi nici nu le-a pomenit cineva, ele nu există în discursurile despre educaţie, probabil că elevii de acolo sunt ai nimănui. Prima este în Rahova. Se numeşte 141 şi este celebra şcoală unde tavanul verde de mucegai a căzut într-un final. Era să cadă în capul celor 100 de elevi şi câţiva profesori care folosesc coridorul respectiv. Ca să fiu şi mai concret, poate printre elevii sau profesorii care se plimbau zilnic pe sub tavanul prăbuşit o fi şi vreun sibian, vreun brăilean sau vreun maramureşean. Sau măcar vreun profesor de fizică. Tavanul. Căzut pe jos, zdrumicat, intoxicaţia de praf împânzind şcoală, un semn scris cu pixul - „Acces Interzis” - şi în fundal, prăbuşite, resturi de fiare contorsionate, ciment şi bucăţi de var. Școala românească, anul 2017. Iar dacă o şcoală prăbuşită fizic nu mai mişcă ţara şi nu mai mişcă nici potentaţii zilei, de ce să ne mai întrebăm retoric de ce nu sunt reacţii când se prăbuşeşte moral sau ca nivel educaţia? Fostul ministru Pavel Năstase mi-a dat dreptate, „asta este starea educaţiei astăzi”, a spus în faţa a 200 de dascăli, inspectori şi elevi prezenţi la Conferinţa Naţională de Educaţie.

În orice ţară din lume, ar fi intrat toată lumea în alertă de gradul zero. S-ar fi buchisit toate reglementările, s-ar fi demarat investiţii. S-ar fi descoperit că 30-40% dintre şcoli nu au aviz de incendiu. S-ar fi declarat o ruşine naţională faptul că peste o treime dintre copii nu au experienţa de a trage apa la closet nici măcar la şcoală. S-ar fi declarat o prioritate naţională şcolile care nu au canalizare şi apă curentă. Vorbim de o ţară în care problema se poate rezolva cu mai puţini bani decât semnează un ministru al Dezvoltării într-o zi pentru baronime şi pentru drumuri judeţene între niciunde şi nicăieri.

Iar în ce priveşte Şcoala 141, cercetările ar mai fi arătat şi alte lucruri interesante. Că există un împrumut BEI pentru 113 unităţi şcolare care trebuia finalizat în Bucureşti din 2008, că valoarea lui era de 233 milioane de euro, că după amânări (gen HCMB 226/2013) şcoala trebuia reabilitată cu o jumătate de milion de euro, că licitaţia a fost câştigată de o firmă din Buzău, că durata din contractul nr. 76208/25.04.2009 era de 365 de zile şi că trebuiau reabilitate două clădiri vechi şi o clădire nouă, ba şi o sală de sport. Pachetul 8, cu cinci loturi. Că, deşi tavanul a căzut şi reabilitarea e de mântuială, în scripte totul e bine şi frumos de zici că e vară afară. Cei un milion de lei cheltuiţi sunt cică cu socoteală, chiverniseală şi dichis. Că hora unirii incompetenţei cu lăcomia şi hoţia merge bine de tot şi că noi tot nu recunoaştem unde sutem.

Al doilea tavan a căzut pe tăcute acum vreo două săptămâni la Şcoală Gimnazială Octavian Goga din Deva. Ştirea a avut 321 de cititori pe Mediafax.ro înainte de a dispărea rapid. Singura mai afectată a fost o doamna profesoară care, citez din ce spun cei de la ambulanţă, „a suferit un traumatism cranian şi o lovitură la braţul drept”. Nu ştiu care era materia pe care o predă profesoară, ştiu doar că e vorba de o bucată de tavan de aproape doi metri care i-a aterizat în cap.

Oare ce fel de societate suntem dacă dăm mai mare importanţă unei ştiuci de pe lacul Belina decât unei profesoare căreia i-a aterizat tavanul în cap, la oră? Oare ce viitor avem dacă pe la cei 325 de elevi din Deva nu a trecut nimeni să se intereseze de ceva? Şi oare de ce ne mirăm când societatea se prăbuşeşte în mocirlă, din moment ce profesorii părăsesc şcolile atunci când prăbuşirea unui tavan dintr-o şcoală devine o ştire măruntă?

Să nu vă bucuraţi că am zis de preşedinte, premier, ministru. Tavanul educaţiei naţionale ne-a căzut tuturor în cap. Nu de azi, de ieri, de mult, de ani de zile. Este tavanul nepăsării noastre de 27 de ani. Tavanul lipsei de investiţii, al proastei gestiuni, tavanul nepăsării.

Școala românească a arătat semne de prăbuşire de când am avut 40 de licee cu rată de promovabilitate 0% la bacalaureat. Însă acum e fizic, e palpabil, e clar. Iar ministrul Educaţiei doreşte, probabil, să ne salveze cu manualele lui pentru yachting, kaiac-canoe şi patinaj viteză. Tavanul prăbuşit nu e „la alţii”, nu e „în cartierul rău famat”, este la noi. Copilul crescut la şcoala nepăsării unde tavanul se prăbuşeşte ne va deveni vecin mâine, votant poimâine şi plătitor de pensie răspoimâine. Iar acolo unde într-o şcoală românească se prăbuşeşte un tavan, în liniştea nepăsării noastre, speranţa zace, zdrobită şi zdrențurită, sub dărâmături.

P.S. Îmi întrerup momentan articolele publicate în “România liberă”, voi continua însă să scriu pentru Contributors.ro. Prezenţa mea aici este urmarea unei înţelegeri respectate la virgulă de Sabin Orcan şi Răzvan Chiruță, respectiv totală independență editorială. Niciun articol nu a fost modificat vreodată, niciun articol trimis nu a rămas nepublicat. De revenit revin doar dacă am încrederea că cineva poate garanta continuitate în această privinţă. Vă mulţumesc tuturor, mai ales celor care s-au oprit fie şi asupra unuia dintre cele 40 de articole scrise de la începutul anului. Nu voi spune nimic suplimentar în public pe acest subiect, consider că e mai decent şi mai înţelept aşa.

Loading...

Comentarii

 • Razvan Orasanu

  29 octombrie 2017 18:09

  Pai si nu se poate spune la fel despre toti cei care scriu editoriale la ziar? Treaba evident ca merge inaine si fara editorialisti. 80 de privatizari insa in 2006 nu se faceau fara sa pun umarul. Un sfert de miliard de dolari nu se colectau ,o cincime din toate datoriile Bancorex recuperate vreodata de statul roman. Electroputere nu era privatizata. Si asa mai departe.....Iar eu cel putin am tras un semnal public legat de tavan, in conditiile in care nimeni nu face asta, dvs, concret ce ati facut, in afara de a-mi spune ca nu e nimic grav sa iti cada tavanul in cap? Poate ii spuneti profesoarei de la fata locului. Dar nu, dvs. preferati sa va luati la "tranta" cu cineva care semnaleaza public anumite lucruri, poate asta e o activitate care va poate umple viata de sens, nu stiu....Cert este ca e si ultimul editorial, deci daca ati fi citit P.S.-ul pana la capat ati fi si observat ca deocamdata nu am sa va "mai deranjez" Iar daca nu va plac articolele mele, aveti altelele cu sutele....Sunt scrise de oameni care se considera atat de importanti incat nici mcar nu va vor raspunde vreodata, cum fac eu.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  24 octombrie 2017 16:53

  Am citit cu real amuzament scriitura dvs. La urma de tot, va spun ca in afara de barfa politica lejera, n-am sesizat nimic consistent in articolele dvs. In chestiile grele, inclusiv de educatie, bajbaiti. Prin simplul motiv ca n-aveti nimic de-a face cu lucrurile de care v-ati ocupat. Nu stiu de ce "experienta profesionala" vorbiti, N-am auzit de vreo realizare majora, care v-ar purta numele. Iar cu Revista Nature mai ganditi-va, daca chiar a meritat deranjul. In fine, io va suspectez ca va place politica foarte tare, iar asta nu-i de bine. Politica, distinse domn, ar trebui sa fie un sport al aristocratilor, nu un mod de castigat existenta. Dumneavoastra n-ati pus tavanul cazut la loc, ci v-ati lamentat pe seama lui. E plina Romania de bocitoare la catafalc, una in plus nu impresioneaza pe nimeni. Uitasem s-adaug, aveti niste lacune nasoale in cultura generala, care se vad cu mare stridenta. Cu sau fara articolele dvs, inclusiv pe politici publice, treaba merge inainte.

  raspunde comentariului
 • Razvan Orasanu

  23 octombrie 2017 2:51

  Fiarele cred ca au loc la gradina zoologica, in jungla, in alte parti. Nicidecum in spatiul public. Este o calomnie sa spuneti ca nu am ocupatie avand in vedere experienta mea profesionala. Experienta si notorietatea mea este in domeniul economic unde sunt recunoscut de societate si in domeniul educatiei unde sunt autorul unui manual de politici publice in educatie pe care il gasiti foarte usor pe Google. Jignirile nu isi au locul. Tavanul il puteti viziona la fel cu un simplu search Google images, vi-l puteti imagina in capul dvs daca spuneati ca va zugraviti bucataria si stiti ca nu e asa de grav. Cat despre interese, habar n-am despre ce vb. In clar, care interese?! Este ultimul meu articol pe RL deocamdata, am scris peste 400 de articole pe diverse teme si da, multe sunt pe tema educatiei. Ca de pilda articolul citat de Nature care a fost cel care a condus la demisia unui ministru. Iata busola. In rest, curcani croncanitori....

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  21 octombrie 2017 15:07

  Va dau asigurari ferme ca atunci cand voi vedea articole oneste, scrise in cunostinta de cauza, care sa probeze o buna cunoastere a domeniului, oricare ar fi el, atacurile mele vor inceta. Inclusiv bazate pe o experienta indelungata, in domeniul in care gazetarul are pretentia sa se ocupe. Insa, daca miros politruci, cu interese necurate, devin fiara.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  21 octombrie 2017 14:57

  Maestre fara ocupatie si fara busola, va salut. V-am rugat frumos, gasiti-va o ocupatie pe masura studiilor dvs, in zona CERTA, cu utilitate sociala. Acumulati experienta, notorietate in domeniul in care profesati. Ajungeti sa cunoasteti un sistem, oricare doriti. Cum ar fi educatia, sanatatea, justitia, apararea nationala, cercetarea stiintifica etc. Iar dupa ce ati facut chestia asta, altcumva decat in zona barfei politizate, cu siguranta, scriitura dvs va capata si o oarecare consistenta. Altiminteri, iar o sa ajungeti sa plasati revolutia industriala in secolul XVIII, sa decretati ritos ca "Romania Moderna s-a facut prin secularizarea averilor manastiresti", ori sa bateti cu gratie campuri inverzite, despre tavane, curriculum si manuale de cai verzi pe pereti. Am dovada, scripta manet. De aia spuneam ca curca, care a dovedit ca s-a dezis de curcanisme si curcisme de Boston, ar putea deveni, intr-o zi, pasare serioasa. Asta e concluzia, tot in opinia mea.

  raspunde comentariului
 • Razvan Orasanu

  20 octombrie 2017 5:52

  Firul de praf. Curcanii zic eu ca scriu pe forumuri, cu clabuci, cu ura si fara rusine. Faptul ca transferati experienta zugravirii apartamentului propriu la tavanul unei scoli tragand incredibila concluzie ca tavanul nu are cum sa te omoare, va descalifica. Priviti doar pozele de la scoala 114 si imaginati-va sub daramaturi, cred ca nu doar ati pomeni sfintii, ci ati avea posibilitatea sa ii intalniti in direct, acolo sus. Asta este concluzia, in opinia mea.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  19 octombrie 2017 9:47

  httpwww.gandul.infointernationalpolitia-din-boston-se-confrunta-cu-un-fenomen-bizar-gasti-de-curcani-salbatici-au-invadat-orasul-si-ataca-persoanele-16773912

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  19 octombrie 2017 9:43

  Am zis-o de mii de ori, repet - cunosti calitatea omului dupa scriitura. Acolo vezi ce are in cap, ce a studiat, ce va deveni el, cu timpul. Spre exemplu, du-te la lege, sa vezi cum functioneaza masinaria manageriala in unitatile bugetare. Cine asigura banii, iar daca pica tavanul in cap, ce anume n-a functionat. Pentru cineva care si-a renovat singur apartamentul, ar trebui sa fie clar ca 1-2 cm. de tencuiala, din tavan, n-au cum sa te omoare, ci sa te faca sa pomenesti toti sfintii din calendar. Intre noi fie vorba, daca io as fi fost intr-o scoala si mi-ar fi picat tanavul in cap, va spun, fara mila si regrete, ca invineteam dosul directorului cu jordia, sa nu mai poata sta pe scaun doua saptamani, indiferent de consecinte. In rest, omul asta bate campii. Amesteca curriculum, management, baroni, conferinte, Johannis - Dragnea - Tudose, vai de mine ce-i in capul lui. Bate campii. Peste tot, in lumea civilizata, unui gazetar i se incredinteaza articole din zona lui de specializare, in care probeaza o anumita cunoastere. Concluzionez si io, pe masura "expertizei" probate in articol, ca in Boston, bande de curcani salbatici ataca oamenii de pe strazi si le ciupesc si le zgarie animalele de companie. Iar statul de drept din Massachusetts e disperat din cauza asta. Urmeaza articolul cu curca angajata la Institutul de Studii Populare, pe post de analist si elaborator de strategii in politici publice. E o curca buna la suflet, care s-a dezis de curcanii - golani de la Boston si s-a decis sa devina pasare onorabila.

  raspunde comentariului
 • Adevarat, dar fara obiectivitate!

  17 octombrie 2017 20:32

  Articolul prezinta adevarul dur privind starea multor scoli din tara. Lipseste insa obiectivitatea. In intreg articolul nu poti gasi macar o minima aluzie la vestitul "program de guvernare", care promite sa ne duca spre bunastare si fericire. In schimb, n u lipsesc micile tachinarii la adresa Presedintelui, fost profesor de fizica. Este o practica veche, aceea de a acuza pe altii, pentru ca nu indraznim sa nu vrem sa ii acuzam pe cei care merita. Ce a promis PSD, inca de inscaunarea lui Ponta? Ca va remedia problema scolilor si spitalelor din tara, neglijate - ziceau pesedistii - de gca au fost uvernul Boc. Acuma zic ca a fost neglijat si de efemerul guvern tehnocrat. Ce au facut pesedistii, de cand s-au instalat la putere, acum 10 luni? Cum de nu au folosit un ban macar, din bugetul existent si din cele 10 miliarde de euro luate imprumut, in 9 luni de guvernare? O fi intr-o oarecare masura vinovat guvernul Tudose, care insa trebuie sa execute exact ceea ce i se dicteaza prin "programul de guvernare". Acela care lasa sa ne cada tavanele in cap !!!!!

  raspunde comentariului
 • DG Chmilevschi

  17 octombrie 2017 12:43

  Si care e traba presedintelui in treaba asta, cand pentru aceste probleme se aloca fonduri si exista jdemii de salarii frumoase in diferitele institutii care ar trebui sa se ocupe de asta? Si de ce nu trebuie sa ne intereseze Belina, cand avem acolo implicat un fost ministru al Muncii PROTECTIEI SOCIALE, etc? De ce sa nu intereseze ce ministri au adus tara acolo unde este acum? Sa nu pomenim nici de genunchele guvernului, poate? La urma urmei, de cinece ar trebui sa ne ocupam, daca nu de guverne si institutiile din subordinea acetora? Presedintele supervizeaza contracte si folosirea banilor europeni, cumva? Si cand se ratoieste presedintele, cam cine il baga in seama? Asta e starea lucrurile sub dominatia PSD , indifrent cine ar parea ca este la guvernare. Majotitatea parlamentara e pesed plus acolitii si oportunistii de ocazie de la inceputuri- sau va faceti ca nu stiti?

  raspunde comentariului
 • ruman verde

  17 octombrie 2017 10:57

  Pai, domnule Orasamu, dupa scris pareti asa, mai sorosist. Judecand dupa articolul ce ne-a fost dat sa-l citim ieri in RL, nu prea mai sunteti pe "linie". Succes in ceea ce veti face in continuare!

  raspunde comentariului
 • Ecce Kurrupt

  17 octombrie 2017 8:50

  Tavanul ca tavanul dar bine că masa tăcerii stă în picioare și avem cine să ne împărtășească preskuru, altfel ce mai înbuci?

  raspunde comentariului
 • Azor

  17 octombrie 2017 8:27

  In epoca de aur, unul era intrigat ca e respins sa faca doctorat. I s-a explicat ca nu excelenta profesionala si stiintifica este ceruta, dar se urmareste creearea unei elite comuniste fidela dictatorului si capabila sa asigure peste generatii conducerea de catre PCR.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design