Spania a pierdut Catalunya, indiferent de referendum | OPINIE

de Sabin Gherman , 03 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 08:06, 03 octombrie 2017
Spania a pierdut Catalunya, indiferent de referendum | OPINIE

De ieri, românii pot răsufla ușurați: nu mai au cel mai prost guvern din Uniunea Europeană - o lume întreagă a putut să vadă cum premierul spaniol și-a dat foc la țară.

O să spună unii că referendumul din Catalunya era ilegal – bine: să nu comentăm deciziile justiției spaniole, dar, dacă Madridul are dreptate, oare nu era mai sănătos să lase Barcelona la urne și apoi, indiferent de rezultat: ”v-am spus de la început că nu e legal și nu poate fi luat în seamă!” – și aveai de partea ta și rezultatele referendumul precedent, cel al lui Artur Mas.

Nu te atingi de dreptul de vot al oamenilor, te războiești cu politicienii. Spania nu e Turcia, să arunci poliția împotriva manifestanților – Spania e membră a Uniunii Europene, produs istoric prin excelență al negocierii. Doar că aici cine explică de ce două decizii ale Tribunalului Constituțional, din 2010 și 2016, au restrâns autonomia regiunii, când subsidiaritatea e un principiu de bază în Uniune? Ce nu era bine în însorita Spanie de a trebuit să dai cu bățul prin gardurile catalanilor? Bastoanele polițiștilor au arătat unei lumi întregi, live, cine e opresorul, ocupantul, răul – și colac peste pupăză, unii din eșalonul doi al guvernării anunță că vor închide școlile catalane și vor interzice limba catalană. Din acest punct de vedere, socialiștii spanioli s-au dovedit mult mai atenți cu aspirațiile și atitudinile regionale.

Negocierea  era soluția simplă și la îndemâna tuturor, dialogul e mai rentabil decât o mie de săbii. Până la referendumul de duminică, catalanii erau împărțiți, jumătate pro, jumătate contra independență; acum, după tentațiile franchiste ale lui Rajoy, catalanii privesc Madridul ca pe un opresor. Dacă ar fi știut un pic de istorie, Rajoy ar fi luat seama că nemulțumirile catalanilor împlinesc azi-mâine o sută de ani; și, totuși, a ales să internationalizeze conflictul. 

Ziua de 1 Octombrie va intra în istoria Catalunyiei, va fi renașterea unei națiuni – cu stat sau fără stat, acum sau mai târziu; nici nu mai contează rezultatul referendumului.

Premierul spaniol, dacă gândea, avea o tolbă de contraargumente: independența Catalunyei nu înseamnă doar steaguri și bucurie pe străzi, ci și ieșirea din Uniunea Europeană, iar ieșirea asta are consecințe directe: taxe vamale, vize, dileme economice și politice de esență. Ce monedă să mai circule în noua Catalunya? Euro? Păi noua țară nu e mai membră a UE și a zonei euro. Și dacă vrea să revină în UE, aici va trebui unanimitate – va vota Spania pentru reprimirea fiilor risipitori? Noua țară vrea și în NATO? Acceptă catalanul să stea ore în șir la vamă pentru o vacanță în Italia sau Franța? Câte firme străine, deci și spaniole, nu?, mai acceptă să rămână în Catalunya dacă asta înseamnă taxe și birocrație în plus? Ce faci cu firmele catalane care exportă în Uniune? Ce faci cu catalanii care sunt adepții autonomiei fiscale, dau nu și ai separării? Merită să dinamitezi construcția europeană, spre bucuria tuturor concurenților globali? Și altele și altele – întrebări care vor veni după minunea de trei zile.

Rajoy avea și precedentul Quebecului – acolo s-a negociat, s-a ajuns la o agenda comună a marilor oportunități și toată lumea a cîștigat. Da, oferind Quebecului mai multă autonomie, au câștigat toți canadienii. Doar că acolo statul a înțeles: centralismul e la fel de neproductiv ca separatismul.  Și că separatismul e un efect al centralismului, nu o hachiță venită peste noapte. Și dacă nu avea habar de Quebec, măcar de modelul franchist putea să țină seama Rajoy – că-l știe! - și să evite deriva asta autoritară. Dacă mai treceau și de prefața unui manual de istorie, guvernanții de la Madrid înțelegeau că un popor cu o istorie de o mie de ani, cum e cel catalan, nu renunță atât de ușor la atitudini identitare. Nu poți obliga un popor să uite – poți să-i spargi capul, să-i dai cu bastonul peste mutră sau să-i furi buletinul de vot; și tot nu uită, furia ta va fi victoria lui.

Până la urmă, catalanii cer de nouăzeci de ani autonomie financiară, adică să se autogospodărească – există asta în dreptul international, există acum și în Carta ONU (spre deosebire de separare – după sperietura cu Ucraina); subsidiaritatea e recunoscută ca fiind un motor al dezvoltării.  Autonomia nu e refuzul de a plăti taxe sau lipsă de solidaritate; dimpotrivă: diferența e că taxele merg către chestiuni concrete și nu permit statului să fie risipitor. Cât costă politica externă? - poftim partea mea. Dar armata? - poftim partea mea. Pentru tot ce înseamnă prioritate națională, provocare națională sau oportunitate națională, poftim și partea mea. Sunt regiuni mai sărace? Nicio problemă, negociem o taxă de solidaritate interregională care să regleze, împreună cu fondurile europene, diferențele flagrante și să aducă pe cei săraci la nivelul celor mai bogați. E simplu dacă înțelegi că centralismul face exact invers: aduce pe cei mai bogați la nivelul celor mai săraci. Autonomia asta rezolvă: depresurizează – cu condiția ca elitele să înțeleagă timpul istoric și să-l regenereze în beneficiu public. Plus, să mai înțeleagă că istoria e vie și evoluează – și de aici o dilemă din care elitele (sic!) nu vor să iasă: dacă nu accepți modelul medieval al stătulețelor, de ce impui iacobinisme de secol 19?

Și musai de spus: pentru construcția europeană, buboiul e cam peste tot: regiunile, fie sărace, fie bogate, nu pentru stat mai dau bani – statul însemnând școli, spitale, autostrăzi, politica externă, armată, birocrație fluidă, politici publice etc. - ci o bună parte din fonduri se duc spre nevoile electorale ale capilor statului. Populismul are costurile lui, politicienii merg mai des la show-uri decât la bibliotecă și știu exact din ce buzunar să ia portofelul.

Vulcanul din Catalunya mugește peste tot în Europa, doar că nu peste tot s-a copt lava; cam peste tot unii s-au săturat să muncească pentru alții, cam peste tot oamenii se întreabă cât costă, până la urmă, statul, și cine i-a dat puterile astea absolute – și între timp liderii politici parcă-s din ce în ce mai proști și mai fără viziune. Se poate mai rău? Da, se poate:  vor strange șurubul, invocând precedentul catalan - oamenii vor trăi mai prost, dar politicienii vor aprinde și mai multe chibrituri lângă benzină, urlând că ia foc țăr’șoara.

 

 

Comentarii

 • Costin Stefan

  07 octombrie 2017 12:34

  DNA SA SCOATA TARA DIN GHEARELE BANDITILOR ! Actuala conducere a SRI a luat niste masuri pozitive de curatire, si s-a angajat sa nu se mai amestece in treburile Justitiei. DNA este libera deci sa aresteze pe Dragnea si Tariceanu , pentru a elibera Romania de ocarmuirea a doi megainfractori nerusinati, care au adus prejudicii tarii de sute de milioane de euro, cu Tel Drum si respectiv cu afacerea STERLING. Trebuie urgentata arestarea celor doi pucisti, care se straduie de la inceputul anului, in mod neintrerupt, sa aduca JUSTITIA sub ordinele PSD, si care deja sunt ajutati de CCR si multi magistrati sa-si atinga acest tel. Trebuie avute in vedere si atacurile CCR si ale ministrului Tudorel Toader impotriva conducerii actuale a DNA, precum si eliberarea din puscarii, zilnic si pe spranceana, a politicienilor condamnati pentru marea coruptie. DNA poate sa ne scape de banditii Dragnea si Tariceanu, care ne indeparteaza de SUA si UE, de increderea aliatilor nostri si , in mod deosebit, de NATO. Nimeni nu a lovit cat Tariceanu in Justitie, mai ales in DNA. Nimeni nu i-a impiedicat pe Basescu si pe Iohannis sa-si exercite mandatele prezidentiale cat a facut-o cu nerusinare Tariceanu, care are si pacatul ca a dat petrolul si gazele de la Ins. Serpilor firmei STERLING, pe spaga. Nmeni nu a escrocat statul, cum a facut Dragnea cu Tel Drum, cu Hotelul Turris, cu Ins. Belina, cu CAP-ul din Salcia, cu restaurantele si magazinele din Tr Magurele pe care le-a luat cu japca in 2005, cu milioanele de euro sifonate de la Ministerul Dezvoltarii la Tel Drum, cu afacerile dubioase din Brazilia, unde credem ca si-a ascuns milioanele de euro in conturi bancare. Nu trebuie lasata tara, in continuare, pe mana acestor doi megainfractori, pe care ii banuiesc implicati si in savarsirea unor acte de inalta tradare.

  raspunde comentariului
 • Paul Visoianu

  05 octombrie 2017 16:50

  Incerc din nou sa-mi spun parerea-comentariul meu precedent fiind inlaturat probabil de dl. Gherman. Spuneam ca Spania nu a pierdut nimic. Cine a pierdut sunt propaganda antieuropeana ruseasca si micile vagauni nationalist-xenofobe ale Europei. Chiar daca prin absurd, Catolonia sau Flandra ar deveni "independente", UE nu le-ar primi decat poate in 20-30 de ani. Astfel aceste vagauni nationalist-xenofobe ar deveni CERSETORII Europei pentru mult timp.

  raspunde comentariului
 • valeanu

  04 octombrie 2017 23:39

  Pacat se scrie mult fara nici o temelie istorica. Nu politicieni si nationalisti spun adevarul. Istorici care si demonstreaza cu documente pot prezenta istoria reala si nu legende!

  raspunde comentariului
 • eclipsa

  04 octombrie 2017 22:11

  Viziunea, gandirea si anvergura.Astea sunt diferentele dintre un om cu gandire mediocra ,superficiala, fara pic de viziune si un om capabil sa lase ceva in urma, sa ramana in istorie. Stie cineva cum s-a format Germania? Cine a unit Germania a facut cumva vreun referendum pe undeva ? Existau cateva oras stat , la acea vreme , orase ce nu au fost nicidecum de acord sa se integreze in noul stat format . Putem spune ca Bismarck a fost un geniiu ? Putem face asta cu prisosinta. Bismarck nu a umblat cu referendumuri si jumatati de masura, cum face Sabinel astazi .Bismarck a unit sa zicem asa ,Germania cu sabia si tunul. Cine s-a opus ,a platit cu viata. Regreta vreun neamt asta , astazi ? Reunificarea Germaniei dupa caderea cortinei de fier, putea avea voci de genul celei lui Gherman . De ce sa dam bani alora din est care nu produc. Cine produce sa si cheltuie. De ce sa-i tinem pe puturosii din est, etc etc . Centralismul german se manifesta mult mai puternic decat cel din actuala Romanie. Dar gandirea ingusta a unui individ ca Gherman si sleahta de aurolaci care behaie mecanic lozinca retardata a acestuia nu poate gandi decat prin diviziune in micro, diviziune dictata de interesul financiar. Si nu in ultimul rand de ura sa viscerala fata de acest neam Cum era sloganul in 1990 ? Cine sta 5 ani la rusi nu poate gandi ca Bush . Cine este membru PPMT, nu poate gandi si avea viziunea economica a unui neamt ! Dovada a imensei ipocrizii si imposturi a lui Gherman , sunt masurile permanente de centralizare luate de guvernul de la Budapesta. Asta in timp ce dansul, urla de zor ca trebuie sa descentralizam si sa regionalizam. Interesul Germaniei este sa aibe in jur state cat mai mici si cat mai dependente Situatia este mult prea complexa pt a putea fi cuprinsa intr-un comentariu. Sa amintim totusi ca asa zisa regionalizare, a fost inventata de nazisti, tocmai pt a putea manipula mult mai usor statele vecine, supuse deja Germaniei. Nu are nici o legatura dezvoltarea economica cu regionalizarea. Ba dimpotriva, studiile Uniersitatilor din Roma, Norvegia, Belgia, etc, au aratat ca regionalizarea este un prilej de dezvoltare al coruptiei de tip mafiot. In final, amintesc ca Norvegia, nu este deloc regionalizata, ba dimpotriva a renuntat definitiv la regionalizare dupa consultarea unora din studiile amintite mai sus. Norvegia are exact centrallismul actual al Romaniei. Din pacate Romania nu are clasa politica a Norvegiei si nici coruptia extrem de scazuta acesteia. In Norvegia, daca un parlamentar este prins ca a deturnat din bugetul de stat 1000 de euro, este condamnat si i se confisca intreaga avere. Iese din puscarie cu hainele de pe el.

  raspunde comentariului
 • Camelian Propinatiu

  04 octombrie 2017 16:30

  Scriitoricete, nu poi ignora valul românesc de justificări grăbite ale separatismului, care nu va fi uitat uor de diplomaia spaniolă. De aceste asocieri ale ecranacilor cu euroscepticii lui Brexit Farage depinde atitudinea Spaniei faă de noi, inclusiv în cazul ipotetic al desprinderii Teleormanului i al unor judee ardelene de România.

  raspunde comentariului
 • Camelian Propinatiu

  04 octombrie 2017 16:26
 • gigi

  04 octombrie 2017 14:21

  Razvan Vintila. Aveti totala dreptate. Dar ce facem cu cele cateva sute de mii de ardeleni din Bucuresti si din celelalte orase mari dde la mitici, multi dintre ei lucrand in guvern, in ministere, in administratia publica si pe la televiziuni! Ii facem pachet si-I trimitem acasa, pe tunel sa vada si ei luminita...

  raspunde comentariului
  • Razvan Vintila

   04 octombrie 2017 22:20

   Au plecat din Ardeal, drum bun si aurivederci. Daca erau patrioti ramaneau in Ardealul lor, nu plecau la mitici dupa lovele. Sa va amintesc ca ardelenii adevarati au luptat in 1848 alaturi de armata maghiara si nu in armata olteanului de Avram Iancu . Asa trebuiau sa faca si ei, sa ramana in Ardeal, sa invete maghiara si germana, asa cum face tot ardeleanul. Sa ramana acolo ,ca nu mai avem nevoie de ei dupa ce s-au balcanizat.

   raspunde comentariului
 • Razvan Vintila

  04 octombrie 2017 10:08

  Gata cu Romania domnule Gherman. Este exact asa cum ne-ati spus. A inceput tavalugul. In curand o sa deveniti primul ministru al Transilvaniei, stat independent. Cimne nu este cu noi este impotriva noastra. Gata, vine vremea ca sudistii sa-si ia catrafusele si sa se care de unde au sosit. Bravo domnule Gherman,lupta dvs pt separarea Transilvaniei de mitici incepe sa vada luminita de la capatul tunelului . In sfarsit o sa avem satisfactia repararii nedreptatii de la Trianon.

  raspunde comentariului
 • Catalonia si-a castigat respectul lumii

  03 octombrie 2017 19:20

  Darwin spunea cine nu progreseaza dispare. Imperiile si totalitarismul sunt malefice pentru evolutionsmul planetei

  raspunde comentariului
 • acest individ instiga la razboi civil

  03 octombrie 2017 18:44

  Enclavizrea duce mai devreme ori mai tarziu la ciocniri violente cu autoritatile statului care a lasat acele comunitati sa formeze enclave istoricoculturale, ling vistice si de alta natura. In numele multiculturalismului si a unor pretinse dreptruri istorice - istorie plina de rasism, discriminare pe criterii etnice, religioase, crime odioase genocidale, epurari succesive urmate de colonizari excesive, toate infaptuite de maghiari cu acceptul austriecilor la final - , dintr-o istorie medievala salbatica, marcata de violente si incalcari flagrante ale drepturilor elementare ale unor populatii tolerate, exact asta urmareste statul ungar actual = enclavizarea si transformarea enclavelor in bombe cu ceas ori conflicte ingetate de natura geopolitica care sa avantajeze RUSIA de azi. Sa nu uitam ca URSS a creat orasul STALIN si Regiunea Autonoma Maghiara pentru a-i pune pe moldoveni cu spatele la zid si pentru a avea oricand un cap de pod peste MUNTI.

  raspunde comentariului
 • flavius

  03 octombrie 2017 18:16

  "Autonomia regională conduce, mai devreme sau mai târziu, la un proiect radical secesionist, nicidecum la armonizarea pozițiilor între comunitatea autonomă și statul din care face parte formal. Este o iluzie să credem că autonomia este o soluție în cadrul unui stat, dimpotrivă, este o cale sigură spre separatism și spre confruntarea decisivă, la un moment dat, cu autoritățile centrale, pentru obținerea independenței. "Valentin Naumescu

  raspunde comentariului
 • gigi

  03 octombrie 2017 15:34

  Sabine, eu am inteles ca se poate si dragoste cu sila. da-ti singur exemple, ca e plina lumea...

  raspunde comentariului
 • cosmarul

  03 octombrie 2017 11:12

  Referendumul nici nu mai conrteaza Ghermane. Daca se intampla si la noi asa ceva,o mare contributie o ai si tu,prin aceste marsave articole. Cand o sa inceapa razboiul civil in Transilvania, intre ungurii tai si romani, sper sa-mi cazi in mana.

  raspunde comentariului
 • Borgia

  03 octombrie 2017 9:54

  A sarit ca ars Gherman dupa vizita lui Orban la Cluj si incidentele cu separatistii catalani ! A inceput sa sune trambita separatismului in Romania domnul Gherman. Acusia locotenentii sai Daian, Duica , Constantin, Alex Reich, etc, acompaniati si sustinuti de Vona Gabor si Eva Maria Barki vor trece la miscari de agitatie....browniana. Vor flutura steagul Galitiei prezentat de o vreme ca fiind un steag ...transilvan al ...natiunii transilvane,vorbitor de ...limba tranbsilvana. Priviti pe paginile separatistilor lui Gherman, ,anume Alex Reich, Osy Mager, Daian Mircea , etc si o sa va cruciti . Asta pt cine stie sa faca cruce. Acolo se fac planuri despre cum vor fi alungati miticii peste munti imediat ce se declara autonomia si independenta . Se fac planuri despre cum se va utiliza doar in scopul .bunastarii transilvanistilor laptele si mierea ce curge pe strazi si care momentan sunt furate de miticii din sud. Domnu Daian si Constantin fac deja liste cu persoanele ce vor fi declarate non grata in Transilvania si vor fi expulzate . Este ceva inimaginabil !! Astia sunt multiculturalistii lui Gherman . Exista cateva screen shoturi in care Daian vorbeste despre interzicerea in scoli , peste ceva timp, a limbii romane in Transilvania, va vine sa credeti asa ceva ? Tot acest Daian, viorbeste despre limba maghiara obligatorie in invatamantul primar din Transilvania autonoma. Oameni buni, se pare ca si Stalin ar fi invidios pe epurarea etnica pusa la cale de acest ....multiculturalisti transilvanisti !

  raspunde comentariului
 • co valeanu !

  03 octombrie 2017 9:40

  Pt dezinformatyorul maghiar care semneaza cu Valeanu ! Colonizări cu maghiari în zonele cu o populație majoritar românească.In scopul colonizărilor statul a cumpărat pană acum 14.482 jugăre catastrale, i anume în Ardeal 7.922, iar in comitatele Cara-Severin i Timi 6.,560 jugăre. Pe moia de 2,120 jug., cumpărată dela baronii Kemeny, pe hotarul comunelor Tritul-de-jos i Tritul-de-sus colonisarea se va începe în primăvara viitoare. Numai de n'ar fi de deochi, ca i celelalte încercări făcute pe Câmpie i în alte pări. Sursa bibliografică Revista Economică 5 1900.Prin urmare, statul maghiar a cumpărat pământ în zonele majoritar românești, apoi se aduceau maghiari din zone îndepărtate și deveneau, în decursul a câtorva ani, proprietarii acestor pământuri.Ședința din 1 decembrie 1908 a Parlamentului Ungariei Vorbește deputatul Iuliu Maniu.Încredere nu are în ministrul de agricultură, fiindcă politica lui economică e îndreptată în contra poporului român, prin două acțiuni cea ardelenească și cea de colonizare. Cea dintâi are ca scop ajutorarea secuilor. E bine să se dee ajutor unui colț de țară scăpătat, dar să se dee tuturor locuitorilor, fără deosebire de limbă. În budgetul acesta ministrul merge mai departe și a trecut sume și pentru ajutorarea Maghiarilor din comitatul Selajului, iar lucrul acesta nu e corect, pentru că dacă se dă ajutor păturei sărace, să se dee întregei pături, deci și Românilor săraci. ...Dacă e vorba de sărăcie, apoi mai sărac decât Românul din munți nu e nime. Și totuși lui nu i se dă nici un ajutor, ba i se îngreunează traiul, pentrucă nu i se dau lemne pentru scopuri industriale din vastele păduri ale statului, date altora spre exploatare. ...Acțiunea de colonizare e o acțiune ofensivă. tinde la nimicirea românismului în Ardeal. Să ia pânea din gura Românului și să pune în gura Maghiarului, adus din Bucovina, ori din Ungaria. Pământurile lucrate de Români se dau altora. Să se parceleze latifundiile din Ungaria și se dee Maghiarilor de acolo. Așa însă cum e contemplată, acțiunea e îndreptată contra Românilor. Cunoaște cazuri, că neanunțându-se destui coloniști, moșiile cumpărate din partea statului pentru a fi împărțite coloniștilor nu au putut fi parcelate în întregime. au mai rămas părți însemnate din ele. Și nici aceste părți nu se dau Românilor pentru a le munci, ci rămân nelucrate. ...Că cumpără și Românii moșii? Da, însă din banii proprii. Facă așa și Maghiarii. Dar guvernul cumpără întâi moșiile dela oameni maghiari înglodați în datorii, cu prețuri enorme, și le folosește apoi pentru a slăbi și sărăci pe Români. Cumpere statul moșii, dar împartă-le între toți locuitorii de pe acolo, fără a favoriza pe unii și a da pe alții la o parte. Acțiunea această va da naștere la contraacțiuni foarte energice, pentrucă nu poate fi considerată decât de atentat direct la existența poporului român.E chestie de conservare, de existență la mijloc. Literatura agrară ungurească nici nu face o taină din acest rol politic al colonizărilor ungureti. Scriitorii de specialitate, ca i oamenii politici, toi au propovăduit rolul politic, pe care trebuia să'l împlinească colonizările în realizarea idealului naional unguresc. Aceste colonizări, toate fără excepiune, au fost de ordin naional. Susin cu toată convingerea, că ele n'au avut nici o justificare, nici economică i nici socială. N'au contribuit nici la intensificarea produciei agricole, nici la nivelarea socială. Nu cunosc un singur caz, unde să se fi făcut colonizări pe terene necultivabile, cu scopul de a le transforma în pământuri de cultură. Nu există un singur colonist ungur, care să fi transformat un petec de teren necultivabil în pământ de cultură. Din contră, s'a avut în vedere ca aceste colonizări să fie făcute pe pământ fertil, asigurându-se astfel existena uoară a colonistului ungur.In astfel de împrejurări, se impune întrebarea, care anume motive economice au reclamat aceste coloniziri? Nu tiu nici un singur caz, în care colonizările să se fi făcut în regiuni unde populaia rurală locală n'ar fi putut îmbuca cu uurină pământurile destinate colonizărilor.Dacă regiunea unde s'au făcut colonizările a avut populaie rurală suficientă pentru munca acestor pământuri, .atunci se pune întrebarea, ce motive sociale au determinat regimele ungureti, să aducă acolo din alte regiuni coloniti străini? Unde. este justificarea socială a acestor colonizări? Nu există nici un singur caz, în care vre-un ăran român să fi fost trecut pe lista colonitilor. Dinpotrivă, în regulamentele de colonizare era o condiie bine fixată, că românii nu pot fi înscrii pe tabloul colonitilor. Pentruce aceasta difereniare? Tendina politică naională a colonizărilor se învederează mai vârtos i din directivele cari au servit la baza colonizărilor, i pe care le-au urmărit ungurii prin colonizările lor rurale.Aceste directive le putem concentra îh trei grupuri i anume 1. Întărirea i întinderea granielor etnografice ungureti înspre regiunile locuite de naionalităi. Aceasta însemna, că elementul unguresc, pe deoparte urma să-se întărească în locul unde stătea, i pe de altă parte să mai ocupe teren i dela naionalităi, împingând graniele sale etnografice tot mai adânc în masivele acestora ..... 2. Întărirea insulelor ungureti existente în masivele naionalităilor, i încopcierea lor în teritoriile compact ungureti. Prjn această operaie, pe deoparte se garanta meninerea insulelor existente, cari .izolate fiind erau periclitate de a se pierde între naionalităi, iar pe de altă parte, prin încopcierea lor se lărgea caracterul etnic al masivului ungi'resc. Astfel, pe cale artificială s'ar fi realizat unitatea etnografică a ării întregi. Incontestabil, frumos vis, însă prea greu de realizat.3. Desfacerea unităii etnice a maselor naionalităilor, prin aezarea colonitilor unguri în aceste masive. Aceasta însămna să se aeze coloniti unguri în regiunile locuite- de naionalităi. Aceti coloniti rămânând fixai pe loc trebuiau să se sporească,' i astfel să formeze noi insule ungureti între naionalităi. Prin această operaiune, cu încetul, regiunile locuite de minorităi erau sortite să-i piardă caracterul lor curat etnic i să devină masive etnograficete eterogene, unde apoi, elementul unguresc va avea de spus cuvântul său. ... Domnul Valeanu este servit .

  raspunde comentariului
 • victor

  03 octombrie 2017 9:32

  autonomiasecesiunea sunt sustinute international atunci cand în zona respectivă se constată încălcări repetate i flagrante ale drepturilor omului. ceea ce nu este cazul cataluniei i nici măcar ale secuimii! catalanii vor independenă, foarte bine, atunci să fie ca ei, că în maximum doi ani ei îi vor lina pe liderii separatiti. chestia cu dezvoltarea superioară i subvenionarea săracilor e o fudulie proastă de pildă, în 2015, pentru transilvania s-au alocat de la bugetul de stat de zece ori mai muli bani decât pentru moldova. i nici măcar tu, ardelean mândru care te-ai deteptat la... craiova, unde ai făcut facultatea, nu poi să susii că leneii de moldoveni produc de zece ori mai puin decât transilvănenii cei harnici.

  raspunde comentariului
 • co valeanu !

  03 octombrie 2017 9:32

  Anexarea Transilvaniei la Ungaria, facuta de Austria a fost facuta impotriva vointei romanilor majoritari din teritoriu ! Care constituie era valabila stimabile dobitoc in 1918 ? Avea acel Imperiu feudal vreo Constitutie ? Armata maghiara dragule habarnist nu exista in 1918 ca si in 1914 ! Ungurii erau la bodegi si baruri,in armata luptau natiunile majoritare trimise de voi cu arcanul la oaste. Cazul lui Maniu si Rebreanu sunt elocvente ! Care armata maghiara trebuia sa ii apere pe romani de romani ? Romanii nu aveau deloc scolile lor draga habarnist , tocmai ca 400 de scoli primare cu predare in limba romana erau sustinute de Regat sau oameni din Regatul Romaniei .Stim ca acele comunitati de cehi ,slovaci etc erau aduse de Ministerul Colonizarii Maghiar, atat in perioada 1887-1914 cat si in 1940-1944.. Asta era politica Ungariei, romanii trebuiesc imprastiati si imputinati . Tratatul de pace de la Bucuresti ?? Omukle esti bolnav sau esti prost ? Acela nu a fost un tratat de pace ! A fost un tratat nesemnat de Rege si impus de Germania biruyitoare. Intre timp Germania fost invinsa iar acel tratat anulat ! Stim ca te oftici mai ales ca maghiar fascist si sovin, caci ungurii nu au putut niciodata trai printre alte etnii fara a ucide si a-si da in petec. Republica Banat ? ha ha ha , ce dobitoc esti !! Acea republica a fost declarata de guvernul de la Budapesta in disperarea de a mai salva ceva teritorii ! Invata istorie maestre, date reale nu posirca trambitata de Gherman si Daian , doi propagandisti ai Budapestei !

  raspunde comentariului
 • de rasu gherlanilor

  03 octombrie 2017 9:25

  Constat ca s-a cenzurat la greu orice pozitie romanesca.....Sunt pe alt calculator in alta adresa si mi-au fost sterse comentariile in care ziceam ca Gherman este ziarist pro separatism .....

  raspunde comentariului
 • dusu

  03 octombrie 2017 9:21

  A sosit vremea sa sunam trambita independentei si in Ardeal, dupa 100 de ani de robie, domnule Gherman .A sosit vremea sa trimitem inapoi unde le e locul pe ******* tuciurii si puturosi din sud ,rumenii care ne intoxica orasele ardelene si limba noastra materna maghiara.. A venit vremea asa cum zicea Orban mai ieri la Cluj ca timpul pt limba maghiara a sosit, iar tara noastra mama, Ungaria are forta sa ne sustina .

  raspunde comentariului
 • Paul Visoianu

  03 octombrie 2017 5:06

  Spania nu a pierdut absolut nimic. Numai Catalonia va pierde daca se incapataneaza sa fie "independenta". UE nu va accepta in urmatorii 20 de ani asa numita Catalonie ca membra. Ar fi un cosmar pentru catalani care nu isi dau inca seama ca propaganda nationalista de sorginte ruseasca va transforma Catalonia si alte provincii nationaliste europene in cersetori ai Europei.

  raspunde comentariului
  • Vai de mama lor....

   03 octombrie 2017 5:23

   Vor aștepta să punem ziarul la tomberon pentru a-l putea citi

   raspunde comentariului
 • valeanu

  03 octombrie 2017 0:10

  Stim ca adunarea organizata la 1 decembrie 1918 a fost neconstitutionala, constitutia Imperiul Austro-Ungar nu a permis, si totus romanii au organizat, drept deja armata romana dupa capitularea Germaniei la 12 noiembrie 1918 iar a trecut Carpati, si de data aceasta nu au avut opozitie, pentru ca armata maghiara a fost pe frontul din Italia. Tarile din antanta nu au fost de acord sa-se faca dezmembrarea Imperiului Austriac democratic. Stim cu in Ungaria 80 la suta din romani nu au stiut ungureste. Romani din Ungaria au avut scolile, bancile,...bisericile lor. Stim ca Pesta a fost locul preferat al inteligentei romane. Noua din zece oameni de stiinta romana au fost originali din Ungaria. Stim ca in Transilvania au fost comunitati mari in afara de romana si maghiara alte multe, ca nemti, slovaci, sarbi, cehi, ucraineni, polonezi, bulgari, croati. Cine a mai ramas? de bine au plecat! Dupa capitularea Romaniei in 1918, in mai se incheia pacea de la Bucuresti, in august Parlamentul voteaza si in noiembrie Romania ataca din nou. Putem constata ca Romania degeaba a semnat Tratatul de Pace la Bucuresti, ca nici Aderarea la Trpla Alianta in 1883 nu sa respectat. Stim ca la Alba Iulia de adunarea romanilor s-a hotarat alipirea Transilvaniei Romaniei, dar uitam ca in Banat cu capitala la Timisoara s-a format republica Banat, care a trait 2 ani, asa ca asa ziza unire nu a fost chiar asa democratic. Dar cei care prezinta adevaruri sant cei mai rai oameni de pe terra aceasta. Adevarul ne doare, dar bine sa stim!

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  02 octombrie 2017 22:37

  Deci ai devenit PSD-ist Ghermane ! E bine ca ti-ai dat seama in sfarshit ca dreapta iti sparge capul ca in Spania daca mai vorbesti de autonomie, stanga te lasa sa te compromiti singur si iti aminteste timid ca altii, nu ei iti vor sparge capul daca mai continui. Fii linistit nu se separa Catalonia care este cum spunea o pancarda embrionul Spaniei dar foarte probabil dreapta va intra in opozitie in Spania si PSMS va forma viitorul guvern Spaniol care va include si politicieni Catalani. Catalonia are deja autonomie cum vrei tu pentru Transilvania dar vezi clar ca e buna si autonomia asta daca stii cum sa o folosesti fara sa o abuzezi. Catalanii au abuzat-o si ea le va fi restransa o vreme datorita abuzului comis de ei. Initial eu regatzan fiind eram pentru autonomia Transilvaniei dar cand au auzit clar si raspicat de la Maghiarii din Harghita ca vor sa foloseasca autonomia pentru a organiza alte Ip-uri m-am razgandit. Timpul va convinge Maghiarii ca vorbesc o limba primitiva barbara ne-Europeana si este in propriul lor interes sa invete o alta limba Europeana neo-Latina, limba Romana.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  02 octombrie 2017 20:28

  O singura teama am. Ca, atunci cand o sa inceapa, o sa fugiti atat de iepureste, ca nu v-om putea prinde din urma.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  02 octombrie 2017 20:26
 • B.C..

  02 octombrie 2017 20:03

  Bravo d-le Sabin ,o analiza obiectiva si inteligenta ! Apropo de ratacirile paranoide ale unor postaci as vrea sa amintesc una dintre zicerile filozofului Umberto Eco ,citez cu aproxiimatie ,, inainte prostul satului la crasma intra in vorba isi dadea si el cu parerea dar nu-l baga nimeni in seama ,aztazi toti sant prezenti pe internet''

  raspunde comentariului
  • Ardelean

   02 octombrie 2017 20:50

   Viva Spania Viva România. Viva Trianon. Sunt unii care delireaza cu autonomia, Ardealul nu vrea autonomie ci își dorește ca toți nomazi huni să plece. Pentru voi acasă nu înseamnă România. Plecați. Luați-vă cu voi și acest ziarist ratat.

   raspunde comentariului
 • Firul de praf

  02 octombrie 2017 18:44

  Un modest avertisment, venit din partea unui si mai modest fir de praf. Atat de clar, de limpede, de explicit, incat sa-l inteleaga orice olteanofob licentiat in filologie romana la Craiova, si tesator-gazetar, ca nici el nu mai stie bine ce natie e si ce cauta el in viata lui. Dinstinse domn Gherman, in curand se va umple paharul. Aici nu-i vorba de Catalunii, ci de ceva care se rezuma intr-un singur fel. Suna asa - httpswww.youtube.comwatch?v=Pu4p5ki0TGs

  raspunde comentariului
 • Ardelean

  02 octombrie 2017 18:38

  Noi Ardelenii sunt Romani și nu vrem niciodată să ne separam de țara noastră și de frații noștri și de familiile noastre. Este o propaganda huno-rusa susținută de uni ziariști bolnavi paranoia. Ardealul este România. Trăiască România.

  raspunde comentariului
 • Ardelean

  02 octombrie 2017 18:29

  Un ziarist penibil, slab pregătit cu educația 0.Articole mediocre, lipsite de realitate. Antiroman, sovin, rasist. Viva Spania, Viva România, Viva Trianon.

  raspunde comentariului
 • Loti

  02 octombrie 2017 18:27

  M-am saturat sa-l vad pe acest mercenar de Gherman facand pe desteptul in economie , administratie si acum in politica externa. Domnule mercenar, scriitor la comanda cu tematica impusa, se vede treaba ca nu stapaniti deloc subiectul si faceti niste afirmatii de o prostie crunta . Germania, este un stat federal dar nicidecum un federalism pe care il trambitati de zor dvs. Dimpotriva, centralismul lor este mult prste cel al spaniololor sau chiar al nostru. Cum credeti ca se aloca fonduri fostei DDR ?? Dar desigur, nu aveti de unde sti. Norvegia, deasemenea este stat centralizat. Dupa studii si cetcetari serioase au renuntat la regionalizare. Vorbiti permanent niste prostii si sunteti atat de nesimtit in aceasta privinta incat ba credeti doctor docent in economie desi nu aveti vreo idee despre asa ceva. Toate aceste porcarii debitate cu atata nonsalanta si nesimtire de dvs pot fi demontate oricand de un economist . Daca ati avea curajul si siguranta ca balivernele dvs au macar un sambure de adevar, ati iesi pe post cu Cosea Mircea, Moise Guran, Calin Georgescu, Daniel Daianu, etc. Dar dvs sunteti expert in toate doar cand vorbiti singur. Deci scutiti-ma cu minciunile si mizeriile dvs propagandiste .

  raspunde comentariului
 • Cosmin

  02 octombrie 2017 18:07

  Sabin tocmai si-a incasat onorariul de la Orban . Pana acum il incasa de la Eva prin interpusul sau Daian. Sabinut care in curand va tipa despre referendum in asa zisul tinut al unor secui inexistenti. Sabin tocmai a incasat o suma frumusica pe un card cu nume maghiar de pe care scoate euro cand doreste dansul.

  raspunde comentariului
 • guklgjhuk

  02 octombrie 2017 17:34

  ****** inseamna tzi gani, romii.i

  raspunde comentariului
 • guklgjhuk

  02 octombrie 2017 17:31

  Dupa ce credibilitatea celorlale componente ale uriasului musuroi numit Romania a fost afectata de stim noi cine, au trebuit sa introduca in lupta rezerva strategica, adica baietii aia care mereu spuneau ca ei sunt altfel, nu ca romanii astia cruzi, ca la randul lor sunt persecutati si ca se gandesc la binele omenirii de cel putin cinci ori pe noapte - ******* romani, homosexualii romani, neoprotestantii romani si chiar ungurii romani cu SIE era clar de mult. Multumesc, baieti, ca m-ati ajutat sa demonstrez ca toti sunteti la fel, aveti aceleasi interese si luati bani din acelasi loc, ca nu ma credeau prostii astia!

  raspunde comentariului
 • Katal-hunul din Punjab

  02 octombrie 2017 15:25

  Ce simpatic hindo-europeanul asta de csaby, cum trage el concluziile preferate de sefii lui.cum naiba se face ca oricum se-ntoarce oricum se scarpina, het-nykul tot pe ceardas o da, cred ca si de-ar cinta la saxofon tot aia i-ar iesi !

  raspunde comentariului
 • gigi

  02 octombrie 2017 15:04

  independenta nu se da se ia. ardelenii doar vor sa le fie data independenta!

  raspunde comentariului
 • preda gyorgy

  02 octombrie 2017 14:49

  Da' luati-va ba odata independenta ca vad ca doar gura de voi. A... sunteti ardeleni... nu sunteti in stare!

  raspunde comentariului
 • porto sanchi

  02 octombrie 2017 14:46

  Orice referendum este doar consultativ. Spaniolii sa ia exemplu de la Romania cu referendumul privind parlamentul unicameral de 300 de indivizi. Si sa ia exemplu de la UE cu prezenta de minim 50 la suta plus 1 ca la referendumul de suspendare a lui basel.

  raspunde comentariului
 • sah mutarea doi

  02 octombrie 2017 14:45

  Sabin cel cu autonomia ardealului.....Ziarul Colonia Libera ar trebui amendat...a intrat pe mana sorosistilor comunisti bolshevici.

  raspunde comentariului
 • Sabin Gherman scoate capu din gaurica si deschide gura fara frica - zis Homunculusul errdelyan, din eprubeta geopolitica caci Boc era doar mai pitic

  02 octombrie 2017 14:34

  Ptiu-ptiu PTIU, iar mi-a intrat un FLOC in gura! Si nici macar nu stiu a cuie, cu precizie? Din Transilvania desPadurita si la mijLoc desparTito va sciu, de aici, din vagauna si frundatura Europii de la coada iepii hune, ca dialocul se impune!

  raspunde comentariului
 • Marcu Anton

  02 octombrie 2017 14:19

  De data asta va dau dreptate, d-le Gherman. Guvernul spaniol a adiptat o pozitie de forta, o pozitie inflexibila, a scos politia impotriva populatiei si a provocat violente impotriva civililor. Exact asta spuneam si eu putea pur si simplu sa afirme ca referendumul e ilegal si ca rezultatele nu vor fi recunoscute. Catalonia e pierduta din acest moment indiferent ce ar face Spania independenta Cataloniei a devenit doar o chestiune de timp.

  raspunde comentariului
 • gigi

  02 octombrie 2017 14:10

  Mai deakonu fabricile alea din ardeal cred ca sunt ale strainilor si ardelenii sunt doar mana de munca ieftina? Ca peste tot dealtfel.

  raspunde comentariului
 • deakonu

  02 octombrie 2017 14:05

  Ardelean. Am inteles ca ardelenii au plecat la jermania si in locul lor la cluji munceste moldovenii si oltenii! Acum fara misto. Fabricile alea din ardeal sunt dimensionate pentru toata piata din romania. O independenta a transilvaniei v-ar cam lasa cu produsele nevandute, cu somaj si probleme sociale. Vei spune ca daca muncitorii sunt din moldova si oltenia nu-I treaba voastra. Ca voi veti trai acolo din banii trimisi de ardelenii din jermania. Cam asa a patit si kosovo si bosnia... si acum au somaj de 40 la suta. Nu mai vorbesc de crearea de institutii - politie, armata, ministere, guvern, banca nationala, moneda proprie, samd. Si binenteles de coruptia de acolo care e ca oriunde in alta parte, doar ca va fi pe intelesul vostru ca sa nu va mai fure altii.

  raspunde comentariului
 • Ardelean

  02 octombrie 2017 13:42

  O regiune, care ar putea urma exemplul Cataloniei este Ardealul si poate chiar ar trebui sa o faca, lasand mofluze saraciile oltenesti si moldovene, cu banditii lor mafioti si lenevia lor funciara.

  raspunde comentariului
 • John M.

  02 octombrie 2017 12:22

  Te intreb pe tine ardelean din tata-n fiu crezi ca viitorul tau si al copiilor tai e pe mainile bune ale lui Dragnea si Tariceanu?!

  raspunde comentariului
 • Boc

  02 octombrie 2017 12:09

  Abia astept sa scapam de ardeleni care mananca 85 din PIB- ul Romaniei.Asta in contextul in care aproape toate judetele din ardeal au deficit la export culminand cu Cluj-ul care este catastrofal la acest capitol.Doresc asta ca sa poata vedea cu ochii lor cit din banii pe care ai mananca sun facuti de ei.Pai o sa mai dea Ungaria bani ca sa fie 100000 de studenti la Cluj?

  raspunde comentariului
 • dusu

  02 octombrie 2017 11:43

  cam bati cimpii autore ! citeste analize serioase pe la iengleji ,inainte de a te apuca sa scrii ptr sufletul rominilor, oare de ce romini n au modestie si dau atit de des cu bita in balta fara sa se simta rusinati ? mare popor mindru, ha ha

  raspunde comentariului
 • Catalina

  02 octombrie 2017 11:43
 • Daniel

  02 octombrie 2017 11:39

  Stimete Domnule Gherman,ramaneti mai bine la comentariile privind situatia interna a Romaniei, ca la cea externa nu prea va pricepeti.Cretinitatea aceasta cu independenta, ca statele centralizate, ca asuprire, ca hais si ca cea....fiti serios domnule cu poezia! Toate aceste scindari, incapand cu Jugo si terminand cu Catalunia sunt doar manipulari ale berbecilor inculti si plini de mandrie "regionala" proasta. Hai sa mai infiintam niste tari, sa mai avem ceva guverne, parlamente si toate capusele de pe aceste institutii presedinti, prim ministri, ministri, etc. In rest, nimeni nu s-a gandit la o strategie economico sociala pentru aceste noi "state". Nu trebuie sa ma mai obosesc sa fac dovada spuselor mele, va rog sa analizati statisticile pentru "tari" ca Kosovo, Muntenegru, Bosnia, Slovacia . Restul din Jugo daca nu ar avea ceva turism, ar fi tot cu mana intinsa.Suveranitatea este o raspundere majora, pe care dupa cum vad, nici unul dintre cei prinsi in hora marilor demonstratii "democratice" pentru independenta, nu o pricep. Am urmarit tiradele initiatorilor "primaverii" catalane numai demagogie nimic responsabil! Hai sa ne rupem si apoi vedem noi......Macar in cazul Romaniei, infractorii care au orchestrat "revolutia de eliberare anticomunista" aveau un plan....Mai ganditi-va D-le Gherman, cine castiga din aceste "maruntiri", ca vorba din SUA follow the money.Sanatate si minte va doresc partea a doua am adaugat-o dupa revolutie

  raspunde comentariului
 • Kermit

  02 octombrie 2017 11:28

  .... asa e Sabine ... nu avem cel mai prost Guvern insa il detinem pe cel mai dobitoc ziarist. Probabil ca spaniolii in viziunea dumitale trebuiau sa paraseasca Catalonia in 24 de ore dupa acei maimutoi pusi pe capatuiala au anuntat organizarea referendumului. Cat despre Trio ul de cacanari Dragnea, Tudose , Tariceanu , ar fi trebui ca el sa dispara in trei ore de la declaratiile tiganului ungur Orban la Cluj ... in care spunea ca limba maghiara ar fi viitorul in Ardeal. O bila neagra si pentru Aministratia Prezidentiala a carei purtatoare de portjartier si tanga Dobro Vecer Madalina zisa si Prostie si ea tot ziarista de elita si grea performanta a tacut malc fara sa scoata cel mai mic piuit.

  raspunde comentariului
  • ardeal

   02 octombrie 2017 12:49

   Dobitoc te-o fatatmata pe tine.redus mintal si lingator de *****. Ca vreti ca nu vreti Ardealul va fi independent.

   raspunde comentariului
 • SPANIA ADERVARAT A PIERDUT: eUROPA SE DISTRUGE DECIND ESTE CONDUSA DE NEMTI DE LA BERLIN

  02 octombrie 2017 11:21

  Europa este corupta de babamerkel care a calcat in picioare tot ce este lege si cultura europeana - nemtii distrug cu buna stiinta europa - Spania acum are prioritate - dar europa condusa de la Berlin ...se ...pe.. ei

  raspunde comentariului
  • Daniel

   02 octombrie 2017 11:46

   Prietene, vorbesti fara sa ai habar.In Germania se munceste nu ca in Spania, Franta, Italia si celelalte "motoare " cu un cilindru din Europa. Eu traiesc aici de peste 20 de ani si nu s-a scumpit painea decat cand s-a trecut la Euro.Pricepi ceva din ce ti-am spus, sau daca nu ia-te de gat cu Ion de mai jos si conduceti voi Europa.Dar sa ma anuntati cand sa-mi iau un bilet ieftin pentru Sydney....Sanatate si minte aici sunt foarte amabil...

   raspunde comentariului
   • nu consumati apa rece

    02 octombrie 2017 12:18

    Franta, Italia, Spania, etc sunt infestate de mall-uri comerciale nemtesti ce-si promoveaza produsele fraudulos, fara a declara profit.

    raspunde comentariului
  • Ion

   02 octombrie 2017 11:37

   Intodeauna nemtii au condus fara scrupule doar pentru binele lor

   raspunde comentariului
 • gica

  02 octombrie 2017 11:17

  ,,Vulcanul din Catalunya mugește peste tot în Europa, doar că nu peste tot s-a copt lava cam peste tot unii s-au săturat să muncească pentru alții"...aici,autorul articolului incearca sa insinueze ca si la noi urmeaza asa ceva doar ca nu s-a copt,si mai vrea sa spuna printre randuri ca ardelenii s-au saturat sa munceasca pentru ,,altii",adica politicieni sau restul tarii,dar nu pentru strainii pentru care defriseaza padurile.Auzi ba Ghermane,tot ardelenii,aia simplii au defrisat Ardealul de paduri pentru straini,si tat Ardealul a dat presedintele tarii pe care,fie vorba-ntre noi,il cam doare undeva de poporul roman colonizat

  raspunde comentariului
 • E previzibil

  02 octombrie 2017 10:22

  Anglia a aratat lumii ce inseamna democratie si libertate de exprimare. Tarile membre UE au devenit cele mai corupte si mafiote state din Europa si din lume. Trainicia lor va dainui numai prin dictatura terorista!

  raspunde comentariului
  • Kermit

   02 octombrie 2017 11:59

   Albionul perfid mai inteligenti decat latinii astia de cacao ... I-au lasat pe scotieni sa organizeze referendumul fiindca stiau ca rezultatul va fi viciat prin computer ... insa te asigur ca daca gluma se va ingrosa vor folosi toate argumentele de care dispun ca sai puna pe scoti cu botul pe labe.

   raspunde comentariului
  • alex

   02 octombrie 2017 11:15

   Bravo baieti, nu se doarme pe strada Savushkina nr. 55. Dar Russia Today ce zice?

   raspunde comentariului
 • agapis

  02 octombrie 2017 10:15

  Domnule Gherman,pai acum urmeaza Transilvania! Va pare bine?

  raspunde comentariului
  • kermit

   02 octombrie 2017 12:05

   Cu Ajutorul Domnului nu urmeaza Transilvania fiindca ... 1. ungurii au un stat al lor si 2. in Transilvania sunt o minoritate concentrata intr-o enclava. Exemplul Cataluniei e cat se poate de simplu ... Nu autonomiei care aare la baza criteriul etnic.

   raspunde comentariului
  • raul si binele sunt relative

   02 octombrie 2017 10:53

   Transilvania e putin spus....la mafia si coruptia actuala cu parlament condus de puscariasi si penali poate cadea Romania.

   raspunde comentariului
   • BINE E SA FII MEREU IN FRUNTE

    02 octombrie 2017 11:05

    LA CENTENARUL TRIANONULUI, TRANSILVANIA SA SE UNEASCA CU UNGARIA...MACAR SA STIM CA CINEVA, FIE EL SI VIKTOR ORBAN, ESTE UN POLITICIAN VERSAT...In rest...Tariceanu nu vede scumpirile si n-ai cum sa-l contrazici ca el se duce sa faca plinul in timp ce soferul sta si rasfoieste ziarele, Dragnea isi scoate actiunile la purtator si le pune pe alte nume jurand ca nici Belina nici Brazilia nu-s ale lui, Misa rade ca veselul cand e intrebat de ce s-au scumpit toate, Pop e trimis sa discute despre romanii din Bucovina de Nord la doua zile dupa promulgarea legii de la Kiev, Daea e cu oaia...abia el face treaba buna...veti rade dar abia el e cel mai bun ministru din acest guvern...Shhaideh si cu Rovana arata fundul finantatorilor europeni ca si ce daca nu mai primim bani, ele tot raman ministre...se...

    raspunde comentariului
    • Sorin

     02 octombrie 2017 11:40

     Sictir cu Victor Orban politicianul versat, poate ***** proasta. Ce crezi daca pentru a primi de la Moscova Transilvania sustine pe Vladimir Putin cu pretul rebolsevizarii europei de est pe care o viseaza Putin, inseamna ca e versat. Inseamna un esec, acum nu mai suntem in anii 40, istoria nu se repeta.

     raspunde comentariului
     • John M.

      02 octombrie 2017 12:38

      Se repeta, baiete, se repeta, mai ales la natiunile care n-au habar de propria lor istorie. La Ierusalim muti o granita 2 centimetri si iese razboi pe loc. In romania un ***** din teleorman isi trage balta personala si jumatate din tara zice ca e facatura DNA. Sunteti niste oameni sarmani, analfabeti in ale istoriei si o sa va duceti viata asa cum cred cei ce astazi va dau doi lei in plus la salariu, dar pe care voi trebuie sa-i lasati sa fure in contiunare.

      raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design