Școala românească, între moaște și NASA | OPINIE

de Cristian Hagi , 12 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 08:10, 12 septembrie 2017
Școala românească, între moaște și NASA | OPINIE

Dorul de emigrat mă apucă cel mai mult pe la mijlocul lunii septembrie, în fiecare an. Atunci când începe școala. Acum mai mult ca niciodată. Fiul meu are ghinionul de a intra în clasa a V-a, așa că va face parte din generația care va învăța din orice, numai din manuale nu. Singurul manual pe care el și colegii lui îl vor avea – a și ajuns în școli – este cel de educație fizică. Când am auzit prima dată știrea, am crezut că a fost lansată de un site specializat în pamflete. Din păcate, asta a ajuns, în multe cazuri, școala românească: un pamflet.

Cu toate că învață într-una dintre cele mai căutate școli dintr-unul din orașele cu pretenții ale țării, va face sportul din manual. Sală de sport nu are, pentru că Primăria Constanța nu a avut bani, din bugetul de peste 800 milioane de euro, să investească într-una.

Se putea însă și mai rău. Puteam locui într-una dintre cele peste 20 de localități unde școlile nu au nici măcar apă potabilă. Se vor deschide și acestea, în ciuda faptului că nu au autorizații sanitare.

Orice neajuns este însă trecut cu bine dacă există credință. Asta cred unii primari, oameni aleși de comunitate și pentru a avea grijă de modul în care arată clădirile unde învață copiii. Există o comună aproape lipită de orașul Constanța, Cumpăna, unde primarul – o pesedistă destoinică și cu multe mandate în spate – se laudă că a adus în localitate mai multe moaște și că le-a dat posibilitatea elevilor, în prima zi de școală, să se închine și să le pupe. Nici știrea aceasta nu este un pamflet, din păcate. De altfel, acum câțiva ani, în Constanța, copiilor de grădiniță li se cereau câte 50 de bani pentru ca preotul să-i împărtășească. Nu-i chiar gratis anafura.

Cumpăna, ca să revin la ea, apare mereu în clasamentele naționale ca fiind localitatea cu cea mai slabă promovabilitate la bacalaureat. Ani de-a rândul, niciun elev care învață aici nu a reușit să ia bacalaureatul. Niciunul. Zero. Poate moaștele sunt ultima soluție pe care o are primarul.

În fiecare an, însă, imaginilor acestea triste li se suprapun unele de speranță. Școala românească produce, încă, elevi excepționali. Am întâlnit copii pentru care se bat cele mai mari universități ale lumii, minți excepțio­nale care câștigă medalii la olimpiade internaționale, își imaginează lumi extraterestre, funcționale, în concursurile organizate de NASA, care visează să schimbe în bine lumea în care trăiesc – și sunt sigur că mulți dintre ei vor reuși.

Și din nou apar strângerile de inimă. Astfel de exemple pozitive nu sunt produsul unui sistem, ci mai degrabă accidente fericite, datorate unor profesori excepționali și dedicați, unor părinți care le-au dăruit o bună moștenire genetică, încredere, dar și suportul material de care au avut nevoie.

Din păcate, condițiile generale oferite de școală sunt modeste, dacă le comparăm cu cele ale copiilor din țările europene sau, de ce nu, de peste Ocean. Și asta ar trebui să facem, să ne comparăm cu Germania, Franța, Canada, SUA. Piața muncii a devenit o piață globală, copiii noștri nu se mai pregătesc pentru a munci în România, vor intra în competiție cu tineri din întreaga lume. Iau un exemplu la întâmplare: cel maritim. În România există două facultăți de unde, în fiecare an, mii de studenți obțin brevete de ofițeri maritimi. Din prima zi de muncă, ei sunt în competiție cu orice alt tânăr de pe glob în ceea ce constituie una dintre cele mai competitive meserii din lume. Același lucru este însă valabil pentru multe alte meserii. Și, peste câteva zeci de ani, când actualii elevi vor fi deja maturi, va exista probabil presiune pe piața de muncă din România din partea străinilor care vor dori să vină aici, pentru salarii mai bune decât la ei acasă. Se întâmplă deja. Acum câțiva ani, când economia mergea mai bine, șantierele navale românești au început să aducă vietnamezi și chinezi, pentru că nu găseau români. Au adus cu sutele, inclusiv bucătari, ca să se simtă cât mai bine aici și să fie cât mai productivi. Aud, acum, că la fermele de vaci de prin vestul țării au fost aduși nepalezi, pentru care 2.500 de lei pe lună înseamnă de circa trei ori mai mult decât primesc la ei acasă. Trendul este la început. Cu cât cresc salariile, cu atât vor crește aceste presiuni. Mai ales în condițiile în care pentru multe meserii nu mai sunt doritori, de la spălători de mașini la medici specialiști.

În loc să privim spre viitor și să-i pregătim cât mai bine pe copiii noștri, noi le aducem moaște în prima zi de școală și le dăm manuale din care să afle că e bine să învețe să se târască, obicei pe care trebuie să-l perfecționeze, pentru că vor avea nevoie de el pe parcursul vieții (extras din manualul de sport).

Cum să nu te apuce dorul de emigrat?

Loading...

Comentarii

 • sa

  18 septembrie 2017 3:06

  Sa pastram ce avem inca sfant iar europenii ailalti nu au...ei sunt satui de plastic si de mutatii genetice...vor mai degraba sa inteleaga oul incondeiat de la Muzeul taranului roman decat laserul de la Magurele....asta apropo de moaste...

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  13 septembrie 2017 4:05

  Intr-un articol anterior, domnule Hagi, ii indemnai pe tinerii Romani absolventi ai facultatii de calculatore sa se apuce sa spele mashini caci altfel nu pot supra-vietui in Romania. Acum ai diversificat oferta si aflam ca sunt servicii pentru electronistii Romani si la muls vacile din judetul Timish. Excelent cum la Timishoara este deja o facultate de calculatore vacile locale vor fi mulse de IT-shti.

  raspunde comentariului
 • Lorica

  12 septembrie 2017 14:07

  Daca Parlamentul Romaniei va fi condus in continuare de 2 repetenti, s-ar putea ca multi dintre noi ,sa nu reziste la competitie .

  raspunde comentariului
 • Julius-Viorel Jancu

  12 septembrie 2017 11:27

  Pot doar sa scriu ca in anul 1963, cind a fost primul an de scolarizare pentru mine, TOATE MANUALELE ne "asteptau" pe banci iar dupa orele de scoala le-am luat si ne-am dus cu ele acasa ! Ceea ce se intimpla acum este cel putin ciudat ! S-AUZIM NUMAI DE BINE !

  raspunde comentariului
 • Imi e imposibil sa emigrez!

  12 septembrie 2017 9:55

  Fiul meu merge la o scoala complet renovata si extinsa prin constructia unui noi cladiri, cu o investitie de 3 milioane de euro. Fiecare clasa are in afara de desueta tabla, un ecran gigant extraplat HD,proiector, chiuveta etc. Bancile sunt in forma triunghiulara, individuale si sunt grupate cata 3-4-5 in functie de grupurile de lucru. Cantina arata ca o sala de restautant cu autoservire, cu o curatenie examplara, masa calda o primeste gratuit in fiecare zi, de buna calitate si diversificata, pentru care statul a negociat cu firma furnizoare contracte foarte bune si plateste pentru fiecare elev mai putin de 1 euro pe zi pentru masa de pranz. Intr-o zi, prima data dupa 4 ani, masa a ajuns cu intarziere. Toti parintii au fost informati de conducerea scolii despre situatia creata in aceeasi zi, inainte sa ajunga copiii acasa cu scuzele de rigoare si cu promisiunea ca situatia nu se va repeta. Tate cele necesare la scoala de la calculator de buzunar, craioane, caiete, manuale, etc le primeste graruit de la scoala. Sala de calculatoare are calculatoare de ultima generatie. Sala de sport este multifunctionala. Orele de sport inseamna, in fiecare an, 2 sau 3 sedinte de pregatire de cate doua ore in diferite sporturi ski, atletism, basket, fotbal, inot, orientare turisica, volei,ets., facute in baza unei planificari anuale, cunoscuta de la inceputul anului. Toate informatiile despre activitatea scolara sunt pe situl scolii, fiecare parinte are acces personalizat si password personal, si poate comunica cu profesorii pe email, poate vedea rezultatele scolare, absentele, orarul, datele cand vor fi teste de verificare la fiecare materie, etc. Nu am timp acum sa va descriu programa scolara si stilul pedagigic, cu invatarea pe baza de proiecte si munca in echipa, cu accent pus pe creativitate, intelegere si nu pe volum de informatii memorate fara a fi intelese. De ce nu pot emigra? Pentru ca am emigrat deja aici, in Finlanda. Nu e ca acasa, dar prin grija politicienilor nostri in Romania nu mai am de lucru in meseria mea. Platesc taxe foarte mari, dar pot vedea cum acesti bani sunt folositi chibzuit si imi sunt returnati prin diferite avantaje si facilitati gratuite la care am acces, scoala gratuita in limba engleza pentru fiul meu e doar una dintre ele. Coruptia este aproape zero. Cu doi ani in urma un ministru si-a dat demisia pentru ca a petrecut cu familia un weekend intr-un hotel de trei stele iar factura a fost platita de o firma privata. Cand nivelul de coruptie si furt din banii publici vor fi la acelasi nivel si in Romania vom putea si noi progreasa. ESTE asta posibil? Sunt suta la suta sigur ca DA, ESTE POSIBIL, ceea ce lipseste este doar decizia politica si fermitatea.

  raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   13 septembrie 2017 16:49

   Daca era asa de bine in Finlanda Linus Torvalds statea acolo nu pleca din Finlanda la Portland Oregon SUA unde il poti gasi azi. E bine totushi ca e buna scoala, in limba Engleza, si pot Finlandezii sa plece in SUA educati.

   raspunde comentariului
  • Persanu Verde

   12 septembrie 2017 13:25

   Te inseli daca crezi ca-i atat de simplu. Decizia politica e a politicienilor iar politicienii sunt oglinda poporului. Deci esti intr-un cerc inchis.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design