Quo vadis Polonia (II)

de Ovidiu Maican , 20 aprilie 2016 - stire actualizata la ora 21:17, 20 aprilie 2016
Quo vadis Polonia (II)


Până la urmă, comunismul polonez nu a căzut datorită Bisericii, reformiștilor din partid sau intelectualilor disidenți, ci datorită unei noi generații de muncitori și lideri sindicali polonezi, conduși de Solidaritatea și de Lech Walesa.

Polonia, deşi a avut de suferit de pe urma celor două regimuri totalitare ale secolului 20, a avut o evoluţie foarte diferită de a celorlalte state foste comuniste din Europa.

Dacă stăm să comparăm mai atent, fascismul (nazismul) şi comunismul au destule aspecte în comun (partidul-stat, ideologia totalitară, scopuri utopice, propaganda stupidă, birocraţia supradimensionată şi ineficientă, colectivismul şi teroarea poliţienească).

După 1990, viaţa politică a fost oarecum instabilă, până în 2007 succedându-se 13 guverne. Guvernul lui Donald Tusk a fost cel mai longeviv (2007-2014).

Anul 2015 a fost martorul unei schimbări profunde a mentalităţilor politice şi a scenei politice din Polonia.

Partidul Platforma Civică a pierdut posturile de preşedinte al Republicii şi de prim-ministru în favoarea partidului Lege şi Ordine, condus de Jaroslaw Kaczynski (fost prim-ministru şi fratele geamăn al fostului preşedinte Lech Kaczynski). Astfel, Bronislaw Komorowski şi Ewa Kopacz au fost înlocuiţi de Andrzej Duda, respectiv de Beata Szydlo.

Schimbarea de paradigmă politică s-a datorat mai ales faptului că electoratul a considerat că, în ciuda dezvoltării economice, bunăstarea a fost distribuită inegal, iar guvernul precedent nu a fost suficient de ferm în faţa ameninţărilor Rusiei. Partidul Lege şi Ordine are o viziune mai egalitaristă și a făcut promisiuni mai populiste.

Polonezii au văzut cum Ucraina e vândută la bucată de Franţa şi Germania. Datorită poziţiei UE faţă de Rusia, vor deveni mai mult proamericani şi eurosceptici (nu antieuropeni). Şi poate şi alţii vor urma aceeaşi cale.

Uniunea Europeană – în loc să îşi recunoască propriile greşeli şi să renunţe la propriile mituri depăşite şi la miopia strategică – califică orice critică drept putinism. Ruşii procedează în mod similar, calificând orice opinie contrară ca fiind fascistă.

Este o repetare a concepţiei comuniste conform  căreia „cine nu e cu noi e împotriva noastră“. Atitudinile antieuropene, la fel ca orice mişcare extremistă, nu apar din senin, au anumite cauze. Factorii politici europeni nu pot sau nu vor să accepte această realitate.

Probabil că are dreptate fostul disident sovietic Vladimir Bukovski, care caracterizează UE ca fiind CAER-ul sau comunismul inversat.

Referitor la derapajele antidemocratice din ultima vreme, vina e împărţită între cele două partide principale poloneze.

În octombrie 2015, când era destul de evident că Platforma Civică va pierde alegerile, Seimul (Camera inferioară a Parlamentului), controlat de acest partid, a numit 5 noi judecători la Tribunalul Constituţional,  cărora urma să le expire mandatul în noiembrie şi decembrie 2015. În urma scrutinului din 25 octombrie, partidul Lege şi Ordine a câştigat majoritatea absolută în Parlament.

Drept urmare, pe 2 decembrie 2015, Seimul a numit alţi 5 judecători, care au depus jurământul în faţa preşedintelui. Este oarecum similar cu procedeul folosit de preşedintele american Barack Obama, care accelerează procesul de numire a unui nou judecător la Curtea Supremă, după decesul lui Antonin Scalia.

A doua zi, Tribunalul Constituţional a recunoscut ca validă alegerea în octombrie a 3 dintre cei 5 judecători. Preşedintele a refuzat să accepte depunerea jurământului de către aceştia.

Pe 23 decembrie, Seimul a votat o lege ridicând cvorumul şedinţelor de la 9 la 13, impunând şi o majoritate de 10 voturi din 15 pentru a se putea lua o hotărâre. Art. 190 din Constituţia Poloniei prevede majoritatea simplă în cazul adoptării deciziilor Curţii. După cum se poate vedea, decizia Seimului încalcă numai parţial legea fundamentală.

Acţiunea noului partid de guvernământ creează un precedent periculos. Dacă încalci regulile jocului, ceilalţi vor fi îndreptăţiţi să procedeze în acelaşi mod.

Reacţiile externe au fost destul de vehemente. Cele mai virulente critici au venit din partea lui Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, ceea ce nu trebuie să ne mire prea mult. Domnia sa este membru al Partidului Social-Democrat din Germania, al cărui fost lider şi cancelar, Gerhard Schroeder, poate fi caracterizat ca un cal troian al Rusiei. Acordurile încheiate în perioada mandatului său au adus Germania în actuala stare de dependenţă energetică faţă de Rusia. Angela Merkel nu a avut o reacţie oficială.

Probabil că actualii guvernanţi polonezi, mandataţi de votul popular, sunt dispuşi să abdice punctual de la democraţie în numele pericolului extern, ca să nu se repete situaţia de la împărţirile din secolul 18.

Uniunea Europeană nu pare în stare să reziste la presiunile Rusiei, trăind mai mult în propriile mituri şi clişee depăşite. Este moleşită şi autosuficientă precum Imperiul Roman în perioada sa de criză.

În acelaşi timp, are tendinţa de a-şi abandona unele dintre statele membre sau de a-şi abandona principiile de dragul unei iluzorii înţelegeri cu Rusia. Acest lucru este imposibil cu nişte oameni cărora le este străină noţiunea compromisului şi a loialităţii. În mentalitatea politicienilor ruşi, compromisul este o mişcare tactică, determinată de slăbiciuni de moment, iar aliaţii pot fi trataţi la fel ca şi duşmanii dacă interesele o cer.

Una dintre predicţiile lui George Friedman este că, în viitor, Polonia va lua locul Germaniei pe scena internaţională. Oare aşa va fi? Asta depinde şi de evoluţiile viitoare din Statele Unite.

Ce va face România în această situaţie? Îşi va întări legăturile cu Polonia şi cu NATO, sau va urma orbeşte deciziile incoerente ale europenilor?

Nu cred că Polonia va fi o a doua Ungarie. Polonia trebuie să fie pentru noi un model de urmat din alte puncte de vedere, mai ales datorită faptului că timp de 40 de ani am avut o experienţă comună, comunismul.

Dacă am fi avut măcar o parte din patriotismul, eroismul, tenacitatea, solidaritatea, credinţa (şi preoţi ca ai lor) şi spiritul lor de rezistenţă, ţara noastră ar fi arătat acum altfel.

Sunt polonezii un model potrivit? Este o temă de gândire, mai ales că, până acum, uneori nu ne-am prea ales bine modelele de urmat. 

Comentarii

 • Joaquin Murieta

  21 aprilie 2016 17:39

  Azi la fel ca innainte de WW2 Polonezii au de ales intre a deveni republica sovietica in noua Uniune Sovietica sau a fi exterminati de Nemti condusi azi de fiica lui Hitler Angela Merkel. Innainte de WW2 au fost indecisi caci nu le convenea nici una dintre optiuni. Se pare ca nici azi nu sunt constienti ca alta optiune decat una dintre cele doua nu exista. Unii cred ca Nemtii s-au civilizat si Angela Merkel, numita "Angela" dupa numele surorii lui Hitler nazista fanatica, este altceva decat tatal ei dar cu prima ocazie care sigur va apare mai devreme sau mai tarziu Nemtii vor devedi iar ca au fost si au ramas aceiasi natiune de assasini gata mereu sa extermine "rasele inferioare".

  raspunde comentariului
 • Daniel

  20 aprilie 2016 23:51

  Adevarata Polonia a disparut odata cu asazisul accident de la Somlensk, asa ca titlul articoulului este un nonsens.

  raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   21 aprilie 2016 17:06

   Minti ! Tampenii si dez-informari ca a ta fac mult rau adevarului. Avionul Tu-154 prabusit la Smolensk era echipat cu aparate moderne de navigatie inclusiv aterizare automata chiar si in conditii de 0 vizibilitate cum erau cele de la Smolensk. Totusi echipamentul automat nu a putut fi folosit pentru ca aeroportul Smolonsk nu ara echipat pentru a ghida avionul de aceea controlorii de trafic au recomandat aterizarea la Minsk aeroport mai modern aflat la o distanta atat de mica incat avionul o putea parcurge usor cu combustibilul aflat la bord. Pilotul a decis sau a fost fortat sa aterizeze la Smolensk cu toate ca nu vedea nimic pe geam si aeroportul Smolensk nu era in memoria calculatorului de bord al avionului ca cel de la Minsk. Pilotul nu cunostea aeroportul Smolensk si nu stia ca e situat pe un platou inconjurat de e zone mai joase. Nevazand nimic pe geam pilotul s-a folosit de altimetru care insa ii indica altitudinea fata de nivelul marii caci nu avea in memorie corectia necesara pentru aeroportul Smolensk. Altimetrul a averizat verbal pilotul de lipsa corectiei si a recomandat devierea zborului spre Minsk. Totusi aterizarea a continuat si in lipsa corectiei avionul a ajuns sub aeroport. Abea atunci pilotul a fost constient de greseala facuta dar era deja prea tarziu. Avionul nu urca ca o raketa si in apropierea aeroportului erau niste copaci care au distrus avionul. Un accident similar a suferit Airbus A320 la Paris tot datorita greselii pilotului.

   raspunde comentariului
  • nonsens este în capul tău

   21 aprilie 2016 1:20

   ..."asazisul accident de la Somlensk" a fost aranjat de ȘEFII SERVICIILOR SECRETE POLONEZE, la instigarea din culise făcută de Komisia Europenisă de la acel moment ! ...maoistul Barroso ! Urmează dezvăluirile, la Varșovia.

   raspunde comentariului
 • http://www.neuerweg.ro/transilvania-edes-heimat/

  20 aprilie 2016 22:03

  _1. Biserica Greco-Catolică Ardeleană și ardelenismul au fost exact ca Biserica Romano-Catolică Poloneză și polonezii. Au fost distruse sistematic, din 1922 începând și până în 2016 ! De cine ? ...de regățenii ortodocși ! Singurul lucru dus-înainte sistematic de regățeni, în toată istoria lor... Vina lui Stalin de la 1948 e minoră, comparativ cu excesul de zel al ciracilor lui regățeni până azi ! _2. "...partidul-stat, ideologia totalitară, scopuri utopice, propaganda stupidă, birocrația supradimensionată și ineficientă, colectivismul și teroarea polițienească" ? ...păi asta e caracterizarea statului balkanik miticesc și pentru perioada 1990-2016, nu numai pentru 1946-1989 ! ...iar statul balkanik miticesc dintre 1920 și 1945 nu a diferit prea mult. Vezi țărămonia miticească a încornorării măscăriciului Ferdi' de către intrigantul nemernic Brătianu, la Alba-Iulia, în cătrindala ortodoxă nou-construită din banii Transilvaniei primite-cadou de regățeni de la masonii franțuji în 1920... În 1937 bugetul Rregatului Rromînikăi Marri era dat în proporție de 86 la sută de Transilvania, și de 14 la sută de TOATE zonele extra-carpatice, însumat ! ...iar în Transilvania erau 23 la sută ortodocși ! ..."Das Memorandum von 1938".

  raspunde comentariului
  • sandu pericei

   23 aprilie 2016 14:55

   Ai uitat să-i iei rudotelu' hun mic cu neuronu' lobotomizat..... Biserica greco-catolică a fost o încercare nereuită de asimilare venită din partea hunilor, binecuvântată de stăpânii lor austrieci. Abhanden kommen !!

   raspunde comentariului
   • http://www.banat.ro/academica/Vuia.htm

    23 aprilie 2016 19:07

    "Ai uitat să-i iei rudotelu' " ? HAHAHAHA ! ...ia-i tu în mână "cocoșelu' " primului hun întâlnit pe stradă, prostovan regățean ! Nehmen Sie es in der Hand. Fă tu puricei la altă masă, cu mămăligarii tăi și "dupe" obiceiul vostru ! ...dacă ai fi fost ardelean ai fi știut că Biserica Greco-Catolică ardeleană nu a avut NIMIC în comun cu "ungurii", și nici cu politica lor. Dar tu ești un regățean tipic, laș și prefăcut, care se dă drept "ardelean"... Tocmai, că austriecii au favorizat apariția Bisericii Greco-Catolice ardelene pentru a fi în contrapondere, împotriva ungurilor de confesiune reformată. Toate mișcările ardelenești românești anti-statul maghiar, de după aceea, au fost conduse și executate de greco-catolici, și "Supplex Libellus", și "Memorandumul". De altfel - din păcate - desprinderea de Ungaria și "unirea" cu Regatul nevolnik al Rromînikăi balkanice au fost pregătite și votate majoritar la Alba-Iulia în 1 decembrie 1918 exact de Biserica Greco-Catolică ardeleană și de adepții ei din politica Transilvaniei. Nu s-au așteptat ca gradul de parșivitate, șovinism și nemernicie al regățenilor să fie la nivelul la care a fost, și este. Traian Vuia a avut perfectă dreptate în scrisoarea lui din 1922.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design