5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialPSD vrea ca Putin să moară. De râs! Prima armată NATO care-şi...

PSD vrea ca Putin să moară. De râs! Prima armată NATO care-şi declară falimentul | OPINIE

Marți, 5 septembrie, cred că sălile Kremlinului s-au scuturat de râsetele lui Putin și ale generalilor săi. Citiseră știrile de la București: guvernul PSD nu mai are bani să plătească integral soldele militarilor săi.

Este de notorietate faptul că, în Siria, regimul Assad, după peste zece ani de război devastator, reușește să achite salariile tuturor funcționarilor guvernamentali, de la profesori și medici la soldați. În timpul Războiului de Independență a Statelor Unite, Congresul a reușit să asigure finanțarea armatei înfruntând nişte dificultăţi inimaginabile. Doar în 1783, la Philadelphia, a avut loc o revoltă a 400 de militari care erau neplătiți.

În istoria contemporană, mai sunt câteva cazuri în care guvernul nu a reușit să-și îndeplinească obligațiile față de armată: în Guyana sau în Somalia, de exemplu. În Franța, în 2012, un sistem IT nefuncțional a făcut ca plățile către o parte din militari să fie întârziate. Soțiile au ieșit în stradă, iar guvernul a rezolvat problema.

Însă nicăieri în spațiul NATO eu nu am mai văzut ca ministerul Apărării să anunțe public faptul că nu mai are bani și va plăti banii pentru chirie și pentru norma de hrană abia după o ipotetică „rectificare bugetară”.

Ca să fie clar: guvernarea PSD a falimentat (și) Armata României. Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă țara noastră nu ar fi sub umbrela NATO și nu ar fi trupe americane staționate pe teritoriul ei.

Cum s-a ajuns aici? Simplu: printr-o combinație mortală între proasta colectare – era firesc ca, atunci când țara ajunge pe mâna unui guvern ultra-corupt, cetățenii să nu-și mai plătească taxele – și cheltuieli nesăbuite. Poate că greșesc folosind termenul de „cheltuieli nesăbuite”, pentru că, de fapt, Dragnea a dus o politică rațională, dar strict în interesul său personal. A mituit aparatul de represiune – magistraţi, securitate și miliție – pentru a-l fideliza și a majorat diverse forme de pomeni către asistații sociali.

 

Cât despre banii pe care ministerul Apărării i-a primit pentru noi achiziții de tehnică militară, ei au fost cheltuiți pentru pensiile speciale. „Încă nu am luat nu ştiu ce rachete şi racheţele şi corvetuţe, deci banii sunt acolo”, a spus, miercuri, premierul Tudose, crezându-se hazliu. În inconștiența sa, el a spus un adevăr: celebra alocare de 2% din PIB pentru apărare nu a întărit cu nimic capacitatea de apărare a României. S-au luat niște angajamente, dar, dacă ele vor fi finalizate, plata se va face în anii următori.

Ministerul Apărării s-a întors la vremurile în care ministrul Gabriel Oprea cheltuia 80% din alocaţia bugetară pe salarii, doar că acum şi pensiile reprezintă o povară financiară uriaşă.

Politica guvernului Dragnea este perfect ilustrată de declarația doamnei de Pompadour, amanta regelui Ludovic al XV-lea: „După noi, potopul!”. Primesc de la București tot mai multe semnale că PSD ar putea abandona guvernarea, lăsând altora sarcina gestionării dezastrului. În această politică bizantină, plină de minciuni, sunt prudent cu astfel de zvonuri, dar nu m-ar mira ca Dragnea să o dezerteze cu un minut înainte de falimentul țării pentru ca ulterior, de pe margine, să-i blameze pe succesorii săi, care trebuie să gestioneze dezastrul moștenit de la PSD.

Fără îndoială, este greu să te opui acestei grupări corupte şi obtuze conduse de Dragnea şi de Tăriceanu, dar asta nu justifică apatia, lenea, lipsa de imaginaţie, haosul şi complicitatea opoziţiei parlamentare şi a Cotroceniului. Eu unul m-am săturat de întrebarea pasiv-agresivă: „Dar ce puteam noi să facem?”. Deşi nu este rolul meu să dau sfaturi, vă răspund. Opoziţia trebuia să bombardeze PSD-ul cu întrebări punctuale pe tema execuţiei bugetare din ministerul Apărării, să-l cheme pe ministrul Apărării la „Ora ministerială” şi să solicite o comisie de anchetă, chiar dacă PSD ar fi respins-o.

Preşedintele României avea dreptul constituţional să convoace CSAT-ul pe tema bugetului M.Ap.N – a convocat consiliul, dar pe alte subiecte – şi să-i cheme la Cotroceni pe premier, ministrul de Finanţe şi pe cel al Apărării. Klaus Iohannis ar trebui să se ducă să prezideze şedinţa de Guvern în care se va discuta rectificarea bugetară – care include sumele ce vor fi acordate M.Ap.N – în conformitate cu articolul 87 din Constituţie.

Dacă opoziţia şi Cotroceniul nu sunt în stare să facă nimic în afară de a se văita şi de a se „informa”, eu le dau un sfat: duceţi-vă acasă, să vă tocaţi liniştiţi pensiile speciale. Se vor lupta cu Dragnea cei din stradă. Aşa cum s-a întâmplat de fapt mai tot anul 2017.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă