Protestele, nivelul următor | OPINIE

de Mircea Kivu , 08 martie 2017 - stire actualizata la ora 15:48, 08 martie 2017
Protestele, nivelul următor | OPINIE

Protestele din Piaţa Victoriei şi din celelalte mari oraşe au scăzut în intensitate după ce Ordonanţa 13 a fost înmormântată cu parastas şi tot ce trebuie (inclusiv pomenile), iar promotorul ei a demisionat din funcţia de ministru al Justiţiei, rămânând un „simplu“ deputat. Am putea spune că s-a obţinut o victorie de etapă – două dintre principalele revendicări fiind îndeplinite.

Cerinţele celor câteva mii de protestatari care s-au adunat duminică în Piaţa Victoriei şi apoi au participat la un marş prin Capitală nu mai au claritatea de acum câteva săptămâni. Se cere demisia Guvernului, dar asta nu se poate obţine: PSD nu-şi poate permite să pună mingea unei noi nominalizări în mâna preşedintelui Iohannis.

Susţinerea DNA („DNA, nu uita, noi suntem de partea ta“ şi „Codruţa, te iubim“) riscă să reifice politicile împotriva corupţiei. Fenomenul corupţiei nu e doar o problemă penală, ea nu poate fi atacată exclusiv prin acţiuni punitive. În plus, o instituţie poate greşi, iar DNA nu se sustrage re­gulii, ba în ultimele luni o face din ce în ce mai des – mă refer la eşecurile în instrumentarea unor cazuri precum Ludovic Orban şi Lia Olguţa Vasilescu, la ambiguitatea relaţiei cu SRI şi la inabi­litatea implicării în anchetarea unei acţiuni guvernamentale (adoptarea Ordonanţei 13) care a permis pesediştilor să obţină o victorie la Curtea Constituţională.

Instituţiile sunt făcute din oameni, sunt conduse de oameni, deci n-au cum să fie infailibile – nu asta trebuie să le reproşăm. Sunt însă îngrijorat atunci când în discursul triumfalist ţinut de şefa DNA la prezentarea bilanţului anual nu reuşesc să găsesc nicio aluzie, nicio virgulă autocritică. O temă recent apărută mai întâi în reţelele de socializare şi apoi preluată în Piaţa Victoriei este depolitizarea Curţii Constituţionale. Nu a venit din senin, ci în urma mai multor decizii recente ale CCR, care mai întâi a evitat să se pronunţe asupra fondului Ordonanţei 13, apoi a taxat ancheta deschisă de DNA la Guvern drept încălcare a princi­piului separaţiei puterilor în stat.

E o meteahnă veche a noastră aceea că, atunci când justiţia pronunţă decizii care ne convin, îi lăudăm independenţa, iar în cazurile contrare o acuzăm de politizare.

În cazul instituţiei menite să vegheze la integritatea constituţională lucrurile sunt complicate. E un fel de struţo-cămilă, căci nu aparţine puterii judecătoreşti, deşi se cheamă „Curte“ şi e formată din judecători; membrii ei se zice că sunt independenţi, deşi sunt numiţi politic. Însăşi necesitatea existenţei unei asemenea instanţe e discutabilă, de vreme ce există numeroase democraţii „consolidate“ în care soluţionarea diferendelor constituţionale este apanajul instanţei judecătoreşti supreme. Oricum, mi se pare că lucrurile sunt prea complicate ca să fie tranşate prin scandări.

În multele seri de proteste la care au participat sute de mii de cetăţeni (da, cetăţeni, nu doar oameni) s-au adunat cantităţi uriaşe de energie pozitivă. Mi-ar plăcea ca, odată îndepărtate pericolele imediate, aceste energii să se canalizeze mai puţin către iluminaţii spectaculoase sau coregrafii de inspiraţie dubioasă şi mai mult către forme de dezba­tere publică autentică – element ce ne-a cam lipsit în ultima vreme. Aflu cu plăcere că la Timişoara şi la Cluj oamenii au început să se adune în pieţe şi pe Facebook mai puţin pentru scandări şi mai mult pentru a discuta despre ce trebuie să cerem politicienilor – acum, când am constatat că avem o putere uriaşă, poate singura opoziţie de care guvernanţii par să se teamă.

Următorul pas al maturizării „străzii“ (folosesc acest termen aproximativ pentru că mi se pare că sintagma „societate civilă“ a fost prea frecvent abuzată) ar fi abandonarea rolului strict reactiv. Nu că nu ar fi nevoie de reacţie rapidă şi viguroasă – ba chiar, dacă mă uit la amendamentele introduse de senatorul Nicolae la proiectul de lege a graţierii, mă tem că ea va trebui exersată cât de curând. Doar că mi-ar plăcea ca strada să înceapă să impună agenda publică, nu doar să reacţioneze pe temele date de guvernanţi, să discute (şi să-i oblige pe politicieni să o facă) teme de care ne vom izbi mereu, cum ar fi neregulile legilor electorale, încălecarea Legislativului de către Executiv prin ordonanţele de urgenţă, incoerenţa politicilor anti-sărăcie şi multe altele.

Comentarii

 • Costin Stefan

  10 martie 2017 12:35

  Donez averea mea aceluia care va descoperi un hot mai hot decat fiul de militian din T= Teleorman, Liviu Dragnea=LD. Incepand din 1996, LD este prefect si, in continuare, din 2000 pana in 2012 este presedintele CJT. Incepand din 1996, LD este stapan absolut si satrap peste jud.T. A furat fara intrerupere, pana in prezent, escrocand statul ca pe un individ naiv. In 25-04-2002, a cumparat Tel Drum din dotarea CJT, cu bani furati de la Directia Protectiei Copilului si pe numele finului sau, Marian Fiscuci. A platit de cinci ori mai putin, fiinca era chiar seful CJT si privatizarea s-a facut direct, fara licitatie. Apoi, Tel Drum a primit cu nemiluita din jud. T si din toata tara, contracte fara concurs si contracte trucate de sute de milioane de euro. In 2005, LD si-a trecut in proprietatea sa restaurantele si magazinele comerciale din Turnu Magurele, dupa ce a cumparat compania de stat ,,SC Modern SA,, cu numai 20.000 de dolari. Si a ramas stapan pe cladirile raspandite pe o suprafata totala de 18.500 mp. In 2009, a puso pe sotia sa, Bombonica, sa cumpere actiunile societatii ,,SC Hotel Turris SA,, si sa-l treaca pe propiul ei nume. In felul acesta, seful CJT, LD, a devenit stapan pe singurul hotel din Turnu Magurele, cu 8 nivele, din centrul orasului, pe care a platit doar 214.320 lei, cand valora peste 110 milioane de lei. In 2011, ANAF a dato in judecata pe Bombonica, fiindca refuza sa plateasca 7,5 milioane de euro evaziune fiscala. Dar familia Dragnea a ramas stapana pe hotel si nu a platit evaziunea pana in prezent, fiindca dosarul penal 6311-2-2012 a fost blocat cu NUP de procurorul Nitu, imediat cum a ajuns la CICCJ. In 2013, Bombonica, sfatuita de sotul ei, a vandut mai departe Hotelul Turris doamnei Cristina Mandroc, contra uriasei sume de 85.850 de lei, pe care nu vad de unde CM ar putea s-o aiba. Aproape sigur si aici este vorba de o inscenare pusa la cale de iscusitul escroc LD. Pe scurt, am amintit in postarea de fata, de trei dosare grele ale renumitului hot Dragnea, pe care DNA nu indrazneste sa le definitiveze.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  10 martie 2017 12:30

  Vreau sa exprim doua credinte personale una, ca Liviu Dragnea reprezinta pericolul cel mai grav pentru tara si, a doua, ca situatia post-decembrista nu se indreapta pana nu impunem lustratia.

  raspunde comentariului
 • Admirabila ,,echidistanta" jurnalistica !

  09 martie 2017 23:09

  Partial aveti dreptate CCR este o institutie inutila, dar aceasta ar fi valabila intr-un stat normal, cu presedinti mediatori normali la cap, fara institutii de forta mafiote care fac politie politica stalinista, fara un serviciu de informatii a carei activitate principala este supravegherea, spionarea si intocmirea dosarelor liderilor politici pe care vrea sa-i elimine sistemul mafiot.Atata timp cat presedintele vrea sa devina dictator si interpreteaza Constitutia cum vrea el sau pe principiul ,,daca nu scrie in ea, inseamna ca pot sa fac" , cat timp nu se respecta separatia puterilor in stat justitia incercand sa comande legislativului, atunci CCR trebuie sa existe.Curios cum problema politizarii CCR nu s-a pus absolut deloc pe vremea giumbuslucurilor basiste pe care le facea d-l Zegrean cu Constitutia. Atunci nu mai era politizata? .....Leo

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  09 martie 2017 10:02

  Parerea mea, pe care am exprimato si in alte postari, chiar si inainte de protestele stradale, este ca Dragnea si Tariceanu sunt in fruntea unui complot, a unei ,,lovituri de Stat in continua desfasurare,, prin care PSD-ul si-a propus sa puna stapanire pe Justitie. Va amintiti cum cerea Voiculescu ,,SA PUNEM MANA PE JUSTITIE !,, ca sa nu ajunga in puscarie ? Acuma da ordine celor pe care i-a umplut de bani, sa-i inlature pe Coldea, Kovesi, Iohannis si sa puna stapanire pe Justitie, ca sa-l scoata afara, daca o fi dupa gratii. Iliescu si toti cei implicati in ,,dosarul Revolutiei,, si in ,,dosarul Mineriadei,, cer acelasi lucru. Dragnea si Tariceanu, care sunt la un pas de sentinte cu condamnare, au declansat deja actiunea dorita de toti infractorii PSD-ului. Si pentru ca puciul PSD-ului sa reuseasca, fara sa starneasca o rascoala a populatiei, Guvernul Grindeanu, dirijat din umbra de Dragnea, promite, pentru a anestezia poporul, dublarea salariilor si pensiilor si alte minuni, care nu pot fi infaptuite cu bugetul existent. Tot ce am postat aici reprezinta o parere personala despre o actiune de cucerire a Justitiei, pe care PSD-ul este hotarat sa o duca pana la capat cu sprijinul Parlamentului si a politizatului CCR deja cucerite.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  08 martie 2017 14:05
 • Vali

  08 martie 2017 13:01

  Urmatoarele miscari vor avea accente din ce in ce mai violente. Protestele pasnice se apropie de final. De vorba buna ei nu inteleg. De ciomag vor intelege.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  08 martie 2017 10:53

  IN DEMOCRATIE, CORUPTII-N PUSCARIE!.Tare sufletul ma doare, De asa nerusinare Sa vad un fost bisnitar, Devenit parlamentar, Ca ne propune la toti,Sa le dam drumul la hoti Sa-i iertam de ce-au furat,Sa nu dea nimic la Stat. Nalt, cu trup de dromader,E lipsit de caracter Si se crede om istet,Dar e simplu porc mistret.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  08 martie 2017 10:49

  Protestele de strada trebuie sa continuie. Pentru PSD, sutele de mii de oameni care au iesit in strada nu conteaza. A venit si Curtea Constitutionala, cu Dorneanu la butoane, care a hotarat ca n-are ce reprosa Guvernului Grindeanu pentru ca a emis OUG nr 13 si nici pentru modul cum a emiso. Asta le-a dat apa la moara PSD-istilor. Dragnea, Grindeanu, Serban Nicolae si, in mod deosebit, strigoilor de la Romania TV si de la Antena 3, care zilnic repeta ca iesirea sutelor de mii de protestatari in strada a fost o greseala, o uriasa manipulare. Ordonanta infractorului Dragnea, ma refer la infractorul Tariceanu, nu la OUG 13, repeta si el, cui vrea sa-l auda, ca ordonanta 13 a fost corecta. Acum, pesedeii s-au incins, si cauta sa impuna gratierea ilegala cu mana Parlamentului. Ba vine desteptul de Serban Nicolae cu amendamentul SA FIE GRATIATI SI CORUPTII si STATUL SA NU MAI RECUPEREZE PREJUDICIILE. Atunci vin si eu cu sugestia SA IASA UN MILION DE ROMANI IN STRADA SI SA PROTESTEZE PANA IMPUN LEGEA LUSTRATIEI. Stiu bine ca netrebnicii, care ne-au luat pe toti ostatici, sub comanda banditului Ion Iliescu, vor repeta la infinit ca este tardiv sa mai vorbim despre LEGEA LUSTRATIEI. Dar eu sunt convins ca numai impunerea acestei legi prin proteste de strada, ne mai poate scapa de dictatura lor.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design