11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialProiect pentru reconstrucţia Dreptei: o contra-ofertă la pomenile lui Dragnea │OPINIE

Proiect pentru reconstrucţia Dreptei: o contra-ofertă la pomenile lui Dragnea │OPINIE

În vara lui 2015, un grup de economişti şi antreprenori i-au scris preşedintelui Klaus Iohannis, cerându-i să promulge noul Cod Fiscal. „Atragem atenția că reducerea birurilor nu este o măsură populistă, ci are un adânc fundament moral și vaste consecințe materiale pozitive pentru societate.

Populiste sunt acele măsuri care (…) întrețin ficțiunea că fiecare dintre noi poate trăi pe spinarea celuilalt: creșterea salariului minim, a salariilor personalului bugetar, acordarea de pensii speciale și alte favoruri clientelei politice, ștergerea datoriilor unor companii etc”, se arăta în scrisoarea pe care am semnat-o şi eu, alături de alţi 40 de colegi de idei, printre care Mihai Neamţu, Bogdan Glăvan, Florin Cîţu şi Dan Maşca.

Bineînţeles că preşedintele Iohannis nu ne-a ascultat. Nu vreau să-l cert, acum e prea târziu. Ceea ce doresc este să arăt că dreapta se poate reconstrui în jurul unui proiect economic. Idei sunt, oameni educaţi care să le susţină sunt şi am sentimentul că majoritatea românilor s-a săturat de populismul de stânga.

Nu, nu exagerez: PSD a primit voturile a 45% din alegătorii prezenţi, deci circa 18% din totalul electoratului. Cei care au stat acasă au nevoie de o alternativă. Încerc, deci, să schiţez câteva idei, câteva direcţii, în jurul cărora oamenii de dreapta se pot aduna şi pot discuta.

Ce vă propun, dragi prieteni:

  1. Anularea tuturor pensiilor speciale.

  2. Spargerea monopolului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Banii asiguraţilor trebuie gestionaţi de companii private, care să concureze între ele, în funcţie de serviciile oferite. Trebuie demarat un program de scoatere a spitalelor de sub ineficienta şi corupta administraţie a statului: este momentul unor privatizări-pilot, aşa cum s-a procedat în Germania şi Marea Britanie.

  3. Nenumăratele „reforme” din sistemul de stat din Educaţie au eşuat. Să oferim cadrul legal ca învăţământul privat să se dezvolte, dar, desigur, trăgând concluziile necesare din eşecul universităţilor de tip Spiru Haret. O lecţie care poate fi studiată şi adaptată condiţiilor din România este ceea ce şi-a propus nou secretar al Educaţiei din Administraţia Trump, doamna Betsy deVos: ea doreşte să acorde vouchere copiilor din familiile defavorizate, astfel încât aceştia să poată studia, dacă vor, în afara sistemului de stat.

  4. schimbăm legea funcţionarului public, astfel administraţia să poată fi curăţată de politrucii leneşi, aroganţi şi angajaţi pe pile de la partid. Salariul mediu al funcţionarilor din administraţia publică centrală este cu 156% mai mare decât cel din economia reală. Un angajat din ministere ia în mână, în medie, 3.000 de lei. Pentru ce?

  5. schimbăm legislaţia sindicală, astfel încât „marile confederaţii” să fie obligate la gestionarea transparentă a resurselor, să publice periodic numărul membrilor şi să organizeze alegeri interne corecte. Statul nu trebuie să mai colecteze cotizaţiile membrilor de sindicat.

  6. rescriem Codul Muncii cu ajutorul organizaţiilor antreprenoriale, nu sub presiunea sindicatelor.

  7. simplificăm Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală. ANAF trebuie depolitizat, eventual pus sub controlul unei comisii parlamentare bi-partizane, a cărei preşedinţie să fie deţinută de către opoziţie.

  8. Să reluăm procesul de privatizare, în special în sectorul energetic. Companiile de stat din acest sector au fost declarate „strategice”, dar de fapt ele sunt o imensă sursă de bani pentru clientela de partid. Eu personal susțin că trebuie abolit articolul 136, alineatul 3, din Constituția României, care spune: „Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil (…) resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental (…) fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice”.

Aceasta este doar o schiţă, câteva idei pe care le-am strâns la cald, după aceste alegeri. Avem o uriaşă oportunitate să reconstruim dreapta, pe ruinele unui PNL care, de mulţi ani, nu este decât o anexă a PSD. Trebuie să oferim o alternativă credibilă și pragmatică la populismul mincinos și falimentar al baronimii lui Dragnea. 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă