2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialPrimarii satelor, boieri pe bani europeni

Primarii satelor, boieri pe bani europeni

Balamucul de la stefanesti, sat-satelit al Bucurestiului, in care alegatori din doua tabere s-au imbulzit la vot intr-un efort fara precedent, a fost explicat prin miza imobiliara. Unii sateni au marturisit, intr-un microinterviu televizat, ca au fost indemnati sa voteze in schimbul unor sume mari de bani. Un calcul simplu arata ca o familie care avea dreptul la cinci voturi ar fi putut castiga suta de milioane de lei vechi din exercitiul alegerilor locale.
Cred insa ca miza afacerilor imobiliare este un unghi ingust de evaluare a bataliei pentru primariile de la sate. O alta miza, poate mai "lucrativa", sunt cele 8 miliarde de euro pe care Uniunea Europeana le va revarsa peste agricultura romaneasca. O mare parte din bani pot fi folositi pentru lucrari ample, cum ar fi canalizarea satelor. Statul va finanta si el agricultura, astfel incat prin satele Romaniei se vor rula, in urmatorii cinci ani, in jur de 12 miliarde de euro. Daca am imparti suma ajutorului financiar asteptat la numarul de sate, am avea o medie de un milion de euro per localitate rurala. Sigur nu toti primarii vor avea initiative, iar banii nu sunt dirijati democratic, nici alocarile nu vin in functie de nevoie, ci pe proiect.

Banii europeni exista, iar viata unui primar de tara poate fi mai bogata in perspectiva in care pune mana pe ei.
Pe de alta parte, o alta miza ar putea fi mirajul latifundiilor. Tendinta probabila a urmatorilor ani, sugerata si de studiile europene, ar putea fi coagularea proprietatilor sau asocierea in cooperative, dar e greu de crezut ca cele peste 4.200 de exploatatii agricole risipite in tara, cu o suprafata medie de 3,3 hectare, se vor intovarasi, deoarece exista o repulsie inradacinata fata de trecutul comunist al tarii. Trebuie remarcat un lucru: coagularea latifundiilor a inceput si e demonstrata de cele peste 9.000 de exploatatii pe suprafete de peste 100 de hectare, care acopera mai mult de o treime din terenurile agricole ale tarii.
Aici este o ispita pentru primariile de la sate, care se pot transforma in cartiere generale ale investitorilor in agricultura. In multe dintre satele Romaniei primarii fac legea, ei pot intra pe pamanturile oamenilor si pot rupe halci din acestea, pe care le pot vinde grabnic celor interesati. O arma redutabila este si functionarul de la Cadastru, care in multe locuri intarzie masuratoarea proprietatilor pana la calendele grecesti. Intre timp, primaria i-a zburat omului din proprietate o bucata din pamant. E clar ca multi dintre primarii de azi se vad boieri, au mijloacele tehnice si vor avea si banii pentru actiuni.

Un singur aspect ar schimba regulile jocului: revenirea celor care au plecat la munca in strainatate. Ei n-au avut acces la vot in aceste alegeri, dar e de presupus ca majoritatea se vor intoarce acasa si vor sti ce au de facut. Ei vor fi, probabil, viitorii fermieri ai Romaniei. Ramane de vazut cat din pamantul familiei va supravietui momentului.

Cele mai citite

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...

Pompierii și specialiștii IT, în topul încrederii românilor. Politicienii și jurnaliștii, pe ultimele locuri (sondaj IRES)

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproape o mie de persoane, prin metoda CATI Pompierii și specialiștii IT sunt profesiile în care românii...

Tranzacția E.ON Energie România – MVM, în vizorul autorităților române

Ministrul Energiei asigură că interesele naționale vor fi prioritare Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă