14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPoliticienii ne vor proști. Cazul Tăriceanu | OPINIE

Politicienii ne vor proști. Cazul Tăriceanu | OPINIE

Majoritatea profesorilor au intrat în grevă, nemulțumiți de promisiunile mincinoase ale politicienilor care au câștigat alegerile. Li s-a spus să ia un pix și să noteze, în calendar, data când li se vor majora salariile. Filele ca­lendarului sunt însă numai 12, nu destule pentru ca să poată cuprinde această promisiune.

Să fii mințit este un motiv de grevă, dar unul la fel de bun ar fi fost simpla declarație a lui Călin Popescu Tăriceanu, aceea în care afirmă că profesorii nu merită venituri mai mari, pe motiv că vreo patru luni pe an stau ca greierașul din fabulă și cântă la Lună. „Am văzut la educație, spor de soli­citare neuropsihică. Iertați-mă, am lucrat și eu în învățământ, programul nu e de opt ore pe zi, în învățământul preuniversitar, dacă pui la cap toate vacanțele, ai patru luni de vacanță pe an. Patru luni de vacanță. Eu nu găsesc că sunt justificate unele din aceste majorări“, spunea Tăriceanu.

Coleg de guvernare cu PSD, nu știm dacă afirmația aceasta nu surprinde exact ceea ce cred Liviu Dragnea și colegii (sau subalternii) săi pesediști. Nu știm dacă nu cumva Tăriceanu nu a spus aceste cuvinte la îndemnul PSD. Putem intui însă o congruență între liderii celor două partide politice, din cel puțin două motive: majorarea salariilor profesorilor a fost amânată, pe de o parte, iar nicio declarație publică nu a venit să contrazică părerile cu iz proletar ale celui de-al doilea om în stat.

Nu numai PSD a tăcut, dar și membri ALDE, primari care se bat cu pumnul în piept că educația este, pentru ei, prioritatea zero. Oameni care, de teamă să nu-și supere șeful, au băgat capul adânc în nisip.

Din păcate, afirmațiile lui Tăriceanu nu sunt un simplu accident. În 2008, când acesta era premier, se opunea, cu o vehemență demnă de cauze mai bune, majorării cu 50% a salariilor profesorilor, chiar după ce Parlamentul decisese acest lucru.

„Creșterea salariilor, cum a fost decisă de Parlament, nu este sustenabilă economic și duce obligatoriu la o criză economică majoră, la o reaprindere a inflației și acest lucru este evident, în momentul de față, agravat de situația de pe piețele financiare“.

Spunea că majorarea sa­lariilor ar duce la creș­te­­rea
„fără precedent“ a pre­țu­­rilor din economie, inflamând teama de hiperinflația care a măcinat până la disoluție puțina avere financiară a românilor, în sălbaticii ani de început de tranziție. Majorarea sa­lariilor s-a produs în cele din urmă, majoritatea profesorilor au câștigat în instanță ceea ce Parlamentul a votat.

Au primit banii eșalonat, timp de mai mulți ani.

În paranteză fie spus, Tăriceanu a dat dovadă de consecvență numai când s-a opus creșterii salariilor profesorilor. În rest, părerile sale sunt flexibile. Dacă în 2008 critica Parlamentul pentru decizia luată, în 2017 revenea și spunea, cu mândrie, că „Parlamentul este sinteza naţiunii pe care o reprezintă. Este garantul supravieţuirii naţiunii. (…) Națiunea există atât timp cât Parlamentul ei lucrează“.

Nici în 1990, imediat după comunism, nici în 2008, când economia bubuia, nici acum, în 2017, când avem cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană și, așa cum spune gurul PSD, cel mai bun program de guvernare, profesorii nu sunt o prioritate. S-au majorat salariile parlamentarilor, mândria țării, a primarilor, cu toate că atunci când au candidat și unii, și alții știau ce salarii vor avea, dar profesorii sunt lăsați mereu la urmă. Destul de curios, la prima vedere, deoarece sunt câteva sute de mii, au familii și reprezintă o masă importantă de vot pe care ar putea-o atrage cele două partide. Cu toate acestea, nici PSD, nici ALDE nu par interesate de acest lucru.

De fiecare dată când mă întreb de ce, îmi aduc aminte de o scenă cutremurătoare din „Cel mai iubit dintre pământeni“. Petrini, ajuns în carceră, este bătut cu bestialitate de un torționar. Cu o voce aproape duioasă, acesta se apropia de deținut și îi spunea: „Uite, mă, o mie trei, aici, uite aici ar trebui să te lovesc (cu aceeași voce dulce, cu acea bucurie curată cu care vrei să dăru­iești ceva unei persoane pe care o iubești, și mă lovi de câteva ori în tâmplă, dar ușurel, cu gingășie, să nu mă doară)“. Petrini înțelege gestul călăului său. “Fumase probabil mai multe țigări, până ce gândul i se distilase și se făcuse esența de gând, rupt, detașat de vreo pornire turbure, până ce descoperise exact ceea ce îl deosebea și, în același timp, ceea ce îl lega de mine, până la simpatia umană trezită de limpedea lui revelație: Capul! Da, iată ceea ce ne deosebea. Eu aveam alt cap, deci nu al lui, și atunci luase vătraiul în mână și venise să-mi spună. Nu în corpul meu trebuia să mă lovească, avem toți aceleași corpuri, mâna e mână, piciorul picior, stomacul face aceeași digestie, pe cur ies aceleași excremente. Capetele sunt diferite!“

Dacă-mi permiteți o comparație, cred că același lucru îl fac azi guvernanții. Lovesc în capul națiunii, în profesori, pentru că simt că e ceva ce îi deosebește pe profesori de ei și, de asemenea, pentru că un profesor umilit nu poate produce un act edu­cațional valoros. Acest lucru duce la elevi mediocri, la statistici îngrozitoare, care spun că 40% din tinerii din România sunt analfabeți funcțional. Pentru politicieni, deși acest lucru ar trebui să însemne un dezastru pentru viitor, deși ar trebui să ia măsuri imediate și urgente pentru corectarea situației, e o veste bună: își asigură generații întregi de votanți fără pretenții, pe care micile pomeni electorale îi fidelizează. Cu prețul viitorului țării.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă