Pesedistul englez

de Andrei Cornea , 30 iunie 2016 - stire actualizata la ora 22:29, 30 iunie 2016
Pesedistul englez

Există un pesedist englez. Ca și cel român, are studii elementare sau medii, trăiește, nu în Teleorman sau Gorj, ci în plăcutul mediu rural englez sau orașe mici sau în vechi orașe industriale din nord. Este mai curând în vârstă de peste 60 de ani, de obicei pensionar, adică dependent de sistemul național de pensii. E conservator din fire și își ia informațiile din “The Sun” sau “Daily Mirror”, adică un fel de echivalent al Antenei 3. Acum a votat pentru Brexit, mai ales fiindcă i s-a spus în mod mincinos – și el a crezut – că străinii au năpădit Marea Britanie, că au furat joburile englezilor sau că stau degeaba, primind ajutoare sociale gene-roase de care el va fi lipsit.

Cine sunt străinii? Străinii suntem, de data asta, „noi“: polonezi, români, unguri, slovaci, bulgari – est-europeni. Nu sirieni, nu musulmani, nu africani. N-a contat. Ba e chiar mai rău decât dacă am fi fost indieni, căci atunci am fi fost considerați foști supuși ai Imperiului. 

Într-ade-văr, pesedistul englez e și patriot, aidoma celui român, și, spre deosebire de acesta, are și o anumită nostalgie a Imperiului pierdut, fiindcă, ce-i drept, a avut ce pierde. Așa că nu e numai conservator și șovin, ci și frustrat. I s-a spus că, în ultimele decenii, Marea Britanie și-a pierdut independența, că niște inși scorțoși și antipatici decid la Bruxelles peste capul Parlamentului britanic pe care îl alege el. Nu înțelege aproape nimic din globalizare. Nu înțelege nimic din economia mare și din finanțe. Nu înțelege noile raporturi geopolitice. Ideea unei Europe federalizate cumva în cadrul Uniunii Europene îl îngrozește.

De fapt, nu prea știe nimic despre Uniunea Europeană, cu excepția faptului că de acolo vin primejdioșii străini însetați de joburi și că acolo, pe Continent, conduce Germania, adică țara împotriva căreia a dus două războaie cumplite. În schimb, ține minte că a fost cu Rusia în alianță tot de două ori, așa că, pentru el, Putin nu poate fi un pericol. În general, din istorie știe numai ce i s-a spus, de mult, la școală: că Anglia a învins Spania lui Filip al II-lea, Franța lui Napoleon și Germania lui Hitler – pe scurt, Europa, care a încercat s-o invadeze și care acum se pare că vrea să reia operațiunea prin desant bruxellez. Și mai știe că Europa asta suspectă e ajutată de cosmopoliții din Londra și de așa-numita elită politico-financiară. I se spune – și crede – că aceștia sunt autiști și nu mai aud vocea poporului. Iar poporul e – cum altfel – numai el! (Ceilalți 48% nu sunt niciodată poporul.)

 Ca și pesedistul român, și cel englez e în general un om cumsecade, modest și agreabil. Ai vrea să-l cunoști. (E, fără îndoială, și mult mai civilizat decât cel român.) E muncitor și responsabil. Are o mare tradiție în spate. Crede în lege și justiție. Știe că are drepturi. Are, fără îndoială, și mult bun-simț (common sense). Problema e că acest bun-simț e limitat la orizontul cunoașterii sale. Iar acesta e prea îngust pentru lumea de azi.

 Nu-l poți minți în legătură cu grădina sa, cu prăvălia sa, cu automobilul său – lucruri concrete și apropiate. Dar poți să-l faci să creadă aproape orice când e vorba de economia globală, de relațiile internaționale și mai ales când e vorba de străinul care „i-a năpădit“ țara. Supus propagandei mincinoase a unui Nigel Farage și oportunismului unui Boris Johnson, pesedistul englez a făcut un mare rău țării sale și Europei. Fără s-o știe și fără s-o vrea.

 Împotriva pesedistului – englez sau de orice naționalitate – e greu de luptat. Argumentele raționale nu funcționează bine la el, căci, dacă ar funcționa, n-ar mai fi pesedist. Democrația pretinde să-i acorzi toate drepturile electorale. Sigur, să-i ceri părerea prin referendum e un exercițiu riscant care trebuie evitat. Dar chiar și fără referendum, în alegeri, lipsa lui de orizont poate fi catastrofală. Demagogii și propagandiștii minciunii îl asaltează. Inși gen Ponta, respectiv Gâdea sunt, cu chipuri diferite, omniprezenți și se răspândesc tot mai mult. Diabolizarea străinului, a cosmopolitului, a „capitalismului global“, a „Sistemului“ sunt pârghii ușor de folosit și la îndemână prin metafore. Statisticile pierd lupta cu frustrările personale, alimentate de câteva imagini-șoc la televizor.

 Pesedistul – englez, român și de orice altă naționalitate – e de obicei un om onest și serios, care nu-și dorește decât să trăiască liniștit, așa cum a apucat, în valorile pe care le respectă și le înțelege. Ce poate fi mai firesc? Și totuși, e suficient să pui în acest aluat de calitate un pic de drojdie mizerabilă de propagandă și de oportunism politic și ceea ce va crește va intoxica Europa și lumea.   

Acest articol a fost preluat
din Revista 22

Comentarii

 • Zuzu

  05 iulie 2016 17:55

  Daca asta-i...domn, eu sunt Orient Express,

  raspunde comentariului
 • chitibus

  05 iulie 2016 17:53

  Daca tu, autorule, esti feciorul Doinei Cornea, e explicabil. Pentru tine, cei cinstiti, care mai pun si osul la treaba, sunt niste rebuturi. Ia aminte, "telectualule" ca lumea nu poate trai doar din idei ci, mai ales din munca fizicz. Mars la munca!

  raspunde comentariului
 • Mesterul

  04 iulie 2016 23:21

  Prin articolul dvs. dle. Cornea ai jignit doua popoare, roman si englez. De ce ai facut acest lucru din mai multe motive ai o ura inascuta care teface sa crezi ca cine nu este cu dumneata este impotriva asta e apologia comunismului, ai vrut sa aduci discutia despre romani care au votat cu PSD, la fel si cei din Anglia care au votat brexitul si in final sa ajungi la Ponta si Gidea obsesia dvs. ca sa nu zic ura legionara sau stalinisata depinde cind esti nascut si ce predecesori ai Dar sa stii ca ai GHINION domn ule Cornea atit ramani cit si englezi au votat cum au crezut ei si asa vor face si in viitor chiar daca sunt jicniti de unul ca dumneata.

  raspunde comentariului
 • geo

  04 iulie 2016 8:22

  sper sa va ajute nitel presa engleza daca de la Bucuresti nu se zaresc lucrurilehttpwww.dailymail.co.ukcolumnistsarticle-3412616How-Labour-turned-London-foreign-city.html

  raspunde comentariului
 • geo

  04 iulie 2016 8:15

  ?? Domnule Cornea, dvs v-ati plimbat nitel in Anglia in ultimii 5 ani? E plin de arabi, pakistanezi, etc. Port si eu ochelari ca dvs. dar chiar atat de chior nu pot fi.

  raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   04 iulie 2016 17:28

   Si ce vina are UE ca Anglia fosta Marea Britanie e plina de Arabi si Pakistanezi toti ne-membri UE multi dintre ei deportati deja din Franta, Germania si alte tari UE in Arabia si Pakistan ca islamisti periculosi potential teroristi dar primiti de Anglia fosta Mare Britanie din Arabia si Pakistan unde fusesera deportati de Franta, Germania si alte tari UE. Cica Francezii, Germanii si alte tari UE sunt intoleranti cu musulmanii care poarta feregea interzisa in Franta nu si in Anglia fosta Marea Britanie. Englezii sunt foarte toleranti cu Arabii si Pakistanezii dar extrem de shovini cu Romanii crestini si cu Romii tot crestini cum a fost actorul Englez Rom Charlie Chaplin nevoit sa fuga la Hollywood datorita rasismului Englezilor.

   raspunde comentariului
   • geo

    04 iulie 2016 19:58

    Asa e Murrietta IAnglia nu are nicio vina prin urmare trebuie sa paraseasca UE pentru a fi capabila sa-si controleze frontierele in fata imigratiei impusa de EU. Nu e vina Angliei ca arabii si-au pierdut mintile din cauza religiei pe care o practica si nu e vina Angliei ca Romania nu a fost capabila sa creeze cinditii pentru proprii ei cetateni. Prin urmare romanii trebuie sa revina acasa si sa puna biciul pe politicienii care i-au alungat din tara, nu sa astepte Anglia, Franta, Italia sa le rezolve probleme

    raspunde comentariului
 • andreo

  01 iulie 2016 15:00

  chiar daca o europa unita este favorabila romaniei , argumente prostesti ca cele din acest articol ma fac sa devin anti ue .daca ue inseamna globalizare si multiculturalism global mai degraba nu. europenism nu multiculturalism . britanicii au tot dreptul sa fie condusi de la londra ,nu de nemti si francezi de la bruxelles. sa ramana doar un tratat de liber schimb , eventual moneda comuna pentru cei care se incadreaza in aceeasi parametri macroeconomici si gata cu discutia. utopii gen statele unite ale europei sa ramana prin cartile exaltatilor, altfel curentul de respingere va fi asa de puternic ca va disparea si uniunea economica.

  raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   04 iulie 2016 17:40

   Care Londra ? aia care a votat sa ramana in UE si se va separa de Anglia fosta Marea Britanie si uni cu Scotia si Irlanda de nord ?

   raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  01 iulie 2016 8:29

  Aceasi OSD ist englez a votata ptr CEE acum 40 de ani , ZDa inainte sa te plangi ca eenblezii au lupatat impotriva germaniei .. cere sa fie repus la locul initail butsul lui Ion Antonescu!

  raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   04 iulie 2016 17:49

   Bizonul asta este un fel de Bou cu capul mai tare care nu pricepe ca razboiul cu Nemtii s-a terminat de mult, razboiul cu UKIP se lupta azi si deputata laburista Jo Cox a cazut deja ucisa misheleste de un membru UKIP.

   raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  30 iunie 2016 23:31

  Acesti Englezi cumsecade pretinsi inofensivi nu sunt de loc inofensivi. Ei viseaza sa re-vina "vremurile bune de altadata" dar in vremurile alea Cromwell invada Irlanda si ucidea 70 de procente dintre Irlandezi. Irlanda are si azi mai putini locuitori decati avea innainte de Cromwell. De data asta daca re-vin "vremurile bune de altadata" Scotienii, Irlandezii si Londonezii vor pati ce au patit atunci Irlandezii, ei stiu asta si nu le convine de loc. Tot in "vremurile bune de altadata" Franta invinsa si jefuita de Welington traia ca in "Mizerabilii" de Victor Hugo si ca in romanele lui Emile Zola. Frantuzoaicele se prostituau cu clienti Englezi si chiar 60 de procente dintre Londoneze erau nevoite sa supra-vietuiasca prostituindu-se. Atunci a fost populata Australia si daca-i intrebi pe aia ei vor Anglia in UE si "vremurile bune de altadata" definitiv ingropate si uitate.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design