10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPericolul nevăzut de pe litoral | OPINIE

Pericolul nevăzut de pe litoral | OPINIE

Într-un film SF, extratereștrii trăiau pe Pământ, printre oameni, luaseră înfățișarea noastră, dar nu puteau fi deosebiți decât dacă purtai niște ochelari speciali. Odată puși la ochi, ființele de pe alte planete se arătau în toată hidoșenia lor. Evident, aveau un plan secret de anihilare a rasei umane, pentru a pune mâna pe toate bogățiile Pământului. Cine avea ochelari era pri­vilegiat, putea să-i distingă, să se ferească de ei și să ia măsurile pe care fiecare le credea de cuviință. Pentru că era un film de Hollywood, la final binele a învins.

Mi-am adus aminte de aceste secvențe de film după ce, timp de mai multe săptămâni, am văzut o serie de imagini greu de crezut din bucătăriile restaurantelor de pe litoral, restaurante unde mănâncă în fiecare zi mii de oameni. La ultimul control, în Satul de Vacanță, chiar șeful Protecției Consumatorilor din Constanța spunea că este îngrozit de ce descoperise. Este revoltător să vezi bucătării în care pare că nu s-a făcut curat de când lumea, carne expirată de ani de zile, pastă de mici fără nicio etichetă, încât nu știi dacă ai de-a face cu carne de porc, de vită, de câine sau de cal, pește care îți mută nasul din loc cu mirosul său. Știți care a fost explicația unei doamne care vindea astfel de pește? „Toți fac așa, ce aveți cu noi?“

Ce se întâmplă în bucă­tăriile din restaurantele de pe litoral este – nu exagerez – atentat la sănătatea publică. După ce curajosul șef al Protecției Consumatorilor a filmat în interiorul lor și a dat imaginile presei, mii de oameni s-au revoltat. Unii mâncaseră acolo: și-au adus aminte că după o porție de mici au bolit mai multe zile. Alții, îngroziți, spuneau că și-au dus copiii. Văd în fiecare an, în stațiunile de pe litoral, familii care vin să‑și petreacă aici singurul lor concediu din an. Își suie copiii în mașină sau în tren și stau câteva zile în Mamaia sau în alte locuri, puțin mai ieftine. Îmi imaginez ce concediu e acela în care copilul face o toxiinfecție alimentară pentru că un patron rapace a vrut să facă profit cu orice preț.

Știți ce este cel mai grav? Că mizeria despre care vorbim nu apare de pe o zi pe alta. Că un patron nu se gândește de azi pe mâine să cumpere sute de kilograme de cine știe ce carne, fără acte, și să o țină într-o încăpere insalubră, uitând că de zeci de ani încoace s-a inventat un dispozitiv care are capacitatea de a menține alimentele nealterate: congelatorul. Practicile acestea durează de ani de zile, dar nimeni nu le-a pus capăt – și nu știu nici dacă de-acum încolo va reuși cineva. Avem atât de multe instituții de control încât nu le mai știu numărul, dar de mai bine de 20 de ani pe toți i-a apucat orbirea temporară când vine vorba de controale în anumite locuri. Ca într-un celebru roman al lui Saramago, toți factorii de control or­besc aproape la comandă, la începutul verii. În lipsa ve­derii și a viziunii, se instaurează haosul, oamenii devin animale, instinctele domină rațiunea, lumea așa cum o știam se schimbă. Atunci intră în joc acești „afaceriști“ – nu știu exact care ar fi cea mai bună denumire a lor. Dacă spun acești „doctori Mengele“ e prea mult?

Ce au făcut instituțiile de control în ultimii ani? Cum spuneam, mai nimic. Ca să pară totuși că își făceau treaba, una dintre metode era următoarea: se aplica amenda minimă, de 500 de lei, de exemplu.

Pentru un cârciumar din Mamaia, 500 de lei înseamnă mărunțișul după care probabil că nici nu se apleacă. Au mai inventat o idioțenie: nu au comunicat numele restaurantului în care s-a făcut controlul.

Am avut noi, cei din presă, lungi și aprinse discuții pe această temă cu șefi de prin Constanța și de prin ministere. „Așa ne obligă normele europene“, spuneau niște șmecheri de pe la Direcția Sanitar-Ve­terinară. Cum poți să des­coperi o bombă și să nu-i atenționezi pe oameni? De circa o lună, noul șef al Protecției Consumatorilor Constanța, despre care vorbeam la început, Horia Constantinescu, nu numai că a făcut publice numele, ci a filmat cu mâna sa neregulile.

România este, însă, în-
tr-adevăr țara tuturor posibi­lităților. Pentru infractori. Știți ce se întâmplă dacă găsești deficiențe majore vineri seara? Trebuie să aștepți ca cei de la regională, adică șefii celor din Constanța, să emită ordin de închidere. Trebuie să aștepți pentru că, deși pe litoral se lucrează și se mănâncă nonstop, domnii și doamnele de la centru nu muncesc în weekend.

Și ce dacă în două zile se pot îmbolnăvi mii de oameni, weekendul e sfânt. Am vorbit mai sus de Protecția Consumatorilor.

La fel se întâmplă și la alte instituții. Dacă reclami – caz real – că un restaurant de fițe gătește cu apă adusă cu butoiul, de acasă, nu poate veni nimeni să verifice, dacă restaurantul deschide după ora 16.00 sau în weekend, când funcționarii nu au program.

Înainte de a trece chestiuni fantasmagorice în programele de guvernare, putem să luăm măsuri ca mâncarea pe care o plătim să fie comestibilă? Ca să nu căutăm în zadar ochelari din filme SF.

Cele mai citite

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
00:00:32

Rishi Sunak a anunțat sprijin suplimentar pentru Ucraina în cadrul vizitei sale în Polonia

Liderul britanic Rishi Sunak a sosit marți la Varșovia pentru discuții cu premierul polonez Donald Tusk și cu șeful NATO Jens Stoltenberg, care se...
Ultima oră
Pe aceeași temă