O lecţie de manipulare: paza şcolilor din Sectorul 4 | OPINIE

de Marius Ghilezan , 04 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 08:21, 04 octombrie 2017
O lecţie de manipulare: paza şcolilor din Sectorul 4 | OPINIE

Nici după zece zile nu am aflat cine a generat alarma falsă cu ciclonul în Bucureşti. Cine se face vinovat de teroriştii din decembrie 1989 care “trăgeau din toate poziţiile”? Nicio instituţie nu face lumină. Generalul Iulian Vlad a plecat în lumea cealaltă cu o parte dintre secrete.

Dar cine a profitat de pe urma crizei cimitirului Cherry Lane din Harlington când administraţia Aeroportului Heatrow din Londra a decis extinderea pistelor pentru cel de-al şaselea terminal? Timp de doi ani de zile, “rezistenţii” britanici au protestat pentru memoria străbunicilor. Fie vorba între noi, oriunde se pot găsi morminte, pe orice teren? Care investitor imobiliar a finanţat protestele?

În sectorul 4 s-a declanşat din neant o alarmă generalizată printre părinţi. „Taţii sunt nervoși, copiii, dezorientați, învățătoarele încearcă să calmeze spiritele. Ceea ce trebuia să fie un început de școală frumos s-a transformat într-un haos, din cauza lipsei bodyguarzilor. Se întâmplă la toate unitățile de învățământ din sectorul 4 al Capitalei, unde nu mai există agenți de pază”, titra un influent ziar central.

Ce s-a întâmplat în realitate? Primarul sectorului 4, Daniel Băluţă, n-a mai prelungit contractul unei firme private, care îl avea în spate pe influentul comisar Ionel Tucmuruz, cu dosar la DNA, pentru acuzaţia de mită, amic cu Petre Tobă, fostul ministru al Internelor din Guvernul Cioloş.

Facebook-ul s-a umplut de mesaje de îngrijorare. Uniunea Salvaţi România - Filiala Sector 4 consideră această măsură “iresponsabilă şi cinică”. Nu s-a identificat nicio legătură dintre aleşii de azi ai formaţiunii unit-salvaţioniste cu vechea administraţie a lui Piedone de “4 citta”.

În 2014, Direcția de Învățământ a sectorului 4, aflată în subordinea fostului primar Cristian Popescu Piedone la acea vreme, a avizat un ”tun” de 3,7 milioane de euro. Suma reprezenta plata unui contract de servicii de pază a școlilor din sector, fiind atribuită unui grup de prieteni și cumnați ai lui Piedone, printr-o licitație ciudată. Afacerea pusă la cale în urmă cu trei ani viza înhăţarea de grupurile de firme a 40-50% din bugetul Direcţiei de Învăţământ şi Tineret. Deci, în loc ca banii să se ducă spre investiţiile în şcoli, se duceau în administraţia Piedone spre “bodyguarzii” lui Piedone.

Licitaţia pentru paza şcolilor a câştigat-o SC United Security SRL, deținută de un anume Vasile Ghinea, dar care subcontracta Integra Security, Integra Inter şi Magic Star, toate deţinute de Cornel Dinu, un apropiat al lui Piedone. Verificând actele, poţi observa un lucru cel puţin ciudat. Firma United nu reţinea nicio parte din bani, sumele fiind dijmuite de cele trei, coordonate de Cornel Dinu (nicio legătură cu fotbalistul - n.a.), care avea un cumnat: Alex Ionescu, fostul şef de campanie electorală a lui Sava şi a lui Ionel Tucmuruz, eminenţa cenuşie a afacerii. Tucmuruz mai avea o calitate specială. Era coleg de şcoală generală cu Petre Tobă, fostul ministru de Interne în Guvernul Cioloş.

“Elevii de la şcolile din sectorul 4 al Capitalei învaţă în şcoli nepăzite. Asta după ce primăria a decis că treaba agenţilor poate fi făcută şi de camerele de supraveghere”, titrează “Adevărul”.

În contractul prezentat recent, între Primăria Sectorului 4 şi SC United Security, la atribuțiile prestatorului, se arată clar ce treabă aveau agenții: să cunoască locurile şi punctele vulnerabile din perimetrul postului, prevenind producerea oricăror evenimente de natură să aducă prejudicii obiectivului; să păzească obiectivul, bunurile şi valorile primite în pază. Copiii nu sunt în niciun caz bunuri. Primăria Sectorului 4 achită facturi de 50.000 de euro/lună pentru paza obiectivelor, nu pentru protecţia copiilor.

Jihadiştii de serviciu, gata să sară odată cu primul îngheţ, urlă şi ameninţă, creează stări de tensiune. Marea manipulare cu paza şcolilor şi a grădiniţelor se ştie de unde a plecat. De la trupa de foşti ofiţeri ai Ministerului de Interne care au pierdut o soldă babană, lunară de la administraţia locală. Bodyguarzii lui Piedone nu aveau atribuţii de pază a persoanelor, atribuţie ilegală, că dacă era legală ar fi apărut în contract. Aceste aspecte apar în multe administraţii din ţară. Mulţi “foşti” se ascund în spatele unor firme de pază şi se adapă de la bugetele locale. Daniel Băluţă, primarul sectorului 4, a spart talionul, legea vechilor intendenţe.

Fosta miliţie s-a organizat în comisariate private, numite firme de securitate. Comisarul Ionel Tucmuruz a scris o lucrare de doctorat, cu o introducere identică cu cea a lui Petru Tobă, apărută în acelaşi timp. CNATDCU l-a scăpat pe Tobă de acuzaţia de plagiat, dar textele introductive pot fi încă uşor comparate.

Conform unui articol publicat de cotidianul “Naţional“ în 2013, Marcela Tucmuruz, sora comisarului de poliție Ionel Tucmuruz, fost adjunct al Secției 14 Poliție, și cumnata Tanța Tucmuruz, devenită șefă de serviciu în Primăria Sectorului 4, au înființat firma Integra Security Grup, care a ajuns tot pe numele lui Cornel Dinu. Și această firmă de pază a obținut contracte în valoare de aproximativ 1,4 milioane euro de la Primăria Sectorului 4. Ulterior, acţionariatul s-a schimbat, dar beneficiarii au rămas aceiaşi.

Mesajele alarmante, deruta părinţilor din sector, uraganul lansat au avut unicul scop de a acoperi adevărul. O manipulare ca la carte a băieţilor deştepţi din statul paralel, care mustesc de contracte cu statul.

Înainte de 1989 ne-au asigurat moartea, acum ne asigură viaţa. Creează panică având un singur scop: să-i angajezi tot pe ei. Cine primeşte licenţe de pază azi decât oamenii din statul paralel?

Comentarii

 • gigi

  10 octombrie 2017 1:44

  adica parintii penteu tine sunt p. p.? am ramas fara paza in scoli ai asta e o crima in timp ce baluta si firea borduresc pe banii mei ai eu platesc la fel ca unde ai paza. sigur tu nu ai copii in cauza si vorbesti sa te auzi

  raspunde comentariului
 • Gog-u

  05 octombrie 2017 6:21

  Articolul lui Marius Ghilezan este adevarata lectie de manipulare. E bine ca a aparut pe o hartie mai fina, poate fi taiat la format si folosit in consecinta.

  raspunde comentariului
 • Madog

  04 octombrie 2017 22:59

  Stimate ziarist. Ce te ma injura lumea. La cei 35 de ani ai mei nu mi amintesc de paza in scoli. Pentru ce paza? Se fura ce? Se face ce?Dar te critic si eu.....ca l gratulezi pe balutza ala....un alt escroc...

  raspunde comentariului
  • Mihai

   05 octombrie 2017 2:02

   Nu se fura in scoli, dar nesiguranta din societate ii determina pe parinti sa doreasca supravegherea scolilor. Se intampla absurditati, atacuri cu cutitul, nebunie. Daca ai copii, nu vrei sa ii stii in siguranta?

   raspunde comentariului
 • Cel mai jegos ziar !

  04 octombrie 2017 20:21

  Nici nu ma mir ca sunteti pe cale sa va dati duhul. Un alt ziar mai obedient sistemului mafiot securisto-kovesist nici nu mai exista in Romania. O asemenea slugarnicie nu mi-a fost dat sa mai vad decat in ,,Scanteia".......Leo

  raspunde comentariului
  • Tu esti slugarnic, dar fata de PSD!

   05 octombrie 2017 2:09

   Vii cu comentarii absurde, irationale, menite sa iti salveze stapanii de critica celorlalti de pe forum. Sistemul mafiot este reprezentat de stapanii tai, de cei care vor acum sa acapareze si justitia, pentru a fura in continuare, fara teama. Te dai mare cocos, insultand pe cei care iti critica stapanii, dar fata de acesti stapani esti mielusel bland, fara sa te deranjeze faptul ca acei coruptii pe care ii aperi modifica legile, dau OUG-uri, hotarari guvernamentale si schimba si geografia, ca sa poata lua cat mai mult de la stat.

   raspunde comentariului
  • Leo, nu te isteriza!

   04 octombrie 2017 20:56

   Comentariul tau este de-a dreptul isteric! Ia rudotel, calmeaza-te si du-te fuga la A3. Acolo este de tine. Acolo sa vezi tu slugarnicie! Evident, fata de Dragnea Belinezul, Tariceanu Sperjurul, Codrin Batausul, Nicolicea Tragatorul de Sfori, Toader Compromisul, etc. RL nu este pe cale sa isi dea duhul, o sustin cititorii devotati, cinstiti, cu discernamant. Gata? Ai luat rudotelul? Ei, bine, dasvidania, Leo Leonovici!

   raspunde comentariului
   • Scatofagia manaca Romania

    04 octombrie 2017 22:50

    Vad ca esti omul potrivit la locul potrivit. Nici nu ai putea fi in alta parte, decat pe forumul acestui sul de hartie igienica. Ia vezi cati ziaristi au dat afara din cauza problemelor financiare.....Leo

    raspunde comentariului
    • Esti vulgar!

     04 octombrie 2017 23:03

     Poti fi pesedist trup si suflet - ma rog, cu sufletul stai mai rau - dar asta nu iti da dreptul sa te dezlantui in invective, atat la adresa ziarului, cat si a celorlalti cititori, care nu iti impartasesc ardoarea pesedista! Adevarat, au dat afara jurnalisti de elita, ca de exemplu Malin Bot si au luat unii de pe te miri de unde, ca acest domn Ghilezan. Dar nici asta nu iti justifica iesirea, agresivitatea, badarania! Repet recomandarea - paraseste terenul care te isterizeaza si du-te la Gadea, la A3. Acolo nici nu se mai foloseste hartia cu pricina. De altfel, tu stii direct de la sursa! Enjoy!

     raspunde comentariului
 • Din nou penibil!

  04 octombrie 2017 17:27

  Inca nu am citit un articol normal, de bun simt, ne-tendentios, scris de domnul Ghilezan. Cine l-o fi implantat la RL? Dar pe domnul Sergiu Silviu? Parca s-au ratacit amandoi pe la RL, dar nu stau degeaba. Scriu niste articole net pesediste, uneori cu un tupeu greu de suportat. Asa si acum, jurnalistul da in treacat o copita guvernului Ciolos, ataca fara ascunzisuri USR-ul, ironizeaza ingrijorarea parintilor pentru lipsa de siguranta a copiilor in scoli. De ce s-a suspendat supravegherea scolilor? Simplu! A spus-o chiar primarul Baluta - "Scolile nu aduc voturi". Model de cinism pesedist!

  raspunde comentariului
 • Cap limpede

  04 octombrie 2017 9:29

  Inca un articolas platit. De cine? Prin ricoseu, sunt atacate guvernarea tehnocrata si USR. De ce acest articolas nu a aparut tot in ziarul National la care face referire autorul? Mai ales ca cititorii ziarului respectiv ar fi beneficiat si de niste retete culinare traditionale romanesti - in similitudine cu reteta clasica a raspandirii perfide a referintelor subliminale la guvernarea Ciolos si la USR din articolul de fata.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design