Nu este o exagerare: doamna Firea chiar pandelizează Bucureștiul! Poate fi oprită? | OPINIE

de Mircea Marian , 02 martie 2017 - stire actualizata la ora 18:58, 02 martie 2017
Nu este o exagerare: doamna Firea chiar pandelizează Bucureștiul! Poate fi oprită? | OPINIE

Bucureștiul este cel mai bogat oraș din România. Probabil unul din cele mai bogate din Europa. Anul trecut, bugetul administrat de Primăria Capitalei a fost de 1,3 miliarde de euro. Cele șase sectoare au gestionat, împreună, încă un miliard de euro. Și? Unde sunt acești bani? Orașul este mai decrepit și mai trist de la o zi la alta. Începutul de primăvară este unul dintre cele mai triste momente, pentru că mizeria iese la suprafață.

Când doamna Firea a ajuns primar, am încercat să fiu optimist: mi-am spus că familia ei are destui bani – ce mai contează de unde, dacă DNA n-a descoperit nimic... – și se va concentra pe cariera politică. Mai clar: speram că nu va băga mâna în bani și își va construi un piedestal de pe care, eventual, să decoleze spre Cotroceni. Speram să recruteze o echipă de oameni inteligenți, care să încerce să schimbe orașul, după dezastrul lăsat în urmă de Oprescu. Am fost naiv. După opt luni de regim PSD, nu am văzut nici un semn de inteligență creatoare dinspre doamna Firea. RATB-ul se târâie cu niște autobuze învechite și tot mai aglomerate, care amintesc de vremurile lui Ceaușescu. Acum un an, când a fost făcută publică o situație a parcului auto, din 1.000 de autobuze, doar 690 putea circula. Cele mai noi dintre ele au șapte ani vechime. Șoferii se plâng că nu au piese de schimb și frânele abia rezistă. Din 475 de tramvaie, în februarie 2016 circulau 256. Din 297 troleibuze, circulau 172. Nu se găsesc resurse pentru a moderniza parcul auto al RATB.

În schimb, este evident efortul de a risipi banii orașului printr-o încrengătură de firme care nu se supun nici unei reguli de transparență și care vor fi 100% sub controlul politic al PSD. Vor crește costurile – firmele trebuie capitalizate –, se va crea o administrație paralelă, suprapusă peste cea actuală, se vor face angajări numai pe pile și, departe de obligațiile impuse de legea accesului la informații, se vor încheia contracte cu clientela politică.

Va fi un dezastru pentru acest oraș dacă rămânem până în 2020 în situația de acum. Se fură prea mult. Nu este posibil ca, de peste zece ani, să discutăm despre prețurile uriașe la panseluțe. Pare că nu există vreo achiziție făcută de administrațiile acestui oraș care să nu fie făcută la suprapreț. Pare că nu există angajare fără pile. Unul din efectele colaterale: sute de mii de euro risipite pe contracte cu firme de avocatură. În 2014, Primăria Capitalei a plătit peste 21 milioane de lei către 11 firme de avocatură pentru servicii juridice, deși în același an a plătit și salarii de 1,7 milioane de lei celor 71 de angajați din cadrul Direcției Juridice. În 2015, situația s-a accentuat: s-au cheltuit peste zece milioane de euro pe contracte cu cinci firme de avocatură, iar Direcția Juridică a Primăriei a ajuns la 81 de angajați – potrivit unor informații furnizate în august de către doamna Firea.

Se întâmplă astfel de lucruri și pentru că nu există opoziție la regimul Firea-PSD. În Consiliul General, PMP – nu doar cei doi consilieri proveniți din UNPR, dar și cel ales pe listele formațiunii conduse de Traian Băsescu – a trecut fără rușine de partea puterii. USR a rămas fără piesele grele, iar consilierii săi se comportă ca o gașcă de amatori nervoși. Oamenii sunt, probabil, de bună-credință, dar complet incapabili să comunice. Dintre liberali, singurul care se bate este Ciprian Ciucu. Aceasta este situația în CGMB, dar la sectoare este dezastru. Sute de milioane de euro sunt gestionate fără nici un fel de control politic. A rămas vizibilă doar opoziția lui Clotilde Armand, în sectorul 1, însă marginalizarea ei în USR are consecințe. Se bate de una singură și este tot mai ignorată de presă. După opinia mea, ea putea fi vocea opoziției în București și poate chiar la nivel național, dar nucleul dur, stalinist, din USR a sancționat-o dur pentru deviaționismul ideologic.

Legea administrației publice are prevederi extrem de restrictive în ceea ce privește demiterea unui primar: trebuie strânse semnăturile a 25% din locuitori, iar prezența la urne trebuie să depășească 50%. Însă, în condițiile în care opoziția este incompetentă sau cumpărată, nu ar trebui exclus recursul la un astfel de referendum local. Acum pare imposibil de realizat, dar cine credea că, în februarie, 250.000 de bucureșteni vor ieși în stradă?

Comentarii

 • gabi

  01 aprilie 2017 14:28

  Suntem atât de prosti încât ne lăsăm pe mana lor dar mă gândesc ei nu au copii ei nu au văzut răul ei nu știu ce e răuvoitoare bine dami mie și ai ai tu ei nu au învățat sunt prea prosti ei iar noi prea inculți

  raspunde comentariului
 • mihai

  05 martie 2017 18:25

  Pandelizare o fi, dar sigur este comunism si vandalizare. Tipic PSD.

  raspunde comentariului
 • Maia

  03 martie 2017 10:36

  Sa vorbim si de TRASEISTII POLITICI CARE AU INCEPUT IN PRIMII ANI IN MOD RENTABIL CU PSD-ul si au AJUNS IN FINAL PE LA PNL NUMAI CA SA-SI UMFLE CAT MAI TARE SI CAT MAI MULT DESAGII...ATAT PE PLAN LOCAL CAT SI LA GENERALE !

  raspunde comentariului
 • Maia

  03 martie 2017 10:36

  Sa vorbim si de TRASEISTII POLITICI CARE AU INCEPUT IN PRIMII ANI IN MOD RENTABIL CU PSD-ul si au AJUNS IN FINAL PE LA PNL NUMAI CA SA-SI UMFLE CAT MAI TARE SI CAT MAI MULT DESAGII...ATAT PE PLAN LOCAL CAT SI LA GENERALE !

  raspunde comentariului
 • Nelu

  02 martie 2017 20:45

  De la Ion Iliescu cel sarac si cinstit la Traian Basescu mare mosier agricol si Klaus Johanis propietar de locuinte toti presedinti si oameni de bine in prospera politica romaneasca.

  raspunde comentariului
  • Omisiuni!

   03 martie 2017 0:49

   Ai omis sa il mentionezi pe mosierul Dragnea ot Teleorman, pe ex-premierul Nastase, miliardar pe ascunselea, pe Voiculescu de la parnaie, asisderea, pe Ilie Sarbu, mosier si el, dar intrat intr-un con de umbra, de uitare, etc, etc, etc. Iohannis are 5 locuinte modeste, pe langa locuintele de lux ale ex-premierului Ponta. Dar in rest ai dreptate, politica este mina de aur, in care "sapa" multi, spre ruina tarii!

   raspunde comentariului
 • BIBICU

  02 martie 2017 20:32

  ROMANIA EVOLUEAZA de la furtul cu sacoșa, la furtul cu portbagajul, la furtul cu cardul de salariu pentru taiat frunze la caini si pt. pensii speciale, la furtul prin îndemnizația de membrii în comisii și consilii de tot felul, la furtul prin programe guvernamentale, apoi europene, prin SRL-uriONG-urile nevestelor politrucilor impostori, apoi ale verilor pana la cel de-al doilea, și, încoronarea supremă este distorsionarea și coafarea legilor dupa bunul plac al TRADATORILOR de neam. Mafiotii care au capturat dupa 1989 Ro au învățat că LEGEA este voința haitei dominante, dar n-au înteles că în Occident, haita domina majoritar si fiinteaza în virtutea unor meritocrații militare, științifice, artistice, antreprenoriale etc..Romania a fost decimata in ultimii 27 de ani de gunoaie umane fanariote, fără nimic sfânt afară de bani, de găinari și de *****. Un ghetou la periferia Europei, n-am fost dar am ajuns cu prea multa usurinta. Un război ne-ar fi făcut noua romanilor mai putine pagube si mai puțin rău general, pentru că ne-ar fi unit măcar într-o rezistență unei disoluții din interior de natură canceroasă, nu prea putem să-i facem față si nici sa-i gasim lecaul asa ca Ro se prabuseste cu repeziciune in mod ireversibil.

  raspunde comentariului
  • Devil Shaiseh

   03 martie 2017 0:46

   Pana nu se va gasi leacul pentru ciuma rosie nu veti mai avea ce alege nici nu veti mai alege, pentru ca orice ati alege tot ce vrea Voiculescu iese.

   raspunde comentariului
 • Igor

  02 martie 2017 20:02

  Nu este clar ca oamenii lui Dan Voiculescu pyzdelyzeaza Bucurestiul ca pe propia mosie?

  raspunde comentariului
  • Franjo Glavina

   02 martie 2017 22:28

   zice. Dar de ce v-ati despartit nu era bine in Jugoslavija? - Zic nu! Jugoslavija a fost o inchisoare in care comunistii de la Beograd, Skopje si Titograd Isi faceau de cap! si batranul zice" COMUNISM INSEAMNA BATJOCURA LA ADRESA CELOR CARE GANDESC! COMUNISM INSEAMNA DISTRUGERE! COMUNISMUL ESTE O FORMA DE SATANISM!" -asta nu voi uita nicoodata. Si atunci cum este posibil ca cei care sunt credinciosi sa mearga sa voteze PSD cand acest partid este urmasul satanistilor PCR? Asta nu voi putea intelege niciodata.

   raspunde comentariului
  • Franjo Glavina

   02 martie 2017 22:18

   Nu IGORE, sunt multi PiSDelizati de Latrina3 si Rat de Pork TV in special la varsta a 3a. CAND ACESTE B.ESTII JURNALISTICE nu vor mai putea injura - Badea, Gadea,Ciuvica etc. atunci B.ESTIILE PSD ALDE VOR FI ISTORIE. SUNTEM APROAPE DE ADEVAR. B.ESTIA DRAK NEA CARE IL INJURA PE IOHANNIS ESTE MARE LATIFUNDIER IN BRAZILIA. II PEDEPSESTE DUMNEZEU! In metrou azi un batran m-a auzit vorbind cu varul meu din Hercegovina. Simpatic batranul. Ma intreaba fff politicos " Vorbiti sarba?" Nu zic! Vorbesc Croata. "Pentru mine suna la fel -zice

   raspunde comentariului
 • uritanie de om

  02 martie 2017 17:03

  jegosul asta de marian chiar e intr-o ureche ...ce pocitanie de om

  raspunde comentariului
  • Concluzie!

   03 martie 2017 0:56

   Sunt de preferat oamenii inteligenti, civilizati, normali, indiferent de aspectul fizic. In cazul jurnalistului caruia ii sari la beregata, chiar si aspectul fizic este OK! Despre tine, forumistule, nu putem spune cum arati, dar putem afirma fara dubii, ca esti lipsit de inteligenta, buna crestere si normalitate!

   raspunde comentariului
  • GIGEL

   02 martie 2017 19:34

   SA INTELEG CA TU LIVREZI PANSELUTE LA SUPRAPRET ,FRUMOSULE DE OM ...CIUMA ROSIE TREBUIE SA DISPARA ..

   raspunde comentariului
 • Mihaela

  02 martie 2017 16:01

  Castiguri la domiciliu. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foartemotivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruiregratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani sicunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de emaila unuia dintre coordonatorii echipei noastre dia_bacsyahoo.com

  raspunde comentariului
 • daniel ionescu

  02 martie 2017 15:47

  ca esti prost si plin de venin se stie. cand esti atat de urat si hulit n'ai incotro!

  raspunde comentariului
  • Mihai

   03 martie 2017 0:59

   Esti multumit de tine, cand arunci, fara motiv, insullte si obscenitati?? Doar atata poti??

   raspunde comentariului
  • Firea

   02 martie 2017 19:38

   Prosta ***** a fost la c.uru ma-tii... din cauza unor analfabati ca voi am ajuns aici

   raspunde comentariului
 • Didos

  02 martie 2017 13:55

  Am citit articolul , dar nu am inteles la ce se refera expresia " d-na Firea pandelizeaza Bucurestiul " ? Mai exact , ce inseamna pandelizare ? Sa fie vorba doar de betia cuvintelor la dl. Marean ? E posibil !

  raspunde comentariului
  • Franjo Glavina

   02 martie 2017 20:05

   Nu BAH VO. MA DE BA.LEGA ROSIE CE ESTI ,CR.ETIN CU GUSA... DE PRO.ST CE ESTI NU INTELEGI...fugi si intreab-o pe fosta Isarescu....TOTI GRECII DIN TIRASPOL SUNT ASA PROSTI CA TINE?

   raspunde comentariului
 • fortza chioveshi!

  02 martie 2017 11:07

  Lupta Justitiei cu toti acestia ar putea... insa ceVa imi spune ca Justitia va fi curind incalecata si timeasa la cratitza de catre Politic.

  raspunde comentariului
 • fran

  02 martie 2017 11:01

  Da, poate fi oprita. Publica-i adresa de acasa. Oricum pentru tine nu mai conteaza.

  raspunde comentariului
  • Franjo Glavina

   02 martie 2017 13:27

   Cand PSD ALDE vor fi scoase in afara legii pt tine va conta. Ai sa mananci varza cu ***. Ala rosu pe care o sa il faci. Dar o sa te obisnuiesti si tu repede la JILAVA. Si daca CRE.tinule care esti nu ai auzit de JILAVA iti spun eu ce va fi PENITENCIARUL DE MAXIMA SIGURANTA UNDE NEOCOMUNISTII VOR SCRIE CARTI PANA LA BATRANETE. Eu am sa te vizitez sa iti aduc putina vaselina. Din aia de motor. Sa nu iti rupi hemoroizii....CRE. TIN CU GUSA dupa ce veti da si ultima lovitura statului de drept veti fi scosi IN AFARA LEGII BES. Tii filo-ruse!

   raspunde comentariului
 • c.radu

  02 martie 2017 10:22

  Într-adevăr. Nu înțelegeam acum câteva zile necesitatea destituirii d-nei Firea, însă acum sunt cu totul de acord. Și eu am avut speranțe că va fi mai bună ca Oprescu, chiar dacă l-am votat pe N.D. Am mizat exact pe ce spune Mircea Marian. Însă au trecut deja 8 luni, traficul este tot mai prost, RATB aceeași companie coruptă și ineficientă, RADET-ul are de înlocuit reparat întreaga rețea învechită care are pierderi enorme. La astea se adaugă lipsa de transparență în privința cheltuirii banilor și acum, în loc să lupte cu sistemul de mită pe care se bazează contractele diverselor firme cu Primăria, vrea să recurgă la o soluție și mai rea, aceea de a-și subordona toate serviciile, ceea ce va avea, evident, consecințele arătate de autorul articolului. Aș ieși în stradă pentru asta. Aș merge, cu siguranță, la referendumul pentru demitere. Și aș vota-o în loc pe Clotilde Armand dacă aceasta ar candida.

  raspunde comentariului
 • dusu

  02 martie 2017 10:19

  v am citit titlul ! da de ce vreti s o opriti ? oare credeti ca i democratic sa incercati s o opriti ? a fost aleasa de majoritatea bucurestenilor ! deci asta vor bucuresteni !

  raspunde comentariului
  • Taxe MICI

   02 martie 2017 16:53

   - Invata sa ..."sri" - adunatura de neam-prost aciuata in Bucuresti NU sint bucuresteni, s'apoi citi au...votat-o pe pupaza asta venita de pe meleagurile udrei ? - alta mare amatoare de bani fara munca - lacomia ii va ingropa - cutra asta e imaginea tipica a psd-ului precum noricagorghiu a pnl-ului

   raspunde comentariului
   • dusu

    02 martie 2017 17:39

    la fel sta situatia si in fostul meu oras ! un copil de taran de la vreo 70 km de oras,a ajuns in timpul comunistilor la oras si aci o promovat ca tot rominu cu originili sanatoase azi e primare ales la fel cum zici matalutza " adunatura de neam-prost aciuata in Bucuresti NU sint bucuresteni, "stiti ca din Timisoara orasau emigrat peste 100 000 de timisoreni ? dar orasul are azi aceeasi nr de locuitori ! ha haoare de unde or venit proaspeti locuitori ? unu ii grindeanu !!

    raspunde comentariului
 • pe bune

  02 martie 2017 10:12

  mircea marian un libidinos jegos care trebuie la puscarie sa ajunga

  raspunde comentariului
  • Franjo Glavina

   02 martie 2017 13:19

   Si tu cu TOT PSD ALDE LA JILAVA! Putintica rabdare. Jilava va fi casa voastra B. ESTII COMUNISTE

   raspunde comentariului
   • Esti vulgar(a)!

    02 martie 2017 19:21

    Se vede ca nu prea ai frecventat scoala.

    raspunde comentariului
    • dr.Franjo Glavina

     02 martie 2017 20:16

     Hai Siktir ! Hai Siktir! METALURGIE LA FF ai terminat sau ceva la Particuler? ASA VORBIM NOI ASTIA CARE AM FACUT MEDICINA SI REZIDENTIAT. Hai fugi se raceste hrisca rosie de TIRASPOL! Proasto! Rusoaico! Sarboaico!

     raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design