Nu cu impozitu-i baiu’, ci cu mintea de pe urmă | OPINIE

de Sabin Gherman , 23 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 10:12, 23 aprilie 2017
Sabin Gherman

Dacă ANAF nu ar cere și dovezi ti­părite că ai plătit online, dacă sistemele informatice ar fi integrate, dacă statul nu m-ar cocoșa cu încă 35.000 de funcționari, dacă și dacă și dacă – n-aș avea vreo rezervă la impozitul ăsta pe gospodărie.

Zece procente în plus la buget? – fie, dar arată-mi ce faci cu banii. Vreau o scrisoare, în fiecare an, în care statul să îmi spună concret câte drumuri, școli, spitale a făcut din banii mei, câte hectare au noi instalații de irigații, câte burse de merit au primit olimpicii cu care ne lăudăm, câți copii care nu-și permiteau un caiet au fost trimiși la școală.

N-aș avea nici cea mai mică rezervă dacă statul român (cine-o mai fi și ăsta?...) m-ar ruga să ajut, în anii în care îmi merge mai bine, la construcția unei școli sau a unui dig în Vaslui – da, cere-mi în plus un procent sau două la impozit, m-aș conforma voluntar, cu sentimentul răcoros că am ajutat.

Așa-i ce fain visez?

E un vis să crezi că țara asta va reveni vreodată în normalitate. De ce? Pentru că statul nu e nici pe departe atât de unitar pe cât se laudă în Constituție; sunt doar vorbe de dat pe goarnă la sărbători naționale sau de dat UDMR-ului
peste nas când amin­tește de Secuime. În realitate se întâmplă așa: vin miniștrii și vorbesc despre gustul roșiilor de pe la noi, își dau poalele peste cap când poves­tesc despre sănătoasa gospodărie țărănească, despre găina de curte și laptele de vacă – dar proprietarul de pensiune din Maramu’ musai să ascundă smântâna de țară când intră Direcția Sanitară peste el: ia deci borcanul cu smântână și-l înlocuiește cu pas­ta aia albă, cică tot smântână, din supermarket. La fel e obli­gat să facă și cu ouăle proaspete, luate direct de sub găină, că inspectorii musai vor dintr-alea ștampilate, cât or fi de vechi, da’ să fie cu ștampilă.

Statul român își clamează unitatea, dar face din fiecare instituție o țară separată, cu re­guli doar ale ei, cu regi și împărați și supuși.

Știi ce fac acuma? Sunt în Apuseni, ninge nebunește de fain, dar scriu editorialul ăsta direct pe telefon – aici rețelele sunt mai vechi decât oamenii, a căzut deci curentul. Am venit de la Cluj doar într-a treia, drumurile-s găurite. Dar dacă îi asculți pe ăia de la Minis­terul Turismului afli că „depunem eforturi uriașe, cu strategii concrete, să-i convingem pe străini că România e minunată“. Așa facem cu olimpicii, cu țăranii, cu medicii, cu toți cei care au ales să spere aici – le vorbim frumos și gata.

Există, cred, o parte a statului care vrea să reformeze, doar că e bătută măr de ailaltă parte a statului care nu se pricepe, nu vrea sau pur și simplu e prea obosită ca să mai schimbe ceva.

Poți pune impozite de care vrei, uriașe sau ridicol de mici, dacă banii aia-s doar un pretext. Poți pune clona lui Einstein sau îl poți învia pe Da Vinci – vor face strategii, vor fi geniali și vor apărea în breaking-
news-uri deștepte, dar atât: moroșanu’ va fi la fel de speriat când intră DSP-ul peste el, smântâna aia de la țară va avea tot locușorul ei, ascuns bine, să n-o vadă statul.De sperat nu e cazul: te uiți la Firea, la Dragnea sau, mai nou, la Băsescu și îți dai seama că scăparea hoților din pușcării și spectacolul gureș sunt direcțiile. Nu am văzut nicio dezbatere despre cât trebuie tăiat din coada sta­tului sau de ce hachițele acestui stat sunt mai importante decât aspirațiile cetățeanului; cât și ce ne costă să simplificăm birocrația, cât suferim dacă – minune! – renunțăm la numirile politice.

Musai să închei, mă lasă bateria și curentul tot n-a ajuns în Apuseni, mi-e și groază să cer o smântână de casă – țara asta, da, e minunată, ninge nebunește de fain, mănânc ouă de la supermarket.

Comentarii

 • g

  26 aprilie 2017 20:40
 • barbu

  26 aprilie 2017 19:17
 • w

  26 aprilie 2017 17:08
 • george

  26 aprilie 2017 16:46
 • Bunicutzu

  26 aprilie 2017 16:44

  Un maghiar corcit cu *****, Szabin Ghermany, vad ca blocheaza comentatorii. Cele cuvenite.

  raspunde comentariului
 • dinu

  26 aprilie 2017 14:10
 • valeanu

  26 aprilie 2017 13:07
 • nino

  26 aprilie 2017 13:03
 • qwe

  25 aprilie 2017 21:47

  Sabin Gherman are dreptate și spune cu curaj ce are de spus.

  raspunde comentariului
 • Mandpv

  25 aprilie 2017 20:25

  Tu arianule ungur, n -ai vrea s -o iei, nu peste, ci in B.O.T.??????

  raspunde comentariului
 • http://sibiunews.net/articole/21-special/5039-istorii-care-intrec-timpul-16-iulie-1544-prima-carte-romaneasca-tiparita-la-sibiu.html

  25 aprilie 2017 17:20

  Ca să-i închid definitiv botul javrei tuciurii regățene care tot latră subțire balkanik pe-aici, repetat, sub diverse nume ca să dea impresia că pe forum ar fi mulți astfel de "pricepuți" regățeni, și care încearcă să acrediteze ideea falsă - probabil stabilită prin Ordin dă zi pă Unitate dă Organili șovine miticești ce vor să aniverseze în 2018 yezakt 100 de ani dă la ANEXAREA Transilvaniei ce au făcut-o la 1920 "dupe" Tratatul de la Trianon, că pentru 1918 pot aniversa doar CAPITULAREA INFAMĂ pă Siret și trădarea aliaților din Antantă, "dupe" ce au aniversat mincinos în 2014, alături de aceiași foști aliați pe care i-au trădat, yezakt 100 dă ani dă când au intrat ei ÎN 2016, HAHAHAHAHA ! în răzbelu' mondeal, că LAȘII balkanici a statără doi ani sub protecția militară a Austro-Ungariei ca să se "orienteze" ei care dintre tabere are șanse să câștige la final războiul, și de la care să mulgă ei în urma promisiunilor niște teritorii străine ușor de obținut - că românii transilvăneni nu au avut învățământ în limba română sub unguri și austrieci, și că erau "asupriți" și supuși "asimilării" - ca să poată justifica ei, opincarii mămăligari balkanici analfabeți a' lu' jegu' Brătianu, "salvarea" prin ANEXARE - am să menționez că PRIMELE TEXTE în limba română în Transilvania ungurească au apărut, că prima tipăritură în limba română în Transilvania a fost făcută, pentru uzul IȘKOALELOR locale de limba română, că LIMBA ROMÂNĂ LITERARĂ S-A NĂSCUT ÎN TRANSILVANIA, că Transilvania avea 3000 de școli în limba română, etc. Și am să pun mai jos un text ce demonstrează - ca atâtea alte mii de texte memorialistice transilvănene ce regățenii le ASCUND INTENȚIONAT, de la 1930 încoa' ca să nu se mai știe adevărul istoric - că SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT ÎN LIMBA ROMÂNĂ din Transilvania era unul mult mai vechi, mult mai dezvoltat și net superior celui dîn Valahiya șî Șuolduova lor nevolnice devenite "regat" - de paie - balkanik la 1866, când datorită TRANSILVĂNENILOR migrați la ei au început și ei să aibă învățământ în limba română, adusă de transilvăneni ca să-i scoață pă balkanici dîn noaptea minții bulgăreaskă. Textul acesta memorialistic aparține lui Onisifor Ghibu de la Sibiu, ortodox convins și mare "unionist" - unul dintre șpăguiții lui Brătianu de care pomenesc mai jos, stipendiați din bugetul rrregatului Rrromînikăi ca să trădeze statul chezaro-crăiesc - care a creeat în 1922 universitatea de limba română din Cluj peste Universitatea de limba maghiară existentă acolo din secolul al XVII-lea. Episodul povestit de el este foarte sugestiv, arată cum chiar și transilvănenii care au făcut, în decembrie 1918 și după 1919, jocurile mafioților anexioniști dă la BukaIe au ajuns până la urmă să regrete faptul acesta și să revină la regionalismul ce l-au părăsit temporar, din motive până acum obscure, dar acum clare pentru noi, conform sistemului dezvăluit mai sus al ȘPĂGILOR REGĂȚENEȘTI SUBTERANE !

  raspunde comentariului
 • alex

  25 aprilie 2017 7:29

  Declaratii1.Arpad Goncz, președinte al Ungariei între anii 1993-2000 Națiunea ungară, ca un singur om, ține de dreptul său de proprietate asupra întregului Ardeal. Nu va exista nicio generație ungară care să fie dispusă să renunțe la acest sfânt drept istoric. Națiunea ungară este gata să ia arma în mâini, în orice clipă, pentru a-și exercita acest drept, sacrificându-și până și viața în această luptă. Fără Transilvania nu există statul ungar, nici misiunea maghiară realizabilă, nici viață maghiară. 2.2. Gyula Horn, fost ministru de Externe și prim-ministru al Ungariei 1994-1998 Statul național omogen este un fenomen perimat, anacronic, pentru că face abstracție de minoritățile naționale existente în țările respective. În toate țările, drepturile minorităților se leagă, într-un fel, de problema frontierelor și tocmai aspirațiile pentru statul național sunt acelea din cauza cărora se pune problema frontierelor. 3.3. Viktor Orban, președintele FIDESZ, fost și actual premier al Ungariei Transilvania este parte a spațiului vital al Ungariei în Bazinul Carpatic... Autonomia teritorială este o prioritate pentru comunitatea maghiară din Transilvania, iar politicienii maghiari de aici trebuie să vină cu proiecte clare... Ungaria este un partener de nădejde al SUA, înconjurat de țări uneori nesigure, ca Ucraina, România și Serbia. 4.4. Kover Laszlo, președintele Parlamentului Ungariei, fost șef al serviciilor secrete maghiare 1998-2002 Noi am luptat cu arme constituționale, dar cei care au luptat cu arma în mână au ajuns la țelul lor într-un timp mai scurt!. 5.5. Jeszenszky Geza, ex-ministru de Externe și ambasador al Ungariei în SUA 2000 Reprezint, la Washington, nu numai interesele Ungariei, ci ale tuturor maghiarilor. Întrebat, cu prilejul unui interviu, ce transmite mureșenilor maghiari, el a răspuns Tocmai ce le-a cerut Cromwell luptătorilor din războiul civil Încredeți-vă în Dumnezeu, dar păstrați praful de pușcă uscat! . 6.6. Tokes Laszlo .7.Sabin Gherman

  raspunde comentariului
  • Regățenii, nație de LAȘI, trădători și dezertori genetici, capre rîioase cu coada pe sus...Situația în februarie 1917, la numai 6 luni de la atacul infam, fără declarație de război, al mămăligarilor:

   25 aprilie 2017 17:16

   " _"La 1 februarie 1917, puterile Quadruplei Alianțe au anunțat un total de 79033 prizonieri de război români. După o sursă internă, România ar fi pierdut în cursul campaniei din 1916-1917 50000 de militari uciși, 80000 de răniți și 110845 prizonieri", a menționat istoricul francez Jean Nouzille în volumul "Calvarul prizonierilor de război români în Alsacia și Lorena, 1917-1918"." ____Dar puteți fi fericiți, măscăriciul vostru urecheat încornorat, Ferdi', șî consoarta lui, au depus flocirele pe mormintele lor... HAHAHAHAHA ! Yote - "La data de 9 aprilie 1924, regele Ferdinand și regina Maria a României s-au deplasat într-o vizită în Alsacia, unde au luat parte la inaugurarea unui monument dedicat prizonierilor români decedați. Regina Maria a depus pe aleea de la intrarea în cimitirul Val du Patre o coroană mare de trandafiri, precum și garoafe pe toate mormintele." ...iar pe mormintele voastre va depune flocirele Margareta - cu akțăntu' ei inconfundabel, că nici rrromînește n-a reușit să învețe - șî aktorașu' tău șuolduovian, koloNelu' di rekuzitî Duda di Șiapî... HAHAHAHAHA !

   raspunde comentariului
 • Artilerel (te) Bombardescu

  24 aprilie 2017 23:32

  Am sentimentul racoros ca treaba asta, zisa de mine, ajuta. La racorire.

  raspunde comentariului
 • Artilerel (te) Bombardescu

  24 aprilie 2017 22:58

  Rugam organele abilitate sa procedeze la arestarea neintarziata a tututror gainilor, gastelor, curcilor, bibilicilor si celorlalte specii de ouatoare de pe intreg cuprinsul Vechiului Regat, intrucat se oua clandestin, prin urmare ilegal. Fiindca, nu se poate sa se suspecteze numai ouale din Transilvania, intrucat ar fi un fapt discriminatoriu. Ori faceti asta, ori il trimiteti pe distinsul gazetar acolo unde ii e locul. Adica la balamuc.

  raspunde comentariului
 • Artilerel (te) Bombardescu

  24 aprilie 2017 22:47

  Ma tem ca sederea indelungata in vomitorium devine grav daunatoare sanatatii. Se boraste aici, ceva de speriat. Insusi marele Maniu a vomitat continuu, in trei intervale distincte, cat a fost premier, la Bucuresti. Va dati seama ce s-a chinuit bietul om, sa fii presedinte al Consiliului de Ministri si sa borasti continuu, cat te afli in Bucuresti, de la 12 noaptea, la 12 noaptea urmatoare ? Ca sa-si mai aline spasmele, a gandit o mica lovitura de stat, restauratia carlista. Uitasem sa adaug, un alt vomitator de pe-aici a tinut sa ma contrazica, cica Presedintia Consiliului de Ministri e institutie comunista. Nu, vita, e institutie interbelica. Incep sa cred ca vomitatul permanent e ceva legat de ADN-ul mitocondrial, care, dupa cum bine se stie, e diferit, dom`le, la transilvaneni, in raport cu popuatiile din Valahia, Dobrogea si Moldova. Cei care, dpdv mitocondrial, s afla mai apropiati de popolatiile Europei Centrale, s-ar parea ca vomita mai mult. Nu se specifica care neamuri vomita rau, anume nemtii, austriecii - rasa amestecata ! - slovacii, cehii, polonezii, ungurii etc. Am o vaga banuiala ca cel mai cumplit se vomita la Budapesta, iar de la Budapesta se propaga prin contagiune. In curand ma duc in munti, imi iau pistolul cu mine. Amenintz gazda c-o impusc in cap, daca nu-mi marturiseste unde a ascuns oalele de lut cu lapte prins si smantana, iar daca le-a ascuns in seif, o sa-l sparg cu dinamita. Astea fiind spuse, ma duc sa-mi iau Metoclopramidul.

  raspunde comentariului
  • ...ia-ți Meclofenoxatul, regățene ! ...miticii anexioniști au distrus Blajul, Alba-Iulia, Clujul, Timișoara, Sibiul, Brașovul, citadelele spirituale și culturale transilvănene

   25 aprilie 2017 16:54

   Onisifor Ghibu, memorialistică, "Oameni între oameni", Ed. "Eminescu", București, 1990 ______ "În criza politică de foarte lungă durată de imediat de după război, datorată nepotrivirilor de vederi dintre oamenii politici ardeleni și cei din vechea țară, Goga a avut un rol deosebit de activ. La un moment dat, se părea că s-ar putea găsi totuși o soluție potrivită, care să împace măcar pentru un timp oarecare contrastele evidente. Se cristalizase părerea că la cârma țării ar trebui să vină Iuliu Maniu, președintele de atunci al Consiliului Dirigent. ... a desființat Consiliul, înlocuindu-l cu o Comisiune de unificare. Aceasta avea să renunțe la linia de până atunci a Consiliului Dirigent, care îndeplinise în Ardeal o operă de administrație locală foarte bună în cele mai multe părți ale ei. Faptul că această administrație nu avusese legături prea strânse cu cea din vechea țară, se datora împrejurării că aceasta din urmă nu corespundea în general vederilor ardelenilor, care nu se considerau obligați să-i respecte principiile și să le urmeze întocmai. Este un lucru sigur că desființarea Consiliului Dirigent al Ardealului a constituit în prima linie opera lui Goga, ceea ce s-a dovedit atât atunci cât și pentru mai târziu a fi fost o mare greșeală. Ardealului trebuia să i se fi lăsat posibilitatea ca, în cadrul României reîntregite, să-și dezvolte posibilitățile și metodele sale de muncă și de experiență după un tipar propriu, care trebuie recunoscut că în multe privințe era superior celui politicianizat din vechea țară. ... a forțat lucrurile până la desființarea Consiliului Dirigent nepunând însă în locul lui decât un surogat de o calitate inferioară, care în loc să descurce lucrurile le-a încurcat, în loc să ducă la unificarea sufletească a Ardealului cu vechea țară a contribuit la despărțirea ei. ... Trebuie să adaug că această evoluție a fost determinată și de unii factori despre care încă nu este momentul să vorbesc, dar cu privire la care există note ale mele în altă parte. În momentul în care s-a hotărât desființarea Consiliului Dirigent și mutarea întregului personal al acestuia la București, eu, împreună cu toți directorii generali ai Resortului Instrucțiunii și cu revizorii școlari din Transilvania, am înaintat un protest, semnat de toți, fără excepție, în care declaram că dacă se va face greșala de a se trage dungă peste tradiția Ardealului, nici unul din noi nu ne vom duce la București. Să facă guvernul ce va vrea ! Speram ca acest gest unanim al nostru să-l impresioneze pe amicul Goga, ceea ce însă, din păcate, nu s-a întâmplat. ... În astfel de condiții, sudarea dintre cele două provincii a fost mult îngreunată, iar rezultatele în loc să fie din ce în ce mai bune, au ajuns să devină tot mai puțin satisfăcătoare. ... După ce a făcut un pas greșit, Goga n-a mai putut evita să-l facă și pe cel de-al doilea, apoi și pe al treilea. A intrat într-un vârtej pe care nu-l mai putea stăpâni și care îl copleșea din toate părțile. Divergențele intervenite între el și Maniu, al cărui izvor nu-l cunosc mai îndeaproape, au dus cu timpul la o ruptură definitivă între ei. Au trecut astfel câțiva ani de desfășurare nemulțumitoare a evenimentelor politice interne. ... La un moment dat, _Goga_ a publicat în "Țara Noastră" un articol intitulat "După cinci ani de la Unire", în care făcea o privire asupra celor cinci ani petrecuți de Ardeal în România Mare, ... țara a ajuns - afirma el - în situația unei mașini stricate, care nici nu merge și nici nu mai poate fi reparată. Era un articol de un pesimism dus la extrem."

   raspunde comentariului
   • http://www.aromanul.ro/blog/item/341-m%C4%83z%C4%83reni-deportare

    25 aprilie 2017 17:10

    P.S. Politrukul Goga nu era ardelean, era "makidon" de-a' lu' Karagialy și Beeekaly la origini, a scris poyeziile alea ale lui instigatoare anti-Austro-Ungaria "sponsorizat" și dirijat, PLĂTIT fiind de Brătianu. Aghient PLĂTIT al guvernului miticesc, de aceea a scris poeziile instigatoare fără nici o valoare literară, dar pentru ce-l laudă de-atunci mticii, că era prieten bun cu jegul Brătianu și se străduia intensiv pentru scopurile politice ale miticului parșiv anexionist. Goga, REFUGIAT la BukaIe din 1914 ca să nu fie arestat - deci "vitejia" lui "erea" una de birou, mimată, ca șî a regățenilor ăstora viteji dă pă forum, dîn spatele monitoarelor - n-a călcat prin Transilvania până în 1920, și în 1921-1923 a acceptat "ca ardelean" - că pentru asta l-au ales pe el regățenii în acele momente cruciale, pentru IMAGINE, lup-în-blană-de-oaie, ca să înșele opinia publică transilvăneană - să facă fără crîcnire jocurile politice murdare anti-transilvănene ce i le-au cerut în culise Brătianu și Iorga... Prin 1927, exasperat de situația din teritoriile transilvănene unde TOȚI țăranii ROMÂNI ardeleni pregăteau deja o revoltă împotriva miticilor, pentru a se despărți de BukaIele opresiv, mincinos și jefuitor - revolta a izbucnit în 1928, "Marșul asupra Bukureștilor", dar s-a stins de la Alba-Iulia la Sibiu, pentru că jegul Maniu, bazându-se pe prestigiul lui de la 1918, A COLABORAT și A SABOTAT mișcarea țărănească, prin înțelegere SUBTERANĂ cu miticii, vechii lui pretini șpăguitori ! - Ghibu s-a decis în 1925 să organizeze în Transilvania o întâlnire între foștii mari "unioniști" de dinainte de 1918, pentru a face bilanțul a 5 ani de Transilvanie anexată de regățenii nevolnici la Rrromînika și supusă ca o colonie sistemului fanariot dă la BukaIe, ca să vază ce mai pot corecta. Jumătate dintre cei convocați - în primul rând maimuțoii Iuliu Maniu și V. Lucaciu, kurrryfeii mărrreței urrrinirrri - nu s-au prezentat la întrunire, evitând să dea-ochii cu ceilalți, DE RUȘINE pentru rezultatele vizibile deja atunci a ceea ce au decis ei abuziv în decembrie 1918 la Alba-Iulia, iar cei prezenți au ajuns la concluzia lui Goga publicată în ziar ! ...de-ar fi să vază ACUM Maniu și Lucaciu ce s-a ales de Transilvania lor sub guvernarea de căcat a regățenilor și DISTRUGEREA, JAFUL și COLONIZAREA CU PUTORI BALKANICE, fapte perpetuate de mitici timp dă 97 dă ani, chiar și ei ar muri instant ! ...amândoi...

    raspunde comentariului
 • costica

  24 aprilie 2017 12:33

  Super-oferta castiguri acasa. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastrepacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
  • "ADN-ul mitocondrial al românilor din Transilvania este mai apropiat de cel al austriecilor decât de cel al muntenilor și moldovenilor."

   24 aprilie 2017 19:23

   Studiul realizat de un grup de cercetători români și publicat săptămâna trecută într-o revistă științifică internațională relevă faptul că din punctul de vedere al ADN-ului mitocondrial, "Transilvania este mai apropiată de populațiile din Europa Centrală, decât de populația din Valahia, Dobrogea și Moldova care este mai apropiată de Balcani". "Aflată la o răscruce de drumuri importantă între Asia și Europa, România a cunoscut episoade de migrație și invazie continuă. Rutele precise ar fi putut să fie modelate de topologia teritoriului și au avut diverse efecte asupra structurii genetice a ADN-ului mitocondrial _mtDNA_, în principatele istorice componente" ale Rrromînikăi de azi, se arată într-un studiu publicat, pe 7 martie, de mai mulți cercetători români în revista BMC Genetics. Cercetărorii au studiat ADN-ul mitocondrial a 714 români din toate provinciile istorice - Valahia, Dobrogea, Moldova și Transilvania. Studiul a relevat "o distribuție omogenă a majorității haplogrupurilor între provinciile românești și o asociere clară cu populațiile europene." De asemenea, cercetătorii au găsit "similitudini genetice ale populațiilor din Valahia, Moldova și Dobrogea cu ale populațiilor din Balcani, în timp ce populația Transilvaniei a fost strâns legată de grupurile din Europa Centrală". Cercetătorii susțin că aceste descoperiri "ar putea fi explicate prin topologia teritoriului românesc, unde Arcul Carpatic a jucat un rol important în modelele de migrare. Semnale de linii materne din Asia au fost observate în toate provinciile istorice românești, indicând fluxul de gene de-a lungul rutelor de migrație prin Asia de Est și Europa". ____1. Analiza apropierii populațiilor din cele patru provincii românești de 19 populații vecine din punctul de vedere al ADN-ului. Transilvănenii, mai apropiați de austrieci ! - Mai mult, pe baza scalării multidimensionale a 41 de populații vecine s-a descoperit că din punctul de vedere al ADN-ului mitocondrial "Transilvania este mai apropiată de populațiile din Europa Centrală, decât de populația din celelalte provincii românești, care este mai apropiată de populațiile din Balcani". Cercetătorii au realizat un grafic în care este prezentată distanța genetică din punct de vedere al ADN-ului mitocondrial între populația provinciilor românești și 19 populații vecine. Schema arată că transilvănenii sunt mai apropiați de austrieci, germani și cehi, în timp ce românii din celelalte provincii sunt mai apropiați de ucraineni, polonezi și ruși. ____2, În articol se face un scurt istoric al evoluției populației din zona României din paleolitic și până la unirea din 1918. "Ca segment al bazinului Dunării, acest teritoriu a fost o răscruce de drumuri majore între Asia și Europa de Sud-Est, Centrală și de Nord, și una dintre rutele directe spre est care făceau legătura cu stepa Nord Pontică ... Circulația populației în timpul Epocilor Neolitice și ale Bronzului a modelat variația genetică a populației românești de azi, mai ales în timpul neoliticului mijlociu. În timpul epocii fierului, pe teritoriul definit de bazinul Dunării și Arcul Carpatic, descoperirile arheologice și izvoarele istorice au relevat prezența unor populații indo-europene apropiate de traci, care au sosit probabil în al doilea mileniu î.Hr., în Transilvania aceștia fiind daci, respectiv geți în Valahia, Dobrogea și Basarabia", se arată în studiu. O altă etapă importantă a fost cucerirea parțială a Daciei de către romani _secolele I-II era noastră_, cu excepția regiunilor actuale ale Moldovei, nord-estul Transilvaniei și estul Munteniei. "Începând cu secolul al VI-lea, slavii au pătruns masiv pe teritoriul actual al României și au fost în cele din urmă asimilați de populația daco-romană și geto-romană, proto-română și română până la sfârșitul secolului al XII-lea când la Dunăre au devenit dominanți cumanii. Teritoriul actual al României a stat separat în tot Evul Mediu în trei structuri politice diferite Valahia, Moldova și Transilvania. Dobrogea a fost, în cea mai mare parte a istoriei sale medievale, sub dominația otomană. Statele medievale au evoluat separat o peroadă de peste 1000 de ani, sub diferite influențe politice și religioase. ____3, Românii între Europa și Asia Cercetătorii au clasificat marea majoritate a indivizilor din cele patru populații românești în nouă haplogrupuri mitocondriale Eurasiatice _H, U, K, T, J, HV, V, W, și X_. Populațiile românești au fost expuse de asemenea, unor haplogrupuri asiatice _A, C, D, I, M și N_ și unui haplogroup african - L. Haplogrupurile asiatice A, C, D, și I au fost detactate în eșantionul românesc, cu o frecvență globală de 2,24 la sută, în concordanță cu frecvența în alte populații europene. În Transilvania halogrupurile asiatice M și N au avut o frecvență mică, spre deosebire de Valahia, Dobrogea și Moldova. Frecvența haplogroupului H _40,98 la sută_ la români - cel mai frecvent haplogroup în Europa - a fost în concordanță cu frecvența observată în majoritatea populațiilor europene. Halogrupul H a variat de la o frecvență relativ ridicată în Transilvania, la o frecvență mai mică în Dobrogea. De asemenea, subhaplogrupul U5, cel mai vechi din Europa, a avut o frecvență mărită în toate cele patru provincii. Explicațiile cercetătorilor Relu Cocoș, cercetător doctor în cadrul catedrei de Genetică de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, a explicat că ideea lucrării a pornit de la analiza unor articole științifice, unele dintre ele publicate în reviste de prestigiu, în care se arăta că la populația României există o mare frecvență de haplogrupuri de origine asiatică. Un haplogrup este un set de mutații punctiforme, de variații în secvența ADN-ului, care apar în zeci de mii de ani. "Având în vedere că pentru realizarea acelor studii s-a folosit un număr mic de persoane, acum am încercat să vedem care este rezultatul atunci când folosim un eșantion reprezentativ", a explicat cercetătorul. Astfel, studiul a relevat "o distribuție omogenă a majorității haplogrupurilor între provinciile românești și o asociere clară cu populațiile europene." Astfel, cel mai frecvent haplogroup în Europa, haplogrupul H, este la români în concordanță cu frecvența observată în majoritatea populațiilor europene. În ceea ce privește similitudinile genetice ale populațiilor din Transilvania cu cele din Europa Centrală, respectiv ale românilor din Valahia, Dobrogea și Moldova cu populațiile din Balcani, Cocoș arată "Este foarte important de reținut că am studiat ADN-ul mitocondrial care se transmite pe linie maternă și nu afectează morfologia corpului uman și nici inteligența sau comportamentul, decât în cazul anumitor patologii asociate cu mutațiile în ADN-ul mitocondrial. Studiul arată în principal cum a avut loc migrația populației în zonă, mai ales că ADN-ul mitocondrial s-a schimbat puțin din Neolitic încoace". În ceea ce privește apariția pe grafic a transilvănenilor mai aproape de austrieci și germani, decât de moldoveni și munteni, cercetătorul a susținut "Într-adevăr pe grafic așa apare, dar analiza nu este atât de fină încât să putem trage concluzia că ar exista afinități mai mari sau mai mici la nivel de popoare, putem afirma acest lucru doar la nivel de grupuri mari de populații". Cercetătorul a subliniat astfel că dispunerea transilvănenilor pe grafic, mai aproape de austrieci, germani, respectiv a moldovenilor și muntenilor mai aproape de ruși, ucraineni, nu se dorește a fi o concluzie a studiului. "S-a făcut un calcul statistic, care însă nu este îndeajuns de precis ca să ne ducă la o astfel de concluzie. Studiul se rezumă doar la a spune că din punct de vedere al ADN-ului mitocondrial transilvănenii au afinități genetice cu grupul de populații din Europa Centrală, în timp ce românii din Valahia, Dobrogea și Moldova au afinități genetice cu grupurile de populații din Balcani." Cercetarea interdisciplinară a fost semnată de Relu Cocoș _cercetător doctor în cadrul catedrei de Genetică de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București_, Sorina Schipor _Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon_, Montserrat Hervella _Departamentul de Genetică, Antropologie fizică și Fiziologie animală, Universitatea din Țara Bascilor_, Petru Cianga _Departamentul de Imunologie, Grigore T. Popa Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași_, Roxana Popescu _Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara_, Claudia Bănescu _Departamentul de Genetica Medicala, Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș_, Mihai Constantinescu _ Institutul de Antropologie "I. Francisc Rainer", Academia Română_, Alina Martinescu _Departamentul de Genetica Medicală, Universitatea Ovidius, Facultatea de Medicină din Constanța_ și Florina Raicu _asistent universitar doctor în cadrul Catedrei de Genetică Medicală Universității "Carol Davila" de Medicina și Farmacie_. Lucrarea a fost finanțată cu două granturi acordate de Autoritatea Națională pentru Cercetare științifică din România și de Ministerul spaniol al Științei și Inovării. Articolul publicat pe 7 martie poate fi consultat pe site-ul revistei "BMC Genetics".

   raspunde comentariului
 • rodax

  24 aprilie 2017 11:39

  s.g. are dreptate,chiar daca ne place sau nu.

  raspunde comentariului
 • Sultanatul de pe vedea vs. DAESZ am der Zau

  24 aprilie 2017 9:37

  E o mare minciuna si manipulare in favoarea imperiului maculist, S.G. inculca ideea ca vezi doamne doar alianta gastilor din sud e toxica, pe cind adunarea triburilor nobile din nord e creme de la creme. Nimic mai fals, sunt cele doua fete ale aceleiasi monede de 1 kopeica, pe cantul careia scrie - from N.K.V.D. we thrust - dar inculcarea acestei gogosi serveste - divide et impera ! - de minune perpetuarii la putere a ciumei rosii. Cel mai simplu se poate demonta gogoasa analizind pleiada de micimani propulsata - fabricata de garnizoana de pe Somes - funar-gavra-rus-boc-dincu-tise-etc. Ciudat cum imperiul raului ii prefera pe minoritari, si de obicei niste complexati, ca raspindaci ai celor mai mizere manipulari.

  raspunde comentariului
  • "in ... we thrust" ? HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA !

   24 aprilie 2017 18:46

   ...așa-i la miticii șovini, unde pooIitika o fack mecanicii auto beșinoși vadimei... HAHAHAHAHAHA ! lDlOTULE ! ...frați ai ? ...p'-acolea p'în Miticistanu' tău...

   raspunde comentariului
   • unui imbecil

    26 aprilie 2017 15:43

    Care nu stie nici macar sa citeasca nu merita sa-i raspunzi. Dar ma simt oarecum solidar cu mecanicii auto, desi nimeni din familia mea nu are aceasta profesie, pentru ca nu am auzit de mecanici auto inamovibili, numiti sau votati, primari sau generali, sau de vre-un inalt comisariat sau comisie guvernamentala a mecanicilor auto, nu am auzit de sindicate ale M.A. - desi nu sunt total improbabile ! - nu am auzit de service-uri de stat versus service-uri private, si ... deasemeni nu prea am auzit de ... mecanice auto, e o munca serioasa si murdara, deci e greu sa-ti cistigi favoruri cu ... pubisul !

    raspunde comentariului
   • Mandpv

    24 aprilie 2017 19:45

    S.U.G.I . ******* Peter Sanz!!!Tuturor romanilor!!!

    raspunde comentariului
 • alex

  23 aprilie 2017 15:16

  La Sabin Gherman, totul se reduce la câteva fixatii, repetate la infinit banii din Ardeal se duc la miticii de la Bucuresti, care-i redistribuie puturosilor asistati social din Moldova si Oltenia, coruptii sunt doar dincolo de Carpati, ardelenii sunt cei mai cinstiti din lume, aceiasi necivilizai de valahi au buda în fundul grădinii, electoratul ălora este tâmpit si poate să fie cumpărat cu găleti de plastic si tot asa, improvizatii pe aceleasi teme Dar, cea mai tare dintre teoriile ghermaniste este cea privitoare la pacea si bunăstarea care domneau între toate nationalitătile conlocuitoare din Transilvania, până la marea Unire din 1918, când au venit valahii cei cotropitori ca să strice fericirea românilor ardeleni, care vâsleau pe râurile de lapte si miere, atunci când nu erau la hore sau cules de flori cu fratii lor unguri, secui si sasi, cei care au creat acel Unio Trium Nationum în care se prevedeau privilegii doar pentru ei, românii fiind exclusi i considerati o etnie inferioară fără drepturi politice si sociale. Drept pentru care neica Gherman le cântă acum Batalioane române treceti Carpatii înapoi, la solz de peste, asa cum a învătat el în Bănie. Asa de bine se întelegeau românii ardeleni cu cei din Unio Trium Nationum ungurii, sasii si secuii, conform tezelor ghermaniste, încât e mai mult ca sigur că Horea, Closca si Crisan au fost valahi infiltrati în imperiu ca să strice armonia dintre grofii unguri si iobagii români. La fel, Avram Iancu probabil că era un mitic pripăsit prin Apuseni, care s-a revoltat, sătul de prea mult bine si prea multă egalitate în drepturi cu ungurii. Sabin Gherman si alti mercenari încearcă să convingă poporul că nu există România si nici românii, ci doar ardeleni, bănăteni, olteni, moldoveni, etc. Cu asta se ocupă individul acesta, cât este ziua de lungă blamează Romania, aruncă cu noroi în istorie, ne batjocoreste mortii căzuti la datorie pentru unificarea tuturor românilor si manipulează omul simplu din Transilvania, inducându-i ideea că ardeleanul este harnic, bun si drept, iar ceilali români sunt lenesi, răi si corupti! Toti ticăloii fac politică la Bucuresti în detrimentul Transilvaniei, asa zbiară ghermanul din toi bojocii!

  raspunde comentariului
  • http://www.clujtoday.ro/13783-memorandumul-din-1938-adresat-de-iuliu-maniu.html

   24 aprilie 2017 18:50

   ...bey, puIică balkanikă regățenească, pentru noi a fost mai bine sub Budapesta în secolul XIX și începutul secolului XX față de situația de sub BukaIe în secolul XX și acum în secolul XXI ! Așa să știi. Uite ce zicea "corifeul unionist" Maniu, în 1938 - la numai 20 ani după ce a făcut PENTRU ȘPĂGI tot posibilul ca s-o unească cu Rromînika balkanikă hoață - făcând bilanțul situației Transilvaniei LA NUMAI 18 DE ANI de la debutul guvernării nevolnicilor mitici în Transilvania. DISTRUGERE TOTALĂ, la fel cum se vede și se face și azi, într-"o provincie care nu fusese, totuși, cucerită, ci se unise printr-un act de liber entuziast consimțământ", cum spune el, cel care A FĂCUT "UNIREA" ! Toate tarele societății regățenești de azi le regăsim și atunci, puse în aplicare pentru a JEFUI Transilvania, că pentru asta a vrut-o jegul Brătianu - "Guvernele care au urmat după Consiliul Dirigent au procedat întâi la distrugerea esenței însăși a vieței politice, care este dreptul de vot. Practica monstruoasă a furtului de urne, pusă în aplicare și repetată în mod sfidător la fiecare nouă guvernare, a deschis calea celorlalte abuzuri. Guverne cu totul lipsite de prestigiu și de popularitate în aceste provincii au aruncat asupra Ardealului și Banatului clientela lor politică. Cu metode ilegale, ele au impus ca parlamentari persoane necunoscute, adesea trădători notorii ai cauzei naționale în timpul jugului străin, și au umplut funcțiunile politice și administrative cu elemente străine de împrejurările locale și de cetățenii acestor ținuturi. Au revocat din serviciu ardeleni și bănăeni bine cunoscuți, bucurându-se de o aleasă reputațiune, cunoscători ai nevoilor și spiritului provinciei. Elemente cu mari merite în luptele naționale din trecut pentru unitatea noastră de stat au fost înlăturate în zâmbetele de ironică satisfacțiune ale minorităților. Metodele de exploatare fără scrupul, o goană neastâmpărată după îmbogățire a sateliților, întovărășită de imoralitate și corupțiune sfidătoare, au rănit sentimentul public al provinciei, odinioară sub raportul moral sănătoasă până la austeritate. Cu scurta întrerupere a guvernărilor național-țărăniste, Ardealul și Banatul au fost aruncate într-o atmosferă cu totul contrară concepției lor de viaă. O dureroasă deziluzie și o chinuitoare descurajare au cuprins toate inimile în provinciile noastre. Aceste sentimente au fost și mai mult agravate prin umilința ce au simțit, văzând cum dispare prestigiul și simpatia de care se bucura poporul nostru în fața tuturor străinilor. În loc de o nouă epocă de refacere materială și de înălțare morală s-a continuat opera de umilire a provinciilor și de pauperizare, înlăturarea elementului românesc ardelean și bănățean din funcțiunile publice imoral și printr-un favoritism cu nimic justificat. ...Sistemul centralist nu a înțeles aceea ce încă pentru Români a fost un principiu elementar de înțelepciune politică_ metoda de asimilare treptată, fără procedări violente, a noilor provincii, prin respectarea tradițiilor, a concepțiilor și datinilor respective, prin descentralizarea serviciilor publice și prin atragerea elementelor locale reprezentative și de valoare la o colaborare activă în viața publică și administrativă. Aceste metode de înțelepciune politică au fost călcate în picioare față de o provincie care nu fusese, totuși, cucerită, ci se unise printr-un act de liber entuziast consimțământ. Procesul de asimilare ar fi trebuit să se facă treptat și cu prudență, nu numai spre a cruța sensibilitățile, obiceiurile și instituțiile înrădăcinate, dar și spre a nu smulge florile odată cu buruiana, spre a nu distruge și partea de tradiii bune și sănătoase, odată cu înlăturarea organizației de stat și a influenelor străine. ...În general, Românii ardeleni și bănățeni, în loc de a spori forța lor economică, se găsesc într-o situație inferioară față de trecut. Băncile ardelene, odinioară mândria acestei provincii, în plin progres înainte de război, astăzi sunt doborâte la pământ. Preoțimea, intelectualitatea, partea mai înstărită a țărănimii au suferit pierderi de miliarde. ...Luăm exemplul Ținutului Timiș, ținut relativ bogat. Din acest Ținut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. tiți cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare, etc.? 200 milioane! Atât face bugetul Ținutului Timiș! Legiuitorul a reunit bugetele celor 5 județe cari îl compun și a creat Ținutul. Mijloacele au rămas aceleași, dar cheltuielile infructuoase au sporit, cu un organ în plus - Rezidena. Cele 200 milioane se cheltuiesc aproape în întregime pe salarii și materiale. Drumurile județene, cari au fost în sarcina județelor, au trecut în sarcina Rezidenței. Rezidența le va lăsa în aceeaș stare în care au decăzut de mult. Dealtfel șoselele naționale cari sunt în sarcina Ministerului Drumurilor, n-au nici ele o soartă mai bună. În Ținutul Timiș, Ministerul n-a făcut nici un drum modern, autostrade până acum. De mulți ani sunt făcute toate șoselele internaționale maghiare cât și iugoslave, în autostrăzi pentru automobilism, noi n-avem nici una. Ținutul Timiș se află la o intersecție de rase. Se întâlnesc aici ambițiuni slave, maghiare, germane, la un hotar dinainte atacat, compromis, ciuntit. Peste acest hotar avem 500 mii de frați. Pe granițele noastre stau două Universități, la Seghedin, maghiară, la Belgrad, sârbă. Românii, și cei din lăuntru și cei din afară, stau la 600 Km. de Universitățile românești. Câtă vreme vor putea rezista presiunei celor două Universități dușmane? Nu e greu de prevăzut cum se va termina acest război de rasă, într-o zi, pentru noi. Banatul e lăsat sorții lui, ros de boli, de denatalitate, de mizerie fiziologică și morală. Exemplul Ținutului Timiș aruncă o lumină tristă asupra stării din celelalte Ținuturi, ajunse într-o stare și mai tristă, ca putere de acțiune și de rezistență națională." "Dupe" cum vezi, regățene, ca și azi, aceeași mimare a statului de drept cu falsificarea alegerilor, aceeași HOȚIE tipică, același arbitrariu dîmbovițelesc ornat arogant cu corupție dusă la maximum și combinate cu aceeași impotență și incompetență miticească caracteristică în ce privește mari proiecte, același dezinteres pentru comunitățile din afara frontierelor - între cei 500000 de care pomenea el atunci sunt și azi cei 380000 de olteni din Valea Timokului, dincolo de Kalafat, și la fel ca atunci sunt tratați acum de BukaIe - plus JAFUL PERMANENT, fiindcă sunteți niște putori fără rușine, care trăiți de 97 de ani doar furând de la transilvăneni ! Tot ceea ce aveți acum în BukaIe, și celelalte orașe mari din Valahiya și Șuolduova, vi le-a făcut Ceașkă al vostru din ce ați furat din Transilvania. Nu clasa politică de azi ce ați moștenit-o de la bolșevici e cauza stării Miticistanului, ci voi astfel sunteți DINTOTDEAUNA, genetic, iar minciuna, puturoșenia și hoția sunt în sângele vostru levantin. Tuciurii maneliști spurcați, nepoți de yeniceri.

   raspunde comentariului
 • Marian -Oradea

  23 aprilie 2017 12:55

  Articol scris pe telefon ! De ce nu pe closet ? Asa isi face ,,hardeleanul" Gherman profesia ! La mistocareala .De fapt, profesia lui Gherman se rezuma la inveninarea cu orice pret si prin orice mijloace a relatiilor dintre romani . Tot ce e romanesc nu e recomandat ! Ce a realizat Gherman asta in viata si profesia lui ? Care e profesia lui adevarata ? Stie careva ? Ca mie nu mi se arata vreun scriitor nici macar de duzina. Mai si spune, zice, scriu de pe telefon ! Pai eu daca as fi Directorul Romaniei Libere, nu i=as plati un franc pt articolul asta . Ba i-as zice si vreo doua.

  raspunde comentariului
  • "Marian -Oradea" ? HAHAHAHA !

   24 aprilie 2017 18:57

   ...bey, tu ești Goguță-Cap-dă-Puță dă mai-jos, regățeanul parșiv care se-dă-drept "ardelean" TOT TIMPUL... Nici măcar n-ai onoarea de a te declara ce ești, jegule balkanik ! HAHAHA !

   raspunde comentariului
 • Gogu Pintenogu

  23 aprilie 2017 12:48

  Te duceai in Apuseni sa faci propaganda secesionista , sa le promiti oamenilor marea cu sarea daca devin federali, pardon , regionalizare, ca i=ai zis lui Vona Gabor sa nu se foloseasca termenul de federalizare inca... Cum nu ne spui cum i=ai zis lui Vona Gabor ca e acasa in Transilvania, si romanilor din sud le tot spui Mars in Valahia fanariotilor? Ia neaga putin, ai tupeul ? n In rest , ca de obicei, platit in forinti cu o avere ce nu o justifici , angajat pe pile la TVR 1 si la Romania Libera datorita prieteniei tale cu Orcan ,

  raspunde comentariului
  • https://www.youtube.com/watch?v=SLM7SVALbYY

   24 aprilie 2017 19:11

   Promisiuni au făcut regățenii tăi, cel mai recent atunci când, în Apuseni, moții, mergând per pedes, apostolorum, au făcut-de-rușine sistemul de stat miticesk de intervenție de urgență al lui Arrahat de căcat și au salvat ce se mai putea salva la avionul idiotului criminal mitic Iovan ! Le-au promis regățenii, exact pentru zona aia, DRUMURI REPARATE ! ...o-nimica-toată, de făcut, privind la resursele statului miticesk. Uite că au trecut anii, și promisiunile regățenilor au rămas ca și cele de la 1920 încoa' ! ...cum să nu vrea moții SECESIUNE, când le-ați furat și ce era în proprietatea lor, și nu le dați nimic-înapoi din ce-i AL LOR !? Spurcăciuni hoațe ce sunteți ! Uite în clipul din titlu, Zeno Cornea, moț din Roșia Montană, vorbind la momentul 11_44 despre legea dată în 1924 de nemernicul mitic Brătianu, "lege" prin care moții au fost JEFUIȚI "legal" de mitici de aurul Apusenilor, ce era în proprietatea moților ! Ungurii și austriecii nu și-au permis să facă o astfel de măgărie, dar regățenii balkanici au făcut așa ceva ! ...asta, după ce căcatul makidon Mikhail Petrașku i-a tranformat pe românii transilvăneni în iobagi, la 1600, prin "legătura lui Mihai" ! ...și a fost nevoie ca transilvănenii să lupte cu arma în mână în 1848-49 pentru a anula prin moarte ceea ce a făcut împotriva lor veneticul aventurier valakh, sluga PLĂTITĂ a Casei de Austria, nemernicul pravoslavnik balkanik Mikhail ! ...Miticistan, cea mai săracă țară a Europei - în afară de Grecia, Bulgaria și Albania, bine-'nțeles... La fel ca și azi ! - avea în 1924 bugetul dat în proporție de 86 la sută - OPTZECIȘIȘASE la sută ! - de Transilvania singură, putorilor, și doar de 14 la sută de vilayetili Valahiya șî Șuolduova ÎMPREUNĂ ! ...ce ați făcut voi, sărăntoci nenorociți, mămălichky puIii, din 1920 de când ați ANEXAT Transilvania în urma tratatului de pace de la Trianon, și până în 2017, bă, nemernici puturoși ? AȚI FURAT DIN TRANSILVANIA ! ...până și "Casa Poporului", ce uimește străinii și e declarată cea mai mare clădire din lume, v-a fost făcută din betoane și marmură de meșteri transilvăneni DETAȘAȚI CU LUNILE, din betoane și marmură FURATE de voi din Transilvania și cărate la voi de șoferi transivăneni ! Nimicurilor...

   raspunde comentariului
 • gogu

  23 aprilie 2017 11:22

  Cei care sunt acum la putere merita da fie inlaturati, deoarece indreapta tara spre destramare, manati de interese pur personale. Exact cum au facut cei din Ucraina. Avem la putere niste agramati care doresc gratierea in masa a hotilor si criminalilor. Inacceptabil!

  raspunde comentariului
 • nino

  23 aprilie 2017 9:37

  ValeanuNE MANDRIM CU EI, INDIFERENT DIN CE REGIUNE PROVIN.MIHAI EMINESCU poet, prozator, publicistEUGEN IONESCU scriitor. membru al Academiei francezeDIMITRIECANTEMIR domnalMoldovei, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric,lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlini CONSTANTIN BRANCUSI unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XXNICOLAE IORGA istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialistNICOLAE GRIGORESCU fondatorii picturii române moderneMIRCEA ELIADE istoric al religiilor, scriitor GEORGE ENESCU compositor, pianist, dirijorGEOERGE EMIL PALADE medic, laureate al premiului NobelNICOLAE PAULESCU medic și fiziolog, descoperitorul insulineiION CANTACUZINO microbiolog și imunolog DESCOPERITORUL VACCINULUI ANTIHOLERICTUDOR ARGHEZI poet, prozator, publicistNICHITA STANESCU poet, scriitor și eseistMIRCEACARTARESCU poet, prozator,critic literar și publicist român.ION LUCA CARAGIALE dramaturg,nuvelist, pamfletar, poet, scriitor,GEORGE CALINESCU critic, istoric literar poet si prozatorMIHAIL SADOVEANU scriitorLIVIU REBREANU prozator si dramaturgMARIN PREDA scriitorCAMIL PETRESCU prozator, dramaturg, poet,eseist, filosofBOGDAN PETRICEICU-HASDEU poet, prozator, dramaturg,istoric, filolog, folcloristLUCIAN BLAGA poet, dramaturg, filosofDAN BARBILIAN matematician si poet EMIL CIORAN filozof și scriitorANDREI PLESU scriitor și eseist român, CONSTANTIN NOICA filosof, poet, eseist,publicist și scriitorSAMUIL MICU istoric si filozof, reprezentat al scolii ardeleneGHEORGHE SINCAI istoric, filolog, scriitor, reprezentant al scolii ardelenePETRU MAIOR istoric, filolog, scriitor, reprezentant al scolii ardeleneNICOLAE TONITZA pictor și grafician STEFAN LUCHIAN pictorGHEORGHE MARINESCU medic neurologVICTOR BABES bacteriolog și morfopatolog, autorul primului tratat debacteriologie din lumeSTEFAN ODOBLEJA filozof, medic militar și scriitor român, precursor mondial al ciberneticii generalizateEMIL RACOVITA explorator, speolog și biolog român, considerat fondatorul biospeologieiSTEFAN PROCOPIU fizician, A descoperit efectul Procopiu de depolarizare a luminii.HENRI COANDA pionier al aviației romane si mondiale, fizician, inventator, inventator al motorului cu reacțieTRAIAN VUIA inventator , pionier al aviației mondialeAUREL VLAICU inventator și pionier al aviației române și mondialeTRAIAN LALESCU matematicianGRIGORE C. MOISIL matematician, contributii la dezvoltarea informaticii, premiul Computer Pioneer Award al IEEE Computer Society. DIMITRIE POMPEIU matematician, contributii in domeniul analizei matematiceGHEORGHE TITEICA matematician, unul din creatorii geometriei diferentiale centro-afineION I. C. BRATIANU om politicIULIU MANIU om politicNICOLAE TITULESCU diplomat, fost presedinte al Ligii NatiunilorVASILE GOLDIS ziarist, om de cultura, ideolog al Marii Uniri AVRAM IANCU revoluționar român pașoptist,NICOLAE BALCESCU istoric, scriitor și revoluționar româns.m.a.

  raspunde comentariului
  • Poate că nu știați (parodie istorico-statistică la postarea limbrikului oltean "Niiii-noooo-niiii-nooo-niiii-noooo" - regățeanul mincinos de la 9:37)

   24 aprilie 2017 19:16

   ÎNTREBĂRI și RĂSPUNSURI ______ 1. Î.-De ce a intrat Rrregatul Rrromînikăi în primul război mondial ? R.-Rrregatul Rrromînikăi a intrat în 1916, cu doi ani întârziere, în primul război mondial pentru că până atunci curvili balkanice miticești Brătianu și gașka lui din jurul rigăi impotent Ferdi' Urecheatu' au stat în expectativă, voiau să vază dacă au șanse, fie pentru anexarea în Est a Bassarrabiyei de la Imperiul Rus, fie în Nord-Vest pentru ANEXAREA Transilvaniei de la Imperiul Austro-Ungar, în funcție de cine pierdea războiul în fața francezilor, englezilor și amerlocilor... Cam ca ciorrili, care așteaptă să moară capra pe câmp, de bătrânețe... Fiindcă li s-a părut că Austro-Ungaria - cu care regățenii aveau din 1888 TRATAT DE ALIANȚĂ ȘI ASISTENȚĂ MILITARĂ ce a protejat Rrregatul nevolnik al Rrromînikăi în fața Rusiei timp de doi ani de război - și Germania au ajuns în situație proastă pe fronturi și că sunt în pragul înfrângerii, au optat mișelește pentru o alianță cu Antanta, împotriva aliatului loial de până atunci, Austro-Ungaria, ce le-a admis non-beligeranța. Mai mult, au ținut secret tratatul semnat cu Antanta LA BRĂTIANU ACASĂ, și au dat ordin pentru un atac mișelesc, FĂRĂ DECLARAȚIE DE RĂZBOI ! UN ATAC INFAM, fără egal în istoria lumii. În dimineața de 27 august 1916 - data Transilvaniei și Europei Centrale catolice, nu data pravoslavnicilor de la BukaIe - mii de grăniceri ROMÂNI ARDELENI din pichetele de frontieră austro-ungare de pe Carpați au fost împușcați MIȘELEȘTE din întuneric de "frații" valahi și șoldoveni care cică năvăleau ca să-i "elibereze". Criminali balkanici nemernici ! Spurcații Europei ! Nimicuri morale, cu căcatul Ion Antonescu în frunte. Jegurile lumii ! ___ 2. Î.-Ce pierderi umane a avut Rrregatul Rrromînikăi în "campania militară" mișelească din Transilvania ? R.-În timpul "campaniei militare" regățenești mișelești din Transilvania ce A DURAT DOUĂ SĂPTĂMÂNI - HAHAHAHA ! ...de tot căcatu' ! - și-au pierdut viața 622 de opincari regățeni lași. ȘASESUTEDOUĂZECIȘIDOI ! ...mormintele există, pot fi numărați unul-câte-unul, și se pot vedea și găurile de la gloanțele primite în spate, că FUGEAU, nemernicii, înapoi către bordeili lor îngropate în pământ, dîn Valahiya puturoasă. HAHAHAHAHA ! ...până și tătarii, la ultima lor năvălire în Transilvania, în 1717 când au distrus satul Sic și i-au masacrat pe secuii localnici, au pierdut mai mulți oameni în fața țăranilor în acea operațiune de jaf și distrugere, decât căcații ăia balkanici care au început peste Carpați o ofensivă cu juma' de meleon dă putori lașe ! 3. Î.-Ce pierderi materiale a avut Rrregatul Rrromînikăi în timpul războiului ? R.-Cele meritate pentru niște nemernici invadatori, ca regățenii lași ! 4. Î.-Cum a rezolvat Rrregatul Rrromînikăi problema optanților unguri ? R.-Pe unii i-a ucis - mulți dintre ei erau ROMÂNI ARDELENI DE LIMBĂ MAGHIARĂ, CATOLICI SAU REFORMAȚI, persoane respectate în comunitatea românilor ardeleni din Imperiu ! - pe majoritatea i-a alungat în Ungaria, proprietățile lor au fost confiscate și date arbitrar ca șpăgi inclusiv căcatului francez Berthelot care a mințit în favoarea BukaIe-lui în fața comisiilor militare internaționale ce pregăteau Tratatul de pace de la Paris. Foarte puțini au fost despăgubiți. 5. Î.-Care era gradul de dezvoltare al provinciilor ALIPITE - că bine ai mai scris, loază balkanikă ! - la Rrregatul Rrromînikăi ? R.-E destul să vedem nivelul de dezvoltare rămas pe perioada interbelică, apoi în timpul komooizmului regățenesc, inclusiv acum, chiar și în condițiile JAFULUI PERMANENT timp de 97 de ani la care Transilvania ANEXATĂ a fost supusă de mitici începând din 1920 de când arrrmiya nevolnikă CAPITULARDĂ de opincari, Jîndărărîya șî Administrațîya brătienești s-au înstăpînit aici cu ajutorul masonilor franțuji, jeguri ca și ei. De nivelul de cultură și civilizație nici nu mai vorbesc, se vede și azi foarte bine diferența. 6. Î.-Ce a făcut Rrromînika pentru dezvoltarea acestor provincii ? R.-Pentru Transilvania, NIMIC ! Au jefuit regățenii timp de 97 de ani, cât au putut, fie prin bugetul Rrromînistanului lor de căcat, fie prin regățenii analfabeți trimiși în Transilvania ca șăfi, ca să fure și ei, individual, cât pot, și să distrugă prin incompetența, indolența și parșivitatea lor. Inclusiv azi, când beizadelele din Transilvania sunt majoritatea urmași ai regățenilor colonizați SISTEMATIC de Brătianu, atunci, și de Ceașkă cu ale lui Trenurili Foamei, recent. Demografic, Transilvania central-europeană a fost - și este ! - supusă de miticii balkanici la ETHNIC CLEANSING și COLONIZATĂ CU REGĂȚENI jegoși, prin ALUNGAREA UNGURILOR, SAȘILOR, ȘVABILOR, SLOVACILOR, CEHILOR, UCRAINENILOR, EVREILOR, etc. prin diverse metode parșive, șovine miticești ! Civilizațional, a fost dată-'napoi cu 200 de ani, până la nivelul de la 1848-49, când românii ardeleni și-au cucerit libertatea cu armele în mâini, după 248 de ani de IOBĂGIE IMPUSĂ DE UN CĂCAT VENETIC, yerăul Mikhail Petrașkul al regățenilor, aventurierul valaho-makidon rămas în istoria Transilvaniei doar prin legarea de glie a țăranilor români transilvăneni liberi - "Legătura lui Mihai".

   raspunde comentariului
 • foncirea lu Moromete! sau cotele de dupa razboi

  23 aprilie 2017 1:19

  sa ne-o suga statu satanic antiroman care-si bate joc in haita de ROMANIA - haita de tradatori, inca de pe vremea lui STALIN!

  raspunde comentariului
 • george

  21 aprilie 2017 18:28

  Datele de mai sus nu au legatura cu articolul, dar au legatura cu Sabin Gherman care sustine, de cate ori are ocazia, ca vechiul regat, si ulterior Romania au jefuit Transilvania.Le voi posta la toate articolele scrise de S G, indifferent de tema.

  raspunde comentariului
  • "george", pe dr acu' ! ..."alex", zis "nino" ! ...uite două: berea CLUJANĂ UNGUREASCĂ "Ursus" (adeka Monostori Czell sör. "Czell Frigyes és Fiai"® sörgyár, Kolozsvár 1878), ...

   24 aprilie 2017 19:32

   ...și ciocolata TIMIȘOREANĂ ȘVĂBEASCĂ "Kandia", Temeswar 1882 ! ...ambele, mărci ale Kaiserthum Oesterreich-Laender der heiligen ungarischen Stephanskrone cu vechime de peste 120 de ani în orașele din care au fost FURATE DE MITICII BALKANICI, dar ale căror rețete vechi au rămas pierdute în Transilvania, așa că ACUM sunt făcute de mitici la calitate dîmbovițeleaskă, deci în rafturi se vinde ciucalată dă rețeptă ceșkizdă "iEgzcelent-Produse Zăhăroase" BukaIe învelită dă marmotă în ambalaj mincinos "Kandia", și o pișoarkă ka-orice-alta făcută la-normă dîn mălai dă miticii mămălichky șî pusă sub eticheta "Ursus"...

   raspunde comentariului
  • http://www.formula-as.ro/1999/347/lumea-romaneasca-24/lumea-romaneasca-351

   24 aprilie 2017 19:28

   ...ia, să vedem,, familia Mariei Butaciu, o istorie tipică de țărani români ardeleni săraci din zona grănicerească austriacă ce păzea Transilvania pe Carpați de putorile din Rrromînika. Șapte bivoli, o vacă cu vițel. Peste Carpați, la regățeni, cele mai multe dintre familii n-aveau nici măcar o capră, iar în 1907 a fost o răscoală generalizată a țăranilor, din nordul Moldovei și până în Cerneții "Abramburikăi" oltence, fiindcă balkanicii MUREAU DE FOAME, că nu mai aveau nici porumbul putred ce-l mâncau de sute de ani... HAHAHAHA ! ...când am lucrat temporar în Oltenia, animalul vacă era acolo ca animalul elefant azi, are unul împăiat, adus cu vaporul, Ion Nicolae, împuțitul ăla al vostru, regățeanul sekurel care fura din Transilvania gaz, la preț de dumping făcut special pentru el de alt regățean hoț împuțit, Vindeanu - de care D.N.A. se preface de mulți ani că uită, inclusiv în problema carierelor de piatră nobilă ale Transilvaniei, TOATE CARIERELE DE MARMURĂ, fiindcă e un băsel protejat de la Embassy ! - ca sekurelu' miliardar să facă în Transilvania îngrășăminte chimice ce le vindea tot la preț de dumping regățenilor, ca regățenii să fackă producție cerealieră ce o exportă ! ...un circuit închis, de jefuire a bogățiilor și muncii Transilvaniei, ca să vă puteți voi lăuda acum că Transilvania are - după 97 de ani de jaf continuu, și după ce ați distrus întreaga industrie a Transilvaniei și jumătate din orașele și satele ce existau la 1920 - PIB-ul mai mic decât vilayetu' Valahiya al vostru, și că voi făceați locomotive, când voi sunteți cei care ați distrus în 1926 fabrica de locomotive de la Arad, javreIor balkanice, și în anii '60 ați mutat fabricația de locomotive austriece de la Reșița -cu tot cu muncitorii și inginerii bănățeni ! - la putorile de la Kraljevo !

   raspunde comentariului
  • valeanu

   23 aprilie 2017 0:45

   Corect 9 din 10 oameni de stiinta romani dinaintea 1918 au fost de pe teritoriu de atunci al Ungariei.

   raspunde comentariului
  • valeanu

   23 aprilie 2017 0:41

   Si stii ca din 10 oameni de stiinta romanesti de inaintea 1918 au fost romani din Ungaria. Inainte au fost infintate scoli cu predare in limba romana in Ungaria ca in Romania. Mai multe scoli cu predare in limba romana au fost in Ungaria ca in Romania in 1918. Pt. complectarea datelor istorice.

   raspunde comentariului
   • om de stiinta pULi

    23 aprilie 2017 18:43

    corect, printre ei, era Racovitza, Muzeul ANtipa, Hurmuzachi si Dimitrie Leonida - ca sa nu-l punem pe GEmil Palade! ardelean tzifgan bririt fara nume si tzara, neom si nelegiuit, sabotor al Romaniei ca stat - sabotor al ROmaniei, care lucreaza pentru RUSIA, avortul satanic ade *** va fara DUmnezeu!

    raspunde comentariului
   • om de stiinta pULi

    23 aprilie 2017 18:42

    corect, printre ei, era Racovitza, Muzeul ANtipa, Hurmuzachi si Dimitrie Leonida - ca sa nu-l punem pe GEmil Palade! ardelean tzifgan bririt fara nume si tzara, neom si nelegiuit, sabotor al Romaniei ca stat - sabotor al ROmaniei, care lucreaza pentru RUSIA, avortul satanic ade *** va fara DUmnezeu!

    raspunde comentariului
 • florin

  21 aprilie 2017 16:45

  La ce ne folosesc toate datele astea, cu exceptia informatiilor binevenite pentru cei care nu prea stiu istorie, ca mine, hi ? Care e legatura cu articolul ? Nici macar celebrul articol "M-am saturat de Romania" nu sustinea separarea Transilvaniei de vechiul Regat, ci, ca si prezenta scriere, sastisirea de obiceiurile regateniste de care avem parte de la Bucuresti. Asa ca hai sa vorbim despre statul peschesesc si cum am putea sa-l trimitem la naiba, nu despre istoria mai recenta sau mai indepartata.

  raspunde comentariului
  • co valeanu

   23 aprilie 2017 12:32

   Ma valena, care sunt ma scolile alea in limba romana din Ungaria si din Transilvania pana in 1918 ? Deocheatule, incepand cu 1870, scolile romabnesti din Transilvania erau inchise pe diverse motive. Inca din 1907, acest fapt era deja de o dementa dusa la extrem. Astfel in 19010 in Transilvania existau deja 400 de scoli primare in limba romana sustinute de Regat ! Nici macar un singur liceu cu predare in limba romana nu exista ! Deasemenea , exista circulara ministrului maghiar care prevedea ca in Licee sa nu se tolereze vorbirea in limba romana, caci , spunea el, trebuie ca elevul sa intre in liceu ...ardelean si sa iasa maghiar cand termnina liceul ! Mai lasa propaganda i de la LTD de la Duica si Daian Mircea tamplarul care preda economie si contabiilitate .

   raspunde comentariului
 • hihihi

  21 aprilie 2017 14:33

  La astia nu le e greu sa iti trimita in fiecare an o scrisoare spunand ca de cand sunt ei, in 5 minute, traiesti cu 899 mai bine. Sunt doctori in propaganda mincinoasa.

  raspunde comentariului
 • hihihi

  21 aprilie 2017 14:31

  La astia nu le e greu sa iti trimita in fiecare an o scrisoare spunand ca de cand sunt ei, in 5 minute, traiesti cu 899 mai bine. Sunt doctori in propaganda mincinoasa.

  raspunde comentariului
 • Bunicutzu

  21 aprilie 2017 12:13

  Bla , bla , bla ...., recunosc , sunt senil , ramolit si sclerozat , sorb niste esenta de pampers si tastez sa-l combat pe Ghermanu asta care imi ataca nepotii inscrisi in PSD . Io, am fost ilegalist , furam geamantane in gara si m-a prins Siguranta cu manifeste intr-un cufar ciordit , am recunoscut ca le-am primit de la Ana Pauker ....

  raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  21 aprilie 2017 12:07

  Pai nu voi ati votat cu ala care v-a promis ca va scoate autistrazile din cap? Asa ca fii multumit ca mergi cu voteza a 3a .. ca mai exista si a 2a!!!

  raspunde comentariului
  • Ghita Bizonu zis Bunicutzu

   21 aprilie 2017 12:24

   Io mer in carucior pe rotile aici la ospiciu , cand bag VOTEZA a 3a intru cu bostanu in zid , uit ca mai exista si a 2a!!! N-am nevoie de casca , imi pun neuronul in miscare si gandesc lucid .....hihihihihihihi...

   raspunde comentariului
   • Ghita Bizonu'

    21 aprilie 2017 15:08

    Ia-ti tratamentu si nu mai posta ca iti face rau la neuron. Ca devarul este ca in 2004 Base a promis ca nu afce autistrada Bechtel si pe urma cljenii l-ua votata. Si poai s-ua mirat ca nu au autostrada... Si Boc era seful partifului de guvernamant.

    raspunde comentariului
 • inginerul din arad

  21 aprilie 2017 11:13

  Sabine te felicit pentru gandul curat si cinstit scris aici.Asa vad si eu lucrurile.Nu este greu sa le deslusesti fiindca asa suntasa se intampla pe teren.Inca n-am vazut un ministru sau un politician ajuns acolo sus,la butoane si sa vada tara intreaga ca pe satul lui natal.Toti se comporta in asa fel incat prin zona lui sa miste ceva sa vorbeasca consatenii de pruncul lui cutare ce mare om a ajuns...si ce casoaia are si ce bolid are ...si Doamne toate din parandarat...Baiul mare este ca nu se vede nimic la orizont...nici o sperata de vreun mare om de stat, in devenire...

  raspunde comentariului
 • Bunicutzu

  21 aprilie 2017 10:58

  Bla, bla, bla...., maghiaro-rromului Szabin Ghermany nu-i convine nimic.

  raspunde comentariului
  • ioan

   23 aprilie 2017 10:42

   disperarea postacilor este comica chiar. nu mai stiu cum sa arunce cu noroi in oricine spune adevarul. asa este domnule Gherman, bine ati scris. oricat ai intoarce si ai suci-o astia nu au sa miste nimic inspre bunastarea poporului, ci doar a lor. ar trebui pe ministri si astia toti din minister si directiile judetene de la drumuri sa ii aliniez si sa ii dau cu capul la fiecare groapa . nu ar trebui 1 km si toti ar fi la urgente. cum este posibil sa trambitezi de 27 de ani ca faci ceva si drumurile arata din ce in ce mai rau. scuzele nu contenesc insa bani sunt consumati. la fel in sanatate, invatamant si poti sa iei toate domeniile . actuali lideri se pot lauda cu incompetenta adusa la nivel de virtute , impletita cu slugarnicia neconditionata. ce credeti ca o sa avem in continuare???? saracie si coruptie

   raspunde comentariului
  • Ella

   21 aprilie 2017 15:01

   Idiotule ! Trezeste-te la reakitate !

   raspunde comentariului
  • Ella

   21 aprilie 2017 15:00

   Idiotule ! Trezeste-te la reakitate !

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design