Mânca’e ‘a copii | OPINIE

de Sabin Gherman , 30 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 16:04, 30 septembrie 2017
Mânca’e ‘a copii | OPINIE

E lungană și are un cap mic, cât un bec. Avocatu-i explică ritos că statul îi poate lua copilul, asudă, se întoarce când spre ea, când spre tac-su; roba e un fluture negru care vorbește. „Vă  rezolv, da’ costă; sărăntoc-nesărăntoc, îți spun că costă tataie! Îi aduc pe ăia, da’ înainte să-l spălați și să-i dați de mâncare, și tu, femeie, îi dai și un pic de ciocolată, ca să râdă. Tu auzi ce zic?“ Tac-su dă din cap, “facem dom’ avocat, luăm bani împrumut și facem, iertaț-o pe asta, că n-are școală, păcatele ei...“; fata cu capul mic strânge ochii și pumnii și aprobă și ea: “Da, mânca’e ’a copil, mânca’e“. Fluturele negru îi mai învață să facă lună și bec prin casă, musai să șteargă geamurile – “inspectoarele sunt femei, la geamuri se uită mai întâi“ – și pumnii fetei zvâcnesc regulat, odată cu buzele mute: “Mânca’e ’a copil“.

Patru ore, cât am stat pe coridoarele Curții de Apel din Galați, m-am uitat la oameni ș-am scris. Am citit și de vreo trei ori fiecare fițuică lipită de uși și pereți, am văzut că nu-i voie să ai atitudini necuviincioase în fața instanței, că trebuie să vorbești civilizat și să fii îmbrăcat decent – toate astea ca să respecți solemnitatea actului de dreptate. Solemnitate, chiar așa scrie. Da, am fost și la budă – cobori două etaje, o iei la stânga pe un coridor plin de cutii, apoi iar la stânga pe un coridor plin de cutii și împingi cu putere ușa șleampătă. Și – iar – da, pute.

Iar oamenii nu-s oameni, sunt spețe. Nu există secolul două’ș’unu.

Aici vezi cel mai bine că statul ăsta n-a investit niciodată în dreptate. Cum nici în educație n-a băgat bani niciodată. S-au scris poezii și ditirambe, s-au tăiat panglici, s-au pus poze pe Facebook de cinșpe septembrie, dar, dacă te duci pe la școli, vezi aceleași traume ale subfinanțării – asta spre deosebire de instituțiile birocratice ale statului, utilate și răsutilate.

S-a format în timp o supra-țară, inaccesibilă celor de jos, un supersistem. Mai repede găsesc o știre că un înalt funcționar și-a schimbat mobila de birou la preluarea funcției decât o notiță că nu’ș ce școală are toate avizele sanitare. Mai repede văd un Lamborghini pe uliță decât un tribunal cu tencuiala necrăpată. Un om educat, încrezător în justiție, e un om liber – dar România pare să nu aibă nevoie de oameni liberi. Mai repede se schimbă o lege pentru salvarea unui ministru decât să se schimbe ministrul după lege.

Înainte, cu toată sărăcia, oamenii liberi erau în susul țării. Profesorul, judecătorul, doctorul. Nu le ridica nimeni statuie, nu le cânta nimeni ode, dar în fața lor îți aduceai aminte de cei șapte ani de-acasă și erai cuviincios; venea din tine, nedefinit, respectul ăsta. Cât era Ceaușescu de bolund, nu exista cinșpe septembrie fără manuale pe bănci, așa cu urechi de măgar și cu mustăți cum erau. Acum? – solemnitatea mai ține doar de regulamentul intern: să te îmbraci decent, să ai o atitudine cuviincioasă, amendă de la 500 la 5.000 de lei dacă nu. Coridor la stânga, printre cutii, alt coridor la stânga, printre alte cutii. Te-ai pișat, fii fericit! Nicio solemnitate, vrei să scapi și gata. Nu mai vezi fața oamenilor, sunt la fel de obosiți ca și tine, știi și tu, și dascălul/judecătorul/doctorul că ar trebui făcute aia și aia și aia, dar nu-s bani la ministere. Citești și tu și citesc și ei că ăștia și-au dublat lefurile, că și-au scutit de taxe pensiile speciale și că următoarea lege pe ordinea de zi e să nu mai poată fi confiscați banii negri ai partidelor. Încă nu ne-a venit rândul, nu sunt bani pentru tencuială, bine c-au băgat chiloți proaspeți la second-hand, hai repede că lumea dă buluc. Manuale nu sunt.

Și când te uiți în susul țării, acum, vezi, în schimb, tot felul de bandiți cu ștaif care‑și „apără“ copiii. I-au învățat de mici să dea tunuri, plozii au văzut că fac milioane doar din trei telefoane și-o ștampilă, ani la rând au dat lumea pe spate cu fițele lor motorizate, iar când ajung în fața procurorilor sar până-n tavan tații: “Vor să-mi ia copilul, justiția e coruptă, e dintr-un stat paralel“. Brusc, beizadelele ce speriau polițiștii se transformă în tineri antreprenori vânați pentru mândria de a fi români a taților. Plozii sunt acum investitori fără noroc, ce treabă au procurorii că – din alinierea pla­netelor, nu altfel – o fermă de porci a fost cumpărată pe o sută de euro? Normal că apoi ferma asta a primit câteva milioane de la statul condus de tata, că datoria noastră e să ajutăm fermierii români, trebuie să fim patrioți! Și ce treabă are Kövesi că planetele au pus o parte din ba­zinul hidrografic al Dunării, balta aia, taman lângă undița copilului? Partidul însuși avertizează că nu va mai tolera aceste atacuri la ființa neamului, pot să urle ambasadele cât vor; răutate pură-i să nu lași românii să trăiască mai bine, să nu vrei mai mulți bani în buzunarele românilor... Tocmai acuma, de Centenar?

Sigur, tații, milionari și semianalfabeți, n-au mare lucru pe numele lor –
maxim o mașină și-o mândră tânără, pentru pescuit oceanic; succesul e al copiilor care-și croiesc un drum prin viață, așa cum orice tânăr din România o poate face. Au adus tineri în partid, le-au dat funcții în stat ca să demonstreze ce pot – la fel ca bătrânii lor unchi. Îndrăznește să crezi, gura mă-tii dă sărăntoc!

La ce ne trebuie nouă oameni liberi?

Și nimeni nu are curajul să le spună în față mahărilor că nu-i mare deosebire între ei și loazele care-și trimit plozii la cerșit, că-s la fel ca ăia de le rupeau la naștere o mână sau un picior, să le fie plozii cerșetori de succes;  la partid se șterg zilnic muștele moarte de pe geamuri și e mânca’e destulă, pentru cinci generații.

Comentarii

 • Costin Stefan

  01 octombrie 2017 14:25

  NUMAI DE VOI MAI DEPINDE, SA IESIM LA LUMINA ! Numai de jurnalistii inimosi si patrioti de la Romania Libera. Sunt jurnalisti patrioti in intreaga tara, dar eu n-am cum sa-i indemn pe toti. In voi am cea mai multa incredere, fiindca ii stiu pe ORCAN, CARTIANU si GHERMAN si voi ii stiti pe restul jurnalistilor din tara, care va pot ajuta sa uniti toti oamenii de bine, ca sa ducem tara cu hotarare spre vest, vindecata de ciuma rosie. Numai o UNIUNE A JURNALISTILOR PATRIOTI, cu oameni inteligenti deja raspanditi in toata tara si care pot comunica usor intre ei, poate uni fortat si rapid formatiunile politice de centru-dreapta in UNIUNEA NATIONALA. Si poate, mai departe, sa inscrie oameni valorosi si de incredere in UN. Tot ce avem de facut, este sa trimitem in viitorul Parlament vreo doua sute de oameni competenti, patrioti si sanatosi la cap, care sa indrepte Romania pe un drum bun si sigur pentru toti cetatenii tarii. Daca DUMNEZEU ar trimite maine PNL, sa guverneze singur si cu majoritate in Parlament, am ramane totusi cu situatia din tara care dainuie de 28 de ani, chiar daca PNL ar mai fi carpit si cu UDMR sau cu alti neispraviti. Fiindca 90 la suta din politicienii pe care ii cunoastem, in frunte cu LUDOVIC ORBAN, fac politica pentru ei insisi, nu pentru tara. Rog pe redactorii RL sa asculte de strigatul meu repetat, ca acum nu exista practic o opozitie democrata, capabila sa infrunte PSD. Toata opozitia actuala trebuie sa se uneasca in UN=UNIUNEA NATIONALA, condusa de BASESCU, chiar daca multi il considera ciumat. Fiindca Basescu i-ar infrange in mod sigur pe pesedisti.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  30 septembrie 2017 23:07

  E IN SIGURANTA VIITORUL COPIILOR NOSTRI ??? Alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 au fost castigate de partidul lui Dragnea, datorita TRADARII LIBERALE. Banditul Tariceanu, care a dat firmei STERLING petrolul si gazele din M.Neagra, PE SPAGA, a pus liberalii, pe cei din ALDE si pe multi dintre cei neinscrisi in ALDE, sa mobilizeze electoratul sa voteze PSD, amagind simpatizantii PNL-ului ca daca PSD obtine o majoritate consistenta, se va reface USL-ul si vor guverna liberalii alaturi de PSD, ca mai inainte. De aceea, PNL nici nu a mai facut campanie electorala. Toate actiunile declansate de banditii Dragnea si Tariceanu dupa alegeri, m-au determinat sa scriu pe forumul ziarului EVZ, incepand chiar din ianuarie 2017, postari in care avertizam ca ASISTAM LA O LOVITURA DE STAT IN CONTINUA DESFASURARE, prin care PSD vrea sa puna stapanire pe JUSTITIE. Aceasta actiune criminala, condusa de TARICEANU si DRAGNEA, continua. Remarc insa ca cei doi pucisti mai au in obiectiv SA ASIGURE SALARII SI PENSII NESIMTITE numai pentru membrii PSD-ului si anumiti simpatizanti care sprijina PSD. Acestia, cu totii, pot fi cel mult in numar de patru milioane de suflete fericite. Si noi, restul de 18 milioane de cetateni ai Romaniei, suntem atat de cazuti in cap, incat sa stam cu bratele incrucisate, pana devenim sclavii PSD-ului ? TREBUIE SA IESIM IN STRADA si sa cerem, fara intrerupere, pana se instaleaza un GUVERN DE UNIUNE NATIONALA, cu CATALIN AVRAMESCU PREMIER. Spuneti-mi o singura persoana care primeste salariu nesimtit sau pensie nesimtia de la stat si nu este votant al PSD-ului !

  raspunde comentariului
 • Ardelean

  30 septembrie 2017 21:22

  Articol penibil cu vocabular de birt Manasturean, scris de un nimeni și susținut de huni inculți. Ma întreb de unde va găsit acest ziar. Ziarist mediocru aplaudat de alți mediocri. Viva România Mare.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  30 septembrie 2017 14:52

  ,,STRADA,, SA IMPUNA GUVERN DE UNIUNE NATIONALA, CU CATALIN AVRAMESCU PREMIER. Tara trebuie sa mearga, unita, intr-o singura directie SPRE VEST. Degringolada trebuie sa inceteze. Salariile si pensile speciale trebuie desfiintate si legea trebuie respectata de toti cetatenii in egala masura. Infractorii, incompetentii, antioccidentalii si toti politicienii antistatali, ori pusi pe capatuiala, trebuie inlaturati din orice functie de decizie din institutiile statului. Trebuie sa avem doar doua partide politice PARTIDUL SOCIAL si UNIUNEA NATIONALA, ambele democrate si de egala incredere pentru popor. Putem realiza acest lucru, daca iesim in strada cat mai multi, in toate judetele, si manifestam pasnic si fara intrerupere, pana cand se instaleaza UN GUVERN DE UNIUNE NATIONALA, constituit din oameni de incredere, cunoscuti in tara ca sunt competenti si patrioti. NU MAI PUTEM CONTINUA C U DOUA ROMANII SUB ACELASI ASTERNUT.

  raspunde comentariului
  • Emil Aluas

   02 octombrie 2017 10:20

   D-le Costin Corect ce spuneti. Intreaga mea viata am luptat pentru inegrarea Romaniei in cultura si civilizatia Vestului. La orice pret. In ultimii 20 de ani am renuntat la INTREAGA ROMANIE. Ardealul si Banatul suntem istoric parte din cultura Vestica. N. B. A fost o perioada cand partea din dreapta Oltului a fost preluata de Austrieci. Insa s-au retras singuri dupa 20 de ani. Si-au dat seana ca disciplina germana nu se va potrivi NICIODATA cu modul de viata si religia din Oltenia. Sunt doua aspecte privind Vestul 1. Nu avem pregatirea necesara sa facen fata exigentelor Vestice. 2. Nici Vestul NU este Perfect. TREBUIE sa-l luam asa cum este. Prof. Emil Aluas, Activist Politic, Columnist, Presedinte-Fondator, Fundatia PRO WEST, Cluj-Budapesta. Blog emilaluas.blogspot.com

   raspunde comentariului
 • nnnx

  30 septembrie 2017 14:47

  Ziceți ceva și de transportul public local al capitalei!httpspetitieonline.netpetitie04526149. Semnați,oameni buni!Uniți putem schimba soarta capitalei.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  30 septembrie 2017 10:27

  DACA VRETI S-O SPUN PA DREAPTA !! PSD-EUL E O HAITA !! DE HIENE TRADATOARE !! FARA URMA DE ONOARE !! CARE TARA JEFUIESTE !! SI POPORUL UMILESTE !! PENTRU CARE NU E LEGE !! SAU-PE LOC- HAITA O DREGE. !! PCR-UL REVOPSIT !! TREI DECENII NE-A RAPIT !! CU BANDITI CA TARICEANU !! SI DRAGNEA TELEORMANEANU.

  raspunde comentariului
 • Iris

  30 septembrie 2017 9:23

  Unul dintre adevărații jurnaliști. .. Exact asa sunt feliile de viața, cum le prezintă el. Doar că trebuie să fii un om onest să recunoști. Văd că sar avântat mercenarii psd-ului...

  raspunde comentariului
  • Horizont

   30 septembrie 2017 11:00

   Daa,unul din adevaratii jurnalisti, care nu are nici dupa 20 de ani de mercenariat in Media, un vocabular de doamne ajuta. Un ziarist fara studii, un subingeiner facut in Oltenia . Si nu iubito, nu sunt fan PSD, dimpotriva. Nu te mai imbata cu pisoarca asta de 2 parale, cum ca contestatarii acestui activist de partid in speta al PPMT , aliat cu Vona Gabor ,ar fi PSD-isti . Eh, uite ca nu sunt deloc asa cum zici. Dar nici UDMR-isti ca tine . Iar ce prezinta iubitul tau Gherman , nu are nimic comun cu realitatea. Totul este o facatura, asa cum e si cu steagul Galitiei cu stema Transilvaniei imprimata pe el , pe care Sabin il prezinta ca fiind al Transilvaniei . Cat de prost trebuie sa fii sa inghiti asemenea mizerie propagandista ungureasca nade in Vona Gabor ?

   raspunde comentariului
 • VD

  30 septembrie 2017 8:37

  Excelent articol! Citind cateva comentarii vad ca adevarul doare la fel de tare si pe sustinatorii politicienilor

  raspunde comentariului
 • Ardelean

  29 septembrie 2017 21:04

  Cum e posibil ca acest penibil să scrie în România Libera. De necrezut.

  raspunde comentariului
 • deakonu

  29 septembrie 2017 19:18

  Sabine tu stii romaneste? de unde ai invatat? de pe bancnotele de 100 de dolari, scuze lei?

  raspunde comentariului
 • bunicutza

  29 septembrie 2017 17:53

  Iar abereaza Sabinel, micul fascist rosu de campie, cu o bunica maghiara si bunic rrom, asa se explica ochisorii aia bulbucati, dar norocul lui e ca noi, ceilalti locuitori din Cluj, nu suntem ca el si sponsorii lui, si privim cu indulgenta chiar si la tzy-ga-nii ce se declara maghiari - oare de ce ? prietenii cred ca stiu ei ceva ! - ca deh, asa sunt unii, se vand ieftin.Sabine, mai vorbesti sanscrita de coviltir, sau doar romana taranului si maghiara bunicii ?!

  raspunde comentariului
 • Ardelean

  29 septembrie 2017 15:46

  Ieșit din fagadaul din Manastur acest penibil iar aiureaza, dute nene în hunia și lasă-ne cu prostile tale. Ardealul este România. Ardealul te urăște. Ești o rușine.

  raspunde comentariului
  • lucien bolyai

   29 septembrie 2017 16:00

   Numele de ARDELEAN se întîllnește doar in Moldova, mai ales în județele Bacău si Neamț. Deci ,corect se spune MOLDOVA TE URĂȘTE..etc

   raspunde comentariului
   • Ardelean

    29 septembrie 2017 16:05

    Din Manastur la Apahida și din Gruia în Zorilor la toți huni le spunem drum bun înapoi în hunia, nu uitați sa îl luați și pe penibilul ăsta cu voi. Via

    raspunde comentariului
    • lucien bolyai

     29 septembrie 2017 16:34

     Ce inseamnă Apahida in limba dacă ?

     raspunde comentariului
     • Mandpv

      29 septembrie 2017 18:24

      Apahida este o denumire latina,pe teritoriul comunei s-au descoperit vestigii,obiecte,morminte,romane,celtice,gepide.De-alea unguresti???Nimic!!!!!

      raspunde comentariului
 • lucien bolyai

  29 septembrie 2017 15:02

  Pt. Onanișanu ...Da, Regatul Romaniei a avut pierderi imense in razboi,din cauza amatorismului, incompetentei , nepotismului ,coruptiei . Alta intrebare !

  raspunde comentariului
  • lazar

   29 septembrie 2017 17:51

   România în 1913, fără Transilvania, Bucovina, Banat, Basarabia, era mai puternică economic decât oricare țară nordică, respectiv Suedia, Danemarca, Norvegia și Finlanda, susține Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu.

   raspunde comentariului
   • lucien bolyai

    29 septembrie 2017 18:46

    Puterea economica a României din 1913 se datorează rascoalei din 1907 ,care a dus la o puternica desvoltare a forțelor de producție...

    raspunde comentariului
  • Ardelean

   29 septembrie 2017 16:07

   Altă întrebare, Marș în hunia.

   raspunde comentariului
 • izaura

  29 septembrie 2017 14:54

  Sabine socares. Sabine iar mam certat cu soramea Miranda. Zicea ca nu vrei sa vorbesti rromany, ca nu recunosti ca esti tz-igan si ca teai maghiarizat de tat.Eu iam zis ca daca esti jumatate ungur poti sa faci ce vrei ca e treba ta.Am o veste buna Sabine. Am vorobit cu ti-ga-na aia tamaduitoare. Ea spune ca poat sa redea virilitatea,sa vindece desfonctii, alcoolici, dependenta de droguri scoate argintul viu face orce. Stiu ca ai probleme cu nevastata, ca sa isterizat de tot, dar asta e problema cu desfonctia.Mia zis ca daca vrei sa incepi tratamentul pentru desfontie cu o luna inainte de a merge la ea trebuieste sa tii post adica sa nu mananci ca-ca-t de loc nici la tv nici in presa. Si mia mai zis ca trebuie sa inveti o poezie am uitat cum ii zice dar am scris pe un belet. Stai sati cetesc. Poezia este scrisa de Ieminescu sii zice De la Mistru pana la Tisa. Eu nu stiu cei ala Mistru dar tu trebuie sa stii ca esti poet. Sa ma anunti din timp cand sa te programez pentru desfonctie.Sa hii baftos si talian bahtali. Meraptuchi has mi mij.

  raspunde comentariului
 • Victor

  29 septembrie 2017 14:14

  Cine te ia in serios Sabine ?? Isterica de nevasta-ta care injura conducerea UBBCluj ?? Tamplarii, rockerii aia nespalati, jobbik si PPMT ?? Daca n'ar fi Orcan nu ai avea rubrica la RL. E nevoie sa postam foto cu Orcan la tine acasa acum 2 ani , acu un an etc ? Ai sa faci vreodata o emisiune in direct cu ziaristi , nu cu din astia resapatti ca tine ? Pariu ca nu, niciodata. Esti in maturoi Sabine. Nimic de capul tau. Hai fa-mi in necaz si iesi pe post cu Banciu si povesteste despre steagul Galitiei . Muhahahahaaa

  raspunde comentariului
 • anonymous

  29 septembrie 2017 13:58

  La Sabin Gherman, totul se reduce la câteva fixatii, repetate la infinit banii din Ardeal se duc la miticii de la Bucuresti, care-i redistribuie puturosilor asistati social din Moldova si Oltenia, coruptii sunt doar dincolo de Carpati, ardelenii sunt cei mai cinstiti din lume, aceiasi necivilizati de valahi au buda în fundul grădinii, electoratul ălora este tâmpit si poate să fie cumpărat cu găleti de plastic si tot asa, improvizatii pe aceleasi teme Dar, cea mai tare dintre teoriile ghermaniste este cea privitoare la pacea si bunăstarea care domneau între toate nationalitătile conlocuitoare din Transilvania, până la marea Unire din 1918, când au venit valahii cei cotropitori ca să strice fericirea românilor ardeleni, care vâsleau pe râurile de lapte si miere, atunci când nu erau la hore sau cules de flori cu fratii lor unguri, secui si sasi, cei care au creat acel Unio Trium Nationum în care se prevedeau privilegii doar pentru ei, românii fiind exclusi si considerati o etnie inferioară fără drepturi politice si sociale. Drept pentru care neica Gherman le cântă acum Batalioane române treceti Carpatii înapoi, la solz de peste, asa cum a învătat el în Bănie. Asa de bine se întelegeau românii ardeleni cu cei din Unio Trium Nationum ungurii, sasii si secuii, conform tezelor ghermaniste, încât e mai mult ca sigur că Horea, Closca si Crisan au fost valahi infiltrati în imperiu ca să strice armonia dintre grofii unguri si iobagii români. La fel, Avram Iancu probabil că era un mitic pripăsit prin Apuseni, care s-a revoltat, sătul de prea mult bine si prea multă egalitate în drepturi cu ungurii. Sabin Gherman si alti mercenari încearcă să convingă poporul că nu există România si nici românii, ci doar ardeleni, bănăteni, olteni, moldoveni, etc. Cu asta se ocupă individul acesta, cât este ziua de lungă blamează Romania, aruncă cu noroi în istorie, ne batjocoreste mortii căzuti la datorie pentru unificarea tuturor românilor si manipulează omul simplu din Transilvania, inducându-i ideea că ardeleanul este harnic, bun si drept, iar ceilali români sunt lenesi, răi si corupti! Toti ticăloii fac politică la Bucuresti în detrimentul Transilvaniei, asa zbiară ghermanul din toti bojocii!

  raspunde comentariului
  • lucien bolyai

   29 septembrie 2017 16:05

   Deși Gherman se repetă la infinit, Anonymus îl citește de asemeni la infinit ???

   raspunde comentariului
 • Ardelean

  29 septembrie 2017 13:18

  Penibil articol, greu de înțeles în ce limba se exprima, probabil în huna. Te rugam lasane cu asfel de articole sau mai bine zis lasate de scris. Ardealul nu te suporta.

  raspunde comentariului
 • nick

  29 septembrie 2017 12:09

  In secolul XXI societatea romaneasca este impartita in stapini si o patura numeroasa de sclavi, din pacate oamenii liberi sunt o minoritate defavorizata..

  raspunde comentariului
 • dusu

  29 septembrie 2017 10:35

  in ce tziganie ne am bagat !! da amu toti e rumini si Transilvania trebe sa arate ca restul rominiei poporul rominilor inventat si crescut in Transilvania din 1920 incoace ,nu i tare diferit azi de moldoveni si munteni ce si zic romini ca sa l i se piarda urma in istorie, moldoveni din Rep Moldova nu vreau sa fie romini !

  raspunde comentariului
  • valeanu

   29 septembrie 2017 14:48

   dusu sabinel, jumate boz-gorel, jumate tziga-nel.

   raspunde comentariului
  • Co dusu

   29 septembrie 2017 14:00

   Domnule Istvan M , gandurile dumitale paranoice ce sunt rezultatul urii tale nemasurate fatza de natiunea romana nu au nimic comun cu realitatea. Transilvania a progresat si evoluat numai datorita romanilor si luptei acestora pt lubertate. Moldovenii despre care vorbesti sunt de fapt rusofonii cultivati acolo din 1950. Mai bine ne-ai povesti de rudele tale ce traiesc in incest , frate cu dora, veri primari intre ei , tata cu fica asa cum obisnuiesc ungurii din Cluj.

   raspunde comentariului
   • dusu

    29 septembrie 2017 16:59

    ma rumine ! se scrie fiica !! ca tat ati unit Transilvania ptr ca folosea aceiasi limba Transilvania va muri incet ,incet in patul rominiei pacat, era un pamint locuit de o mica Europa, care azi e ocupat de neandethalieni ce si zic rumini

    raspunde comentariului
    • Matilda

     30 septembrie 2017 16:59

     mai asta, dusu ori cum ti s-o mai zice, dumneata nu apartii Europei, nu ai nimic comun cu ea, si nici nu ai avut vreodata. Limba ta asiatica, este complet ne euroeana. Este arjicunoscut ca voi maghiarii sunteti ultima natie din Europa, inca neadaptati, cu o educatie total straina de acest continent, inca in feudalism ! Toata Europa stie asta. Prima dovada in acest sens , e faptul ca sunteti primii la sinucideri in UE. si Europa. Primii sunteti ! Si in Romania, judetele Covasna si Herghita sunt pe primele doua locuri detasat la sinucideri ! De ce va sinucideti ? Pai, cand vedeti ca nu apartineti cu educatia acestuui continent, va puneti latul de gat ! Totusi, ma dus, nu te sinucide. Mai bejhaie pe aici sa mai radem si noi de cretinitatile tale de oligofren needucat, inapoiat feudalist ajuns in secolul XXI.

     raspunde comentariului
 • gogu radulescu

  29 septembrie 2017 10:11

  argument mai bun ca d-na Kovesi a reusit sa contribuie la trimiterea dupa gratii un numar semnificativ de politicieni borfasi, nu stiu care o fi. Fapte, nu vorbe. Lasati gargara cu "politia politica", nu tine. La DNA lucreaza aprox. 200 oameni, cate dosare sa faca si cand. Ne-ar trebui u nDNA de 10 ori mai mare.

  raspunde comentariului
 • eugen

  29 septembrie 2017 10:10

  De data asta un editorial care imi place.Imi aduce aminte de ce urasc jigodiile de politicieni si parvenitifara deosebire de etnie, zona folclorica, varsta si sex.

  raspunde comentariului
 • est sau vest

  29 septembrie 2017 8:35

  ...cand pisica-popor nu e acasa ...casa poporului, se-ntelege,...soarecii neocomunisti joaca pe masa...

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design