7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialLumânări pe plaje | OPINIE

Lumânări pe plaje | OPINIE

Adrian nu a ezitat nicio clipă. Când a văzut o femeie și un copil în pericol de înec, a intrat imediat în apa învolburată pentru a le salva. Își dorea un copil, tocmai făcuse un credit pentru a-și cumpăra o casă, împreună cu soția, pentru ca fiul sau fiica sa să aibă unde crește. Poate că acesta este motivul pentru care a intrat în valurile Mării Negre. A reușit să le salveze pe amândouă de la o moarte sigură.

Din păcate însă, nu a mai avut forță pentru a se salva pe el însuși. El, salvatorul altruist, a pierit înghițit de valuri. O tragedie care nu trebuia să se întâmple. Soția lui Adrian Ciureanu a rămas văduvă, copilul lor nu se va mai naște niciodată, iar mama și fata salvate își vor mai aminti, poate, peste timp, uneori, că respiră datorită curajului lui Adrian.

O mamă din Chișinău va trăi toată viața cu un gol în inimă: golul lăsat de fetița sa de 11 ani, pe care a pierdut-o. Erau la plajă, în Eforie, când a intrat alături de cele două fiice în apă. Curentul le-a dus pe toate trei în larg. Salvatorii le-au sărit în ajutor, dar numai mama și fata cea mare, de 13 ani, au putut fi scoase la mal. După mai bine de o săptămână, corpul mezinei a fost adus de apă spre țărm. Poate că nici zeii mărilor nu au mai suportat durerea mamei și i-au trimis înapoi trupul inert al fetei, pentru a-i putea spune adio. Lumea, pentru aceste familii, nu va mai fi niciodată la fel. Pentru ele și familiile altor 16 oameni care au pierit înecați în Marea Neagră numai în acest an. Pentru noi, ziariștii, și dumneavoastră, cititorii, știrile cu înecați sunt simple știri. Le aflăm/scriem/citim, ne cutremurăm și întrebăm cum este posibil, dar mergem, inevitabil, mai departe. În fiecare an, povestea se repetă, însă, și zeci de turiști pier în mare.

De ce mor? Poeții spun că marea își cere tributul. Din păcate, în foarte multe situații, morțile au cauze pe cât de concrete, pe atât de simplu de evitat: se intră în apă deși salvamarii arborează steagul roșu, care anunță că scăldatul este interzis. În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, interzis înseamnă „care este oprit, care nu este permis“. Mai simplu de-atât nu se poate: este steag roșu, nu intri în apă. Punct. Pentru că, dacă intri, poți muri.

În ciuda acestei echivalențe macabre și cât se poate de reale, turiștii ignoră avertismentele salvamarilor. La cel mai recent raport pre­zentat, președintele Asociației Na­ționale a Scafandrilor Profesioniști şi Salvamarilor din România, Gabriel Bălan, a spus că de la începutul sezonului s-au înregistrat 1.976 de intervenții la mare numai în Constanța și Mamaia, dintre care 773 în zile cu steag galben și peste 840 în zile cu steag roșu. Mai puțin de 19% din intervenții au avut loc în zile în care scăldatul era permis pentru toată lumea.

Știți ce poate face salva­marul când o mamă își duce copilul în apă deși e arborat steagul roșu? Nimic! O poate ruga frumos, îi poate explica pericolul, dar nu o poate împiedica.

Pentru mulți dintre ei este frustrant. Salvamarul nu este supraom, sunt situații în care intervenția sa nu reușește să salveze viața celui aflat în pericol.

Soluția propusă de Bălan este una care se aplică în alte țări: amendă pentru cei care nu respectă avertismentele și/sau închiderea plajelor când e vreme rea. Nu am inventat noi roata, au inventat-o alții, cu un turism estival mult mai dezvoltat, cum ar fi Spania, și a dat și rezultate. Când un șofer conduce o mașină, este obligat de lege să poarte centură de siguranță, altminteri este amendat. De ce nu ar fi amendat un turist care intră în apă atunci când nu are voie? De ce să nu se închidă plajele? Constanța turistică înseamnă mai mult decât nisip și soare.

Dincolo de aceste măsuri, cei care intră în apă trebuie să înțeleagă faptul că regulile trebuie respectate. Spre binele lor, pentru a rămâne în viață.

Vedem însă, zilnic, exemple de concetățeni care sfidează regulile, cu orice riscuri, de la șoferi care pariază totul în depășiri oarbe până la pietoni pentru care zebra este un ani­mal din junglă, nu un loc de traversat strada.

Fără măsurile propuse de salvamari și fără respectarea regulilor, mult timp de aici înainte se vor mai aprinde lumânări pe plaje.

Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă