30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialLiniște! Ne ceartă domnul Cioloș | OPINIE

Liniște! Ne ceartă domnul Cioloș | OPINIE

Fostul premier a făcut, în urmă cu câteva zile, o serie de declarații furibunde la adresa singurei opoziții reale și, mai ales, eficiente din România: strada. Afirmații nefericite în contextul în care „Platforma România 100“, pe care a (re)lansat-o ieri, se deschide fix cu o imagine de la proteste.

„Am primit în ultima perioadă foarte multe solicitări, aproape culpabilizatoare – de ce nu te mai implici? –, şi vreau să spun că răspunsul pe care îl dau este acesta: cu toţii trebuie să ne implicăm în mod activ, nu doar stând în faţa calculatorului, nu doar dând like-uri, nici măcar doar ieşind în stradă. E un prim pas esenţial să ştii să îţi aperi nişte valori şi principii, dar e nevoie de mai mult decât atât, energia asta a contestării, care e deja o formă de exprimare a unor aşteptări vizavi de modul în care vrem să meargă societatea înainte, să o canalizăm într-o energie pozitivă a construcţiei. Sunt convins că această energie, cu imaginaţia pe care o avem şi cu experienţele pe care le-am trăit fiecare, ne poate ajuta să găsim soluţiile cele mai bune împreună.

Altfel spus, cred că în perioada următoare nu vom mai putea găsi soluţii la problemele cu care ne confruntăm doar delegând responsabilitatea unor lideri, oameni politici care au făcut o meserie din activitatea de om politic, ceea ce nu cred că e un lucru bun, deci nu vom mai găsi soluţii doar delegând unui grup de lideri conducerea societăţii, avem nevoie să ne asumăm noi, în grupurile noastre care trebuie puse în conexiune, ca să putem, împreună, să găsim soluţii la problemele pe care le avem. În acest context, e ne­voie de implicarea fiecăruia, personal“, a declarat Dacian Cioloș la o conferință, folosind adesea persoana întâi plural, deși nu a precizat cu cine vrea să facă front comun.

Recunosc, în urmă cu două săptămâni, mi-am permis să îi reproșez și eu domnului Cioloș, într-un editorial, că nu tranșează, o dată pentru totdeauna, direcția în care vrea să o apuce și că și-a făcut din indecizie un brand personal. Pe care, ieri, prin (re)lansarea „Platformei România 100“, l-a revopsit puțin, dar, în esență, l-a lăsat neschimbat.

Reacția ulterioară a domnului Cioloș – pe care am citat-o mai sus – demonstrează că nu a înțeles un lucru simplu: prin ieșirea lor în stradă, sutele de mii de oameni au arătat fix ceea ce dânsul nu vede, implicare activă.

Aceasta a și fost marea surpriză oferită de tinerii pe care Dragnea și Grindeanu îi credeau țintuiți pe veci în spatele calculatoarelor. Doar implicarea lor a determinat retragerea Ordonanței de Urgență 13. Cu like-uri și share-uri pe rețelele de socializare, oamenii au ieșit din starea de apatie, s-au încurajat reciproc că nu e totul pierdut, s-au mobilizat și, ieșind în stradă pe un frig năprasnic, au salvat justiția și statul de drept. Postând pe Internet lucruri inteligente, devoalând planurile PSD împotriva justiției, au acționat concret, arătând și altora pericolul grațierii corupților. Astfel, au fost contaminați tot mai mulți oameni cu spiritul contestatar.

Ar trebui ca acești oameni să își ia carnet de partid pentru a găsi soluții mai bune? Care partid? USR, PNL, En Marche de România, așa cum s-au grăbit unii colegi entuziaști să vă intituleze Platforma 100? În discursul dumneavoastră le mai cereți tinerilor să depășească faza contestării. Îi îndemnați să își canalizeze energia pentru a construi, uitând că oamenii aceștia își lasă, zilnic, energia prin companii pentru a pune țara în mișcare. Revoluționari sunt în timpul lor liber, când ar fi putut sta pe la terase sau merge la mall.

Cereți implicarea fiecăruia, „ca să găsim soluţiile cele mai bune împreună“.

Protestatarii sunt implicați până peste cap. Ziua mun­cesc, generând din taxele lor venituri la bugetul din care statul plătește pomenile PSD. Printre rânduri, devoalează pe rețelele de socializare – cu argumente și umor – atacul la adresa justiției. Iar seara ies la proteste.

P.S. Lansarea de ieri a „Platformei România 100“ nu schimbă cu nimic cele scrise mai sus. Citind site-ul care vă găzduiește Platforma, am regăsit aceleași îndemnuri: „să ne asumăm, să clădim, să ne implicăm“. Când toți trebuie să ne asumăm și să ne implicăm, asta înseamnă că nimeni nu știe ce are de făcut. Dacă acesta este răspunsul dumneavoastră la „solicitările culpabilizatoare de a vă implica“, atunci sunt dezamăgit. Vă reamintesc că ați mai lansat „Platforma România 100“ și pe data de 16 octombrie 2016. Iar la capitolul „știri“ aveți cinci postări de la începutul anului.

Îmi permit să vă dau un sfat ca simplu pierde-vară pe Internet: scoateți sau, cel puțin, mutați de pe site-ul Platformei România 100 butonul „donează“, amplasat pe o poză cu oamenii protestând în Piața Universității. Este una dintre cele mai nefericite alăturări (vizuale).  

Cele mai citite

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă