Ce te faci când cel mai bun jurnalist greşete, se întreabă Horia Ghibuţiu pe blogul său. „Când Cătălin Tolontan greșește e ca și cum câinele de pază al societății s-ar scărpina în loc să latre. Iar politicienii cred că cel mai bun ziarist se gudură,”, scrie jurnalistul.
În opinia lui Horia Ghibuţiu, Cătălin Tolontan comite greșeala de a-i căuta și de a-i găsi circumstanțe atenuante lui Daniel Barbu, întrucât prezintă faptele astfel încât publicul să creadă că politicianul „n-a dat cu bâta-n baltă zicând că a fi politician e mai periculos decât a fi soldat în Afganistan”.
Scrie Tolo: „Dar cînd Daniel Barbu se referea la risc fizic poate că se gîndea inclusiv la Jo Cox, deputatul laburist mort chiar înainte de Brexit (…) Pe fondul discuției și în profunzimea a ceea ce dorea să le spună mai tinerilor săi colegi, senatorul Daniel Barbu rostea un adevăr. E frustrant să faci o meserie deloc respectată și în care și ce e bine nu e bine.”
Așadar, ce transmite Cătălin Tolontan?, se întreabă Horia Ghibuţiu. „Că Barbu i-a avertizat pe mai tinerii săi colegi de pericolul de a sfârși precum Jo Cox, că a rostit un adevăr, iar discuția a fost profundă. Greșeala ziaristului e că, din încăpățânarea sa altminteri lăudabilă de a se ține de litera eticii acestei profesii, cauționează, pesemne involuntar, un personaj care a spus o prostie fără margini.”
Barbu e un caracter mic (n-o spun eu, ci Andrei Pleșu), un politician venal precum toxicii oameni de partid și de stat în serviciile cărora s-a băgat, de la Petre Roman și Crin Antonescu la Călin Popescu Tăriceanu. Un impostor.
Alt fapt incontestabil: Cătălin Tolontan e cel mai valoros jurnalist (deopotrivă, făcător de gazete) român de după 1989. Și cel mai influent, și cel mai adaptat timpurilor, mai spune Ghibuţiu, care subliniază că de această dată „în loc să latre la derapajul lui Barbu, câinele de pază al societății Cătălin Tolontan se scarpină la deontologie. Evită partizanatul, în numele unei obiectivități în acest caz păguboase.
Problema nu e că Tolontan prezintă faptele din mai multe unghiuri, lăsând publicul să decidă, mai spune Ghibuţiu, ci că-l pune pe autorul unor inepții într-o lumină favorabilă.
Un senator ALDE crede că lupta parlamentară este la fel de riscantă ca războiul din Afganistan. „jertfa“ lui Daniel Barbu: 1.620 de euro pe cuvântare.
În cei aproape patru ani de mandat, parlamentarul a luat cuvântul în plen de 34 de ori, unele discursuri având mai puțin de 20 de cuvinte. În acest timp, Barbu a încasat aproximativ 55.000 de euro. Citeşte aici articolul integral.