Între Republica Ortodoxă România și secolul 21 | OPINIE

de Sabin Gherman , 28 iulie 2017 - stire actualizata la ora 19:18, 28 iulie 2017
Între Republica Ortodoxă România și secolul 21 | OPINIE

Nici nu știu dacă-i bine de povestit: întoarcere din vacanță, haltă în sudul Ungariei – din două mașini de Prahova coboară vreo zece, cu copii cu tot. Ea, fustă-nflorată: da, doamnă, tot ce scrie în anunț e garantat adevărat, îl întorc de casă bună; dau bip, mă sunați înapoi și facem rugăciune împreună, să se lege lucrarea; eu sunt momentan în Italia acum, puteți plăti direct în cont, da, 250 de euro, garantez că bărbatu’ va fi altul; nu doamnă, noi lucrăm cu Dumnezeu și cu sfintele cărți, trimiteți o poză pe WhatsApp cu păcătosul, doamnă, mă sunați când rezolvați la bancă, da?

Ar fi trecut ca o mică hăhăială cu amicii: no, auzi că încă mai merg șmecheriile astea... – mai mult ce să zici? Dar când vezi că la dezbaterea Ministerului de Interne se pun în discuție aceleași drăcovenii, musai să te întrebi dacă nu cumva, alături de oamenii normali din țara asta, locuiesc și niște triburi. 

S-au sculat patrioții de profesie și tot felul de răspopiți împotriva unui act de identitate: cică dacă citești invers cuvântul CARD îți dă DRAC – ca-n bancurile cu ALUPIGUS. Altul bolborosește că vine Apocalipsa, se însemnea-ză oamenii cu semnul Diavolului; o înnăfrămată e bântuită de spaime identitare – de ce nu scrie pe buletin că-i ortodoxă? Altul: „Am  vorbit cu oameni de la țară care mi-au zis că vacile, de când au CIP, dau mai puțin lapte, la jumătate“. Una care se aplauda singură știa clar că e o legătură între buletinele noi și preoții filmați când fac sex cu alți bărbați. M-aș enerva teribil, în locul capilor Bisericii, aflând că toți ăștia își spun „apărătorii ortodoxiei“.

Proști sunt destui și-s peste tot. Au abonament la fiecare conspirație mondială, știu cel mai bine ce interese sunt în spatele vaccinurilor și-ți desenează în detaliu motorul cu apă refuzat de marile corporații. Și da, să nu uit: Tesla e român, la fel ca toți marii inventatori ai lumii. 

Dar: dacă proștii-s peste tot, nu peste tot statul partener de dialog cu proștii. „Dezbaterile“ astea publice sunt mai mult un prilej de refortificare a tot felul de asociații înspăimântate – și duc la ce? 

Când Mavrocordat a legiferat, în 1741, rupta, și a introdus – am numi azi – buletinul de contribuabil, a fost la fel. Când a impus limba română în detrimentul celei grecești (deși el era grec) – iar a fost la fel. Când Sigismund Zápolya și apoi Rákóczi au impus limba română în biserica ortodoxă transilvană, în locul limbii slavone – iar a fost la fel; în manuale povestim mândri despre  Noul Testament de la Bălgrad, cel tipărit în 1648 la Alba Iulia, adică prima traducere completă a Noului Testament în limba română, dar ascundem sub preș că i se mai spune și Biblia Rákócziana. Nu dă bine la identitate să spui că ne-românii au impus limba română, nu-i așa? – se tăvălesc dacii de durere…

Poate că e momentul ca Biserica Ortodoxă și statul român să tranșeze lupta asta chioară între secolul 21 și Evul Mediu. Semne sunt, și-s bune: cu toate ale sale, Patriarhul a ales să participe la Marele Sinod din Creta, chiar înverșunându-i pe legionarii de prin mănăstiri. Tot BOR are acum, în sfârșit, un purtător de cuvânt  dezbărat de automatisme. Semnalul e, deocamdată, că BOR e dispusă să renunțe la tentațiile venite dinspre Est sau dinspre unii talibani de la Athos. Că mai există încă o supralicitare a ortodoxiei, vizibilă în tot felul de acoperișuri de aur sau turnuri de ceapă rusească în locul arhitecturii tradiționale – asta e o poveste despre decență și doar timpul o va rezolva. Da, și educația. Cartea.

Dar aici musai să fie parte și statul român, prins între „vrednic este“-ul pogorât asupra politicienilor și jandarmii duși să oprească îmbulzeala de la moaște – încă nu și-a descoperit vocația laică. E și greu, când primărița Capitalei arată că principala ei competență e să stea lângă popi sau să dea cu bogdaprostele-n populație.

Sunt curios dacă Ministerul de Interne va ține seama de porcăriile de la dezbatere. Dacă da, în-seamnă că nu e departe ziua în care batalioane de idioți vor cere statului să renunțe la Uniunea Europeană sau la NATO – și statul va „analiza“ și, la fel ca în cazul noilor cărți de identitate, va spune că UE și NATO sunt facultative?

Pare un detaliu minor, dar nu-i; toată moșmondeala asta arată că statul e încă prizonier – a mizat pe needucați și acum needucații îl trag de urechi. Pe tot parcursul lui, statul român a refuzat modernitatea din același motiv ca și azi: confortul electoral al unora. Nu am văzut încă un om de stat capabil să apară la știri și să spună, de exemplu, că s-or gătat laptele și mierea și-i musai de pus osul la muncă. Că ajutorul ăla social nu se mai dă pe degeaba: Brukenthal, când era guvernator al Transilvaniei, dădea de pomană doar dacă cerșetorii dădeau cu coasa prin aer – ca să nu creadă că li se cuvine ceva fără un minim efort. 

Cui să-i ceri, însă? Uită-te ce oameni avem în vârful statului. Șoferul lui Dragnea ajunge mare șef peste autostrăzi, la fel cum și ceilalți și-au pus amantele și șoferii în funcții. Ministrul Educației vorbește cu „genunche“ și „este mulți“. Una, țuțără la Voiculescu, îi transmite procurorului general că-și calcă jurământul față de patrie dacă nu vine la ordine în Parlament – ace-lași Parlament care a mărit salariile demnitarilor și a tulit-o-n vacanță când a fost vorba de medici și profesori. Unii au parte, ceilalți doar carte.

Dacă eu scriu aici că apa din Dâmbovița e otrăvită, iau – pe bună dreptate – amendă. Dacă idioți peste idioți scriu că vaccinurile sunt letale pentru copii, pentru statul român pare a fi în regulă – deși au murit până acum zeci de copii. La fel de în regulă ca și în cazul ăleia din Prahova, aducătoare de armonie și libido. La fel de în regulă – dialogul Internelor cu spărieții secolului 21. 

Un singur lucru îi lipsește statului român – să înceapă un dialog cu cei care vor și înțeleg ce în-seamnă secolul 21. Nu sunt puțini, îi recunoști ușor: vor servicii de calitate, autostrăzi, școli, spitale. Nu prea merg la biserică, dar donează prin SMS pentru copiii bolnavi de cancer. Sunt miloși, dar și sătui de asistența socială. Nu vor altă țară, ci altfel de țară – tot România, dar altfel. În case au cărți.   

 

Comentarii

 • Sanatate d-le Gherman !

  29 iulie 2017 22:25

  Daca-i pui oglinda in fata , romanul nostru nu va lua nici o masura pentru a arata altfel, de cat o va sparge considerand-o vinovata . La fel si asazisii crestini , nu mai au nevoie de cele zece porunci socotindu-le depasite apartinand V. T. Ei sunt cool aprtinand N. T . adica numai iubire si iertare , un fel de tra -la -la . Priviti rezultatele in jur .

  raspunde comentariului
 • Geogeta Lukacs

  29 iulie 2017 21:03

  D-le Gherman nu aveti dreptul moral sa comentati Istoria Romanilor cand permanent ati dovedit antiromanism. Va calificati ca inflacarat adept al mistificarii istoriei romanilor de catre istorici germani si maghiari! In slujba poporului roman nici pe departe nu va situati!Familiile mixte sunt sufocarte de teoriile d-voastraa, gaunoase , false bazate pe vise ,iluzii, influiente malefice!

  raspunde comentariului
 • Croitorasul cel viteaz ?!

  29 iulie 2017 12:18

  ... sau mai degraba Sabyn-pingelika Punjabul, ma mir ca nu-i plac fustele inflorate! In plus, tuna si fulgera impotriva bisericii ortodoxe si repeta obsesiv aluzii la o amenintare ,,legionara''. Ca o parere strict personala, a unui individ botezat ortodox, mie imi plac mai degraba ,,ziegeuner''-ii originali, cu fuste inflorate si mustati bogate, decit cheliosii frustrati promovati de sistem, politically corecti cind vine vorba de aparat interesele sefilor ce-i trag sforile si-i platesc stipendii consistente, dar devine brusc un critic vehement al minusurilor romanesti -inerente oricarei societati, dar nu vreau sa spun prin asta nevinovate - cu conditia ca - ati ghicit ! - aceste greseli sau minusuri sa vina din ... S.E. Deci, nu veti auzi la Szaby despre tirgul de diplome din Arad si Bihor, sau despre recordul de decese in urma pojarului din ...Timis si Arad, despre campionii la alcoolism din Maramures, dar toate belelele vin sau origineaza numai la Bucuresti sau in vechiul Regat. Pai asta ne faciliteaza doar un simplu si evident rationament, ca Szaby e cumparat de ...

  raspunde comentariului
  • mircea

   29 iulie 2017 14:52

   Să ALUPĂGUS următorii Croitorașul cel viteaz, Marcu, Anonymous, Juaquin Muieta, Iuliu Merca șă amanta lui, Bunicuța, Oarecare,

   raspunde comentariului
   • mircea

    29 iulie 2017 18:13

    Să ALUPĂGUS S.G.

    raspunde comentariului
    • Pigu

     31 iulie 2017 22:07

     Incearca sa scrii inteligibil,maimutoiule coclit. Ce usor e sa fii analfabet, ma Mircea ce b.o.u..vai, am vrut sa zic Daian, dar mi-a scapat.

     raspunde comentariului
 • marcu

  29 iulie 2017 11:11

  Gandire retrograda la acest domn ,ce se pretinde literat si jurnalist. Asemenea gandire o gasim la Dinu Paturica. Autorul este preocupat de inavutirea rapida si prin orice mijloace,asta explica si comportamentul sau profund sovin,indreptat impotriva unei anumite etnii. Atunci când s-au format statele occidentale moderne, a fost stipulat ca principiu faptul că guvernele se află în slujba omului, a cărui viaă este orientată spre libertate i căutarea fericirii lucruri evideniate de către americani în Declaraia de Independenă. Astăzi, în sfârit, după atâtea decenii de progres social i tehnic, s-a ajuns la îndeplinirea acestei aspiraii un Stat care să asigure bunăstarea generală. Fiecare cetăean i-a văzut libertatea atât de mult dorită, calitatea i cantitatea bunurilor materiale ce-i stau la dispoziie, pe care oricând poate să i le procure, cel puin teoretic, o fericire completă, dar o fericire în sensul unei sărăciri, dacă avem în vedere felul în care s-au scurs aceste decenii.În tot acest timp a fost neglijat un detaliu psihologic dorina de a poseda mereu mai mult i de a avea o viaă i mai bună, iar lupta permanentă pentru acestea a întipărit pe numeroi obraji din Apus, trăsăturile adânci ale anxietăii i chiar ale depresiei, cu toate că e obinuit firete, să ascundă cu grijă astfel de sentimente. Această competiie intensă i activă sfârete prin a acapara gândirea umană, nedeschizând deloc lumii calea spre libertatea unei creteri spirituale.Biologia însăi ne învaă că un nivel exagerat de confort nu este bun pentru organism. Astăzi confortul vieii din societatea occidentală începe să-i dea de-o parte masca vătămătoare. Societatea occi-dentală i-a ales tipul de organizare cel mai potrivit scopurilor ei, o organizare pe care a numi-o legalistă. Limitele drepturilor omului i ale binelui sunt fixate în cadrul unui sistem de legi aceste limite însă sunt foarte relative. Occidentalii au dobândit o impresionantă uurină în a utiliza, interpreta i manipula legea, în acelai timp în care legile tind să devină mult prea complicat de îneles pentru o persoană de nivel mediu, fără sprijinul unui specialist. un om excepional, de mare valoare, care are în cap proiecte neobinuite i neateptate, nu are nici o ansă să se impună. Încă de la început i se vor întinde mii de capcane. Rezultatul este acela că mediocritatea triumfă sub masca restriciilor democratice. Este uor să subminezi de oriunde puterea administrativă i, de fapt, ea chiar s-a diminuat considerabil în toate ările occidentale. Apărarea drepturilor individuale a căpătat asemenea proporii, încât societatea ca atare se află acum complet lipsită de apărare împotriva oricărei iniiative. În Apus este timpul de a apăra nu atât drepturile omului, cât mai cu seamă îndatoririle sale.Pe de altă parte, s-a acordat un spaiu nelimitat unei libertăi distructive i iresponsabile. Se adeverete că societatea nu are decât infime mijloace de apărare în faa prăpastiei decadenei umane, bunăoară în ceea ce privete proasta folosire a libertăii în materie de violenă morală asupra copiilor, prin filme care abundă în pornografie, crime i groază. Se consideră că toate acestea fac parte din ceea ce numim libertate i că poate fi contrabalansată, teoretic, prin dreptul pe care aceti copii îl au să nu se uite sau să respingă asemenea spectacole. Organizarea legalistă a vieii i-a dovedit astfel propria sa incapacitate de a se apăra împotriva eroziunii răuluiAutorul articolului de mai sus, isi transpune mediocritatea prin reprosuri aduse strict numai unei anumite etnii. Ne-am pus prea multe nădejdi în transformările politico-sociale, iar acum iese la iveală faptul că am dat la o parte tocmai ce aveam mai de pre viaa noastră interioară. În Est ea e călcată în picioare de bâlciul Partidului unic, în Vest de bâlciul Comerului. Ceea ce e înfricoător nu este nici măcar realitatea unei lumi sfărâmate, ci faptul că pările ei suferă de aceeai boală. Dacă omul, aa cum o declară umanismul, ar fi fost născut numai pentru fericire, cu atât mai mult nu ar fi fost născut ca să moară. Însă, dedicat trupete morii, sarcina lui pe acest pământ este cu atât mai spirituală. Nu un urlet zilnic, nu căutarea celor mai bune mijloace de achiziie, iar apoi cheltuiala veselă de bunuri materiale, ci împlinirea unei dure i permanente îndatoriri, astfel încât drumul întregii noastre viei să devină experiena unei înălări spirituale să părăsim această lume ca nite creaturi mai înalte decât cum am intrat în ea.Asadar domnule Gherman, asteptam in continuare sa va transpuneti in cuvinte mediocritatea dvs dovedita prin care sa adunati cohorte de imbecili, vrajiti de platitudinile dvs rasiste.

  raspunde comentariului
 • anonymous

  29 iulie 2017 9:20

  La Sabin Gherman, totul se reduce la câteva fixatii, repetate la infinit banii din Ardeal se duc la miticii de la Bucuresti, care-i redistribuie puturosilor asistati social din Moldova si Oltenia, coruptii sunt doar dincolo de Carpati, ardelenii sunt cei mai cinstiti din lume, aceiasi necivilizati de valahi au buda în fundul grădinii, electoratul ălora este tâmpit si poate să fie cumpărat cu găleti de plastic si tot asa, improvizatii pe aceleasi teme Dar, cea mai tare dintre teoriile ghermaniste este cea privitoare la pacea si bunăstarea care domneau între toate nationalitătile conlocuitoare din Transilvania, până la marea Unire din 1918, când au venit valahii cei cotropitori ca să strice fericirea românilor ardeleni, care vâsleau pe râurile de lapte si miere, atunci când nu erau la hore sau cules de flori cu fratii lor unguri, secui si sasi, cei care au creat acel Unio Trium Nationum în care se prevedeau privilegii doar pentru ei, românii fiind exclusi i considerati o etnie inferioară fără drepturi politice si sociale. Drept pentru care neica Gherman le cântă acum Batalioane române treceti Carpatii înapoi, la solz de peste, asa cum a învătat el în Bănie. Asa de bine se întelegeau românii ardeleni cu cei din Unio Trium Nationum ungurii, sasii si secuii, conform tezelor ghermaniste, încât e mai mult ca sigur că Horea, Closca si Crisan au fost valahi infiltrati în imperiu ca să strice armonia dintre grofii unguri si iobagii români. La fel, Avram Iancu probabil că era un mitic pripăsit prin Apuseni, care s-a revoltat, sătul de prea mult bine si prea multă egalitate în drepturi cu ungurii. Sabin Gherman si alti mercenari încearcă să convingă poporul că nu există România si nici românii, ci doar ardeleni, bănăteni, olteni, moldoveni, etc. Cu asta se ocupă individul acesta, cât este ziua de lungă blamează Romania, aruncă cu noroi în istorie, ne batjocoreste mortii căzuti la datorie pentru unificarea tuturor românilor si manipulează omul simplu din Transilvania, inducându-i ideea că ardeleanul este harnic, bun si drept, iar ceilali români sunt lenesi, răi si corupti! Toti ticăloii fac politică la Bucuresti în detrimentul Transilvaniei, asa zbiară ghermanul din toti bojocii!

  raspunde comentariului
  • dusu

   30 iulie 2017 11:16

   doamne da ***** esti ma anonimule ! tu nu realizezi ca formarea rominului in Ardeal are nevoie de astfel de interpretari ale trecutului ? cum mama dr a cului sa fie Horea romin atunci in sec xvIII ?atunci nu se bateau unguri cu romini ma dobitocule ! se bateau stapini de iobagi cu iobagi da ce bine se simt indivizi din familii sarace de la sate azi, ca or ajuns bogati si conferentiari de romanica !au luptat impotriva exploatatorilor unguri si nemti si au cistigat

   raspunde comentariului
   • Joaquin Murieta

    30 iulie 2017 17:09

    Minti Dusule ! Poporul Roman si limba Romana exista de mult. Maghiara a fost re-inventata dupa 1848 ca si Ebraica re-inventata mai tarziu. Nici Carlo Robert d'Anjou nici Matia Corvinul si nici majoritatea regilor Maghiari de dupa Carlo Robert nu cunosteau Maghiara. Cronica lui Anonymus a fost scrisa in limba Latina si alti regi si cronicari vorbeau Franceza, Italiana, Germana, Romana sau Latina si nu cunosteau Maghiara care nu era folosita la universitatea Iezuita din Cluj ci Latina.

    raspunde comentariului
    • dusu

     30 iulie 2017 17:51

     ma, voi sinteti majoritate intre romini ! din astia ca voi ii format mindrul popor ! voi controlati prezentul ! realitatea in romanica ii controlata de voi si astfel aveti puterea sa mistificati trecutul sa vedem ce veti face cu viitorul !?

     raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  28 iulie 2017 22:47

  Inteleg ca in Romania sunt interzise armele de foc da chiar n-are nimeni un topor sa-i taie capul lui Gherman asta ? Personal sunt ateu si comunist dar accept ca majoritatea Romanilor sunt crestini ortodoxi. Care-i problema ta Ghermane ? Te deranjeaza libertatea religioasa ? Ai vrea sa fie si Romanii musulmani ca Racoczi ala ? Personal am terminat facultatea de calculatore dar a trebuit sa plec in SUA dupa ce Basescu si Boc mituiti de Microsoft au cumparat calculatore de 2 000 000 000 de dolari si mi-au distrus astfel locul de munca. Daca stiam mai de mult ca iau Basescu si Boc mita de la Microsoft nu mai invatam nici eu. Colegii mei electronisti care nu au putut pleca au innebunit, s-au sin-ucis sau au invatat sa fure si supra-vietuiesc astfel. Evident copiii Romani azi nu mai invata caci vad ce-au patit parintii lor care au invatat si nu vor sa ajunga ca ei. Cica sunt vinovati bigotii care nu si-au vaccinat copiii impotriva Rujeolei dar uita Gherman ca la fel de bigoti sunt si cei care nu si-au vaccinat fetele cu Gardasil cu toate ca guvernul Romaniei l-a oferit gratuit stiind ca Romania are foarte multe cazuri de cancer uterin.

  raspunde comentariului
  • Stan

   30 iulie 2017 13:01

   Mai, berbecule, pt postarea asta ar trebui sa faci puscarie. Cum D-zeu acest ziar permite postari care incita la crima?

   raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  28 iulie 2017 22:04

  Bineinteles ca Nicolae Tesla sau Teslea a fost Roman nascut in peninsula Istria stravechi pamant Romanesc leaganul Istro-Romanilor. Bunicul lui era dulgher ca si Horea si se numea Draghici dar a fost poreclit Tesla sau Teslea datorita meseriei. Mai tarziu porecla a devenit nume de familie. De aceea trebue ucisi toti Maghiarii si Croatii ca sa re-devina Romanii majoritari in Panonia, Istria, Dalmatia si alte provincii Romane pustiite de Atila, biciul lui Dumnuzeu. Singurul Maghiar bun e Maghiarul mort. Maghiarul pe care nu l-ai ucis te ucide el pe tine cum s-a intamplat la Ip.

  raspunde comentariului
  • Stan

   30 iulie 2017 13:02

   Am depus plangere penala impotriva ta, nesimtitule.

   raspunde comentariului
   • Joaquin Murieta

    30 iulie 2017 19:05

    Am sperat si eu si multi Europeni ca se va putea convietui pasnic cu Maghiarii dar Gherman si alti Maghiari m-au convins pe mine si ii vor convinge si pe Europeni ca asta nu e posibil. De 1000 de ani Europenii incearca fara succes sa civilizeze Maghiarii. Daca nu s-a reusit in 1000 de ani probabil nu e posibil. Maghiarii sunt o natiune de ucigashi rasisti condusi de noul "bici al lui Dumnezeu" Orban. Daca vrei sa ramai cu viata in tine ucide Maghiarul caci altfel vei fi ucis de el. Singurul Maghiar bun e Maghiarul mort !

    raspunde comentariului
 • Iuliu Merca si Paul Ciuci

  28 iulie 2017 20:22

  au fost ultimele personalitati de la Cluj ne-lansate de securitate. De multa vreme, incepind cu onorabila D-na Cornea si terminind cu penibili ca Gygel Funar, Sabynel Gherman, Emil Boc sau Liviu Avram toate ,,celebritatile'' din Cluj sunt promovate de securitate. De ce ?! Eu nu stiu, intrebati-l pe tov. Dincu !

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  28 iulie 2017 19:00

  Culmea ar fi sa-i spuna "Biblia lui Racoczi". Racoczi Ferenc s-a convertit la islam si a mai trait 18 ani ca musulman credincios in localitatea Tekirdag din Turcia.

  raspunde comentariului
 • JoaquinMurieta

  28 iulie 2017 18:36
 • Joaquin Murieta

  28 iulie 2017 18:33
 • bunicutza

  28 iulie 2017 17:43

  Iar abereaza Sabinel, micul fascist rosu de campie, cu o bunica maghiara si bunic rrom, asa se explica ochisorii aia bulbucati, dar norocul lui e ca noi, ceilalti locuitori din Cluj, nu suntem ca el si sponsorii lui, si privim cu indulgenta chiar si la tzy-ga-nii ce se declara maghiari - oare de ce ? prietenii cred ca stiu ei ceva ! - ca deh, asa sunt unii, se vand ieftin.Sabine, mai vorbesti sanscrita de coviltir, sau doar romana taranului si maghiara bunicii ?!

  raspunde comentariului
 • Ladzlo Mucea

  28 iulie 2017 17:04

  Cel ce scrie cu nick-ul dusu este un corcit cu 10 clase Marinescu Istvan. Omul are probleme grave la mansarda . Are cateva internari ce devin periodice.

  raspunde comentariului
 • Un echilibru moral nu ti-ar strica,d-le jurnalist!

  28 iulie 2017 16:50
 • Dan T

  28 iulie 2017 11:48

  Total de acord cu S.Gherman indiferent de simpatiile sau antipatiile personale !As sugera o modalitate pentru Romania de a intra cu adevarat in sec XXI o campanie mai apasata in favoarea intaririi rolului UE nu pentru a subordona Romania ci, asa cum a dovedit istoria neamului, pentru a o ajuta, caci doar printr-o minune se va gasi vreun conducator roman capabil sa faca abstractie de nevoia de a avea suficienta prostime care sa sprijine prin vot o anumita formatiune politica. Un UE slab ar fi nevoita sa se desparta de Ungaria sau Polonia- de ex - ceea ce ar fi o pierdere pentru toata Europa unita.

  raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   28 iulie 2017 23:12

   UE nu a exclus Anglia fosta Mare Britanie ci Anglia a votat sa iasa dupa ce un terorist platit de Trump a assasinat-o pe Jo Cox. UE are niste legi votate democratic de toti si respectate de aproape toti cu exceptia Ungariei si Poloniei. UE nu poate accepta in Europa o Ungarie de ucigasi rasisti cum devine ea condusa de noul "bici al lui Dumnezeu" Orban. UE nu poate accepta in Europa o Polonie de fundamentalisti religiosi care au interzis avortul si acum inunda Europa cu miliarde de Polonezi nascuti cu forta de femeile Poloneze victime ale fundamentalistilor religiosi.

   raspunde comentariului
   • JM esti dus rau cu pluta marxistule ar trebui sa fii izolat caci esti periculos .

    29 iulie 2017 3:23

    .

    raspunde comentariului
    • Joaquin Murieta

     29 iulie 2017 4:36

     Adevarul supara foarte tare mai ales pe Maghiarii si Croatii platiti de Americani sa ucida politicieni Europeni de stanga. Un Croat din asta l-a assasinat pe Olof Palme altul pe Ana Lindh si tot Croatii au ucis judecatorul anti Mafia Paolo Borselino. Mrkeloaia nu poate accepta Maghiarii in UE caci stie bine ca Orban a platit deja Maghiarul care sa o assasineze si pe ea.

     raspunde comentariului
  • @DanT

   28 iulie 2017 16:42

   Europa unita realizata cu forta,minciuna,propaganda,santajul....nu are sanse.Daca ar fi ceva corect,rational,logic,moral ...oamenii ar dori singuri asta.Europa cu o multime de tari cu diferenta de cultura ,istorie,traditii,limba..etc nu poate functiona precum America.Imigratia-oamenii adunati din toate colturile lumii si impinsi peste europeni...din nou cu prea multe diferente de cultura,civilizatie,etica,morala..este o problema reala in Europa.Sa obligi o lume intrega la o agenda imbecila si retrograda din orice punct de vedere te-ai uita la ea pare o gandire mai degraba medievala decat moderna.Ceva facut cu forta inseamna lipsa de libertate...inseamna dictatura.

   raspunde comentariului
   • Dan T

    29 iulie 2017 19:21

    Aberatie de extremisti Uniunea Europeana realizata cu forta !Adica asa, ca la colectivizare, au venit activistii UE si au amenintat pe patriotii politicieni romani ca ii omoara daca nu semneaza sa intre in UE !?Cine e onest si are un pic de memorie isi aduce aminte ce indignata era opinia publica romana ca n-am fot admisi in UE odata cu Visegradul !Lasati propaganda joasa, cei anti-europeni nu va place, va asteapta Venezuela, chiar si Turcia, cu bratele deschise. Poate si Coreea de N !

    raspunde comentariului
 • oarecare

  28 iulie 2017 11:04

  Sabin Gherman ,precis Umberto Eco la tine facea referire cand spunea ca internetul a dat prilejul unor imbecili care punlicau doar in fituici obscure sau la Televiziuni cu rating zero sa-si exprime parerea pe internet !

  raspunde comentariului
 • Bulancea

  28 iulie 2017 10:42

  Tov Gherman, nici o vorba domle despre cafteala fetei aleia la scoala de vara de la Tusnad unde o fost Orban ? Nimic ? Aia e civilizatie ? Nu zici nimic despre cum or maltratat-o pe fatuca aia acolo ? Ca in ziua cu actrita de la Cluj, zbierai ca disperatul ca jandarmul roman face si drege, ca civilizatia la romani este jalnica,ca in sus si in jos , acuma taci ? Esti un mascarici care are de a face doar cu gunoaiele, care cauta doar prin gunoaie. Asta stii sa faci cel mai bine .Si strainii au o gramada de minusuri, dar nu face nimeni acolo ce faci tu aici permanent

  raspunde comentariului
 • re dusu

  28 iulie 2017 10:38

  Tokes a fost un turnator la SECU pt firfirei , agent AVO, un popa curvar si a mai avut si are si alte pasiuni. Nu a declansat Tokes nici o revolutie nicaieri, nici macar la Timisoara.

  raspunde comentariului
  • dusu

   28 iulie 2017 13:12

   nu ! Tokes nu a declanshat o revolutie ! el a declanshat o rascoala domnule ! revolutie e doar in capul celor ce si zic romini si care sint lasi si fara demnitate de cind se stiu revolutia rominilor a fost condusa de criminalul iliescu pe care in fiecare an procuratura rominilor da ca sigur trimiterea in judecata asta ptr uzul celor naivi ! rominia trebuie sa ramina unita in cuget si simtiri

   raspunde comentariului
   • Bioenergeta

    28 iulie 2017 17:07

    Tokes nu a declansat nimic la Timisoara. Nici macar revolta nici macar scarba. Asta spui dumneata asa cum spui aici numai aberatii doar de tine stiute .

    raspunde comentariului
 • dusu

  28 iulie 2017 10:34

  A ajuns, e suficient 100 de ani, cat a fost furata Transilvania de romani,de hotii de mitici sositi la furat si cersit in Transilvania. E vremea sa plecati acasa la voi , la bisericile voastre ortodoxe, si sa ne lasati ope noi sa ne vedem de ale noastre.

  raspunde comentariului
  • dusu

   28 iulie 2017 13:08

   tipic ptr individul ce si zice romin ! io as fi de acord sa mi schimb nick ul daca dvs domnule dusu tzineti neaparat sa folositi acest nick ! dar desigur nu aci ii problema ! jmekeria ce ceracterizeaza rominul, fie el vechiregateanul,sau rominul nouiobagul asuprit gen boci,dinci, ciolosi,rusi,probabil in anumite aspecte si acest autor,vad ca cineva stie mai multe despre el !? deci revin,dvs " dusu" folositi nick ul ptr a mi discredita comentariili ! ceea ce dvs spuneti probabil o gindesc unii,dar desigur nu i o solutie solutia o va da viitorul ,romine dusu

   raspunde comentariului
 • dusu

  28 iulie 2017 10:31

  am trait si io in locul in care azi se construieste poporul rominilor in acel loc, greco-catolici au fost interzisi si bisericile lor trecute la bor propaganda romineasca de dupa 89 spune ca si ortodoxi au fost persecutati ! minciuna propagandistica tipic nationalist romineasca !marele conducator al rominilor in acel moment de inflexiune ptr regimul comunistilor era insotit la tv cind condamna huliganii lui Tokes, de preafericitul teoctistinvingatori WWI au reusit ! daca te uiti azi ce a produs impartirea teritoriului autro-ungar, trebuie sa admiti ca au reusit sa distruga ptr totdeauna un eventual rival

  raspunde comentariului
  • dusu

   28 iulie 2017 13:20

   imperiul ptr acea vreme era unul avansat si modern distrugerea lui are urmari si azi iugoslavi un popor tot atit de artificial ca si romini,doar ca au facut purificare etnica inca de la inceput,,radicalizarea Ungariei si slabirea influentei Austriei, desi este o comunitate cu avansata civilizatie

   raspunde comentariului
   • Joaquin Murieta

    28 iulie 2017 23:23

    Imperiul ala pe care il regreti tu se numea Sfantul Imperiu Roman si avea ca limba oficiala limba Latina. Multi l-au spus imparatilor ca daca nu extermina Maghiarii vor pierde imperiul dar imparatii au fost prea toleranti cu "biciul lui Dumnezeu" si asa au pierdut imperiul. Azi Maghiarii sunt iar o problema pentru UE pe care sper sa o rezolve UE ca sa nu se duca dupa imperiul ala.

    raspunde comentariului
   • dusu

    28 iulie 2017 13:30

    frati romini ! citind fitzuicili de romanica rid bine ! un formator de opinie la romini, unu popescu, cica unirea regatului cu Transilvania or facut o tarani !! de aia ziceti voi ca sinteti un popor de tarani, ha ha da voi sinteti un popor de primitivi ca tarani sint si in lumea civilizata si se ocupa cu agricultura

    raspunde comentariului
    • dusu

     28 iulie 2017 16:14

     popescu ii ori dobitoc,da mai probabil ajuta organili ptr centenar reincalzeste zama patriotica din care traieste rominul cu idea " poporul face istoria!" face pe ***** poporu ! el uneori, alege dintre cei ca el si dupa cum ii alegerea, conducatori poporului il duce in jos ori in sus

     raspunde comentariului
 • izaura

  28 iulie 2017 9:56

  Domnu Ghermane socares. Imi place la matale ca scri tare misto .Am puso pe haia mica pe Regina sami ceteasca dupa internetu. Am dat in carti si misa aratat ca dumneatale osa ajungi om mare poate chiar bulibasa. Sa hii baftos si talian bahtali Meraptuchi has mi mij, cum stii ca zicem noi. AI uitat de noi Sabine, nu-I frumos sa ne batjocoresti.

  raspunde comentariului
 • petronela rusu

  28 iulie 2017 9:41

  Cip, necip eu am o problema cu actualele carti de identitate lipsa informatiei privind grupa sangvina a titularului. Inainte vreme, si nu sunt nostalgica, in buletinele de identitate figura pe ultima fila si grupa sangvina a posesorului. Au murit oameni din cauza trsnsfuziilor de sange gresite si sunt convinsa ca vor mai muri. Consider ca e Musai cu GS pe buletin si nu cu ortodox, catolic, muslim sau ateu.

  raspunde comentariului
  • UBAFCA

   28 iulie 2017 10:09

   Domnule banatean, nostalgie sau nu, astazi, spre deosebire de anni *70, cand s-a introdus GRUPA SANGVINA pe Buletinul de Indentitate, o copie fidela a Carnetului de Soldat al Armatei Rosii, orice laborator din lume, are metode precise si imediate de stabilirea a unor caracteristici sangvine, cum ar fi GRUPA SANGVINA, de pilda . . Nici pe permisul port arma nu mai scrie HIV POZITIV sau NEGATIV, progresul, bata-l vina !, nostaligia, da-o la gunoi

   raspunde comentariului
 • UBAFCA

  28 iulie 2017 6:43

  Un articol intre adevăr și minciuna, intre grija părintească fata de semeni și un pic, mai multa ura , . Sa ne fie clar, Cuvântul lui Dumnezeu, BIBLIA, spune asa , ,, , Cerurile și pământul vor trece dar CUVÂNTUL MEU RĂMÂNE ÎN VEAC, zice Domnul ., ,.,Nu putem ignora Apocalipsa, ea se va împlini iota cu iota dar, totodată nu putem refuza ideea ca, peste 7 MILIARDE de viețuitori pe acest pământ, ar putea sa trăiască fără sa fie bine numarati, urmăriți, etc, poate pana la urma chiar si cipați , ., ,Sarsaila nu doarme, si-a câștigat omul căzut în păcat, pe care il robeste iar Cerurile suspina pentru orice suflet pierdut în păcat,.. ,.Miracolul vieții, dăruită de la cea mai mica, mica gazulita, pana la prinții sau cersetori, excede posibilitatea sutanei, preocupata mai mult de pântece decât de smulgerea vreunui suflet din marea de pacate, în care înotam bezmetici astazi ,.. Mai devreme sau mai târziu, nu numaram noi zilele în locul lui Dumnezeu, Antihrist își va numără supuși, cum, nu știm, cu CARD, cu CIP, e taina lui,.. ,Problema este alta , ., Paradoxal, odată cu procesul tehnic, cu cel social SPORESTE MISTICISMUL, intr-un ritm galopant, lumea, de la print la cersetori, alearga disperata la vreajitoare, la zodiace, la tot felul de mizerii si trece nepasatoare pe langa esenta crestinismulyi .. , Am vazut cum, la preoti, la vrajitoare, la astrologi, s-a spart peretele din spatele casei, s-a montat o usa dosnica, aidoma ca la BORDELURI ori ***** solitare, pentru ca, mustirii sa poata venii in discretie maxima si daca te-ai metamorfoza intr-o musca sa vezi cine calca pragul acestei usi dosnice d, ai inebunii pur si simplu ,. Semanam leit cu starea de sprit a inceputului de secol 20, DIN RUSIA, cand pe fondul misticismului s-a instalat ANARHIA iar in gaoacea anarhiei, BALSIVISMUL. A CLOCIT mai bine decat sub aripa calda a gaini ,..ISLAMUL s-a radicalizat, revendica intreaga existenta umana, chiar cu pretul multor milioane de vieti omenesti, curmate miseleste prin atentate teroriste, , PROTESTANTISMUL si CATOLICISMUL din tarile civilizate, punand in fata LIBERTATILE umane, A DEGENARAT in sodomie si multe alte lucruri urate in tim ce ORTODOXIA, cade pe topoganul MISTICISMULUI, inventand la foc automat, sfinti dupa afinti, icoane si moaste aducatoare de bani , ,. La toate aceste daca mai adauga si ARSENALUL DE ARME, di ce in ce mai perfectionate, mai ucigatoare, se pare ca, VREMURILE APOCALIPTICE nu sunt prea departe ,..,Prietenia cu lumea inseamna VRAJMASIE cu DUMNEZEU !

  raspunde comentariului
  • Caraula .

   30 iulie 2017 16:53

   Si d-ta esti prieten cu lumea , altfel n-ai fi pe acest forum zi de zi imprastiind ura si minciuna alaturi de alti doi mantuiti Jak alui Murieta si Firul de Praf . Vorba ceea cine se aseamana se aduna .

   raspunde comentariului
 • Voltaire în 1767

  27 iulie 2017 23:43

  Într-o scrisoare către regele Frederick al II- lea al Prusiei datată 5 Ianuarie 1767, Voltaire a scris despre religia creștină ." RELIGIA noastră este în mod sigur cea mai ridicolă, cea mai absurdă și cea mai criminală religie care a infectat vreodată această lume. Majestatea voastră ar face rasei umane un serviciu etern prin extirparea acestei INFAME SUPERSTIȚII, si nu mă refer la un serviciu pentru oamenii simpli, care nu merită să fie educați și care pot fi luați oricînd peste picior ci mă refer aici la oamenii onești, la oamenii care gîndesc, la oamenii care vor să gîndească ..... Regretul meu, acum cind mă apropii de sfîrșitul vieții este că nu vă pot ajuta în această nobilă acțiune, cea mai înaltă și respectabilă către care inteligența umană poate ținti ."

  raspunde comentariului
 • covhar

  27 iulie 2017 22:40

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design