Institutul Cantacuzino, „sub arme“ | OPINIE

de Alexandru Vlad Ciurea , 26 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 09:51, 26 octombrie 2017
Institutul Cantacuzino, „sub arme“

Epopeea salvării unei unități medicale de importanță strategică pentru România pare să nu se mai încheie. Institutul Cantacuzino este un simbol al științei medicale românești, avem mare ne­voie de vaccinurile și serurile care s-au produs aici, și poate deveni rentabil.

Dar toate tentativele de punere pe picioare a acestui institut, deși se știe bine ce trebuie făcut, par sortite pieirii. Nu știm, nu putem sau nu vrem să tratăm coerent și corect această problemă cronică?

La 21 septembrie anul acesta, Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de Urgență, trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea Minis­terului Apărării Naționale. Într-un comunicat de presă publicat atunci se arăta: „Executivul își propune astfel să revitalizeze și să dezvolte activitatea Institutului, ca producător național de vaccinuri și alte produse biologice de uz uman, cu rol strategic în asigurarea independenței României în domeniul producției de vaccinuri“. Ordonanța de Urgență stabilea că bugetul destinat finanțării Institutului Cantacuzino se va alcătui din sursele proprii ale acestuia și din bani de la buget, fără să fie afectat în vreun fel procentul de 2% din PIB alocat Armatei.

Sănătatea publică este o problemă de siguranță națională

În ordonanță se mai preciza că vor fi preluați angajații, dar și patrimoniul actual. Un patrimoniu de mare interes pentru piața imobiliară ar fi intrat astfel, fără drept de apel, în gestiunea Ministerului Apărării Naționale.

În contextul în care România și-a intensificat prezența în NATO, un institut de seruri și vaccinuri, dar și cu o mare componentă de cercetare, ar fi creat nenumărate avantaje țării noastre și aliaților săi. Mai mult, în declarațiile de presă de la nivelul Guvernului s-a precizat faptul că „prevenirea îmbolnăvirilor, controlul bolilor transmi­sibile și sănătatea publică reprezintă o problemă de siguranță națională“.

Conform Ordonanței de Urgență, Institutul Cantacuzino, în 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, ar fi trecut „cu arme și bagaje“ în subordinea Ministerului Apărării. Dar, din nou, ca de atâtea alte ori, recuperarea Institutului s-a împiedicat.

Președinția României a constatat un viciu de procedură legislativă

Președintele României a trimis legea care aprobă Ordonanța de Urgență emisă de Guvern la reexaminare în Senat. Trecerile succesive din ultimii ani ale Institutului Cantacuzino de la Ministerul Sănătății la cel al Educației și înapoi la Ministerul Sănătății au fost făcute tot prin ordonanțe ale Exe­cutivului. Ordonanțele noi le-au abrogat pe cele vechi și nimic nu s-a mai potrivit cu ultima dintre acestea. Prin urmare, cineva – Guvernul sau Parlamentul – trebuie să descâlcească acest „ghem“ birocratic, iar transferul Institutului Cantacuzino poate fi astfel realizat. 

Refuz să bănuiesc pe cineva de rele intenții. În opinia mea, sistemul mi­litar poate pune în ordine toate lucrurile la Institut, de la auditurile de tot felul (obligatorii! – trebuie să știm cine și ce a greșit) până la realizarea unui plan de management adevărat. Armata are capacitatea și competența să ridice Institutul. Sper ca, în cel mai scurt timp posibil, transferul să aibă loc. Altfel, vom ajunge în situația pe care nu cred că cineva de bună-credință și-o dorește: desființarea acestei unități-simbol pentru medicina românească.  

„Urmele“ profesorului Cantacuzino

Pentru cine nu știe, e bine să facem o scurtă incursiu­ne în istorie. Institutul de Seruri și Vaccinuri „Prof. Dr. Cantacuzino“ este al doilea institut de acest fel din lume. Primul a fost Institutul „Pasteur“, de la Paris. A fost înființat la 16 iulie 1921, prin Mare Decret al regelui Ferdinand I. Nou-înființatul Institut de Seruri și Vaccinuri primește numele creatorului său, care a fost și primul director: Prof. Dr. Ion Cantacuzino. 

Fondatorul său, profesorul Ion Cantacuzino, provine din marea familie a Cantacuzi­nilor. La 16 ani, devine elev al Liceului „Louis le Grand“ din Paris. Între 1882 și 1885, a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie din Orașul Luminilor. Își face serviciul militar în România, apoi revine la Paris și studiază științele naturale și, în paralel, medicina. Lucrează la Institutul Pasteur, apoi revine în țară și înființează, la Iași, un laborator în cadrul Institutului de Bacteriologie.

Era profesor universitar la Facultatea de Medicină. Pune, practic, bazele microbiologiei și imunologiei românești. Înființează „Revista Științelor Medicale“, „Annales de Biologie“ și „Archives Roumaines de Pathologie Experimentale et de Microbiologie“. Este autor al Legii Sanitare din 1910 și înființează șase laboratoare antiepidemice în țară. Nu avem dreptul să ne batem joc de o astfel de moștenire. Institutul Cantacuzino, profesorul care l-a creat și i-a dat numele și substanța sunt parte a devenirii noastre. Modernizarea României ar fi fost mai grea și mai îndelungă în timp fără efortul Profesorului. 

Cu atât mai mult cu cât ne aflăm în preajma Centenarului Marii Uniri, importanța Institutului „Prof. Dr. Ion Cantacuzino“ este covârșitoare pentru această țară. Desființarea, pierderea acestui institut ar fi ca și cum o bucată din România ar dispărea… Și toți cei cu mintea întreagă suntem respon­sabili. Avem nevoie de acest institut din toate punctele de vedere. Inclusiv din acela al contribuției științifice și medicale la mersul înainte al societății noastre.  

Comentarii

 • Anonimus

  30 octombrie 2017 9:39

  Nu se doreste cu adevarat relansarea acestui institut. Ce nu au facut celelalte ministre nu va face nici arrmata. Care armata, ca nu mai avem armata de dinainte de anul 1990! Mai avem armata doar pentru relatia cu NATO. Daca se dorea cu adevarat se impulsionau formele si proiectele pentru relansarea productiei de vaccinuri. Banii europeni vin doar prin proiecte si prin justificarea fiecarui leu. Acum s-au importat 20.000 de vaccinuri antigripale din import. Dar comisionul cine l-a incasat din aceste importuri mari ? !!!

  raspunde comentariului
 • Arianus Reloaded

  26 octombrie 2017 22:52

  Adică carevasăzică Orificiul Președinției a constatat că taxa de protecție promisă Axei Kurcubeului fără acordul Parlamentului ecce mai importantă decât Institutul... Ecce patriotismul altfel.

  raspunde comentariului
 • costica

  26 octombrie 2017 21:43

  Castigi online la domiciliu, usor si nou. Oferta limitata pentru cinci mii de persoane extrem de serioase. Castiguri de cel putin patru mii de dolari pe an. Oferim contract de rezolutie globala. Varsta minima 18 ani. Solicitati detalii mai multe la adresa de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • Daniela Cucu din Ploiesti

  26 octombrie 2017 16:31

  Dvs. v-ati mai exprimat parerea cu privire la soarta Institutului Cantacuzino dar se pare ca NIMENI NU A LUAT-O IN CONSIDERARE! DE CE? Nu stiu! Poate ca MULTI NU VA CUNOSC si pentru ei, NUMELE DE CIUREA NU SEMNIIFICA NIMIC decat daca, Doamne fereste, se imbolnaveste cineva si IL cauta pe MEDICUL CIUREA! Cred ca... atunci va fi prea tarziu pentru ei si pentru tara asta! SUNTEM BOLNAVI CU TOTII SI SE PARE CA NIMENI NU NE MAI POATE FACE BINE, ...cu EXCEPTIA UNUIA care..... SE NUMESTE...CIUREA! SANATATE, ca-i mai buna decat toate!

  raspunde comentariului
 • Bandrabur Gheorghe-Dan

  26 octombrie 2017 10:43

  "Refuz să bănuiesc pe cineva de rele intenții..." Am citat. Sa dea bunul Dumnezeu sa fie asa ! Nu stiu de ce, dar nu mai am incredere in cei care conduc armata. Cei care executa ordine, n-au nicio vina. Sau aproape... Sper ca temerile mele sunt neaintemeiate si ca vom avea din nou in Institutul Cantacuzino un simbol al științei medicale.

  raspunde comentariului
 • 21-22, cine a tras în noi

  26 octombrie 2017 10:21

  Au plecat comuniștii au venit bolsevicii....Numai o armata criminala poate face așa ceva.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design