Încleştaţi în războaiele altora | OPINIE

de Melania Cincea , 28 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 09:37, 28 septembrie 2017
Încleştaţi în războaiele altora | OPINIE

Lupta PSD cu Justiţia se va perpetua până când partidul în ansamblul său şi susţinătorii lui vor înţelege că războaiele personale ale unui lider vremelnic nu sunt şi ale lor şi vor refuza să mai fie masă de manevră. Până atunci, noi toţi rămânem încleştaţi în războaiele altora.

Din 2012, PSD este într-o ofensivă continuă împotriva justiţiei, a părţii aceleia care se ocupă de anticorupţie. Pentru că s-a văzut, în anii precedenţi, că anticorupţia începuse să funcţioneze altfel decât în „epoca Amărie”, când marea corupţie era identificată în rândul poştaşilor şi al portarilor de spital, din 2012, de când USL preluase puterea, am asistat din partea acestui partid la un şir de acţiuni premeditate ce au avut ca scopuri majore fuga de justiţie, încălecarea acesteia şi protejarea marilor corupţi de partid.

Unele acţiuni, la care PSD s-a dedat fie pe cont propriu, fie jucând alianţe politice, trădau metehne de grup infracţional organizat; se mersese până acolo încât a fost semnat un acord de desfiinţare a DNA, ANI şi CCR. Iar pentru acest război, liderii USL şi păpuşarii din spatele lor au avut la dispoziţie o majoritate parlamentară docilă, televiziuni aservite şi fonduri imense, inclusiv private, nefiind puţini cei care încercau să-i intre în graţii, sperând că, potrivit cutumei, sponsorizarea li se va întoarce înzecit în conturi, din afaceri oneroase cu statul.

La această agresivă ofensivă împotriva justiţiei s-a ajuns, pe de o parte, din cauza unor şefi de partide care şi-au simţit ameninţate libertatea şi averile nejustificate. A fost cazul preşedintelui PC, Dan Voiculescu, ai cărui susţinători au continuat lupta cu justiţia şi după condamnarea acestuia. Şi o fac şi acum, după eliberarea lui, cu acelaşi zel – din răzbunare sau, poate, preventiv. Cu probleme judiciare s-a confruntat şi Victor Ponta. Şi succesorul său la şefia PSD, Liviu Dragnea, care, în plus, are o condamnare cu suspendare în cazier, situaţie ce îi ameninţă libertatea, în cazul unei noi condamnări, fie şi cu suspendare; de aici şi îndârjirea şi agresivitatea cu care dl Dragnea duce războaie împotriva justiţiei. În această galerie a şefilor de partid cu probleme penale a intrat şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Pe de altă parte, aici s-a ajuns din cauză că aceiaşi lideri de partid aveau de apărat interesele financiare şi libertatea unor oameni care îi susţineau nu doar politic, ci şi financiar; majoritatea, din casta baronilor de partid. Era de notorietate un discurs de-al lui Victor Ponta, dinainte de venirea la putere a USL, în care le promitea subordonaţilor de partid că totul va fi bine „după ce luăm controlul politic asupra DNA”.

Situaţia aceasta se va perpetua atâta vreme cât un partid îşi alege conducerea din rândul oamenilor cu probleme penale. Iar PSD nu are egal aici. Este un partid care nu s-a dezis de Liviu Dragnea, după prima sa condamnare, în dosarul „Referendumul”, şi i-a refuzat autosuspendarea. Un partid care nu s-a dezis de Ion Iliescu, deşi numele acestuia apare în contexte tulburi şi la Revoluţia din 1989, şi, mai apoi, la Mineriada din iunie 90. Ba, mai mult, l-a susţinut şi la şefia partidului, şi la conducerea ţării. Un partid care nu s-a dezis de Adrian Năstase – un condamnat de drept comun pentru fapte de corupţie, fără aura de condamnat politic, pe care vor unii să i-o aşeze. La congresul PSD din 2013, la scurt timp după eliberarea din penitenciar, partidul l-a întâmpinat ca pe o figură mesianică; în timp ce din difuzoare răsuna Oda bucuriei, sala s-a ridicat în picioare, aplaudându-l frenetic. Un partid care nu numai că nu s-a dezis de Victor Ponta, căruia îi fusese dovedit un plagiat, dar l-a şi propulsat la vârful Puterii Executive, iar mai apoi a încercat să-l impună la Preşedinţia ţării. Un partid care nu s-a dezis de baronii penali – cu poziţii şi afaceri consolidate în anii Guvernării Năstase –, ci i-a desemnat ca reprezentanţi ai săi şi ai noştri, ai poporului, prin administraţie, prin Parlament, prin Guvern. Şi, prin vocea lui Victor Ponta, le promitea dreptate în războiul lor cu justiţia: „În ziua în care pe poarta de la Cotroceni va ieşi Băsescu, îi vom face dreptate şi lui Costică Nicolescu, şi celorlalţi”. Un partid care, acum, previzibil, nu le-a cerut miniştrilor Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, ambele cercetate într-un dosar penal al DNA, să facă un pas înapoi, până la clarificarea problemelor (ceea ce nu ar fi echivalat cu o admitere a vinovăţiei lor), ba chiar a anunţat că le oferă „sprijin total”. „O solidaritate fără fisură în PSD”, sublinia celălalt lider al coaliţiei de guvernare, dl Tăriceanu.

Situaţia aceasta se va perpetua până când PSD în ansamblul său şi susţinătorii acestuia vor înţelege că războaiele personale (cu justiţia sau de altă natură) ale unui lider vremelnic nu sunt şi ale lor şi vor refuza să mai fie masă de manevră în astfel de situaţii. Până când vor înţelege că războaiele lor trebuie să vizeze un bine public, nu interesele meschine ale unui om sau ale câtorva în mâinile cărora se află, într-un moment sau altul, puterea. Altfel, noi toţi rămânem încleştaţi în războaiele altora.

Iar prelungirea acestei situaţii va bloca şi remedierea unor probleme care există în justiţie, probleme legate de cadrul legislativ ori de derapaje comise de oameni din sistem. Care există. A nu le admite existenţa indică ipocrizie sau talibanism, la fel de toxic ca şi talibanismul antijustiţie. Dar, pentru a corija problemele din această zonă este nevoie de o Putere (şi executivă, şi parlamentară) condusă de oameni fără probleme judiciare, de oameni fără poliţe de plătit în justiţie, de oameni care nu sunt susceptibili că orice decizie ar lua, orice modificare de lege ar face ar fi ghidaţi de interesul propriu. Altfel, riscăm ca locul problemelor de acum să fie luat de altele, multe mai grave, care ar echivala cu îngenuncherea justiţiei în faţa politicului, practic cu paralizarea ei.   

Comentarii

 • Vanatorul/d.c.

  30 septembrie 2017 21:19

  Iar prelungirea acestei situaii va bloca i remedierea unor probleme care există în justiie, probleme legate de cadrul legislativ ori de derapaje comise de oameni din sistem. Care există. A nu le admite existena indică ipocrizie sau talibanism, la fel de toxic ca i talibanismul antijustiie. Absolut adevarat..!Dupa doar 2 ani si 9 luni de regim Iohannis si de intensa debasificare a tarii, debasificare pe care o anuntasera inca din 2014 mafiotii PSD si PNL impreuna cu Iohannis Providentialu debasificare= remafiotizarea instiotutiilor statului, falsificarea a statului de drept falsificare a actului de Justitiefalsificare a procesului democratic al alegerilor parlamentare, locale si prezidentiale bazate pe votul constructiv si in deplina cunostinta de cauza, debasificare la care au pus umarul toti mafiotii partidelor si oamenii lor din institutiile de forta ale statului, aici s-a ajuns..! Sistemul politico-mafiot uselist, cu sprijinul Noii Securitati si al figurantului plantat la Cotroceni si-a luat tara inapoi. Inapoi cu..12 ani..!Tupeu..! Ne trebuie mult tupeu pentru a continua sa vorbim despre stat de drept si Justitie, in timp statul roman are in cele mai importante 3 functii ale sale..trei infractori aflati in diferite..ipostaze judiciare- presedintele Camerei Deputatilor- Liviu Dragnea, condamnat penal frauda electorala - presedintele Senatului-Calin Popescu Tariceanu, urmarit penal martuirie mincinoasa - presedintele Romaniei- Klaunus Iohannis, escroc imobiliar si evazionist fiscal si totodata fanfaraon si mincinos cu minte inceata declarase initial ca si-a cumparat casele cu bani obtinuti din meditatiii

  raspunde comentariului
 • Patriotu

  29 septembrie 2017 3:40

  Foarte curand veti afla cine este partenerilor strategic si va trebui sa va schimbati opinion despre PSD. Asa-i in democratie.

  raspunde comentariului
  • Din ce tara esti, Patriotule?

   29 septembrie 2017 10:58

   Se pare ca traiesti in Tiraspol. Nu ne vom schimba "opinion" despre PSD. Trebuie desfiintat!

   raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  29 septembrie 2017 2:36

  Datorita dezastrului Basist Romania nu mai produce aviuoane, calculaoare, etc. Locuri de munca cinstita nu mai exista deci Romanii care inca nu au invatat sa fure s-au sin-ucis sau au emigrat deja. Datorita dezastrului Basist Romania a devenit o tara de hoti si prostituate cum era si Franta pe vremea lui Jean Valjean si Fantine. Nu cred ca are cineva, dupa ce a citit Mizerabili de Victor Hugo, vre-o urma de simpatie pentru inspectorul Javert care incerca sa aplice legea pe atunci nedreapta. Nu doar Dragnea si PSD ci intreg poporul Roman ajuns datorita dezastrului Basist o natiune de hoti si prostituate se lupta cu judecatorii nealesi de nimeni care dau decizii dictate de fostul presedinte Basescu.

  raspunde comentariului
  • Tu ce esti?

   29 septembrie 2017 11:02

   Esti hot sau prostituata?

   raspunde comentariului
   • Joaquin Murieta

    29 septembrie 2017 17:55

    Bordelurile din Germania sunt pline de inginere Romance absolvente ale facultatii de calculatoare. Toate s-ar intorce fericite in Romania la parintii lor batrani si copilasii lor daca ar gasi un loc de munca in Romania asa ca mai terminati cu arestarea Romanilor care din disperare si shomaj au ajuns sa fure si sa se prostitueze. Redresati Romania din dezastrul Basist si re-construiti fabricile producatore de calculatore pe care le-a distrus Basescu cand a cumparat calculatore de import de 2 000 000 000 de dolari mituit de Microsoft.

    raspunde comentariului
    • Te dai grande!

     29 septembrie 2017 19:05

     Nu ai tu bani de bordelurile din Germania. Doar daca esti proxenet si le livrezi "marfa proaspata"! Romania este in dezastru lesedist, belinez, tarficenist. Ai idei putine, dar fixe! Amaratule!

     raspunde comentariului
  • Deci tu practici munca necinstita.

   29 septembrie 2017 11:00

   Se pare ca in slujba maretului partid. Ai o obsesie cu basismul, jupane!

   raspunde comentariului
 • Marius Nicolescu

  28 septembrie 2017 16:20

  Pentru a pastra echidistanta in intregime va trebui sa admitem ca DNA a avut si are sincope de nepermis. A. Nastase detinut de drept comun, da, dar condamnat pentru niste fleacuri si nicidecum pentru subminarea economiei nationale. Cat despre dosarele Microsoft si EADS, cand vor incepe cercetarile. Nu de alta dar trec anii.

  raspunde comentariului
  • Stimabile!

   29 septembrie 2017 11:09

   Este arhicunoscut ca abuzurile si hotiile lui A. Nastase au fost egalate doar de Voiculescu. Dar Nastase a furat mai cu talent, mai cu acoperire. A putut fi pedepsit pentru lucruri mai putin grave,totusi hotii! Ce voiai, sa fie iertat, pana se prescriau marile hotii? Astea nu au fost sincope ale DNA, a fost dibacia lui Nastase in arta hotiei. La fel s-a intamplat si cu Al Capone. Din pacate, expertul in hotie, A. Nastase, a ramas cu averea neatinsa!

   raspunde comentariului
 • un roman

  28 septembrie 2017 10:19

  In Romania exista in prezent peste 10 000 de masoni Constantin Alecse 450 de loje,

  raspunde comentariului
 • un roman

  28 septembrie 2017 10:15

  Radu Balanescu, Marele Maestru al MLNR. la interviurile DC News LIVE

  raspunde comentariului
 • Emil Aluas

  28 septembrie 2017 10:14

  Un articol bun. Suntem ceea ce am fost si mai mult decat atat. Adica NIMIC. Emil Aluas, Activt Politic, Presedinte, Fundatia PRO WEST, Cluj-Budapesta.

  raspunde comentariului
  • Domnule Aluas,

   29 septembrie 2017 11:13

   nimeni si nimic nu te opreste sa recunosti ca esti un NIMIC. Dar fii bun si nu generaliza! Multi, foarte multi, suntem oameni cinstiti si muncim cinstit! Nu intreg poporul roman este un NIMIC!

   raspunde comentariului
 • un roman

  28 septembrie 2017 10:13

  Circulă pe netLista masonilor din România

  raspunde comentariului
 • Impostori

  28 septembrie 2017 9:38

  Conducerea psd si alde este o banda de impostori care s-au catarat in posturile in care s-au folosit de toate oportunitatile si metodele pantru a parveni. Sunt niste nulitati, care promoveaza alte nulitati, pentru ca altfel lipsa lor de valoare ar iesi la iveala. Nici un om de valoare nu are nici o sansa. Si asa au ajuns astazi o gasca suficient de puternica pentru forta toate limitele. Ar trebui dati afara din Casa Poporului pe care nu il reprezinta si nici serveste ei sunt devotati doar intereselor lor de banda organizata. Si niciodata nu renunta, nici macar cand sunt dovediti cu acte in regula ca sunt hoti si mincinosi. Oameni lipsiti de onoare, bun simt si de o obraznicie fara margini.

  raspunde comentariului
 • Ali Baba

  28 septembrie 2017 8:45

  E si Justitia de vina...dar nu pentru ca il cauta pe Dragnea la icrele din balta ci pentru ca l-a lasat pana acum sa-i faca o avere de nedescris fiului sau, Tamar. Trebuia de la parterul domeniului sau sa-l umfle cu zeghea...nu sa-i ofere timp de ferme porcine, piscine, plaje exotice si alte socialismuri din astea. Dar niciodata nu-i tarziu. Astept oprirea stirilor de la televizor cu un Breaking News cu simpla si deloc marea veste...Liviu Dragnea este dus in momentul de fata in arest. Capul mafiei nu cade singur. In acelasi timp a fost destructurata intreaga retea. Totalul pagubelor produse reprezinta averea totala a celor implicati. Se dovedeste ca, sub umbrela politica a unui partid, membri marcanti ai PSD au fost doar un grup de...si sa continue asa relatarea dar fara sa fie prea mult prezenta pe ecran..doua-trei zile si sa uitam repede de episodul acesta jalnic al Programului de guvernare in care nu s-a pus Ordonanta 13 si explozia preturilor.

  raspunde comentariului
 • Closca si Crisan

  28 septembrie 2017 8:35

  Daca dupa Revolutie nu s-a putut impune Punctul 8 de la Timisoara ca fostii nomenclaturisti sa nu ocupe functii publice...acum ce e asa de ilegal, neconstitutional si imoral ca CEI CONDAMNATI PENAL SA NU OCUPE FUNCTII PUBLICE?! Sau, daca nici asta nu se poate...sa dam totul pe una si sa oferim politicienilor si puterea legislativa si puterea executiva si puterea judecatoreasca...manualul unic, un PECO din toate benzinariile, un Holding pe tot Bucurestiul, un Fond Suveran din toate societatile comerciale ale tarii si un Tribunal al Poporului...

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design